DA LI SE NEKO ZAPITAO ???

Требало би да претпоставиш да ипак нисам од оних који банализују ствари.
Теорија ипак остаје у свом суштинском значењу не до краја доказана претпоставка.
А ви је у науци зовите како желите.
Иначе тврдња може да буде теорија или чињеница.
Не постоји треће стање.
Проблем савремене науке у могим њеним сегментима је то што се одвојила од филозофских корена саме науке.
А што се тиче порицања, потрудићу се да скорије време постирам један списак некадашљих онтолошких истина које су данас поречене.
Сад сам тренутно преокупиран одређеним приватним проблемима.

Evo vam dokazi za postojanje Boga:

* Космолошки доказ доказује да постоји "први узрок" или "први покретач" свих ствари које су узроковане или покренуте, а то је Бог.

* Телеолошки доказ (грч. τέλος тéлос - циљ, сврха) се заснива на томе да у природи постоји сврховитост. Сврховитост свемира нужно претпоставља интелигенцију која поставља сврхе, а то је Бог.

* Номолошки доказ (грч. νόμος нóмос - закон) наводи да је свет хармонијски уређена целина у којој све ствари стоје у међусобним односима, који су нормирани законима. Та законитост нужно претпоставља ум, који је Бог.

* Онтолошки доказ се темељи на томе да појам Бога као најсавршенијег бића нужно укључује и његово постојање (божија есенција нужно укључује и божију егзистенцију). Онтолошки доказ има више различитих формулација: Анселмову, Бонавентурину, Декартову, Лајбницову, итд.

* Идејни доказ је доказ из нужних и вечних истина. А вечне и нужне истине могу постојати само у неком мисаоном бићу које је вечно и нужно. А то биће је Бог.

* Морални доказ наводи да постојање објективне моралности зависи од постојања највишег законодавца, а то је Бог.

* Етнолошки доказ је доказ општег уверења људског рода, који наводи да су сви народи имали појам Бога.

A evo i mog misljenja:
Svemir je ,naravno ogranicen, kao i sve ostalo. Samo sto je svemir u odnosu na nas mnogo veliki, pa mi ne mozemo da primetimo granicu. Recimo udjes u neku raketu i ides, ides, ides, kroz svemir i ti se neces ni vratiti do Zemlje, nego ces biti mrtav, a malo ti je falilo do Zemlje. recimo kako kad bi mrava poslao na put oko sveta.. Lik bi isao i isao dok ne bi umro.. A inace pitanje ko je stvorio kosmos i sve, odgovor je Bog.

* Космолошки доказ доказује да постоји "први узрок" или "први покретач" свих ствари које су узроковане или покренуте, а то је Бог.

* Телеолошки доказ (грч. τέλος тéлос - циљ, сврха) се заснива на томе да у природи постоји сврховитост. Сврховитост свемира нужно претпоставља интелигенцију која поставља сврхе, а то је Бог.

* Номолошки доказ (грч. νόμος нóмос - закон) наводи да је свет хармонијски уређена целина у којој све ствари стоје у међусобним односима, који су нормирани законима. Та законитост нужно претпоставља ум, који је Бог.

* Онтолошки доказ се темељи на томе да појам Бога као најсавршенијег бића нужно укључује и његово постојање (божија есенција нужно укључује и божију егзистенцију). Онтолошки доказ има више различитих формулација: Анселмову, Бонавентурину, Декартову, Лајбницову, итд.

* Идејни доказ је доказ из нужних и вечних истина. А вечне и нужне истине могу постојати само у неком мисаоном бићу које је вечно и нужно. А то биће је Бог.

* Морални доказ наводи да постојање објективне моралности зависи од постојања највишег законодавца, а то је Бог.

* Етнолошки доказ је доказ општег уверења људског рода, који наводи да су сви народи имали појам Бога.

A na pitanje da li je svermir ogranicen, odgovor je da, jeste. Samo sto je svemir preveliki, i ta granica se ne primecuje. Recimo uskocis u raketu i ides kroz svemir i ides, ides, ides i umres... A nisi se vratio na Zemlju, jer je svemir dosta obiman... I ti ces umreti u nadi da svemir nema granice, ali ih zapravo ima. Recimo kao kad bi stavio mrava na put oko sveta. I on bi umro, i ne bi znao da je svet, tj. Zemlja ogranicena.. A na pitanje ko je stvorio kosmos, tj. svemir pa Bog..

A evo i mog misljenja:
Svemir je ,naravno ogranicen, kao i sve ostalo. Samo sto je svemir u odnosu na nas mnogo veliki, pa mi ne mozemo da primetimo granicu. Recimo udjes u neku raketu i ides, ides, ides, kroz svemir i ti se neces ni vratiti do Zemlje, nego ces biti mrtav, a malo ti je falilo do Zemlje. recimo kako kad bi mrava poslao na put oko sveta.. Lik bi isao i isao dok ne bi umro.. A inace pitanje ko je stvorio kosmos i sve, odgovor je Bog.

a sta je izvan ogranichenog svemira...
i ja mislim da svemir nije beskonachan,ali nije mi jasno sta je izvan njega...
a mozda bog sedi u fotelji i u ruci drzi kuglu ispunjenu svemirom i tu smo mi mali jadni negde....Kao one kugle sa snegom....znate na sta mislim...
salim se naravno,ali stvarno,sta je to sto se nalazi oko svemira?
dal je to neko veliko nista? a opet ni to nista ne moze da bude beskonachno valjda... :confused::confused::confused:

a mozda bog sedi u fotelji i u ruci drzi kuglu ispunjenu svemirom i tu smo mi mali jadni negde....Kao one kugle sa snegom....znate na sta mislim...
dal je to neko veliko nista? a opet ni to nista ne moze da bude beskonachno valjda... :confused::confused::confused:

I slučajno mu ispadne ta kugla i razbije se,i mi se tako mali i jadni prospemo po njegovom tepihu i posle ne mož' nas pokupi...To su bre detinjaste i babske priče...

pa, nema izvan svemira... Svemir je ogranicen i izvan svemira se ne moze ni otici...

Sad cu ja da upadnem i da dunem totalno nesto levo :D
Meni teorija velikog praska ne pije vodu... Postojala jedna tacka velike gustine, popizdi jednog dana i prsne :) Pocinje da se siri... Siri na racun cega... Ako izvan te tacke nije postojalo nsita na racun cega se siri.. I zasto joj odjednom doslo da prsne... A pre toga nije postojalo nista... Ma da :D
Meni prihvatljiva teorija je da svemir nema pocetak a time ni kraj... Zasto bi sve moralo da ima pocetak? Mozda smo mi samo navikli da sve ima pocetak i kraj i stoga uvek trazimo pocetak nekih stvari... Al ne mora uvek da bude kako smo mi zamislili... Toliko :D

Sad cu ja da upadnem i da dunem totalno nesto levo :D
Meni teorija velikog praska ne pije vodu... Postojala jedna tacka velike gustine, popizdi jednog dana i prsne :) Pocinje da se siri... Siri na racun cega... Ako izvan te tacke nije postojalo nsita na racun cega se siri.. I zasto joj odjednom doslo da prsne... A pre toga nije postojalo nista... Ma da :D

1) Nije bilo PRE
2) Nije bilo GDE

Ovaj svemirprostorvreme je stvoren u trenutku velikog praska.

Meni prihvatljiva teorija je da svemir nema pocetak a time ni kraj... Zasto bi sve moralo da ima pocetak? Mozda smo mi samo navikli da sve ima pocetak i kraj i stoga uvek trazimo pocetak nekih stvari... Al ne mora uvek da bude kako smo mi zamislili... Toliko :D

Takodje, ovaj fizicki svemir ima pocetak, o kraju se i dalje diskutuje.
Taj pocetak (Veliki prasak) potvrdjuju sva naucna istrazivanja, od proucavanja crvenog pomaka do proucavanja pozadinskog zracenja svemira.

Svemir nije "nastao"svemir je oduvek postojao.
Kazete da je pre svemira postojalo NISTA.
Kako je iz nicega mogao da nastane veliki prasak?
To NISTA podrazumeva sledece:
Nema materije
Nema vremena
Nema prostora
Nema ikakvog POSTOJANJA

i odjednom BOOM!!! Odakle?

Nauka u vezi nastanka svemira ne moze biti u pravu, naucnici mogu samo da GLEDAJU U PASULJ i da nagadjaju kakav je bio nastanak

Vreme nije najbitniji faktor celog svemira, mozda u nasem delu svemira koji mi poznajemo, ali u celom zasigurno nije.

Ako vreme ne vazi za ceo svemir onda bi najgluplje pitanje bilo kada je nastao svemir.

Mozemo da se pitamo kada su nastale ove galaksije koje mi poznajemo a za svemir nema rasprave jer je on beskonacan i vecan NEMA KRAJA - NEMA POCETKA i ovo vazi i za prostor i za vreme.

Sve ovo sto sam rekao za svemir podrazumevam i za Boga.

Verujem u Boga, ali ne kao neki fanatici koji pljuju na nauku i odbacuju je kao svetogrdje.
Tolerantan sam dosta i prema religiji i prema nauci.

Ali posle duzeg razmisljanja shvatio sam sta pokrece ceo univerzum, a to je KEШ :)

Da bi se razumeo svemir, potrebno je odbaciti mogucnost postojanja pocetka i kraja necega.

Iz ljusture granica prostora i vremena, nemoguce je videti/shvatiti/doziveti ni svemir ni vreme.

Meni jos uvek nije poslo za rukom da izadjem iz te ljusture. Makar ni da slazem sebe.

ovo je nemoguce.... to NISHTA je opet neshto,samo po sebi.......
to me podseti na ono,kada te neko pita sta radis a ti sedis u fotelji i kazes "evo bas nista"
a ustvari sedish...i to je neshto :mrgreen:

Zar se tu ne radi o znacajnosti onoga sta radimo?

Da li radis (nesto znacajno)?

Evo bas nista (jer sedenje u fotelji nema zancaja za zivot pa cak ni smisla kao odgovor na pitanje)!

Back