Da li se logika moze menjati i kako?

Wrong Turn

Domaćin
Banovan
Poruka
4.812
Pozdrav,

zanima me sta kazu naucnici o logici, skoro svaki link na temu "Does logic can be improved" daje pozitivan odgovor.

E sad, ja sam primetio da mi se u poslednje vreme logika pogorsala, dosta teze resavam zadatke u programiranju koje sam ranije lakse resavao, da li je vezbanje najbolji nacin da to popravim?

programiranjem se bavim skoro 3 godine, al' bar 5-6 meseci ne radim nikakve logicke zaebancije poput project euler zadataka, verujte mi da sam stao oko drugog zadatka (suma fibonacijevih brojeva <4m) i nemam zivaca da ga resavam, da li mi je koncetracija opala? stalno mi nesto skrene misli...

a kad radim neke konkretnije projekte tipa CMS-ovi, serverske aplikacije, programi lakse resavam jer mi je zanimljivije i znam sta mi treba, ovako kod ovih sitnih zadataka se prosto izgubim...:dontunderstand:

Pozdrav,

zanima me sta kazu naucnici o logici, skoro svaki link na temu "Does logic can be improved" daje pozitivan odgovor.

E sad, ja sam primetio da mi se u poslednje vreme logika pogorsala, dosta teze resavam zadatke u programiranju koje sam ranije lakse resavao, da li je vezbanje najbolji nacin da to popravim?

programiranjem se bavim skoro 3 godine, al' bar 5-6 meseci ne radim nikakve logicke zaebancije poput project euler zadataka, verujte mi da sam stao oko drugog zadatka (suma fibonacijevih brojeva <4m) i nemam zivaca da ga resavam, da li mi je koncetracija opala? stalno mi nesto skrene misli...

a kad radim neke konkretnije projekte tipa CMS-ovi, serverske aplikacije, programi lakse resavam jer mi je zanimljivije i znam sta mi treba, ovako kod ovih sitnih zadataka se prosto izgubim...:dontunderstand:
vis da te pitaju nesto sto si ucio u drugom osnovne bolje bi znalo dete koje to sad uci,tako da menjamo se i nema potrebe da pamtimo nebuloze koje nam nikad nisu bile potrebne

imas izuzetno pogresan stav u zivotu, no moguce je da nemas izbora oko toga. naime, ti se fokusiras na cilj a ne na proces. drugim recima, ti ne biras sta ces da radis na osnovu toga sta je u skladu sa tvojim instinktima vec na osnovu nekog tamo cilja koji ocigledno ne odgovora tvojim instinktima (koji ih, stavise, razara.) koja je poenta da se fokusiras na logiku ako nemas zelje za tim? zasto moras po svaku cenu da poboljsavas logiku? pitaj se. ja znam koji je odgovor jer dobro poznajem ljudsku psihu :mrgreen: ali pitaj sebe.

jesi obratio paznju na to kako neki ljudi gledaju na zivot? kako zure da postanu "neko i nesto" u zivotu? kako stalno moraju da rade nesto jer "kad ce ako nece sad"? ljudi kod kojih dominira strah da ce propustiti nesto u zivotu, da na kraju nece imati potvrdu svoje vrednosti za kojom toliko zude? koji svoj kukavicluk i svoju potrebu za stekanjem maskiraju pod imenom "egzistencijalni nagon"? taj stav je tako popularan medju klincima i pateticnim matorcima. zar nikad nisi osetio makar malo trunke odbonosti prema takvom razmisljanju? ja jesam, oduvek.

imas izuzetno pogresan stav u zivotu, no moguce je da nemas izbora oko toga. naime, ti se fokusiras na cilj a ne na proces. drugim recima, ti ne biras sta ces da radis na osnovu toga sta je u skladu sa tvojim instinktima vec na osnovu nekog tamo cilja koji ocigledno ne odgovora tvojim instinktima (koji ih, stavise, razara.) koja je poenta da se fokusiras na logiku ako nemas zelje za tim? zasto moras po svaku cenu da poboljsavas logiku? pitaj se. ja znam koji je odgovor jer dobro poznajem ljudsku psihu :mrgreen: ali pitaj sebe.

jesi obratio paznju na to kako neki ljudi gledaju na zivot? kako zure da postanu "neko i nesto" u zivotu? kako stalno moraju da rade nesto jer "kad ce ako nece sad"? ljudi kod kojih dominira strah da ce propustiti nesto u zivotu, da na kraju nece imati potvrdu svoje vrednosti za kojom toliko zude? koji svoj kukavicluk i svoju potrebu za stekanjem maskiraju pod imenom "egzistencijalni nagon"? taj stav je tako popularan medju klincima i pateticnim matorcima. zar nikad nisi osetio makar malo trunke odbonosti prema takvom razmisljanju? ja jesam, oduvek.

A sta su to instinkti?
je l ima nesto 'nadredjeno' instinktima, od cega oni zavise/poticu/sluze//?
A zasto je 'ispravno ' sluziti/slediti instinkte? Zasto imaju pravo prvenstva?
Ja sam pre za interakcionu igricu neku..

instinkt = potreba = navika = nagon = zelja = motiv = htenje = tendencija = pravilnost = sila

nadredjeni instinktima su drugi instinkti a svim instinktima instinkt dominacije.

A zasto je 'ispravno ' sluziti/slediti instinkte? Zasto imaju pravo prvenstva?

nema "ispravno" i "neispravno" vec korisno i beskorisno odn. snazno i slabo. pravo prvenstva u odnosu na sta?

nesto da rascistimo: kad covek odbija da sledi neki instinkt on je i dalje prepusten instinktima. ne postoji "slobodna volja" ili "jedna volja" vec mnostvo volja koje su u odredjenom sistemu relacija. kad covek odbija da sledi instinkt ono sto se desava je da se dva razlicita instinkta SUKOBE. naprimer, alkoholicar zeli da loce ali u isto vreme zeli da prestani da loce: dve volje koje su u sukobu. ili, kod "emancipovanih" robova: navika da budu pokorni i da se primaju na svaki kompliment i na svaku kritiku odn. zelja za potvrdom koja je u sukobu sa zeljom da komanduju. ili, postavljacev problem: zelja da poboljsa logiku koja dolazi u sukob sa drugim instinktima kojih ni on sam nije svestan (jer je njegova zelja da poboljsa logiku, koja u svom korenu verovatno ima zelju za potvrdom, suvise snazna da bi ostale zelje mogle dobiti na snazi.)

Mozhesh popraviti svoje logichno rasudjivanje tako shto tjesh da uchish logiku, dal to ima uticaja na reshavanje zadataka u programiranju to ne znam, no ne verujem da si voljan da se posvetish izuchavanju jedne nauke da bi poboljshao reshavanje zadataka u drugoj. Logika je nauka, ne verujem da postoji mogutjnost da ti neshto kliktjesh popunish par upitnika i poboljshao si svoju logiku, mada ko zna. Moram da te ispravim, pravilno je "Can i improve my logic" evo ti ga link koji je meni izishao i to gle chuda bash za programere.

http://programmers.stackexchange.co...ogic-in-general-and-programming-in-particular

Back