Stojkov Menidjer
Legenda
- Poruka
- 54.202
A naši smo, nismo se skupili sa ulice...Kod kuce je najljepse![]()

A naši smo, nismo se skupili sa ulice...Kod kuce je najljepse![]()
Ako mene pitaš odgovor je da dokle god želi.Kopkao sam na tu temu po zakonima i evo sta sam nasao:
U ovom clanu se ne pominje ogranicenje za uzrast deteta vec samo rodbinski odnos dete - roditelj i njihova medjusobna prava i obaveze. U nekim drugim delovima zakona se pominje i maloletno i punoletno dete sto znaci da je naziv ,,dete" jednostavno u pitanju rodbinski odnos. Nijedne stavke nema iz kojeg se zakljucuje da to vazi samo za maloletna lica a u potpuno istom odeljku pod istim tim delom ,,II DETE POD RODITELJSKIM STARANJEM", i poddelu ,,poreklo" u clanu 59 stoji:
(1) Dete, bez obzira na uzrast, ima pravo da zna ko su mu roditelji.
(2) Pravo deteta da zna ko su mu roditelji može biti ograničeno samo ovim zakonom.
(3) Dete koje je navršilo 15. godinu života i koje je sposobno za rasuđivanje može izvršiti uvid u matičnu knjigu rođenih i u drugu dokumentaciju koja se odnosi na njegovo poreklo.
..sto obesmisljava naziv tog dela zakona, jednostavno se uredjuju odnos deteta - i roditelja, kao sto se u clanovima pre toga uredjivao odnos izmedju supruznika. Medjutim, postoji druga stavka, sto se zove roditeljsko pravo i tu se vec definise uzrast i izdrzavanje ali ne i pravo na stanovanje koje je vec bilo uredjeno clanom 60, izdrzavanje i pravo na stanovanje su dve odvojive stvari.
Dalje, sledeci zakon je - ZAKON O PREBIVALISTU I BORAVISTU GRADJANA
Obratite paznju na clan 11, ako nemate svojinu nad nekretninom ili ako je niste zakupili, zakon vas automatski prvo smesta vase prebivaliste kod supruznika a ako ga nemate onda kod roditelja, protiv toga je potrebna ili zalba ili tuzba.
Dalje, ZAKON O STANOVANJU I ODRZAVANJU ZGRADA:
Clan 3 definise ko je clan porodicnog domacinstva, clan 89 i zadnja stavka definise prakticno da ako ti tata ima nekretninu ne mozes da apliciras za stanovanje uz podrsku, tj. mozes ali prvo mora da padne neka tuzba od strane roditelja protiv tebe. Po sili zakona ako nemas gde ili ides kod supruznika ili kod roditelja.
~~~~~~~
Sve u svemu, znam najmanje dva primera gde se otac i sin nisu podnosili a ziveli su u istom domacinstvu, sinovi odrasli ljudi. U nekom selu su se cak i non-stop tuzakali otac i sin i sigurno bi ga isterao da je imao nekog zakonskog osnova, covek od 70 godina se tuzaka sa covekom od 50 u istom seoskom domacinstvu. Znam i za jedan slucaj zasticenih stanara u nekom stanu gde je neko drugi vlasnik, sto je zaostatak iz vremena socijalizma, po nekom zakonu iz 2016. zasticeni stanari moraju da se odsele iz tudje imovine, pazite, i to ako imaju rodbinu gde treba da se odsele, znaci, zakoni jednostavno vezuju ljude porodicno. Ono sut u guzicu posle 18. rodjendana nije potpunosti po zakonu, u svakom slucaju bi morala da padne prvo tuzba od strane roditelja ali samim tim bi dete i steklo neka prava koja nema imajuci svoje roditelje. Takodje, deca su duzna da se brinu o svojim ostarelim roditeljima. Negde sam nacuo da su u neka starija vremena deca dobijala svoj deo imanja cim se rode, to mi mozda bilo pravedno da se ponovo uvede, time bi se jos bolje zastitila deca, kao sto vec postoji npr. zajednicka imovina supruznika iako je jedan od njih obicno vise zasluzan a drugi manje. Inace, ako se nekretnina vodi na muza a izvrsi nasilje nad zenom, ne vredi mu nista sto je vlasnik nekretnine nego mora da bude udaljen od kuce, mozda na neko vreme.
Uvela bih zakon po kome bi roditelje koji nisu do određenih godina osamostalili
svoju decu trebalo kazniti. Zatvorskom kaznom, tako da deca mogu da ostanu
da žive u kući.
Kad to što vidiš kao oprečno, spojiš u jedno, tek onda će da ti postane zanimljivo.Hm. Na jednoj temi, koju si ti otvorila, potenciras zivot u zajednici (svi pod istim krovom), pa cak i tu medjusobnu zavisnost (dakle suprotno od samostalnosti) kao nesto pozitivno, a ovde pricas drugu pricu. 🤔
Zanimljivo.....
Kad to što vidiš kao oprečno, spojiš u jedno, tek onda će da ti postane zanimljivo.
Već sam ti rekla da samostalnost ne vidimo isto.
Objašnjavala na prethodnoj temi. Nema šanse da se razumemo i meni je toObjasni mi, sta je samostalnost po tebi?
Objašnjavala na prethodnoj temi. Nema šanse da se razumemo i meni je to
sasvim ok.
Vidi, drugar. Ovako me nije briga i nemam inspiraciju. Radi šta hoćeš,Nisi mi objasnjavala samostalnost, nego zavisnost.
Rekla si da podrzavas da ljudi zavise jedni od drugih, i naravno da ne kapiram kako to vodi u samostalnost, jer nema apsolutno nikakve logike. Kao da kazes da vatrom gasis pozar.
Samo toliko.Vidi, drugar.Ovako me nije briga i nemam inspiraciju. Radi šta hoćeš,
živi kako hoćeš i uživaj.![]()
Kako pitanje moze da bude nelogicno, sasvim je realno pitanje i trebalo bi da se kaze realan odgovor na to. I da li je stvarno tako kao sto napisa, nisam bas siguran. Iz ovih zakona nije sasvim jasno, no neki clanovi zakona donekle ukazuju da nije bas tako a i sama sudska praksa prvo gleda da te skine s vrata saljuci te kod nekog svojeg. Da neko odluci da bude beskucnik socijalna sluzba bi prvo pitala da li uopste imas neke svoje a tek ako nemas onda su oni duzni da te zbrinu i da, recimo, adresu prebivalista prebace na socijalnu sluzbu. Tako stoji. Mislim da bi pre svega trebala da padne tuzba od strane roditelja.naziv teme odnosno pitanje je postavljeno pogresno, odnosno nema logike u pitanju , ne postoji zakonski osnov za stanovanje u roditeljskoj kuci..to je besmislica...... eto kad se neko igra pravnika
Kakav bi ti savet dao mlađim (i nešto starijim) ljudima, kako da se osamostale, kako da ostvare više ili da krenu od nule, jer nekad se to prosto desi da mora.Видиш, мени нису родитљи помогли, нису могли. сам сам стекасо, без кредита трособан стан на Вождовцу. Моја ћерка је без моје помоћи успела далеко више, што би многима био само пусти сан.
Син се сад укључио у трку. Не жели било чију помоћ, све хоће сам. Дуга је то прича и није за форум.
Ја сам по трећи пут уживоту кренуо од нуле, и хвала Богу, не жалим се.