Da li punoletno dete ima zakonskog osnova da zivi u kuci roditelja?

Doctor Master

Domaćin
Banovan
Poruka
4.767
Kopkao sam na tu temu po zakonima i evo sta sam nasao:

U ovom clanu se ne pominje ogranicenje za uzrast deteta vec samo rodbinski odnos dete - roditelj i njihova medjusobna prava i obaveze. U nekim drugim delovima zakona se pominje i maloletno i punoletno dete sto znaci da je naziv ,,dete" jednostavno u pitanju rodbinski odnos. Nijedne stavke nema iz kojeg se zakljucuje da to vazi samo za maloletna lica a u potpuno istom odeljku pod istim tim delom ,,II DETE POD RODITELJSKIM STARANJEM", i poddelu ,,poreklo" u clanu 59 stoji:

(1) Dete, bez obzira na uzrast, ima pravo da zna ko su mu roditelji.

(2) Pravo deteta da zna ko su mu roditelji može biti ograničeno samo ovim zakonom.

(3) Dete koje je navršilo 15. godinu života i koje je sposobno za rasuđivanje može izvršiti uvid u matičnu knjigu rođenih i u drugu dokumentaciju koja se odnosi na njegovo poreklo.

..sto obesmisljava naziv tog dela zakona, jednostavno se uredjuju odnos deteta - i roditelja, kao sto se u clanovima pre toga uredjivao odnos izmedju supruznika. Medjutim, postoji druga stavka, sto se zove roditeljsko pravo i tu se vec definise uzrast i izdrzavanje ali ne i pravo na stanovanje koje je vec bilo uredjeno clanom 60, izdrzavanje i pravo na stanovanje su dve odvojive stvari.

Dalje, sledeci zakon je - ZAKON O PREBIVALISTU I BORAVISTU GRADJANA

Obratite paznju na clan 11, ako nemate svojinu nad nekretninom ili ako je niste zakupili, zakon vas automatski prvo smesta vase prebivaliste kod supruznika a ako ga nemate onda kod roditelja, protiv toga je potrebna ili zalba ili tuzba.

Dalje, ZAKON O STANOVANJU I ODRZAVANJU ZGRADA:

Clan 3 definise ko je clan porodicnog domacinstva, clan 89 i zadnja stavka definise prakticno da ako ti tata ima nekretninu ne mozes da apliciras za stanovanje uz podrsku, tj. mozes ali prvo mora da padne neka tuzba od strane roditelja protiv tebe. Po sili zakona ako nemas gde ili ides kod supruznika ili kod roditelja.

~~~~~~~

Sve u svemu, znam najmanje dva primera gde se otac i sin nisu podnosili a ziveli su u istom domacinstvu, sinovi odrasli ljudi. U nekom selu su se cak i non-stop tuzakali otac i sin i sigurno bi ga isterao da je imao nekog zakonskog osnova, covek od 70 godina se tuzaka sa covekom od 50 u istom seoskom domacinstvu. Znam i za jedan slucaj zasticenih stanara u nekom stanu gde je neko drugi vlasnik, sto je zaostatak iz vremena socijalizma, po nekom zakonu iz 2016. zasticeni stanari moraju da se odsele iz tudje imovine, pazite, i to ako imaju rodbinu gde treba da se odsele, znaci, zakoni jednostavno vezuju ljude porodicno. Ono sut u guzicu posle 18. rodjendana nije potpunosti po zakonu, u svakom slucaju bi morala da padne prvo tuzba od strane roditelja ali samim tim bi dete i steklo neka prava koja nema imajuci svoje roditelje. Takodje, deca su duzna da se brinu o svojim ostarelim roditeljima. Negde sam nacuo da su u neka starija vremena deca dobijala svoj deo imanja cim se rode, to mi mozda bilo pravedno da se ponovo uvede, time bi se jos bolje zastitila deca, kao sto vec postoji npr. zajednicka imovina supruznika iako je jedan od njih obicno vise zasluzan a drugi manje. Inace, ako se nekretnina vodi na muza a izvrsi nasilje nad zenom, ne vredi mu nista sto je vlasnik nekretnine nego mora da bude udaljen od kuce, mozda na neko vreme.
Ako mene pitaš odgovor je da dokle god želi.

Frederick_

Ističe se
Poruka
2.804
Uvela bih zakon po kome bi roditelje koji nisu do određenih godina osamostalili
svoju decu trebalo kazniti. Zatvorskom kaznom, tako da deca mogu da ostanu
da žive u kući.

Hm. Na jednoj temi, koju si ti otvorila, potenciras zivot u zajednici (svi pod istim krovom), pa cak i tu medjusobnu zavisnost (dakle suprotno od samostalnosti) kao nesto pozitivno, a ovde pricas drugu pricu. 🤔

Zanimljivo.....

Jasna

Legenda
Moderator
Poruka
71.874
Hm. Na jednoj temi, koju si ti otvorila, potenciras zivot u zajednici (svi pod istim krovom), pa cak i tu medjusobnu zavisnost (dakle suprotno od samostalnosti) kao nesto pozitivno, a ovde pricas drugu pricu. 🤔

Zanimljivo.....
Kad to što vidiš kao oprečno, spojiš u jedno, tek onda će da ti postane zanimljivo.
Već sam ti rekla da samostalnost ne vidimo isto.

Jasna

Legenda
Moderator
Poruka
71.874
Nisi mi objasnjavala samostalnost, nego zavisnost.
Rekla si da podrzavas da ljudi zavise jedni od drugih, i naravno da ne kapiram kako to vodi u samostalnost, jer nema apsolutno nikakve logike. Kao da kazes da vatrom gasis pozar.
Vidi, drugar. Ovako me nije briga i nemam inspiraciju. Radi šta hoćeš,
živi kako hoćeš i uživaj. :heart:

Poslednja izmena od moderatora:

bezimeni1

Primećen član
Poruka
604
naziv teme odnosno pitanje je postavljeno pogresno, odnosno nema logike u pitanju , ne postoji zakonski osnov za stanovanje u roditeljskoj kuci..to je besmislica...... eto kad se neko igra pravnika
Kako pitanje moze da bude nelogicno, sasvim je realno pitanje i trebalo bi da se kaze realan odgovor na to. I da li je stvarno tako kao sto napisa, nisam bas siguran. Iz ovih zakona nije sasvim jasno, no neki clanovi zakona donekle ukazuju da nije bas tako a i sama sudska praksa prvo gleda da te skine s vrata saljuci te kod nekog svojeg. Da neko odluci da bude beskucnik socijalna sluzba bi prvo pitala da li uopste imas neke svoje a tek ako nemas onda su oni duzni da te zbrinu i da, recimo, adresu prebivalista prebace na socijalnu sluzbu. Tako stoji. Mislim da bi pre svega trebala da padne tuzba od strane roditelja.

~~~~~~~

Licno sam pobornik samostalnog zivota ali samo ako se vec ima sopstvena nekretnina ili ako se imaju sigurni i dobri prihodi da moze da se eventualno digne neki mali kredit, mada ja bih ustedeo i kupio jedan ar zemlje i kamp-prikolicu i tu ziveo nego sto bih bio podstanar ili bio na kreditu, ni u jednom zakonu nisam duzan da zakupljujem nekretninu ili da dizem kredit. Zapravo, vec sam i kupio zemlju u nekom selu za koje nisam puno zainteresovan kao za mesto zivljenja, vise da bih se sacuvao inflacije i to sam prepisao na majku i pomogao joj bar malo, a ja sam planirao da idem dalje, sa majkom sam sitan poljoprivrednik pocetnik za nase potrebe, u najgorem slucaju mogao bih vec i tu mada licno nisam zainteresovan za to mesto puno. Ko hoce luksuz da ima svoj krov nad glavom od cvrstog materijala, taj neka placa. Cak iako bih ziveo u kamp-prikolici i ako bih imao agregat, po nasem zakonodavstvu bih se i dalje vodio kao beskucnik. U svakom slucaju, bolji zivot nego da placam globu zato sto nemam svoju kucu, mirna glava i nisam zrtva kapitalistickog sistema. A ni sami roditelji ne bi hteli da tako zivim iako bih pristao na takav zivot u slucaju da nemam kud, da budem podstanar ili duznik ne pada mi na pamet, niti bih imao sigurne prihode za tako nesto, a i ne zelim da trosim vecinu svoje plate za osnovnu ljudsku potrebu i da hranim stanodavce ili banke, nijednu takvu uslugu nisam duzan da prihvatim. Ali, jedine prednosti zivota odvojenog od roditelja vidim pravljenje ludih zurki i mogucnost za svakodnevni seks, ali posto ni kao podstanar to ne bih mogao zbog pravljenja buke, za kamp-prikolicu vec ne znam, niti imam drustva za to, niti cu ikada imati tri devojke sa kojima bih vodio seks svaki dan (ozbiljnu vezu i brak ne zelim), ne bih nista od toga ostvario ni da zivim sam tako da nista i ne gubim zivotom sa roditeljima. Meni neka sopstvena nekretnina mozda i ne treba, cemu dugogodisnje sticanje neceg svojeg ako cu svakako i naslediti od roditelja a ja verovatno necu imati ni kome da nasledim nemajuci potomstvo vec ce to verovatno otici ili drzavi i nemam pojma ni ja kome, dugogodisnji trud ono otisao za dzabe a i kreditno sam nesposoban i radim privremeno-povremene poslove za minimalac pa bi moralo da padne debelo stekanje, ne vredi, a kad ce se ziveti, nikad.

Poslednja izmena:

Frederick_

Ističe se
Poruka
2.804
Zakonski osnov za zivot kod roditelja je pitanje uredjenja stanovanja.
Zakonski osnov izdrzavanja je nesto sasvim drugo, i to dvoje ne treba mesati.

Ukratko, roditelj je duzan da izdrzava dete nakon punoletstva, samo ako je dete nedobog bolesno i nesposobno. Inace nije duzan.

A zajednicki zivot punoletne radno sposobne dece i roditelja je stvar dogovora.

Neprirodno je da odrasli ljudi (18+) zive sa roditeljima. Ne postoji nijedna zivotinjska vrsta (a ljudi, takodje, spadaju u zivotinjske vrste) gde odrastao pripadnik zivi u rositeljskom gnezdu, osim kod zivotinja koje zive u krdima. Ali i u krdima, svaka odrasla jedinka sama sebe hrani.

Licno, obozavam svoju slobodu oduvek, jos sa 18.5 godina sam se odvojio od roditelja, i nikada vise nisam ziveo sa njima. Naravno, posecivao sam ih redovno, i oni mene, imali smo normalan odnos dok su bili zivi, i mislim da je bas za taj normalan i lep odnos zasluzno to sto sam se osamostalio na vreme.

Svoju decu vaspitavam isto tako - da izrastu u samostalne ljude, slobodne, koji ne zavise ni od koga osim od sebe i sopstvenih vestina. Jos je rano da se kaze bilo sta, jos su mali, ali vec se vidi ogromna samostalnost.

bezimeni1

Primećen član
Poruka
604
Ne znam za coveka, mada covek je od davnina ziveo u plemenskim zajednicama i imao taj nacin udruzivanja, mozda i danas vecina svetske populacije zivi u prosirenim porodicama, veliki izuzetak je zapad, a i fleksibilnije je udruzivanje po krvnom srodstvu nego formalna udruzivanja sa nebliskim ljudima, npr. sa cimerima. Gde ces, recimo, na nekom selu, da zivis kod komsije i da mu placas smestaj ili da zivis kod roditelja i da doprinosis radom na seoskom domacinstvu? Neprirodna je, recimo, monogamija, pa se ona namece kao obaveza, dok je recimo prirodno stvarati decu cim udjes u polnu zrelost a na to se zgrazava.

Licno mi je bolje samostalan zivot jer se ima sloboda za neke stvari, ali samo ako postoji mogucnost da to bude bez kredita i podstanarstva, ako sam u dugovima ili imam ,,gazdu", ne daj boze cimera, to je onda gore, tu bih, ozbiljno, radije odabrao kampovanje kao nacin zivota.

Zanima me vise pravno stanje zivota sa roditeljima i koji zakon kaze da se ima prava ili koji zakon kaze da se nema prava, nije bas nebitno pitanje a pomalo je nejasno uredjeno, verovatno se i mnogi isto pitaju, desava se i da nekima prete a ne znaju na sta imaju ili nemaju prava, a ne zanima me moral koji je varijabilan, tipa ,,tako treba" ili ,,tako ne treba", sto ljudi - sto cudi. Nije isto ni kad muz bije zenu i nema nikakva prava i kad po zakonu ima prava na zastitu i da se kazni nasilnik. Ako nemaju prava da zive s roditeljima onda bi to znacilo da su fakticki beskucnici i da imaju neka prava koja oni imaju, ali cisto sumnjam da je to tako i da su pola nase populacije pravno beskucnici, mada ne znam.

Svakako je izdrzavanje razlicita stvar od stanovanja, neko zivi sa roditeljima i ima svoj dinar, neko zivi odvojeno a non-stop ga finansiraju roditelji. A roditelji kad zanemocaju, mnogo lakse ces im pomoci ako zivis sa njima nego ako zivis odvojeno od njih, i po zakonu jesi to duzan, i jos si i sam opterecen kreditom ili podstanarstvom pa tesko i stizes da ih vidis od jurnjave za egzistencijom.

R

Roksen

Gost
Видиш, мени нису родитљи помогли, нису могли. сам сам стекасо, без кредита трособан стан на Вождовцу. Моја ћерка је без моје помоћи успела далеко више, што би многима био само пусти сан.
Син се сад укључио у трку. Не жели било чију помоћ, све хоће сам. Дуга је то прича и није за форум.
Ја сам по трећи пут уживоту кренуо од нуле, и хвала Богу, не жалим се.
Kakav bi ti savet dao mlađim (i nešto starijim) ljudima, kako da se osamostale, kako da ostvare više ili da krenu od nule, jer nekad se to prosto desi da mora.