Da li preterujem?

Eo objasnio ti je mali perica
previse trazis i tvoji roditelji su podigli jedno sebicno dete..
tvoji roditelji su placali dok te nisu postavili na noge i odricali se mnogih stvari koje su verovatno zeleli..kad budes imala svoju decu, ti ces to isto da radis..a ja mogu da ti garantujem da ce ovi roditelji `otimaci` tada i te kako da ti se finansijski nadju pri ruci..
kad budes imala svoju porodicu, shvatices da novac za hranu nije samo novac za hranu nego i z struju na kojoj se ta hrana spremi i za deterdzente sa kojima se ti sudovi operu..i za infostan koji ces morati da platis da bi ti odneli djubre koje napravis dok spremis rucak..i jos gomila `sitnica`..
svaka cast ekonomistima na ovom forumu koji uspesno spremaju dnevne obroke za cetvoroclane porodice sa po 500,00 dinara..a svi mi ostali treba da se stidimo zbog svoje nesposobnosti i razbacivanja!!!

Reci sta hoces za rucak..pasulj..musaku..ribu..sve to moze za te pare..ja ne kapiram sta vi jedete..pa i kilo shnicli je 400 din..kilo krompira 40..zelena salata 40..hleb..jel to 500 ili mi ne radi digitron?mislim to je preko 2 kg hrane jel nije dosta?da ne bude kako je supa iz kesice od 30 din moze se skuvati za vise dana a moze i paradajz corba za koju treba 150 opet za 4 osobe

kako mali perica vidi ekonomiju:roll:

Nije niko rekao da neko treba da se stidi zbog nesposobnosti, niti da je neko nesposoban, taman posla.
Ali znam mnogo porodica koje žive od 40, 50 hiljada, tako da ne daju sve na hranu.

Od 500 dinara se može kupiti pile (oko 400 din) i krompir, recimo.
Supica može da se napravi od krilca i malo mesa, a ostatak je dovoljan da se ispeče sa krompirom.

Ili da se kupi 300 grama svinjetine bez kostiju, kesa graška, kilo krompira.
Od toga može ukusna čorbica da bude.

Ili kilo pastrmki može da se kupi i ispeče.

Od jednog pileta, ne mora dabude veliko, može da se napravi odličan pilav.

Eto, to ja jedem.
Nikad nisam bila malokrvna, jela sam kuvano, dosta povrća, mesa u proseku 100 grama dnevno. Znači jedan dan mogu da jedem i pasulj sa koskama, ali sledeći dan krmanadlu, pljeskavicu, i slično.
Ne treba mi 500 grama mesa svaki dan.
Inače, preferiram đuveč, čorbice od zelja, pasulj, kuvani kupus, bećar paprikaš (prženo :lol:), špagete...
Sve to mogu da skuvam za 500 dinara, a i manje i da nas troje jedemo.
a mislim i da je zdravo.
Ispravite me ako grešim.

Nije niko rekao da neko treba da se stidi zbog nesposobnosti, niti da je neko nesposoban, taman posla.
Ali znam mnogo porodica koje žive od 40, 50 hiljada, tako da ne daju sve na hranu.

Supica može da se napravi od krilca i malo mesa, a ostatak je dovoljan da se ispeče sa krompirom.

Eto, to ja jedem.
Nikad nisam bila malokrvna, jela sam kuvano, dosta povrća, mesa u proseku 100 grama dnevno. Znači jedan dan mogu da jedem i pasulj sa koskama, ali sledeći dan krmanadlu, pljeskavicu, i slično.
Inače, preferiram đuveč, čorbice od zelja, pasulj, kuvani kupus, bećar paprikaš (prženo :lol:), špagete...
a mislim i da je zdravo.
Ispravite me ako grešim.

:ok:sad je pile bilo u idei oko 160 cini mi se..i normalno da ce svako kupiti 10 i u zamrzivac..tako se isprati svaka akcija i nikad nisi gladan..grasak..boranija..spanac..i svasta jos moze da se spremi za manje od 500..a ja pricam o onima koji nemaju i znaju da se snadju i smanje troskove..onima koje se butaju ovde u prazno ne vredi pricati nikad nece nauciti

Eto, to ja jedem.
a mislim i da je zdravo.
Ispravite me ako grešim.

Ne gresis ako racunas da je 500 dinara dovoljno za 1 obrok u toku dana za cetvoroclanu porodicu.

Ali svakoj normalnoj osobi, koja radi i trosi se, je potrebno da jede 3 obroka dnevno.
Pa puta 30 dana...

Ne gresis ako racunas da je 500 dinara dovoljno za 1 obrok u toku dana za cetvoroclanu porodicu.

Ali svakoj normalnoj osobi, koja radi i trosi se, je potrebno da jede 3 obroka dnevno.
Pa puta 30 dana...

Znaci ipak smo nagurali do 45.000 dinara? (400 EUR). :roll: :mrgreen:

Daj bre, pa nemoj da zezas. Ne kuvas vam tri rucka u toku jednog dana. To niko ne radi. Ne valja ti racunica nikako.

mali perica
fiksni mesečni (zajednički):) troškovi
1. struja
2. grejanje
3. smeće
4. voda
5. čišćenje ulaza
6. zajednička struja u zgradi
7. telefon
8. internet
9. kablovska
plus
hemija
prašak za veš
feri...domestos...mr muskulo...
toalet papir
...
plus
zajedničke naprave koje je s vremena na vreme potrebno kupiti ili popraviti
frižider
mašina za pranje veša
usisivač
mikser
...
plus
krečenje
itd
mada sve to nekako pre ili kasnije dođe na svoje.
deca postanu roditelji pa nauče računicu malog perice.
mislim da je u ovoj priči najmanje važan novac i njegova količina.

Pa puta 30 dana...

Naravno.
Ali je ručak glavni valjda.
Za večeru može proja, pita, palenta, 2 sendviča, 3 jaja...
kako živi većina ljudi sa primanjima ispod proseka ili prosečnim...
Kilo jabuka je 60 dinara, meni je dve velike jabuke više nego dovoljno za doručak, ili kajgana od 3 jaja (50 din), Mleko je 35 dinara litar, jeftinije od 1 piva!

vd:
mali perica
fiksni mesečni (zajednički):) troškovi
1. struja
2. grejanje
3. smeće
4. voda
5. čišćenje ulaza
6. zajednička struja u zgradi
7. telefon
8. internet
9. kablovska
plus
hemija
prašak za veš
feri...domestos...mr muskulo...
toalet papir
...
plus
zajedničke naprave koje je s vremena na vreme potrebno kupiti ili popraviti
frižider
mašina za pranje veša
usisivač
mikser
...
plus
krečenje
itd
mada sve to nekako pre ili kasnije dođe na svoje.
deca postanu roditelji pa nauče računicu malog perice.
mislim da je u ovoj priči najmanje važan novac i njegova količina.

Krenuli smo od pretpostavke da joj traže za hranu (sa tim da ne jede sva tri obroka kod kuće, zbog posla).
Ako se radi o cimerskim odnosima i deljenju troškova koji bi postojali i da nema dece, onda je tvoj post na mestu :)

Znaci ipak smo nagurali do 45.000 dinara? (400 EUR). :roll: :mrgreen:

Daj bre, pa nemoj da zezas. Ne kuvas vam tri rucka u toku jednog dana. To niko ne radi. Ne valja ti racunica nikako.

Naravno da ne kuvam. Ali racunam jednostavno.

Mene licno svaki obrok kosta 100 din dnevno u proseku. Dorucak na poslu... pecivo,ili parce pice i jogurt 100 din.
Rucak isto toliko. Vecera, sta god da pojedem ne kosta manje kad se sabere. Ako peces pite, potrosis brdo struje. Sve je to trosak. Ako kupis gotovo, malo je skuplje ali ne trosis struju.
Upadne tu i po neka vocka ili casa soka kako kad.

Znaci minimum 300 din dnevno....30 dana 9000.

Puta 4 za cetvoroclanu porodicu 36000 minimalno, da se niko slucajno ne prejede i ne pojede nista skuplje od peciva van kuce...bez slatkisa, grickalica, ili nekog kolaca nedaj Boze.

Kad hocu da ustedim, izbacm veceru , a ako bas hocu da se stisnem, prestanem da doruckujem na poslu, pa se vadim da sam na dijeti :mrgreen:

Nemoj molim te da lupas. Kila hleba je ovde 2 EUR, a koliko je u Srbiji znas i sama. Mlecnu i uljnu krizu znas valjda ko je vestacki prouzrokovao i tako nabio cene u Srbiji. Ako ne znas, raspitaj se.
Kila paradajza je na pijaci ovde 2-3 EUR, a u Srbiji? O mesu, ribi i ostalom...da ne pricamo - odnos je izmedju 2:1 i 3:1, kod nekih proizvoda i vise.

kakav hleb je tamo 2e, da li u A postoji nas sundjerast beli hleb :lol:

Krenuli smo od pretpostavke da joj traže za hranu (sa tim da ne jede sva tri obroka kod kuće, zbog posla).
Ako se radi o cimerskim odnosima i deljenju troškova koji bi postojali i da nema dece, onda je tvoj post na mestu :)

onda ne čitaš dobro uvodni post...sama je napisala da daje 10.000za hranu i zajedničke troškove. A u vezi diskusije o cenama ishrane...mislim da nije nikakav luksuz da se pije mleko, jogurt, sok, pojede nekislatkiš i voće, popije kafa. Pa ti to sve ubaci u onih 250 dinara dnevno.

Poslednja izmena:
Naravno.
Ali je ručak glavni valjda.
Za večeru može proja, pita, palenta, 2 sendviča, 3 jaja...
kako živi većina ljudi sa primanjima ispod proseka ili prosečnim...
Kilo jabuka je 60 dinara, meni je dve velike jabuke više nego dovoljno za doručak, ili kajgana od 3 jaja (50 din), Mleko je 35 dinara litar, jeftinije od 1 piva!
gde nabavljaš mleko po toj ceni...otkrij svoje male tajne :think:

Nemoj molim te da lupas. Kila hleba je ovde 2 EUR, a koliko je u Srbiji znas i sama. Mlecnu i uljnu krizu znas valjda ko je vestacki prouzrokovao i tako nabio cene u Srbiji. Ako ne znas, raspitaj se.
Kila paradajza je na pijaci ovde 2-3 EUR, a u Srbiji? O mesu, ribi i ostalom...da ne pricamo - odnos je izmedju 2:1 i 3:1, kod nekih proizvoda i vise.

Nebih da pretjerujem ali NIJE BAS TAKO.
Evo...ako uzmes svoju platu od 2000e...to sto je hljeb 2-3e je zanemarivo...apsolutno...evo da uporedimo...

Ako zardjujes 2000e a hljeb je 2e onda je jedan hljeb 0.10% tvog mjesecnog prihoda a to je nista...ali bukvalno...koliko hljebova mozes mjesecno da pojedes 10 - 12... dakle tvoje mjesecno primanje ispasta mizerojim za hljeb ...
...isto tako mozes da uporedis mljecnu, uljnu i mesnu industriju...dakle...hrana je na zapadu u poredjenju sa primanjem BAGATELA...nemoj da se ljutis.

Isto tako zivim i radim u zemlji koja vazi za zemlju u kojoj se u prosjeku najvise radi od svih evropskih zemalja i u potpunosto razumijem tvoje poglede na neradnike ali isto tako moras shvatiti da u nasim zemljama ex YU postoji jako puno ljudi koji bi radili ali nemaju mogucnost za to. Stvar je sto ljudi nemaju nikakva socijalna osiguranja i predispozicije za zdravu i svijetlu buducnost. Nije tesko ici na posao kada znas da si od plate mozes priustiti 2 sedmice u all inclusive vaijanti, platis svoje racune i ostane ti da prezivis...ali zamisli kako je kada ides na posao i znas da se sa primanjem moras itekako pomuciti da samo sa osnovnim stvarima preguras mjesec...kada djevojku mozes izvesti na veceru samo za rodjendan ili godisnjicu a ljetovanja i zimovanja mozes da zamislis samo na slikama...mislim da nije fer tek tako prosipati price da je tesko i skupo kad je u stvari vise nego dobro. Sva desavanja jednog maldog covjeka na nasim prostorima se svode na KAFU i po koje pice vikendom...zaboravi da oni mogu kao ti razmisljati o godisnjem odmoru ili vikend sopinzima...sto je za tebe sasvim normalno. To je ono sto ti ne vidis...
Kada dodjes na godisnji vidis samo pune kafice, a ne vidis sta je na stolovima...i ne pitas se sta je u dzepovima te omaldine...ali ja ih opravdavam...upravo zato sto znam da im je ta KAFICA jedina razonoda koju si mogu priustiti...a to je zalosno.

Nesto je drugo sto su mlade RATNE i POSLJERATNE generacije odrasle bez radnih navika...ali nisu svi takvi...najvise su krivi roditelji koji ih tome nisu naucili nego su ih filovali pricama: "SINE, DOK JA RADIM TI NECES ICI RADITI ZA 150e"...a sa 25 je tesko stvarati radnu naviku...to je zalosno.

Hocu da kazem da je na zapadu MNOGO lakse i da bi trebalo malo vise suosjecati sa nasim narodom koji nema takve mogucnosti.

Nebih da pretjerujem ali NIJE BAS TAKO.
Evo...ako uzmes svoju platu od 2000e...to sto je hljeb 2-3e je zanemarivo...apsolutno...evo da uporedimo...

Ako zardjujes 2000e a hljeb je 2e onda je jedan hljeb 0.10% tvog mjesecnog prihoda a to je nista...ali bukvalno...koliko hljebova mozes mjesecno da pojedes 10 - 12... dakle tvoje mjesecno primanje ispasta mizerojim za hljeb ...
...isto tako mozes da uporedis mljecnu, uljnu i mesnu industriju...dakle...hrana je na zapadu u poredjenju sa primanjem BAGATELA...nemoj da se ljutis.

Isto tako zivim i radim u zemlji koja vazi za zemlju u kojoj se u prosjeku najvise radi od svih evropskih zemalja i u potpunosto razumijem tvoje poglede na neradnike ali isto tako moras shvatiti da u nasim zemljama ex YU postoji jako puno ljudi koji bi radili ali nemaju mogucnost za to. Stvar je sto ljudi nemaju nikakva socijalna osiguranja i predispozicije za zdravu i svijetlu buducnost. Nije tesko ici na posao kada znas da si od plate mozes priustiti 2 sedmice u all inclusive vaijanti, platis svoje racune i ostane ti da prezivis...ali zamisli kako je kada ides na posao i znas da se sa primanjem moras itekako pomuciti da samo sa osnovnim stvarima preguras mjesec...kada djevojku mozes izvesti na veceru samo za rodjendan ili godisnjicu a ljetovanja i zimovanja mozes da zamislis samo na slikama...mislim da nije fer tek tako prosipati price da je tesko i skupo kad je u stvari vise nego dobro. Sva desavanja jednog maldog covjeka na nasim prostorima se svode na KAFU i po koje pice vikendom...zaboravi da oni mogu kao ti razmisljati o godisnjem odmoru ili vikend sopinzima...sto je za tebe sasvim normalno. To je ono sto ti ne vidis...
Kada dodjes na godisnji vidis samo pune kafice, a ne vidis sta je na stolovima...i ne pitas se sta je u dzepovima te omaldine...ali ja ih opravdavam...upravo zato sto znam da im je ta KAFICA jedina razonoda koju si mogu priustiti...a to je zalosno.

Nesto je drugo sto su mlade RATNE i POSLJERATNE generacije odrasle bez radnih navika...ali nisu svi takvi...najvise su krivi roditelji koji ih tome nisu naucili nego su ih filovali pricama: "SINE, DOK JA RADIM TI NECES ICI RADITI ZA 150e"...a sa 25 je tesko stvarati radnu naviku...to je zalosno.

Hocu da kazem da je na zapadu MNOGO lakse i da bi trebalo malo vise suosjecati sa nasim narodom koji nema takve mogucnosti.

You have given out too much Reputation in the last 24 hours, try again later.:besna:

А ја сад као родитељ, морам..
Кад би ми се један син запослио, а живео овде, не бих узимала ни динар, а ево зашто:
Имао би новац за свој џепарац, за своју гардеробу, а то је већ огромна уштеда у кућном буџету.
Можда бих покушала да га наведем да оставља неки новац са стране, да би могао да уштеди за оно што жели.
И то је то.

Кад би ми се један син запослио, а живео овде, не бих узимала ни динар, а ево зашто:
Имао би новац за свој џепарац, за своју гардеробу, а то је већ огромна уштеда у кућном буџету.
Можда бих покушала да га наведем да оставља неки новац са стране, да би могао да уштеди за оно што жели.
И то је то.

Ovde se 100% slazemo:ok:

И то је то.

Ne bih ni ja, ako bismo lagano živeli bez tog njegovog novca.
Ali ako bismo se grčili, jedva sastavljali kraj s krajem, stvarno bih se osećala jadno da moje dete ne oseća potrebu da doprinese kućnom budžetu.
A o tome da smatra da ga izrabljujemo, ne mogu ni da mislim.:sad2:
Meni to najviše bode oči u celoj priči.
Jer ne verujem da roditelji žele da žive na njenoj grbači. A ona tako misli.

Ne bih ni ja, ako bismo lagano živeli bez tog njegovog novca.
Ali ako bismo se grčili, jedva sastavljali kraj s krajem, stvarno bih se osećala jadno da moje dete ne oseća potrebu da doprinese kućnom budžetu.
A o tome da smatra da ga izrabljujemo, ne mogu ni da mislim.:sad2:
Meni to najviše bode oči u celoj priči.
Jer ne verujem da roditelji žele da žive na njenoj grbači. A ona tako misli.

I meni.

Mama i ja smo zivele same, namucile se devedesetih, nisam upisala fakultet iako sam bila odlican djak, jer sam morala da pocnem da radim.

I od prvog dana sam svojevoljno odvajala pola plate i davala mami iako mi ona nije trazila, bilo joj je dovoljno i to da imam za sebe, za garderobu, sminku, da joj ne trazim za kafu u kaficu i sl.
Ali ja sam zelela i njoj da olaksam. Zato mi nije jasno.

Ili su im porodicni odnosi losi, ili su ej razmazili pa hoce da je nauce da ne moze sve u zivotu da dobije na tacni.

A razmazena jeste, cim misli da roditelji hoce da je iskoriste. Mislim, koliki kreten moras da budes da bi zaista to radio svom detetu?

Back