Da li preterujem?

U ovome se slažem sa georgejune- om.
Ne mislim da roditelji hoće da se grebu i ok je da daje u kuću (samo se ne bih složila sa tačno 10 000).

Vidi se iz njenog pisanja da im nije svakodnevna rutina da jedu pečenice od 1 000 dinara i teletinu.
Normalna, obična, domaća jela, koja su pritom i zdrava, se mogu napraviti za manje para, naročito ako umeš da ekonomišeš.
Ako ne umeš, ti ćeš davati po 200 dinara za paprike i ostaćeš gladan.

S obzirom na to da ona jede van kuće (verovatno mora, ne može da stigne na ručak svaki put, radi) često, ona ima dodatne troškove, koje neko ko sedi kod kuće ne bi imao.

Naravno da je lepo kupovati bez razmišljanja i računanja, sve na veliko, ali mnogi ljudi ne kupuju tako.
Pasulj, grašak, krompir, kupus (c vitamin :lol), paprike, sok od paradajza... Sve to može da se nabavi povoljno, a vrlo je zdravo. Sve boje zastupljene. Još samo malo mesa uz to i savršen obrok.

Za 10 000 možeš da kupuješ svaki dan dimljene vešalice, ili gotovo jelo, ili da ručaš u restoranu (nešto do 400 dinara).
Postoje i expres restorani gde može povoljnije da se ruča. Gurmanska pljeskavica je 200 dinara, a ne verujem da bi mogla da je pojede svaki put.
mesare peku besplatno roštij.
Kilo košta 400- 500 dinara!
Može li devojka da pojede pola kila (250 dinara) svaki dan?

Prasetina košta 150 dinara! Znam jer kupujemo za slavu.

Znači da joj ili naplaćuju kuvanje, ili je uče odgovornosti i da se ne troškari za putovanja.
Ne kažem da su loši roditelji, možda imaju pravo.
Ili plaćaju kiriju pa žele da i ona učestvuje.

Ko nema para ne jede suvo meso i kačkavalje, nego jede šunku, čajnu, maže sirni namaz, paštetu, 3 jaja...

:ok:o tome se radi sto matorci ne prate cene i snizenja i ne mogu napraviti ovako fixnu mesecnu cifru..jer se cene svakodnevno menjaju..uopsteno imaju 2 i po ista proizvoda i brenda koja vrte..ne prate sta je na akciji pa to da kupe..na pijaci nece promeniti prodavca jer ga kao znaju iz dobrog je kraja..a ovaj nakupac sa kvantasa:lol:sto nije 9 500..11 000

:zcepanje: :rotf: ja se ne zalim ma gde da sam...zadovoljna sam onim sto imam..
daj da skupimo koju kintu i damo pivo coveku ocigledno je da ga uhvatila kriza:lol:daleko je odmor i Srbija ...

Ne idem na odmor u Srbiju vec duzi niz godina. ;)
A ti idi dogradi jos jedan sprat na kuci, malo je cetiri sprata, j*biga. Sramota da ciga iz Svice ima vise spratova od tebe. :mrgreen:

Ne pratis dobro, piva uvek ima, ne brini ti nista. ;)

Jes´ vala. Jezikom pisem tj. tipkam po tastaturi. A i popilo se vec, nije da nije. :roll:
Eto, sad znate gde da se odselite. Austrija zakon...planine, standard, a hrana jeftina. Sta ces bolje od toga. :zcepanje:

Ajde ne kukaj molim te,brukas se tu..ljudi jedva prezivljavaju u Srbiji a ti se zalis sto ne mozes piti pivo svaki dan jer je ono *** kao i cigare skupo!!E pa to ti je dragi moj luksuz!!Kamo srece da je i u Srnbiji tako ko ko tebe pivo i cigare skupo a hrana jeftina:

Ajde ne kukaj molim te,brukas se tu..ljudi jedva prezivljavaju u Srbiji a ti se zalis sto ne mozes piti pivo svaki dan jer je ono *** kao i cigare skupo!!E pa to ti je dragi moj luksuz!!Kamo srece da je i u Srnbiji tako ko ko tebe pivo i cigare skupo a hrana jeftina:

Ja kukam??? :eek: Pa i sama vidis da uzivam u luksuzu - pivu na primer. :worth:
Jedan sam od retkih ovde koji uopste ne kuka i ne zali se. A ti sa tvojim deterdzentima i NIVEA mlekom si usla u legendu... :mrgreen:

Ti to ozbiljno tvrdiš da sa 250 dinara možeš da imaš 3 obroka dnevno? :think:

Nee.
Mislim da ona ne jede sva tri obroka kod kuće.
To 250 dinara je bilo u slučaju da ne kuva, nego da ode da kupi roštilj u mesari ispečen.
Znači ručak bez uloženog rada.
A kad bi se uložio i rad (kuvanje) i još neki prilog, bio bi još bolje.
Za 250 dinara ima pola kg pečenih šnicli na roštilju.
Ona to može 2 dana da jede za ručak.

Tvrdim da dva dana može da jede ručak od pola kila mesa i nekog povrća od pedesetak dinara.

Tvrdim da jednom nedeljno može da skuva pasulj sa dimljenim kostima, ili sa kobasicom.
Ja napravim sarme od pola kila mesa i šoljice pirinča i veruj mi ispadne dosta, a i ukusne su.
Pričam o ručku ovde.
Ne mora svaki dan da se jede samo meso, meso je tu da bude ukusnije.
Čisto meso je dovoljno jesti dvaput nedeljno, kao šniclu, vešalicu, krmenadlu. I tu jednoj ženskoj osobi ne treba više od 200 grama.

Treba mi potpuno objektivno misljenje, pa vas molim... :hvala:

Dakle, zivim sa bratom i roditeljima. Plata mi je 35000(na ni malo lakom poslu) i od skoro su nam trazili da placamo po 10000 za racune, hranu itd. Sve bi to bilo ok da ne placam dva kredita za racunar i ceo zivot prizeljkivani put u Prag i pored toga dve skole( visu i prekvalifikaciju) koje uopste nisu jeftine i zbog svega toga mi se oduzilo zavrsavanje istih. Meni se cini da je to previse... Iz vise razloga:

- samim tim sto radimo, sklonili smo se ''sa grbace'' za skolu, izlaske, garderobu...
- toliko za hranu od svih nas, je malo preterano- uglavnom jedu samo mama i tata posto brat i ja uglavnom nismo kod kuce(a i kada kupujem hleb, mleko, salamu i sl jednom u dve nedelje, kada sam popodne, to radim od svojih para posto mi oni nista ne ostave)

Da me ne shvatite pogresno: volim svoje roditelje i ne mislim da treba da im trazim racun za svaki moj dinar koji potrose, i treba da dajem za deo racuna, ali hrana... Cini mi se kao da mi otimaju te pare..

Ja se pitam da li je previse sto zelim da priustim sebi sto vise stvari sada, jer me uskoro ocekuje udaja, veliki kredit posto necemo imati gde da se smestimo, deca i mogu da se pozdravim sa vecinom licnih zadovoljstava? Ispada da placam njima zato sto sam se rodila, a moracu i svojoj deci... Kakva su vasa iskustva sa tim i da li neko zna da li je moguce da cetvoroclana porodica potrosi 45000 za racune i hranu(koja je vrlo klasicna, bez nekih skupih namirnica, lososa, dimljenih ovih ili onih, vrlo retko suhomesnatih proizvoda i sl)

previse trazis i tvoji roditelji su podigli jedno sebicno dete..
tvoji roditelji su placali dok te nisu postavili na noge i odricali se mnogih stvari koje su verovatno zeleli..kad budes imala svoju decu, ti ces to isto da radis..a ja mogu da ti garantujem da ce ovi roditelji `otimaci` tada i te kako da ti se finansijski nadju pri ruci..
kad budes imala svoju porodicu, shvatices da novac za hranu nije samo novac za hranu nego i z struju na kojoj se ta hrana spremi i za deterdzente sa kojima se ti sudovi operu..i za infostan koji ces morati da platis da bi ti odneli djubre koje napravis dok spremis rucak..i jos gomila `sitnica`..
svaka cast ekonomistima na ovom forumu koji uspesno spremaju dnevne obroke za cetvoroclane porodice sa po 500,00 dinara..a svi mi ostali treba da se stidimo zbog svoje nesposobnosti i razbacivanja!!!

tvoji roditelji su placali dok te nisu postavili na noge i odricali se mnogih stvari koje su verovatno zeleli..kad budes imala svoju decu, ti ces to isto da radis..a ja mogu da ti garantujem da ce ovi roditelji `otimaci` tada i te kako da ti se finansijski nadju pri ruci..
kad budes imala svoju porodicu, shvatices da novac za hranu nije samo novac za hranu nego i z struju na kojoj se ta hrana spremi i za deterdzente sa kojima se ti sudovi operu..i za infostan koji ces morati da platis da bi ti odneli djubre koje napravis dok spremis rucak..i jos gomila `sitnica`..
svaka cast ekonomistima na ovom forumu koji uspesno spremaju dnevne obroke za cetvoroclane porodice sa po 500,00 dinara..a svi mi ostali treba da se stidimo zbog svoje nesposobnosti i razbacivanja!!!
Zasto mislis da je ona sebicno dete?
Sve ono sto su nasi roditelji nama dali mi cemo vratiti kroz nasu decu-to je normalno.I slazem se..Ali zasto dok si jos uvek kod roditelja da se odrices i mucis kad ti to sleduje vec koliko zakoracis iz roditeljskog doma...

možeš i pumpom za bicikle da biješ pacove ali ne ide :lol: pričamo o normalnoj ishrani jedne mlade osobe kojoj samo za doručak treba min 100din
Pa ok i nek je 150..nakupujes na vise pa bar za dorucak ne mora svako jutro u pekaru..a inace pile kg je manje od 200 din..to se na 4 rucka podeli blago meni sa varivom..pitaj neke penzose..1 dan pire s batacima..drugi dan od krilaca supa pa u pilav..3 belo meso u paprikas:ok:
...vrati li ti njima onaj crvljivi pirinac ;)

Ma nisam pusti u pm..pre neki dan kupim premia zito u maxiju prokislo:evil:to sam vratio jer ne vredi protiv miska zakonom

I ja bih stvarno volela da mi neko objasni kako se od 500 dinara skuva pristojan ručak za četvoročlanu porodicu.
Ili je to ona fora, svakom po jedna viršla, komad hleba i senf.:roll:

Zasto mislis da je ona sebicno dete?
Sve ono sto su nasi roditelji nama dali mi cemo vratiti kroz nasu decu-to je normalno.I slazem se..Ali zasto dok si jos uvek kod roditelja da se odrices i mucis kad ti to sleduje vec koliko zakoracis iz roditeljskog doma...

ako ovakav stav ima za normalne troskove koje u tom domacinstvu pravi, kakav bi tek bio da ona treba da pomaze svoje roditelje..ili ih izdrzava?
sa 35000,00 teskim radom zaradjenih mnogi danas izdrzavaju svoje porodice..
mozda zbog dosadasnjeg ulaganja u nju i njenog brata njeni roditelji nisu mogli sebi da priuste odlazak u banju, a treba im?
mozda oni od svojih penzija hoce da priuste sebi ne odlazak u prag - nego u soko banju..
(mada ne verujem da je tako)
najnormalnije je kada pocnemo da zaradjujemo, ne budemo paraziti koji ce svoju zaradu da skrckaju samo na sebe i svoje potrebe, nego da prvo pokrijemo troskove koje napravio, a ostatak - kako nam volja..

Ne znam..ne slazem se...meni je glupo da napalcujem svom detetu koje sam rodila toplu vodu za tusiranje i deterdzent kojim joj perem ves.Sta znam,tako sam vaspitana.U redu je da deca,njih dvoje npr skupe parice i uplate roditeljima neki vikend,neku Banju,kupe recimo novi i bolji tv..ali da daju za to koliko pojedu,i koliko struje potrose..ne znam.
Pravili smo decu,izdrzavali ih a sad nam je to teret.A pritom oni nisu paraziti,rade i imaju za sebe.To je meni najvaznije.

Back