Da li preterujem?

Al´ kad bi se lagali. Nevidjena laz i glupost.
Za 100 EUR nakupujem minimum duplo vise u Srbiji/RS nego ovde u Becu. A redovno sam tamo, tako da znam. A i kuvam, eto cisto da se zna, nemoj da glumis neku domacicu, koja samo zato sto je zensko misli da zna bolje neke stvari. :roll:
ako lazem ja cene ne lazu ..ajde molim te kazi koliko placam mleko ovde ja ga placa sa 3.5 %56 centi ili 56 dinara a koliko je u Srbiji????
ulje je 89 centi ajde i 1 e a koliko je u Srbiji???Koliko ja znam 120-150 dinara
koliko kosta paradajz zimi ovde??oko 1 e ajde 1.5 koliko u Srbiji???Oko 300din
koliko je krastavac oko 60 centi
budi realan!!!
Pa, nemoj ga, sad' pa doveka, proganjati sa tim Bosanskim krastavcem, smučiće mu se za ceo život !!! :lol:

Nemoj molim te da lupas. Kila hleba je ovde 2 EUR, a koliko je u Srbiji znas i sama. Mlecnu i uljnu krizu znas valjda ko je vestacki prouzrokovao i tako nabio cene u Srbiji. Ako ne znas, raspitaj se.
Kila paradajza je na pijaci ovde 2-3 EUR, a u Srbiji? O mesu, ribi i ostalom...da ne pricamo - odnos je izmedju 2:1 i 3:1, kod nekih proizvoda i vise.

Da, ali je prosečna plata kod "vas" troduplo već nego ovde.
Veruj mi, znam šta pričam. Donose mi kozmetiku i slatkiše iz inostranstva, i mogu da uporedim. Sve je ili isto ili jeftinije.
U Mađarskoj je cena suvomesnatih proizvoda i sireva manja nego ovde. Neznatno, ali manja. Bugarsku da ne pominjem. U Turskoj su lešnici, bademi, pistaći bar za 1/3 jeftiniji. Ovde su maltene luksuzna roba. Prosečna plata u gradu u kojem ja živim je 35.000. Pa ti izračunaj, ako porodica ima 4 člana, dvoje odraslih i dvoje dece, da li im je 70.000 dovoljno. Uzmi u obzir da za dete treba meso (junetina, piletina), sveže voće i povrće, odeća i obuća (i to kontinuirano jer dete raste, hvala bogu), pa još ako je klinče školarac neophodne su knjige, sveske, olovke, torba, lenjiri, pa ekskurzije, vanškolske aktivnosti, da ne nabrajam dalje. Ako ne plaćaš stanarinu, i imaš "donatore" u vidu baka i deka, na konju si. Ako ne, grcaš i presipaš iz šupljeg u prazno.

A najbolje sto se tema pretvorila u predstavljanje proizvoda i ko pametno trosi svoj novac..kao nekome nije dovoljno al uglavnom je svima malo..pa ja danas skuvam sholju pirinca koja je 20din..u to dodam nek bude pola kg pecuraka to je ukupno 100din rucak za dvoje..a drugi dan pola kg pasulja oko 120din i neku dimljenu kosku od 200..ili da je bogatije pa je rucak za 5oro 500..zacini i ulje ne racunam to je par grama i ne kupuje se svakodnevno..kore za pitu su 60..pola kile sira 120..to je opet ceo pleh gibanice za 4 osobe za 200din..kilo krompira 40..ako je normalna porodica koja zeli ustedeti otici ce na kvantash i kupiti duplo jeftinije na dzak..da ne ulazim u kupus koji je manje od 10 din kg a kiseli 200..znaci ko hoce i ume uvek moze manje platiti..samo je poenta onih koji traze pare da znaju da oni od kojih se uzima ne znaju na sta te pare idu:ok:

Da, ali je prosečna plata kod "vas" troduplo već nego ovde.
Veruj mi, znam šta pričam. Donose mi kozmetiku i slatkiše iz inostranstva, i mogu da uporedim. Sve je ili isto ili jeftinije.
U Mađarskoj je cena suvomesnatih proizvoda i sireva manja nego ovde. Neznatno, ali manja. Bugarsku da ne pominjem. U Turskoj su lešnici, bademi, pistaći bar za 1/3 jeftiniji. Ovde su maltene luksuzna roba. Prosečna plata u gradu u kojem ja živim je 35.000. Pa ti izračunaj, ako porodica ima 4 člana, dvoje odraslih i dvoje dece, da li im je 70.000 dovoljno. Uzmi u obzir da za dete treba meso (junetina, piletina), sveže voće i povrće, odeća i obuća (i to kontinuirano jer dete raste, hvala bogu), pa još ako je klinče školarac neophodne su knjige, sveske, olovke, torba, lenjiri, pa ekskurzije, vanškolske aktivnosti, da ne nabrajam dalje. Ako ne plaćaš stanarinu, i imaš "donatore" u vidu baka i deka, na konju si. Ako ne, grcaš i presipaš iz šupljeg u prazno.

Ajme meni, opet iz pocetka. To smo vec utvrdili da su plate ovde visestruko vece. Poredjenja su uvek relativna! Zaradjujem 5-6 puta vise od tebe, ali zato placam i 5-6 puta vecu kiriju na primer - ko je sad u plusu, ti ili ja? :roll:
Tacno je da su neke stvari ovde jeftine, a neke tu. Ja samo znam da se nama isplati kupovati na veliko u Srbiji/RS. One stvari koje su ovde povoljnije, naravno kupujem ovde. Ali koliko tu nakupujem za 150 EUR, toliko ovde ni priblizno ne mogu.

Gajba piva duplo jeftinija, pa ti vidi. :mrgreen:

george: vole da kukaju, to je narodni sport kod Srba. Sto se toga tice totalni sam neSrbin. :mrgreen:

A najbolje sto se tema pretvorila u predstavljanje proizvoda i ko pametno trosi svoj novac..kao nekome nije dovoljno al uglavnom je svima malo..pa ja danas skuvam sholju pirinca koja je 20din..u to dodam nek bude pola kg pecuraka, zejtin, so, biber od roditelja, na njihovom šporetu, u njihovoj kuhinji, od njihove struje, to je ukupno 100din rucak za dvoje.znaci ko hoce i ume uvek moze manje platiti..samo je poenta onih koji traze pare da znaju da oni od kojih se uzima ne znaju na sta te pare idu:ok:
:D:D:D

Ajme meni, opet iz pocetka. To smo vec utvrdili da su plate ovde visestruko vece. Poredjenja su uvek relativna! Zaradjujem 5-6 puta vise od tebe, ali zato placam i 5-6 puta vecu kiriju na primer - ko je sad u plusu, ti ili ja? :roll:
Tacno je da su neke stvari ovde jeftine, a neke tu. Ja samo znam da se nama isplati kupovati na veliko u Srbiji/RS. One stvari koje su ovde povoljnije, naravno kupujem ovde. Ali koliko tu nakupujem za 150 EUR, toliko ovde ni priblizno ne mogu.

Gajba piva duplo jeftinija, pa ti vidi. :mrgreen:

george: vole da kukaju, to je narodni sport kod Srba. Sto se toga tice totalni sam neSrbin. :mrgreen:

Odakle ti ideja da kukam? I iritira me bilo kakva generalizacija. Mogla bih i ja da potegnem onu o gastosima seljoberima i škrticama.
Uz to, ti živiš "preko", mi "ovde". Niti ja mogu da merim kako je tebi tamo, niti ti kako je meni ovde. Jedino da zamenimo mesta.
Uz to, ti si pokrenuo lavinu sa sablažnjavanjem nad cifrom od 400 evra za hranu a sad se praviš Toša.

ako lazem ja cene ne lazu ..ajde molim te kazi koliko placam mleko ovde ja ga placa sa 3.5 %56 centi ili 56 dinara a koliko je u Srbiji????
ulje je 89 centi ajde i 1 e a koliko je u Srbiji???Koliko ja znam 120-150 dinara
koliko kosta paradajz zimi ovde??oko 1 e ajde 1.5 koliko u Srbiji???Oko 300din
koliko je krastavac oko 60 centi
budi realan!!!

... kod nas mozes da kupis jeftinije samo ono cemu je prosao rok upotrebe i sto na zapadu ne moze da se prodaje npr. mirisljava sveca ambi pur u tempu oko 400dinara ( na bocici pise 2008 a na deklaraciji 2012) ili proizvode namenjene istocnoevropskom trzistu koji veze nemaju sa orginalom kao oni fals parfemi koji se prodaju po ulici a cak ni to nije jeftinije...hrana je tek posebna prica, dobro smo i zivi sta jedemo

pa da tebi je bitno da je u Srbiji pivo jeftino ..Only potpisujem te kad kazes da je relativno isto imati prosecnu platu ovde oko 1200-1400 e i u Srbiji 300-400e.Ovde su vece plate ali i veci standard.Ovde jos vazduh sto ne placas! A sa druge strane ovde je hrana,hemija mnogo jeftinija ili pa iste cene i u to me ne mozes uveriti!!! Nivea mleko danas kupila za 1,70e,detetu milka cokoladu 300 grama za 1,49,

Odakle ti ideja da kukam? I iritira me bilo kakva generalizacija. Mogla bih i ja da potegnem onu o gastosima seljoberima i škrticama.
Uz to, ti živiš "preko", mi "ovde". Niti ja mogu da merim kako je tebi tamo, niti ti kako je meni ovde. Jedino da zamenimo mesta.
Uz to, ti si pokrenuo lavinu sa sablažnjavanjem nad cifrom od 400 evra za hranu a sad se praviš Toša.

Ne kukas ti, ti si jos dobra u poredjenju sa nekim drugima. Covek bi pomislio na samrti su, umiru od gladi.
Sta ti nije jasno? Kupujem cesto tu, pa mogu da uporedim cene. Ti ocigledno poznajes samo jednu stranu, tako da...
Nema sta da se pravim. Kakvu lavinu leba ti? Pise se, diskutuje se, ne vidim nista lose u tome.

*** Only ja se bar mackam dok ti sanjas pivo dok ne odes u Srbiji:zcepanje:
Tipican primer gastrabajtera leba nece ovde da jede da bi ustekao koju kintu i sa bendzom u Srbiji ode u trgovinu pa napuni korpu duplo vise za iste pare:dash:

*** Only ja se bar mackam dok ti sanjas pivo dok ne odes u Srbiji:zcepanje:
Tipican primer gastrabajtera leba nece ovde da jede da bi ustekao koju kintu i sa bendzom u Srbiji ode u trgovinu pa napuni korpu duplo vise za iste pare:dash:

Hehehe...kako jadno... :mrgreen:
Only nikad ne steka, samo trosim non-stop, bilo gde, bilo kad. Jel ti krivo sad? :mrgreen:
A to da li je pametno gledati da kupujes duplo jeftinije ili biti glup toliko da tvrdis da je u Austriji hrana jeftinija nego u Srbiji...e to je vec diskutabilno. :zcepanje::zcepanje:

p.s.: pivo nikad ne fali, nekad Jelen, nekad Nektar, a nekad Stiegl, Löwenbräu, Budweiser. Ima se , moze se. :roll:

p.p.s.: george, hoce krvolok da nas zavadi, sunce li mu...

Poslednja izmena:
A najbolje sto se tema pretvorila u predstavljanje proizvoda i ko pametno trosi svoj novac..kao nekome nije dovoljno al uglavnom je svima malo..pa ja danas skuvam sholju pirinca koja je 20din..u to dodam nek bude pola kg pecuraka to je ukupno 100din rucak za dvoje..a drugi dan pola kg pasulja oko 120din i neku dimljenu kosku od 200..ili da je bogatije pa je rucak za 5oro 500..zacini i ulje ne racunam to je par grama i ne kupuje se svakodnevno..kore za pitu su 60..pola kile sira 120..to je opet ceo pleh gibanice za 4 osobe za 200din..kilo krompira 40..ako je normalna porodica koja zeli ustedeti otici ce na kvantash i kupiti duplo jeftinije na dzak..da ne ulazim u kupus koji je manje od 10 din kg a kiseli 200..znaci ko hoce i ume uvek moze manje platiti..samo je poenta onih koji traze pare da znaju da oni od kojih se uzima ne znaju na sta te pare idu:ok:

U ovome se slažem sa georgejune- om.
Ne mislim da roditelji hoće da se grebu i ok je da daje u kuću (samo se ne bih složila sa tačno 10 000).

Vidi se iz njenog pisanja da im nije svakodnevna rutina da jedu pečenice od 1 000 dinara i teletinu.
Normalna, obična, domaća jela, koja su pritom i zdrava, se mogu napraviti za manje para, naročito ako umeš da ekonomišeš.
Ako ne umeš, ti ćeš davati po 200 dinara za paprike i ostaćeš gladan.

S obzirom na to da ona jede van kuće (verovatno mora, ne može da stigne na ručak svaki put, radi) često, ona ima dodatne troškove, koje neko ko sedi kod kuće ne bi imao.

Naravno da je lepo kupovati bez razmišljanja i računanja, sve na veliko, ali mnogi ljudi ne kupuju tako.
Pasulj, grašak, krompir, kupus (c vitamin :lol), paprike, sok od paradajza... Sve to može da se nabavi povoljno, a vrlo je zdravo. Sve boje zastupljene. Još samo malo mesa uz to i savršen obrok.

Za 10 000 možeš da kupuješ svaki dan dimljene vešalice, ili gotovo jelo, ili da ručaš u restoranu (nešto do 400 dinara).
Postoje i expres restorani gde može povoljnije da se ruča. Gurmanska pljeskavica je 200 dinara, a ne verujem da bi mogla da je pojede svaki put.
mesare peku besplatno roštij.
Kilo košta 400- 500 dinara!
Može li devojka da pojede pola kila (250 dinara) svaki dan?

Prasetina košta 150 dinara! Znam jer kupujemo za slavu.

Znači da joj ili naplaćuju kuvanje, ili je uče odgovornosti i da se ne troškari za putovanja.
Ne kažem da su loši roditelji, možda imaju pravo.
Ili plaćaju kiriju pa žele da i ona učestvuje.

Ko nema para ne jede suvo meso i kačkavalje, nego jede šunku, čajnu, maže sirni namaz, paštetu, 3 jaja...

ili biti glup toliko da tvrdis da je u Austriji hrana skuplja nego u Srbiji...e to je vec diskutabilno. :zcepanje::zcepanje:[/QUOTE]

JUUU KO je sada glup ajoojj pa ti sam ´rece u Austriji je hrana skuplja u Srbiji kupis za iste pare duplo vise..haha sad si sve reko!!!!

Ja samo znam da se nama isplati kupovati na veliko u Srbiji/RS. One stvari koje su ovde povoljnije, naravno kupujem ovde. Ali koliko tu nakupujem za 150 EUR, toliko ovde ni priblizno ne mogu.

Only citaj sta pises!Pa onda se pravi pametan!

Back