Да ли постоји српски бренд

• Začetnik teme Začetnik teme zx16
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

zx16

Elita
Banovan
Poruka
18.580
Вероватно као и многи други, који живе ван Србије, пожелим нешто што је "наше"?
Јуче сам ушао у један супермаркет и на полици видео:
viber_slika_2022-09-06_14-48-15-763.jpg

Каком сам се обрадовао!!! Наравно, одмах сам зграбио као дете играчку и окренуо да видим да ли је можда из Лесковац?
На моју велику жалост и разочарење, и ајвар и љутеница су из Јерменије:
viber_slika_2022-09-06_14-48-15-519.jpg

Сама реч, "љутеница", потиче од наше речи љуто, на руском остро а на јерменском је զայրացած. Ајвар потиче од турске речи "havyar" што је икра а изгледом ајвар личи на икру. Узгред, Руси икром зову рибљу икру као и јело слично ајвару али од тиквица:
viber_slika_2022-09-06_15-05-03-355.jpg

На руском језику ајва је дуња! Значи, нема везе са руским а ни са јерменским. Наравно, пошто нисмо заштитили име, Јермени праве под нашим називом наш специјалитет и продају га јер смо ми инвалиди за трговину!

Колико знам бренд као бренд су заштитили Словенци. Чини ми се да су и ракију брендирали. Толико о нашој озбиљности.
На жалост!
Чуј, Словенци и ајвар. Оно, расте паприка на Алпима, убија!

Име је једно а само јело нешто друго!
И шницла није српска реч али је Карађорђева шницла српска!
.
ma, da... kad su Srbijanci "izmisljali" ajvar, nisu mogli da mu smsle i ime, pa uzeli tursku rec!
naravno da su turci to doneli na nase prostore!

Poslednja izmena od moderatora:
ma, da... kad su Srbijanci "izmisljali" ajvar, nisu mogli da mu smsle i ime, pa uzeli tursku rec!
naravno da su turci to doneli na nase prostore!
Можда су донелин тебе и твоје глупости?
Читај шта пишем! Ајвар је српско јело од печене паприке а не турско! Име ту није важно а питање је колико је тотурска реч јер су они били тешки дивљаци када су освојили Византију, која је билачитав миленијум ценар културе и науке!
Јбт, колико треба бити ограничен и улетати у причу без мозга?

Можда су донелин тебе и твоје глупости?
Читај шта пишем! Ајвар је српско јело од печене паприке а не турско! Име ту није важно а питање је колико је тотурска реч јер су они били тешки дивљаци када су освојили Византију, која је билачитав миленијум ценар културе и науке!
Јбт, колико треба бити ограничен и улетати у причу без мозга?
jel ti citas sta pises uopste?!
dete od 3 god. bi se smejalo tvojim zakljuccima.... srpsko jelo, al samp ima tursko ime! ma važi...

Ima brendiran Ajvar,Med,dosta vrsta rakija i vina.Cvarci,Prsute i jos raznih preradjevina.Pocelo je brendiranje razne robe koje se proizvode kod nas,o pocetka brenda rakije,sada ne znam tacno da se setim,da li je Zuta,ili Zlatna Osa.Poceo brend te rakije sredinom 2000-te.Leskovacka srvena tucana paprika i ljuta i blaga.

cirilica i latimica, su srpslka pisma...a koristim svedsku tastaturu, jedan lik mi uvalio lap umesto duga...zbog toga je racunar
Не, рекох ти,српско писмо је фонетско. Један фонем једна графема!
Ја имам руску тастатуру па куцам без проблема нашим писмом.

Back