Da li postoji socijalna inteligencija ?

Још нико није прецизно дефинисао ни шта је општа интелигенција,
а ти би да разматраш шта је нека посебна интелигенција. :kafa:

Meni je inteligencija brzina razmišljanja,
brzina snalaženja u nepoznatom,
brzina rešavanja problema ...

Pa je socijalna inteligencija - snalaženje u društvu.

Ali kad tako razmišljam dolazim do zaključka da to nije baš tako,
jer neke iz sopstvene okoline koje znam kao vrlo uspešne ( probitačne, omiljene, nezamenjive ...)
uopšte ne vidim kao inteligentne,
i ne čini mi se da su oni društveno uspešni namerno !

Zajednička osobina koja ih krasi ( svih tih koje smatram za drušrveno uspešne )
je ljubav prema okolini, prema kolektivu i pojedincu !

Dakle imaju srce !
I to srce im osvetljava put do naših srca - sve ostalo je lako !

- - - - - - - - - -

Pišući ovo gore
pade mi na pamet da socijalna inteligencija možda ipak postoji !

To je kad ne voliš svet oko sebe a opstaješ !
Ha ?!

Socijalna inteligencija bi bila sadržana u znanjima društvenih pravila-zakona I normi te društveno prihvaćenih obrazaca I matrica ponašanja,ali I takođe
velikih pomeranja I događanja-procesa (politika) uz veštinu delanja u njima I s njima!
Psihološki je to poznavanje I veština manipulacije superega na svim nivoima...

Konstatacija uz naslov teme je rogobatna...Valjda se misli na emotivnu inteligenciju,ali to se podrazumeva baš kao I racionalna I funkcionalna inteligencija da je potrebna za sve specijale...

Meni je inteligencija brzina razmišljanja,
brzina snalaženja u nepoznatom,
brzina rešavanja problema ...

Pa je socijalna inteligencija - snalaženje u društvu.

Ali kad tako razmišljam dolazim do zaključka da to nije baš tako,
pade mi na pamet da socijalna inteligencija možda ipak postoji !

Moj prijatelj je direktor i izuzetno uspešan momak u "kombinacijama" ali nije jednako inteligentan na svim poljima.
Kad bi mu dao konzervu i otvarač za konzerve - on bi ili umro od gladi ili prinudno postio nedelju dana dok ne ukapira kako se to čudo tehnike koristi. Ali zato u šemama sa ljudima - zmaj.

S druge strane - MENSA članovi. Svi sa IQ 300 a propali slučajevi maltene svi do jednog. I to sa razlogom. Retko koji završio školu, gledao sam neke od njih na tv kako lupetaju..nedovršene rečenice, poluinformacije, ljudi ostavljau utisak polubolesnika a kao "genijalci". Pre deluju kao nekakva sekta za međusobno lizanje rana ( support group) nego skup inteligentnih ljudi.

S treće strane - Marijana Mateus. Žena očigledno polupismena, elementarno neobrazovana, logički disfunkcionalna...al zato što ume da nanjuši ovčicu za šišanje - čudo jedno.

Sve u svemu, ne postoji "univerzalna inteligencija" nego više vrsta ( klasičan IQ test pokriva samo matematičko-logičku int ) ...ili što se po srpski kaže "Svako je za nešto, niko za sve"

Meni je to nekako pitanje srca .. :think:

to je emocionalna EQ

a socijalna ti je umeće socijalne intereakcije i vlast, na kraju krajeva, primer mafijaško udruženje, političko, svaka društvena organizacija...naravno da postoji jer ne bi postojale vođe i ovce.

inteligencija - snalaženje u nepoznatim okolnostima - uže -praktična inteligencija primer. ponašanje vojnika na frontu, preživeti i snaći se u delu sekunde, to je puka praktična inteligencija, da je socijalno inteligentan, takav ne bi bio uopšte ne frontu, a ako bi bio, onda bi bio general, ili političar. (+su mu intencije bile takve).

Poslednja izmena:
Socijalna inteligencija postoji i opisuje se kao sposobnost da prihvatimo druge i da drugi prihvate nas. Po mom misljenju, mnogo zavisi od iskustva i prozivljenih situacija kao i generalne inteligencije. Prvo se mora doziveti raznih stvari u zivotu sa drugima da bi se moglo biti socijalno inteligentan, tako ja na to gledam. Covek jednostavno ne moze znati sta da ocekuje od drugih i kakvih sve ljudi ima i zasto ljudi ponekad rade ono sto rade, dok to licno ne dozivi. Medjutim, problem koji se javlja vezano za ovu temu je upravo ta razlika medju ljudima koju treba razumeti, da bi se moglo "prihatiti druge i da bi drugi prihvatili nas". To je prilicno tesko izvesti. Ako imamo 2 coveka od kojih je jedan vise pametan, a drugi manje pametan, onaj pametniji moze da uvidi problem, i moze da se "spusti" na nivo onog manje pametnijeg, dok onaj drugi vidi neki totalno levi problem, ili ga uopste ne vidi, ne moze da se "podigne" gore, niti razume kako je to "gore". Covek moze da vrednuje stvari samo do svog nivoa, jer su mu te stvari poznate, razume ih. Sve iznad svog nivoa ne moze da vrednuje, jer je to nepoznat teren. Otuda i konflikti.

Od svih inteligencija, socijalna mi, nekako, izvan svog proseka, ima najlicemerniju notu. Imaj veštinu da sarađuješ i komuniciraš sa sviiiima, da učiniš da im uvek bude dobro u tvom društvuuu, da namažeš i obojiš svoju predstavu zarad ostvarivanja nekog svog cilja ili koristi.. i sve to sa tri reda belih zuba.. :zkez:
Inače, ovi socijalni manipulatori uopšte ne moraju da budu inteligentni, samo su do perfekcije razvili tu svoju veštinu jedenja govana, kao što i među autističnim ljudima ima veoma inteligentnih, iako nemaju razvijenu tu socijalnu notu.

...
Imaj veštinu da sarađuješ i komuniciraš sa sviiiima,
da učiniš da im uvek bude dobro u tvom društvuuu,
da namažeš i obojiš svoju predstavu zarad ostvarivanja nekog svog cilja ili koristi..
i sve to sa tri reda belih zuba..
...

Jel' da je to moguće jedino ako je ljubav u pitanju ?

...
Inače, ovi socijalni manipulatori uopšte ne moraju da budu inteligentni,
...

Pa to ti kažem ! ;)

Ma ja ipak mislim da je na iole duže staze nemoguće biti ono što nisi !
Džabe ti inteligencija,
i kapiranje da sa svima moraš neku politiku da vodiš.

Daću prost primer :
Kome bi ti brisala guzu
i slične stvari radila ?

Za koga bih ja radio ceo život
i prvog celu platu nosio ?

To je moguće samo prema onima koje voliš,
deca, porodica i sl.
I onda oni tebe vole i tako to.

I sad neko kaže - to može kad kapiraš da mora !
Hahaha, ma kakvi !

Znam majke koje su neodgovorne prema svojoj deci
iako sigurno znaju da im je bolje u svakom smislu da paze na to dete.
I dete i muž i okolina bi je više cenili ...

Znam kolege koje neće da se uvlače šefu - makar nikada ne napredovali.
Znam i one koji mu stalno povlađuju, ali vidim da se oni zaista njemu dive ...

Itd.

Meni je to nekako pitanje srca .. :think:

Srce se sastoji iz 2 komore i 2 pretkomore i to je jedna hidraulicna pumpa koja pumpa krv, i to je sve, nista van toga nema, niti magijski niti fizioloski niti psiholoski.

Kada ce se iskoreniti ti mitovi da je 300 djavola u srcu i sl ?

Sve to sto nadenjujete srcu je pitanje mozga, mozga a ne srca.

Dakle, ako je neko strasljiv ili ima fobiju ili nije dovoljno hrabar, obratite se njegovoj amigdali u mozgu a ne srcu, jer srce pumpa samo krv gore dole kroz organe i eto to je, to je sve.

Постоји једино у Србији:

СрПска социјална интелигенција:

- Профукњаче ............................ 5000 Еура +

- Грађани ................................ 0 Еура -

Центар за социјални рад:
- Комунисти сва примања уз `150.000,оо дин пензије

- Грађани и трајно неспособна лица уз 0 примања, 0 социјалне обавезне помоћи.

Od svih inteligencija, socijalna mi, nekako, izvan svog proseka, ima najlicemerniju notu. Imaj veštinu da sarađuješ i komuniciraš sa sviiiima, da učiniš da im uvek bude dobro u tvom društvuuu, da namažeš i obojiš svoju predstavu zarad ostvarivanja nekog svog cilja ili koristi.. i sve to sa tri reda belih zuba.. :zkez:
Inače, ovi socijalni manipulatori uopšte ne moraju da budu inteligentni, samo su do perfekcije razvili tu svoju veštinu jedenja govana, kao što i među autističnim ljudima ima veoma inteligentnih, iako nemaju razvijenu tu socijalnu notu.
ima ljudi koji vole druge ljude, koji su dobronamerni i koji umeju uspesno da komuniciraju
ovo sto si napisala postoji, ali ne preovladjuje
jednostavno nemaju svi jednaku sposobnost da razumeju necije ponasanje, kao i da se ponasaju tako da ne povredjuju ni sebe ni druge, vec da se ponasaju na obostrano zadovoljstvo

ovo podvuceno upravo prikazuje osobu koja nema razvijenu socijalnu inteligenciju

ima ljudi koji vole druge ljude, koji su dobronamerni i koji umeju uspesno da komuniciraju
ovo sto si napisala postoji, ali ne preovladjuje
jednostavno nemaju svi jednaku sposobnost da razumeju necije ponasanje, kao i da se ponasaju tako da ne povredjuju ni sebe ni druge, vec da se ponasaju na obostrano zadovoljstvo

ovo podvuceno upravo prikazuje osobu koja nema razvijenu socijalnu inteligenciju

Tako nekako.

Back