Da li postoji neka banka koja daje stambene kredite preduzetnicima?

Muad'Dib

Buduća legenda
Poruka
28.711
OK, pitanje je jednostavno ali me zanima cela priča.

Dakle, moja situacija - oženjen, dvoje dece, preduzetnik iz IT struke (paušalac) sa stabilnim mesečnim prilivima u poslednje dve godine. Pre toga godine rada za platu, veliku naravno.

Trenutna cifra nebitna ali sasvim dovoljna (nekoliko puta veća od prosečne plate u državi). Solidna štednja u banci, rizik životno osiguranje na 45.000e itd.

Izgleda da ne postoji opcija da ja uzmem kredit za stan? Da li ovde koči država ili je problem u bankama?

P.S. Znam da će mi neko predložiti "sačekaj pa kupi za keš" ali to ne želim, ako može da se uzme kredit to bi mi bila optimalna solucija.

Dakle, moja situacija - oženjen, dvoje dece, preduzetnik iz IT struke (paušalac) sa stabilnim mesečnim prilivima u poslednje dve godine. Pre toga godine rada za platu, veliku naravno.

Trenutna cifra nebitna ali sasvim dovoljna (nekoliko puta veća od prosečne plate u državi). Solidna štednja u banci, rizik životno osiguranje na 45.000e itd.

Izgleda da ne postoji opcija da ja uzmem kredit za stan? Da li ovde koči država ili je problem u bankama?

P.S. Znam da će mi neko predložiti "sačekaj pa kupi za keš" ali to ne želim, ako može da se uzme kredit to bi mi bila optimalna solucija.

Cekaj, zar banku ne interesuju iskljucivo tvoja primanja?
Takodje, mislim da je bitno koliko ti "leze na racun", tebi kao fizickom licu zaposlenom u tvojoj firmi, jer to je ono sto oni vide, i na osnovu toga odlucuju o stambenom kreditu....
Evo, bas cu pitam drugaricu koja je pravnik u NLB banci.....sad sam i ja radoznao....

Ukoliko je to sve tačno ponudite nekoj banci da učestvujete sa jedno 30%kredita i ne vidim razlog da Vam ne daju kredit.

Ja (tj moja firma čiji sam jedini zaposleni) imam račun u Intesi. Svakog meseca leže mi mnogo para tamo, bez izuzetka SVAKOG meseca već dve godine.

U Intesi imam i finu štednju na koju uplaćujem više od jedne prosečne srpske plate mesečno, a tamo mi je čak i račun investicionog fonda (KomBank IN) u kome takođe imam solidnu sumu.

Dakle, što se Intese tiče rizik je nula, imaju uvid u kompletnu moju finansijsku situaciju. Čak mogu da im dostavim i potpisan ugovor sa klijentom za naredne 2 godine.

A opet, kada sam otišao da pitam za stambeni kredit rekli su mi "žao mi je ali ne može, takva su pravila". Predložili su mi da krenem da sebi da uplaćujem platu, što je meni vrlo glupo i uopšte mi se ne isplati.

Ne razumem ko je tu problem, država ili banka?

Dobih odgovor: ne moze, drzava je u pitanju. Moras sebi da uplacujes platu, jer stambeni kredit ne moze da ide na firmu, vec iskljucivo na fizicko lice - na tebe kao zaposlenog u firmi.
Postoji, mozda, jedna druga opcija: da podignes kredit za kupovinu "poslovnog prostora", i to bi onda moglo da ide sa racuna firme (poslovni prostor == stan). S tim sto bi imao pravnu zajebanciju kasnije oko prevodjenja toga na svoje ime, i dodatnih troskova....svakako zahebano...ne preporucujem tu zahebanciju.... z:hm:

Poslednja izmena:

Kako ne postoji? imas svoju firmu i stabilna i visoka primanja + osiguranja.. Ne verujem da bi te neka banka odbila.

Захвали Богу ако ти недају кредит, спасли ти живот.

Окани се ђавоља посла.

Иако си, колико видим, већ ставио главу на пањ.

Sad mi pravnica objasnjava, kaze da je u pitanju to sto stambeni kredit, kao takav po definiciji, ide na privatno lice, ne na pravno lice. Dakle, ako bi sebi, kao jedinom zaposlenom, uplacivao platu redovno, u odgovarajucem iznosu, onda bi stvar prosla.
Pretpostavljam da si neka frsta freelancer-a i da si zato otvorio firmu (pp). Moji drugari koji su tako freelance, svi stekaju kesh da bi kupili stanove, jer su u istom problemu, ne mogu da dignu kredu, jer zvanicno sebi uplacuju sebi minimalac, zbog poreza i ostalog.

Nije meni nikakvo finansijsko opterećenje stambeni kredit, kakva glava na panju :)

Nisam ni freelancer, imam stabilan posao i višegodišnji ugovor sa stranom firmom što mi daje stabilna primanja tj redovne prilive. Novac koji dođe ide kompletno meni, nemam troškove za firmu, materijal itd.

Da ponovim, za banku je ovo apsolutnih 0% rizika, zato me i čudi što su tako kruti sa pravilima. Neko ko je zaposlen može sutra da dobije otkaz, ja nisam rizičan nikako pa mi je jedino objašnjenje neka državna zavrzlama.

Kako ne postoji? imas svoju firmu i stabilna i visoka primanja + osiguranja.. Ne verujem da bi te neka banka odbila.

paušalac nije pravno lice da bi mogao da dobije takav kredit. plate po rešenjima su obično male za ozbiljan kredit. postoji rešenje da se obračunava i uplaćuje velika plata ali onda rastu troškovi za PIO

paušalac nije pravno lice da bi mogao da dobije takav kredit. plate po rešenjima su obično male za ozbiljan kredit. postoji rešenje da se obračunava i uplaćuje velika plata ali onda rastu troškovi za PIO

Da, upravo zato mi ne odgovara da recimo godinu dana sebi uplaćujem recimo bruto 100.000 platu samo da bih posle uzeo kredit. Toliko lud nisam :)

Nije meni nikakvo finansijsko opterećenje stambeni kredit, kakva glava na panju :)

Nisam ni freelancer, imam stabilan posao i višegodišnji ugovor sa stranom firmom što mi daje stabilna primanja tj redovne prilive. Novac koji dođe ide kompletno meni, nemam troškove za firmu, materijal itd.

Da ponovim, za banku je ovo apsolutnih 0% rizika, zato me i čudi što su tako kruti sa pravilima. Neko ko je zaposlen može sutra da dobije otkaz, ja nisam rizičan nikako pa mi je jedino objašnjenje neka državna zavrzlama.

Јбг, ја те крстим а ти прдиш.

Или се зезаш, или тражиш ђавола. :)

Onaj koji daje pare procenjuje jel to 0% rizka.Kada Vi dajete pare onda Vi procenjujete koliko % je rizik.Jednostavno to je različit broj cipela.

Ланми, па није држава баш за све крива.

Да ли као предузетник доприносе уплаћујеш на минималац? Ако ти је основица ниска, онда се то сматра твојом званичном платом. А да се пријављујеш на већу основицу је бзвз јер ћеш плаћати више пореској. Не исплати ти се.

Јеси ли добро испитао банке па су те све одбиле? Банка тражи обезбеђење. Сигурност да ћеш моћи да вратиш кредит. Стално запослење јесте сигурност а предузетничка радња може сутра да се затвори. Можда неке банке прихватају нека трећа средства обезбеђења кредита.

Ако ти не фали превише пара, можеш да узмеш кеш кредит. За кеш креду јесте велика камата, али за стамбени кредит су трошкови обраде кредита око 1000 еврића а за кеш нека сића (зависи од банке). (мада, ти вероавтно хоћеш повећи кредит, за већи стан а за то ти се кеш креда не исплати)

Sad mi pravnica objasnjava, kaze da je u pitanju to sto stambeni kredit, kao takav po definiciji, ide na privatno lice, ne na pravno lice. Dakle, ako bi sebi, kao jedinom zaposlenom, uplacivao platu redovno, u odgovarajucem iznosu, onda bi stvar prosla.
Pretpostavljam da si neka frsta freelancer-a i da si zato otvorio firmu (pp). Moji drugari koji su tako freelance, svi stekaju kesh da bi kupili stanove, jer su u istom problemu, ne mogu da dignu kredu, jer zvanicno sebi uplacuju sebi minimalac, zbog poreza i ostalog.

Па он је вероватно реигстрован као предузетник. Предузетник није правно лице. Није фирма одвојена од његове личности. Предузетник је физичко лице. Он може да се определи да себи исплаћује личну зараду и сам да јој одреди висину (у зависности од тога колико кредитно оптерећење на плату банка максимално може да утврди). само што на већу плату коју себи одреди мора да плаћа и веће доприносе и порезе.

Ja bih ti savetovao da skupis novac i kupis stan za kes.. Ostalo je rizik..ovde se nikad ne zna sta ce biti sutra....Znam da je jako tesko ali kredit za stan je veliki rizik u Srbiji....pogotovo sto se ocekuju turbulencije u svetu..raspad evro zone, migranti..ko zna sta sve jos...jeste da su niske kamate na evro 0% i -0.75% na chf ali znam da postoje losa iskustva stambenih kredita u istocnoj Evropi i Srbiji.

Back