Da li postoje muški i ženski poslovi?

Vidim sve vrvi od zena na gradjevini, i u zanatskim poslovima generalno, ili od muškaraca u sferi vaspitavica, uciteljica, medicinskih sestri, čistačica, spremačica, stujardesi
Mozda ne “vrvi”, ali postoje zene koje moraju da rade muske poslove.
Postoje i zene kojima je struka upravo to sto pises “muski posao”.

Ne mozemo biti ravnopravni samo u poslovima gde je potrebna fizicka snaga.
U ostalim poslovima mozemo.
Ne znam šta bi rekao na to Tesla, Mihajlo Pupin , Bil Gejc, Bezos ....:D
Ne sporim intelegenciju i pamet žena ! Mislim da je njihova kreativnost upućena na njihovu prirodu , njihovu nežniju i suptilniju stranu .
Normalno ima tu i ekstrema , kao Marija Kiri ....
Eto da me ubijete sada mi ne pada nijedan veliki proekat gde su nosioci bile žene
:prstic:

Poslednja izmena:
Muški su: vojska, policija, vatrogastvo, zidarstvo, rudarstvu. Ženski su: frizerka, kozmetičarka, pedikirka, sobarica, prodavačica na kasi.
U vojsci i policiji imaš žena koliko hoćeš. U rudarstvu, imaš žena rudarskih inžinjera, u zidarastvu takođe imaš građevinskih inžinjerki. Ako misliš na fizičke delove tih profesija one su već stvar fiziologije. Inače, par najpoznatijih i najuspešnijih frizera su muškarci.

Ne znam šta bi rekao na to Tesla, Mihajlo Pupin , Bil Gejc, Bezos ....:D
Ne sporim intelegenciju i pamet žena ! Mislim da je njihova kreativnost upućena na njihovu prirodu , njihovu nežniju i suptilniju stranu .
Normalno ima tu i ekstrema , kao Marija Kiri ....
Eto da me ubijete sad ne pada mi ni jedan veliki proekat gde su nosioci bile žene
:prstic:
Mozda ne poznajes takve zene, mada mislim da se zezas :D

U vojsci i policiji imaš žena koliko hoćeš. U rudarstvu, imaš žena rudarskih inžinjera, u zidarastvu takođe imaš građevinskih inžinjerki. Ako misliš na fizičke delove tih profesija one su već stvar fiziologije. Inače, par najpoznatijih i najuspešnijih frizera su muškarci.
Ili muskih kuvara (posto se cesto kuhinja pripisuje zeni).

Ja i dalje ne shvatam potrebu "deljenja" poslova na muške i ženske jer su svakako obe podeljene oblasti neophodne za normalnu egzistenciju.
U pravu ste , ta se granica u poslovima zadnjih decenija polako briše
Ja sam naveo samo ekstreme , gde dominira muška kostitucija i snaga

Ne znam da li je ta emancipacija i želja za ravnopravnošću uzrok sve većeg broja otudjenih i binarnih muškaraca:kez:

U pravu ste , ta se granica u poslovima zadnjih decenija polako briše
Ja sam naveo samo ekstreme , gde dominira muška kostitucija i snaga

Ne znam da li je ta emancipacija i želja za ravnopravnošću uzrok sve većeg broja otudjenih i binarnih muškaraca:kez:
Nije samo potreba za emancipacijom već postaje preka potreba za finansijskom sigurnošću žena. Jer ko mi može garantovati da me muž neće posle par decenija braka isterati na ulicu, recimo? U svakom slučaju moram biti bar minimalno finansijski sposobna bez obzira koji posao izaberem.

Nije pitanje da li ima žena u vojsci i policiji nego da li mogu jednako dobro obavljati te poslove kao muškarci s obzirom da su fizički slabije, sporije, manje izdržljive i da li su uslovi i testovi za upasti tamo jednaki ili se ženama olakšava a muškarcima daju teži zadaci?

Nije pitanje da li ima žena u vojsci i policiji nego da li mogu jednako dobro obavljati te poslove kao muškarci s obzirom da su fizički slabije, sporije, manje izdržljive i da li su uslovi i testovi za upasti tamo jednaki ili se ženama olakšava a muškarcima daju teži zadaci?
Testovi su naravno isti za sve, koliko sam ja upućena. U svim tim profesijama ima oblasti gde nije potrebna samo snaga i izdržljivost. A naravno da se žene ne mogu meriti po snazi u obavljanju nekih delatnosti niti očekujem da treba to da rade.

Nije samo potreba za emancipacijom već postaje preka potreba za finansijskom sigurnošću žena. Jer ko mi može garantovati da me muž neće posle par decenija braka isterati na ulicu, recimo? U svakom slučaju moram biti bar minimalno finansijski sposobna bez obzira koji posao izaberem.
Mislim da je ovo dokaz da ipak policija nije za žene. Evo migrant od 60 kg prebio policajku u Zagrebu. https://www.google.com/amp/s/dnevni...cajku-prijeti-izgon-iz-hrvatske---921992.html

Testovi su naravno isti za sve, koliko sam ja upućena. U svim tim profesijama ima oblasti gde nije potrebna samo snaga i izdržljivost. A naravno da se žene ne mogu meriti po snazi u obavljanju nekih delatnosti niti očekujem da treba to da rade.
Mislim da testovi i obuke za muskarce i zene u vojsci i policiji nisu bas isti. Nisam sigurna.

I da ponovim, postoje oblasti u policiji gde nije potrebna samo sirova snaga.
Ali država zbog navodne ravnopravnosti polova često stavlja žene i u te oblasti gde zaista jesu bitne snaga, brzina, izdržljivost. Daju tim ženama pištolje, lisice, pendreke a one ne znaju to da koriste odnosno ne mogu zbog bioloških razlika u odnosu na muškarce. Koja to policajka bi mogla da sruši kriminalca od 90 kg na pod i stavi mu lisice ili da ga dovoljno jako udari pendrekom da se on preda? Možda jedna od milion.

Back