le_malade_imaginaire
Zainteresovan član
- Poruka
- 229
Najbolji elekronski engleski recnici na koje sam ja naisao jesu bili Oxford Advanced Genie i jedan univerziteta u Birmingemu, on je bio stvarno lagan i jasan. Govorim o jednojezicnima 

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
le_malade_imaginaire:Ja sam se zestoko razocarao kada sam cuo za sledeci primer. Decko je ziveo u Austriji od svoje 6.godine, a Srbin je poreklom. I on mi sam kaze da se vidi (malte ne odmah) da nije Austrijanac. Ne znam, da li je u pitanju to sto se oni ne trude ili nisu talentovani za jezike ili nesto trece?! Bas bezveze...
mojra:ne mora da znaci da je to zaista tako. mozda je on perfekcionista i ne moze za sebe da kaze olako "ja savrseno govorim..." sto bolje poznajes jezik, svesniji si gresaka. retko ko ima takav talenat da moze potpuno da savlada strani jezik, da ga govori bez akcenta, da ne pravi greske, a da nije ni rodjen ni odrastao u okruzenju u kojem se taj jezik govori. moguce je ne biti svestan gresaka koje pravis, ili im ne pridavati znacaj.
imam drugaricu koja zivi u austriji i kada je pitam kako joj ide jezik, ona kaze "ma derem", a kada malo produbimo pricu, sama dodje do toga da joj je nivo osrednji. procena sopstvenog znanja zavisi od objektivnosti osobe.
ako sam ucis jezik, mislim da je bitno u pocetku se koncentrisati na vokabular, u drugoj fazi na komunikaciju i neka osnovna pravila, a tek nakon toga se posvetiti morfologiji i sintaksi jezika.
mojra:ako sam ucis jezik, mislim da je bitno u pocetku se koncentrisati na vokabular, u drugoj fazi na komunikaciju i neka osnovna pravila, a tek nakon toga se posvetiti morfologiji i sintaksi jezika.
le_malade_imaginaire:Nikada nisam ziveo u inostranstvu da bih nesto tako mogao da znam iz licnog iskustva... Taj decko i nije bas perfekcionista, i nije davao sopstvenu ocenu svog znanja. Na moje pitanje da li ljudi prepoznaju da nije Austrijanac (tamo zivi od seste, sedme godine, a sada ima 19!), on je odgovorio sa "DA"...
Naravno da nije lako. Mnogi Srbi grese u padezima, a da to i ne znaju (posebno ti konfuzni lokativ i akuzativ!), a o pravopisu da ne pricam![]()
патриота:Da li je neko od vas uspeo sam da nauči neki strani jezik,a da to nije bio engleski?.Mene konkretno zanima italijanski,ali nisam siguran da li bih uopste uspeo sam da naučim pravilno da ga koristim.Ne znam koliko je to uopšte moguće.Šta vi mislite o tome?
mojra:harmony, izvini nisam ranije videla poruku. nisam znala da govoris francuski, lepo.
zasto mislis da neces imati prilike da dodjes u fr?
5 ima kvalitetan program, sigurno ce ti pomoci da razvijes reflekse, da govoris brze, sto je dobar pocetak. romani su dobra ideja, pod uslovom da potrazis savremene autore koji flertuju sa zargonom, mada je njima bitniji stil od sadrzaja. najbolja skola savremenog francuskog jezika je bila kosovska mitrovica (bez ironije) jer je tamo bio stacioniran kontigent kfor-a pa su ljudi imali prilike da govore pravi francuski (bilo je mnogo prevodilaca, profesora engleskog i francuskog, francuza, engleza, italijana...) u direktnom kontaktu. onda, muzika - louise attack je lagana tipicno fr muzika (black session), i florent pagny, za predgradja mc solar (ne znam kakvu muziku slusas) i diams, tri yann je tradicionalna muzika bretagne...patricia kaas sa pocetaka ima stil kabarea... evo, za pocetak mogu i da ti pozajmim muza (ali samo za konverzaciju) ako hoces sa njim da pricas...uh al' ga oduzih. je l' pomoglo malo?
патриота:Da li je neko od vas uspeo sam da nauči neki strani jezik,a da to nije bio engleski?.Mene konkretno zanima italijanski,ali nisam siguran da li bih uopste uspeo sam da naučim pravilno da ga koristim.Ne znam koliko je to uopšte moguće.Šta vi mislite o tome?