Да ли неки цртани филмови подстичу на насиље?

Mimi95

Buduća legenda
Moderator
Poruka
50.000
Неке студије су објавиле да неки цртани филмови,попут Сунђер Боба,могу негативно да утичу на децу.
Између осталог,ту је и подстицање на насилне радње.
Занима ме шта ви мислите о томе.

Moj sin ima 20 meseci i obožava da gleda Miffy. Pre neki dan vrtim programe i nabasao na Tom i Džerija i bukvalno istog momenta neko udaranje lopatom u glavu, vrištanje... odmah sam promenio kanal. Ispadam licemer jer sam kao dete dosta gledao te "nasilne" crtaće ali mislim da nije za tako mali uzrast. Ja sam od tamo neke sedme ili osme godine voleo da gledam Avanture Konana Varvarina, Pirate Mračnih Voda i slične "herojske" serije koji su se emitovali 90-ih.
Izbegavam i crtaće gde likovi pričaju defektno kao u Sunđer Bobu.

Svaki crtani film ima notu odraslog sadržaja koji nije prepoznatljiv deci, ali je itekako očigledan zrelim ljudima.
Zašto se žale na Sundjer Bob crtani kada su Ren i Stimpi jedna žestoka bolest od crtaća?

Kao dete gledao sam Baltazara, viteza Koju, mornara Popaja, nešto malo Tom i Džeri, power puff girls, cipelići, vozići (ako se tako zove), nindža kornjače i postoji jedan jako kul crtani ali ne mogu ga naći.
U pitanju je rat izmedju nekih svidja na farmi, a narator je glumac Dragan Vujić. Ako neko zna, ,neka mi kaže.

Неке студије су објавиле да неки цртани филмови,попут Сунђер Боба,могу негативно да утичу на децу.
a što bre Sunđer Bob?

To su sve odlični crtani filmovi, i zabavni, i edukativni, i bez intencije da ičije dete pozovu na nasilje.
Dete u Sunđer Bobu ne vidi ljudsko biće, pa čak i onda kad mu ispadnu oči, ili mu otpadaju ekstremiteti, ili se guši sa kuglom punom vazduha na glavi...
Tom i Džeri su mačka i miš, Sofronije je petao, Pepe je tvor, ptica trkačica je superiorna po nečemu u odnosu na lukavog... kojota? itd.;

Dete uči neke suptilne lekcije o svetu oko sebe kroz njih, i ne treba mu oduzimati nešto toliko lepo, a u šta je uloženo mnogo mašte, truda i volje.
U nekom trenutku smo se u Srbiji, a za dalje ne znam, zdušno složili da su Teletabisi velika glupost, ali oni i jesu bili glupost.
Ne predstavljaju životinjski svet, ne predstavljaju išta korisno i realno. Ugasili su se dok smo trepnuli.

Svejedno, naši omiljeni crtani junaci odavno dobijaju svoje alternative pa je vrlo retko da današnji ljudski mladunci znaju za njih, ali baš ne mislim da ih treba zabraniti ili zavesti pod ''nepoželjno''.

Aha posebno sto ce zbog satanizacije pepe le tvora manje biti zene ugnjetavane
Za mene su to i dalje odlični crtaći, a za Pepe-a mi to nikako nije jasno.
Da stvar bude interesantnija, u prijateljima (familiji sa kojom ne delim krv, ali smo prijatelji jer su nam se vrlo bliski srodnici našli i ubračili) svuda imam bar po jednu osobu koja i kao već uveliko odrasla i zrela ličnost, i dalje voli da gleda te iste crtaće.
Neki su kao i ja, makli malo i na japanska ostvarenja, koja svakako nisu crtaći za decu, ali baš je lepo imati ljude kojima to, ma koliko život dug, ne može da dosadi.
I, eto, već matori, a nikad nismo pribegli nasilju i destrukciji.

Kazem to i dalje ide u pravcu da pokori muskarce koji su nekad bili vojnici koji su menjali istoriju,sad ne smeju rec da kazu ili pogledaju zenu na ulici okarakterisace ga kao nasilnika,danas meni zena iskopa oci u banci sto sam hteo da pitam samo preko reda da li se tu moze nesto platiti da ne cekam bzvz,jos debilnija salterusa kaze sat vremena nista ne moze da uradi,pokazem papir i pitam samo mi recite moze ne moze,one i dalje negoduju ,kazem i ja cekam u redovima i uvek neko nesto zeli preko reda,ne znam u kom crtanom filmu su njima dali toliko prednosti

Svaki crtani film ima notu odraslog sadržaja koji nije prepoznatljiv deci, ali je itekako očigledan zrelim ljudima.
Zašto se žale na Sundjer Bob crtani kada su Ren i Stimpi jedna žestoka bolest od crtaća?

Kao dete gledao sam Baltazara, viteza Koju, mornara Popaja, nešto malo Tom i Džeri, power puff girls, cipelići, vozići (ako se tako zove), nindža kornjače i postoji jedan jako kul crtani ali ne mogu ga naći.
U pitanju je rat izmedju nekih svidja na farmi, a narator je glumac Dragan Vujić. Ako neko zna, ,neka mi kaže.
То сам чуо за Сунђер Боба,али ни мени није јасно шта им толико смета.
Зашто је Рен и Стимпи болест од цртаног?

Није исто приказивати насиље и подстицати на насиље. Већина нас је одрастала уз цртане, а и игране филмове препуних насиља, па данас не сматрамо да је нормално понашати се тако, што је прилично јак аргумент против тврдње да такав садржај насиље подстиче.
Шта би требало рећи о обожаваоцима хорор филмова, конкретно слешера нпр? Колико нас овде је почело да гледа хороре у млађим годинама, па не идемо около и не кољемо људе, нити мислимо да је тако нешто нормално или прихватљиво. Наравно, мала деца ће имитирати многе ствари које виде у цртаћима, од којих су неке лоше, али ми смо ту, не само родитељи већ сви одрасли, да их научимо шта је добро и нормално, а шта лоше и непожељно. Без тог утицаја одраслих би исход био знатно другачији, без сумње. Мада, не сећам се да је мени икад пало на памет да икога одвалим палицом у главу или чекићем по прстима као Џери Тома, или да ставим петарду некоме у џеп и сл. као што раде цртани ликови с динамитом, иако ми је то док сам био клинац било и забавно и смешно видети у цртаћима.

Volim devijantne crtane tipa Ren i Stimpi, Saut park, Happy three friends... zabavno je gledati prosto, iako za decu sigurno nije dobro. Kao klinac sam gledao Gokua i slična sranja, pa Kalamiti Džejn, na cartoon network Johnny Bravo, Powerpuff Girls, bilo je depresivno vreme. Naravno Nindža kornjače gde je sve puno nasilja i nekih izobličenih mutanata-pacova, mozgova, nosoroga.

Najlepši crtani svih vremena mi je Petar Pan diznijev, onaj stari, i nikad neće biti nadmašen. Dobar je i Robin Hood (sa lisicom). Ima nešto u tim starim lepim Diznijevim filmovima, neka naročita atmosfera. Nemo je isto dobar.

Ova pesma od Kire Stoun naročito ide uz video:

a što bre Sunđer Bob?
Ни мени то није најјасније,али чуо сам да су га прогласили непожељним за децу.

Због чега мислите да су Рен и Стимпи болест од цртаћа?
Ја сам гледао углавном Сунђер Боба,Нинџа Корњаче,Душка Дугоушка и Тома и Џерија.
И Покемоне,заборавио сам да наведем.

Poslednja izmena:
Ни мени то није најјасније,али чуо сам да су га прогласили непожељним за децу.

Због чега мислите да су Рен и Стимпи болест од цртаћа?
Ја сам гледао углавном Сунђер Боба,Нинџа Корњаче,Душка Дугоушка и Тома и Џерија.
Treba gledati da bi se razumelo.
Richard III ti je objasnio sta misli o ren i stimpiju.

Iskreno, mislim da je to cista glupost i neki novi poredak stvari i sistema vrednosti, sami crtaci su bili veoma zanimljiviji dok nisu prolazili kroz lupu drustvene korektnosti, volim i dan danas da povremeno pogledam crtane filmove, sve ih je manje dobrih.

То сам чуо за Сунђер Боба,али ни мени није јасно шта им толико смета.
Sundjer Bob smeta jer nije rodno I polno definisan. Obracaju mu se sa on, ali moze se videti da to bas I nije tako. Zatim, ne mora znaciti da ce deca biti agresivnija, ako gledaju nasilne crtane filmove I Igraju nasilne igrice, jer ponekad je to ventil preko koga oni ispolje svoju agresivnost, pa ne budu agresivna u realnom svetu. Opet, kazem da to nije kod sve dece. Pa I bajke su nasilne, ali su veoma korisne za moralno vaspitanje dece ..

Sundjer Bob smeta jer nije rodno I polno definisan. Obracaju mu se sa on, ali moze se videti da to bas I nije tako. Zatim, ne mora znaciti da ce deca biti agresivnija, ako gledaju nasilne crtane filmove I Igraju nasilne igrice, jer ponekad je to ventil preko koga oni ispolje svoju agresivnost, pa ne budu agresivna u realnom svetu. Opet, kazem da to nije kod sve dece. Pa I bajke su nasilne, ali su veoma korisne za moralno vaspitanje dece ..

Sve je to do čoveka jednostavno... Npr, igrao sam sve te nasilne igre, čak se sećam da je bila neka igra u kojoj je doslovno poenta da nekoga zapališ, otkineš mu glavu lopatom, tipa POSTAL ili kako već se zvala, tipa otkineš glavu nekome i šutiraš je, neka debilana teška, ali nisam izrastao u nasilnika jer svesno odvojim igricu od stvarnosti, pobogu nije normalno nekome otkinuti glavu ili pišati na tu osobu... Mislim da su to izgovori psihopata.

Ta studija su se pokazala istinita i u slučaju mog deteta, svaki put posle odgledanog Sunđera Boba (koga inače voli da gleda uz gomilu drugih crtaća) počne da histeriše da bi na kraju vazdušno-kosmičke snage morale da intervenišu.

Back