2ličan
Domaćin
- Poruka
- 3.716
I na početku riječi...L
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
I na početku riječi...L
I na početku riječi...L
pecurkeNeko treba da mi objasni sta su licanke
ćurke ili pe?pecurke
U mom kraju u sjevernoj Dalmaciji je tu i tamo bilo udatih Ličanki po selima. Preko ti žena kod lokalaca se stvorio stereotip da su Ličanke drčne žene koje ne daju muškarcima da nad njima dominiraju, da manje rade oko poljoprivrede, životinja itd. od naših žena, ali da su zato vještije u kuhinji. Onima kojima se to nije sviđalo su ih nazivali 'Ličkuljama', a neki su čak govorili kako su slobodnijeg ponašanja tj. slabijeg morala od naših žena. U Dalmatinskoj Zagori seoske žene su bile radna snaga i od jutra do mraka su obavljale neke radove. Zato nisu bile vične kuvanju i znale su spremati malo jela, s druge strane Ličanke su bile vične spremanju raznih pomaštidala (đakonija) kako se kod nas kaže, kako slanih tako i slatkih. Po tom segmentu Ličanke su sličnije Slavonkama nego Dalmatinkama. Naše žene su se apsolutno pokoravale muževima kao da su vlasništvo muževa, dok su Ličanke izgleda ipak imale veću slobodu u braku.i zasto smo najbolje?e
Žene iz Like.Neko treba da mi objasni sta su licanke
znala sam da je do genaU mom kraju u sjevernoj Dalmaciji je tu i tamo bilo udatih Ličanki po selima. Preko ti žena kod lokalaca se stvorio stereotip da su Ličanke drčne žene koje ne daju muškarcima da nad njima dominiraju, da manje rade oko poljoprivrede, životinja itd. od naših žena, ali da su zato vještije u kuhinji. Onima kojima se to nije sviđalo su ih nazivali 'Ličkuljama', a neki su čak govorili kako su slobodnijeg ponašanja tj. slabijeg morala od naših žena. U Dalmatinskoj Zagori seoske žene su bile radna snaga i od jutra do mraka su obavljale neke radove. Zato nisu bile vične kuvanju i znale su spremati malo jela, s druge strane Ličanke su bile vične spremanju raznih pomaštidala (đakonija) kako se kod nas kaže, kako slanih tako i slatkih. Po tom segmentu Ličanke su sličnije Slavonkama nego Dalmatinkama. Naše žene su se apsolutno pokoravale muževima kao da su vlasništvo muževa, dok su Ličanke izgleda ipak imale veću slobodu u braku.
@Лички гусар @Пилипенда @Берекин @Софија
Žene iz Like.
Inače kod nas u Dalmaciji u selima do ne tako davne prošlosti dosta muškaraca se ponašalo prema svojim žemama onako kao kum Žorž (Petar Božović) prema svojoj ženi (Rva Ras) u filmu 'Lepota poroka.' Npr. kum Žorž kaže ženi 'podsjeti me da te kasnije dobro izdevetam', a ona pita 'zašto', a on odgovora 'nijesam odavno', te ona kaže 'muž si mi, čini što ti je volja.' Ili kad mu ona kaže da bi je trebao odvesti kod doktora jer slabo vidi na jedno oko, a on kaže 'šta će ti oko, nećeš sa njim nišaniti.' Bilo ih je dosta koji su slično ponašali prema ženama, a oni malobrojni koji su bili fini i mekani prema ženama su često proglašavani slabićima i papučima od strane mačo sirovina.znala sam da je do gena![]()
pa metiljave su te licanke? prave bi uzele to jedno njegovo okoInače kod nas u Dalmaciji u selima do ne tako davne prošlosti dosta muškaraca se ponašalo prema svojim žemama onako kao kum Žorž (Petar Božović) prema svojoj ženi (Rva Ras) u filmu 'Lepota poroka.' Npr. kum Žorž kaže ženi 'podsjeti me da te kasnije dobro izdevetam', a ona pita 'zašto', a on odgovora 'nijesam odavno', te ona kaže 'muž si mi, čini što ti je volja.' Ili kad mu ona kaže da bi je trebao odvesti kod doktora jer slabo vidi na jedno oko, a on kaže 'šta će ti oko, nećeš sa njim nišaniti.' Bilo ih je dosta koji su slično ponašali prema ženama, a oni malobrojni koji su bili fini i mekani prema ženama su često proglašavani slabićima i papučima od strane mačo većine.
Мислим да је ово више од фамилје до фамилије. Личани и Далматинци су готово исти к. (моја фамилја је мјешана Лика-Далмација). Доста тих ствари које си навео су да људи лапрдају безвезе него што је истина. Има и овакви и онакви свуда и то јето.U mom kraju u sjevernoj Dalmaciji je tu i tamo bilo udatih Ličanki po selima. Preko ti žena kod lokalaca se stvorio stereotip da su Ličanke drčne žene koje ne daju muškarcima da nad njima dominiraju, da manje rade oko poljoprivrede, životinja itd. od naših žena, ali da su zato vještije u kuhinji. Onima kojima se to nije sviđalo su ih nazivali 'Ličkuljama', a neki su čak govorili kako su slobodnijeg ponašanja tj. slabijeg morala od naših žena. U Dalmatinskoj Zagori seoske žene su bile radna snaga i od jutra do mraka su obavljale neke radove. Zato nisu bile vične kuvanju i znale su spremati malo jela, s druge strane Ličanke su bile vične spremanju raznih pomaštidala (đakonija) kako se kod nas kaže, kako slanih tako i slatkih. Po tom segmentu Ličanke su sličnije Slavonkama nego Dalmatinkama. Naše žene su se apsolutno pokoravale muževima kao da su vlasništvo muževa, dok su Ličanke izgleda ipak imale veću slobodu u braku.
Žene iz Like.
Govorio sam o ruralnim Dalmatinkama, njih su muževi često tretirali kao niža bića ili stoku. One se jadne nisu bunile zbog toga, smatrale su da je to normalno i prirodno. Žene su tamo imale ulogu samo da rade oko poljoprivrede i stočarstva i da rađaju djecu. Navodno Ličanke nisu bile takve, kažu da nisu bile tako potčinjene muževima i da su imale veću slobodu u brakovima.pa metiljave su te licanke? prave bi uzele to jedno njegovo oko![]()
Svuda je bilo i ima svačega, ali govorim o nekom prosjeku. Pokojni Jovan Rašković je napisao naučni rad o alkoholizmu ruralnih žena u Dalmatinskoj Zagori. Te žene su pile zato što im je život bio težak. Mnoge su muževi loše tretirali i one su to trpile, a kad su im muževi otišli kao gastarbajteri u Njemačkoj onda je sav teret održavanja domaćinstva i imanja pao na njih. Baš u periodu masovnijeg odlaska muškaraca na rad u Njemačku u Dalmatinskoj Zagori je bila ekspanzija alkoholizma kod ruralnih žena.Мислим да је ово више од фамилје до фамилије. Личани и Далматинци су готово исти к. (моја фамилја је мјешана Лика-Далмација). Доста тих ствари које си навео су да људи лапрдају безвезе него што је истина. Има и овакви и онакви свуда и то јето.
Код мене у фамилији никад нико није био роб ничији тако. Знам фамилје ђе је било свашта, и отворене туче, али то је опет индивидуално.
У мјесту у којем сам одрастао чини ми се да није било жена из Лике.U mom kraju u sjevernoj Dalmaciji je tu i tamo bilo udatih Ličanki po selima. Preko ti žena kod lokalaca se stvorio stereotip da su Ličanke drčne žene koje ne daju muškarcima da nad njima dominiraju, da manje rade oko poljoprivrede, životinja itd. od naših žena, ali da su zato vještije u kuhinji. Onima kojima se to nije sviđalo su ih nazivali 'Ličkuljama', a neki su čak govorili kako su slobodnijeg ponašanja tj. slabijeg morala od naših žena. U Dalmatinskoj Zagori seoske žene su bile radna snaga i od jutra do mraka su obavljale neke radove. Zato nisu bile vične kuvanju i znale su spremati malo jela, s druge strane Ličanke su bile vične spremanju raznih pomaštidala (đakonija) kako se kod nas kaže, kako slanih tako i slatkih. Po tom segmentu Ličanke su sličnije Slavonkama nego Dalmatinkama. Naše žene su se apsolutno pokoravale muževima kao da su vlasništvo muževa, dok su Ličanke izgleda ipak imale veću slobodu u braku.
Žene iz Like.
U Plavnu ih je bilo nekoliko u novije i relativno novije doba. Bila je poneka i u okolnim selima.У мјесту у којем сам одрастао чини ми се да није било жена из Лике.
Ja sam znao jednu, visoka, vitka, lepa žena, prijatna...,
baš sam je cenio, sve do jednog dana kad sam video
kako sama kolje prase.![]()
Да, имамо ту прангијасту црту, што јес' - јес'.U mom kraju u sjevernoj Dalmaciji je tu i tamo bilo udatih Ličanki po selima. Preko ti žena kod lokalaca se stvorio stereotip da su Ličanke drčne žene koje ne daju muškarcima da nad njima dominiraju, da manje rade oko poljoprivrede, životinja itd. od naših žena, ali da su zato vještije u kuhinji. Onima kojima se to nije sviđalo su ih nazivali 'Ličkuljama', a neki su čak govorili kako su slobodnijeg ponašanja tj. slabijeg morala od naših žena. U Dalmatinskoj Zagori seoske žene su bile radna snaga i od jutra do mraka su obavljale neke radove. Zato nisu bile vične kuvanju i znale su spremati malo jela, s druge strane Ličanke su bile vične spremanju raznih pomaštidala (đakonija) kako se kod nas kaže, kako slanih tako i slatkih. Po tom segmentu Ličanke su sličnije Slavonkama nego Dalmatinkama. Naše žene su se apsolutno pokoravale muževima kao da su vlasništvo muževa, dok su Ličanke izgleda ipak imale veću slobodu u braku.
Žene iz Like.
probaj?Ajde posvađaj se sa takvom
Већина њих би под истим уветима биле.Hrkalovićka ?? Lijeps stas ali ne i glas. Samo da šuti i ne priča bila bi sex bomba.