Da li moderne tehnologije zaglupljuju?

I onda ćemo se vratiti na pocetak. Sam svoj majstor. Najbolji programeri često ne pokupe znanja na edukacijama.
programiranje je kreativan posao.
ne moze svako njime i da se bavi..nije dovoljno da prodjes fakultet ili par kurseva..
ti ces znati sintaksu jezika ali kako napraviti kombo od toga i ono sta zelis je vec drugi nivo... a tek naci ..zasto ne radi :kez:

Poslednja izmena:
Hoćeš da kažeš da će sam da postavlja probleme, rešava ih u laboratoriji i obrađuje?

Pa, ok, ali zašto bi to onda morao da bude đavo iz biblije? Ova alatka uopšte ne funkcioniše po principu da ti se userre u život.
Probaću da odgovorim ovako: Đavo iz Biblije će da proba da iskoristi svaku našu slabost da nas odvede na krivi put. Pa i sklonost da uvek biramo da olakšamo sebi, bez obzira na dugoročne posledice.

I onda ćemo se vratiti na pocetak. Sam svoj majstor. Najbolji programeri često ne pokupe znanja na edukacijama.
Pa to. Sto se programiranja tice - iskustvo je tu neverovatno bitno. I ne samo to, vec veliki projekti. Sad kao ubacis ai da se integrise u kompleksan projekat sa svim sistemima, plugin-ovima, svojom zasebnom strukturom i pocne da ti halucinira i napise ti resenje koje ne ukljucuje recimo plugin. Haos.
Mi smo u okviru creative depart, testirali te generatore slika i sl. Nema kretivnosti, to sam dokazivao nekoliko puta. On ce izgenerisati aktuelno i po sablonu. Ako treba neki poseban dizajn i td, tu je tropa, samo se vraca na isto. A vecina projekata zahtevaju specificno. I tu ce ai izbaciti svo akumlirano smece od nekreativnosti vec genericne umetnosti. Jer ai to sada sa lakocom radi.
To moze i da usmeri u pozitivnom smislu. Da se na pr umetnost i skole za umetnost ponovo vrate na kreativno. Da se razvija ta misao kod ucenika a ne nacrtaj, mangu, anime, sci fi zmaja i td...

Pa to. Sto se programiranja tice - iskustvo je tu neverovatno bitno. I ne samo to, vec veliki projekti. Sad kao ubacis ai da se integrise u kompleksan projekat sa svim sistemima, plugin-ovima, svojom zasebnom strukturom i pocne da ti halucinira i napise ti resenje koje ne ukljucuje recimo plugin. Haos.
Mi smo u okviru creative depart, testirali te generatore slika i sl. Nema kretivnosti, to sam dokazivao nekoliko puta. On ce izgenerisati aktuelno i po sablonu. Ako treba neki poseban dizajn i td, tu je tropa, samo se vraca na isto. A vecina projekata zahtevaju specificno. I tu ce ai izbaciti svo akumlirano smece od nekreativnosti vec genericne umetnosti. Jer ai to sada sa lakocom radi.
To moze i da usmeri u pozitivnom smislu. Da se na pr umetnost i skole za umetnost ponovo vrate na kreativno. Da se razvija ta misao kod ucenika a ne nacrtaj, mangu, anime, sci fi zmaja i td...
Naravno!

ne bas..
ovo okruzenje samo ubrzava cilj a to je da ce u buducnosti znanje biti najjaca valuta i da ce ono biti u posedu manjine koja ce vladati.

ljude zaglupljuju modernom tehnologijom.

u silikonskoj dolini deca rade preko sveske, table i krede a kod nas na tabletima..otkriveno je da rad na tabletu smanjuje kreativnost...dakle deca najvecih mozgova IT-a uce da rade kako smo mi radili osamdesetih i devedesetih...
zato se jezim kad se neko hvali kako mu dete od par godina rastura tablet i sve zna na njemu da radi a on bizgov od 40..50 nema pojma ..e jeste bizgov..unisti dete i njegovu buducnost kad mu je to cudo dao u ruke.

kompjutere i tablete treba koristiti umereno kao ispomoc a ne kao osnovno sredstvo.

Vidi, nove tehnologije MOGU da zaglupe, kao sto je automobil sredstvo za masovno ubistvo, ako se upotrebi za ubijanje.

Meni je uvek bilo malo glupo kriviti alat za to sto ne umemo da koristimo alat kako treba :D

Nove tehnologije mogu da zaglupe a mogu i te kako da opamete, ako se pametno koriste.

Jos jedan zadatak za roditelje.

Jednom sam slušao čoveka koji je objašnjavao važnost čitanja klasične literature za razvoj intelektualnih sposobnosti, koncentracije i sposobnosti razmišljanja u dužem periodu i izvođenja kompleksnih zaključaka. I ta teorija se odlično dokazuje na primeru jedne meni bliske osobe. Ona uživa da koristi nove tehnologije, ChatGPT i sve te stvari, a prezire klasično obrazovanje i knjige jer veruje da su prevaziđeni. Ista ta osoba nije u stanju da vodi gotovo nikakav intelektualni razgovor, koncentracija joj pada vrlo brzo i čim se neka rasprava samo malo zakomplikuje i zahteva neki argument, ona postaje nervozna i razdražljiva jer nije u stanju da prati tempo niti da dokaže svoje tvrdnje.

Kreda i tabla te forsiraju da misliš polako i radiš polako. Proces usvajanja znanja je naporan, ali višestruko kvalitetniji.

Deca sa tabletom u rukama od rođenja potpuno gube fokus na bilo šta što zahteva mentalni napor i manuelni rad.

Slazem se.
Ali stoji cinjenica da smo u 21. veku i idemo ka jos ubrzanijoj digitalizaciji svega.

Ne mozemo se vratiti nazad.

Uvek ce biti dece koja zele da nauce vise i drugacije i to je najbitnije,

Vidi, nove tehnologije MOGU da zaglupe, kao sto je automobil sredstvo za masovno ubistvo, ako se upotrebi za ubijanje.

Meni je uvek bilo malo glupo kriviti alat za to sto ne umemo da koristimo alat kako treba :D

Nove tehnologije mogu da zaglupe a mogu i te kako da opamete, ako se pametno koriste.

Jos jedan zadatak za roditelje.
ne slazem se...
nove tehnologije ti daju rezultat ali ne i postupak kako si dosao do rezultata..gomilu stvari i procesa u tom putu ne znas ili ne razumes.. to je problem moderne tehnologije.

malopre sam dao primer tehnickog crteza..napravice besprekoran crtez bez greske ali neces umeti da ga procitas... napravice i model za tumacenje tehnickog crteza i ti ces se svesti na onog ko stampani materijal stavlja u povez i cita sta mu je napisano i to prenosi dalje.

kao recimo kad ti resi zadatak iz matematike..resio ti je zadatak, ti si dobio peticu a nemas pojma kako se radi.

dobar primer ti je majstorki alat.. da bi uspesno radio sa cekicem ili burgijom moras ne samo da znas kako da koristis nego i kako da se postavis, gde da koristis, pod kojim uglom, zasto bas tu a ne pored.. koju velicinu burgije da uzmes, broj obrtaja, milion stvari ti obradjujes i na kraju samo zadas alatu da to izvrsi..kod kompjutera ti nemas pojma nista..samo kazes sta zelis i on uradi.. ceo onaj proces od zadavanja zadatka do izvrsenja kod kompjutera ti preskaces.

evo ti primer knjigovodja..nekad su knjigovodje znale svoj posao..radile su rucno..sad moderne knjigovodje nemaju pojma posao, koriste programe, znaju gde sta da ubace i onda koriste gotove podatke za dalje..ne kazem da je to lose..lose je sto ne znaju da rade rucno.. sto zavise od te masine.. dobro bi bilo da znaju da rade rucno ali da koriste alat da ubrzaju proces...tu je ta tanka razlika izmesju zaglupljivanja i korisnosti.

ne slazem se...
nove tehnologije ti daju rezultat ali ne i postupak kako si dosao do rezultata..gomilu stvari i procesa u tom putu ne znas ili ne razumes.. to je problem moderne tehnologije.

malopre sam dao primer tehnickog crteza..napravice besprekoran crtez bez greske ali neces umeti da ga procitas... napravice i model za tumacenje tehnickog crteza i ti ces se svesti na onog ko stampani materijal stavlja u povez i cita sta mu je napisano i to prenosi dalje.

kao recimo kad ti resi zadatak iz matematike..resio ti je zadatak, ti si dobio peticu a nemas pojma kako se radi.

dobar primer ti je majstorki alat.. da bi uspesno radio sa cekicem ili burgijom moras ne samo da znas kako da koristis nego i kako da se postavis, gde da koristis, pod kojim uglom, zasto bas tu a ne pored.. koju velicinu burgije da uzmes, broj obrtaja, milion stvari ti obradjujes i na kraju samo zadas alatu da to izvrsi..kod kompjutera ti nemas pojma nista..samo kazes sta zelis i on uradi.. ceo onaj proces od zadavanja zadatka do izvrsenja kod kompjutera ti preskaces.

evo ti primer knjigovodja..nekad su knjigovodje znale svoj posao..radile su rucno..sad moderne knjigovodje nemaju pojma posao, koriste programe, znaju gde sta da ubace i onda koriste gotove podatke za dalje..ne kazem da je to lose..lose je sto ne znaju da rade rucno.. sto zavise od te masine.. dobro bi bilo da znaju da rade rucno ali da koriste alat da ubrzaju proces...tu je ta tanka razlika izmesju zaglupljivanja i korisnosti.

Opet se svodi na nacin na koji se koristi.
Nova tehnologija ce da omoguci taj crtez ali ti i dalje moras da ucis nauku da bi umeo da ga protumacis kako treba, moras da znas cemu ti to sluzi i sta je tu za sta.
I ko koristi tehnicki crtez?
Ja ne, meni ne treba. Onaj ko ga koristi, mora da zna da ga procita. A ako ne zna - pa evo mu ga AI da mu objasni do detalja i da ga nauci.

Ja vidim mnogo vise prednosti nego mana, mnogo vise mogucnosti da me opameti nego da me zaglupi.

Ovde je problem u onome kako koristiti.
Kako upotrebiti tehnologiju u svoju korist a ne na svoju stetu.

Npr. Tabu moderna tehnologija omogucava da bude bolji u svom poslu, i tu mu pomaze, i on je najbolji Tab od svih mogucih Tabova do sada u svojoj struci.

Ali za druge stvari kao sto su razumevanje politike i drustva ga zaglupljuje, mnogo bi bolje razumeo sta su to diktature da se rodio pre 100 godina.

Sve zavisi znaci.

Dokle god tabstvo bude postojalo :rotf:

Npr. Tabu moderna tehnologija omogucava da bude bolji u svom poslu, i tu mu pomaze, i on je najbolji Tab od svih mogucih Tabova do sada u svojoj struci.

Ali za druge stvari kao sto su razumevanje politike i drustva ga zaglupljuje, mnogo bi bolje razumeo sta su to diktature da se rodio pre 100 godina.

Sve zavisi znaci.
ja sam samo 503. verzija..cekaj da doguram do 1.000.
tad cu briljirati i iz politike i drustva :mrgreen:

problem je sto nove generacije hvataju krivinu i koriste da ne kazem zloupotrebljavaju tehnologiju da sa manje truda dobiju rezultat i ne shvataju da je proces ucenja neophodan i da tek kad nauce treba da korste benefite tehnologije.
Zato raste odgovornost roditelja, da ih lepo usmere a ne da se drkkaju i snimaju fotke za instagram dok deca od 4 godine igraju igrice na telefonu po ceo dan.

ai je statisticki model baziran na obradi podataka. Zato je nepouzdan i vidi se krivulja razvoja kako stagnira i sve ce biti sporiji razvoj. Mozda kvantni kompjuter ili sta vec. Treba razlikovati marketing jer te kompanije hoce da zarade na njima pa onda krenu sa senzacijama: ai ce zameniti ljudski resor do 2027 bla bla. Kao i ilon musk i njegove senzacije. Sta bi uzgred? Jos nije na Marsu?
kvantni kompjuteri su slepa ulica u razvoju tehnologije...moći će da se koriste samo za neke egzotične probleme za koje može da se napravi algoritam koji može da radi na njima...neće moći da se programiraju kao obični kompjuteri...

ali si svestan i sam da je takvih roditelja vecina.
Jeste, ali sta da im radim :D

Nemoj posle da kukaju :D

Bez zezanja, evo, ja sam roditelj deteta koje, kao i svako radoznalo dete, trazi sve sto vidi da ja koristim, pa i telefon.

Mora da se roditelj iscima da mu ne da, a i kada mu da - da to bude sa svrhom (recimo, ja sam stari telefon ocistio od svega i samo ima interaktivni globus aplikaciju na njemu - i to kad dete zapne, dobije da se igra sa interaktivnim globusom - zato vec sad zna vise drzava sveta i gde se nalaze, nego pola ljudi iz Ćacilenda) :D

Back