Da li je strast opravdanje za preljubu?

Moze da znaci ali ne mora.Niko nije savrsen i ima sve dobre osobine pa tako ni tvoj partner.Jednu volis jer je divlja, ekstavagntna, puna humora,seksipilna ,uvijek zeli i dobar seks ali ako hoces paznju , kukas dobices ismijavanje,drugu volis jer je ima fantastican osmijeh isto lijepa ali na drugi nacin, mazi te udovoljava ,puna razumijevanja za sve. Mozes ti vise zena voljeti zbog razlicitih osobina.Monogamija je nametnuta ,u prirodi i prije uticaja vjere je bilo sasvim normalno da biras sta zelis ,nekom prija monogamija nekom ne.
Ali kakva vrsta poligamije? jel mislis na jedan muskarac i vise zena ili i obrnuto?
Jer znajuci nas muski ego ni jednom muskarcu nije svejedno kad zena koju voli uziva sa drugim muskarcem.
I ni jednoj zeni nije svejedno kad muskarac kog voli poklanja paznju drugim zenama?
Bar moje misljenje i to mi se nekako kosi sa poligamijom?

Ali kakva vrsta poligamije? jel mislis na jedan muskarac i vise zena ili i obrnuto?
Jer znajuci nas muski ego ni jednom muskarcu nije svejedno kad zena koju voli uziva sa drugim muskarcem.
I ni jednoj zeni nije svejedno kad muskarac kog voli poklanja paznju drugim zenama?
To i jeste problem, ne funkcionise ali sam siguran da mozes vise od jedne voliti i ne mislim na seks .

Druga stvar kod poligamije je to sto se nije znalo ko je otac dece,pa su s obzirom da su tad ljudi ziveli u vecim zajednicama morali su svi muskarci da svu decu gledaju kao svoju i da zajedno da ucestvuju u doprinosima hranom,teritorijom, skrovistem kako vec.
To i jeste problem, ne funkcionise ali sam siguran da mozes vise od jedne voliti i ne mislim na seks .
Ali ne u istoj kolicini, opet ces jednu voleti vise nego drugu i pruzati joj vecu paznju nego drugoj

Pa ovo što danas nazivamo monogamijom, a u stvari je socijalno isforsirana serijska monogamija, i jeste produkt ega. "On/ona je moje privatno vlasništvo".

Pa ovo što danas nazivamo monogamijom, a u stvari je socijalno isforsirana serijska monogamija, i jeste produkt ega. "On/ona je moje privatno vlasništvo".
Ali pazi sad ovo muskarac ako ce da trosi svoje resurse on zeli da trosi na nesto sto pripada njemu, zasto bi bilo ko trosio svoje resurse na nesto sto pripada i drugima?(Ovo znaci da dok je sa mnom bicu tu njen oslonac i sigurnost, ali zelim da bude samo sa mnom,a ne i sa mnom i sa drugima.Ako joj se svideo neko drugi lepo raskinemo i nek ide dalje).
Druga stvar mislim da nije tu toliko stvar oko toga da on misli da je njegovo vlasnistvo koliko to da on misli da je podcenjen ili da ispada da joj on nije dovoljan.
Ne bi me cudilo i dok je bila poligamija da su ljudi bili u zavadi izmedju sebe zbog takvih stvari

Preljuba je podsvesni mehanizam i nije pod našom svesnom kontrolom. Prosto se zaljubiš u drugu osobu. Nema tu pravdanja. Desi se.
Прељуба је кршење договора који гласи, "Нема спавања са другим особама." Ово што си навео је више ненамерно заљубљивање особе која је у вези у неку другу особу. И не бих се баш сложио да није под свесном контролом. Начин на који живиш одређује колико си заљубљив ( на сличан начин као што одређује колико си склон вирусним инфекцијама. )

Прељуба је кршење договора који гласи, "Нема спавања са другим особама." Ово што си навео је више ненамерно заљубљивање особе која је у вези у неку другу особу. И не бих се баш сложио да није под свесном контролом. Начин на који живиш одређује колико си заљубљив ( на сличан начин као што одређује колико си склон вирусним инфекцијама. )
Postoji “namerno zaljubljivanje”?

To je nauceno kroz vjeru ,Rimljani, Stari Grci ,Vikinzi su se ponasali prirodno i nisu imali tih problema dok nisu dosli filozofi i vjera.
Стари Грци су били моногамни. Једина разлика је то што су мушкарци могли да имају ванбрачне везе са неграђанкама. Дакле, није чиста моногамија. Није полигамија. Није модерно швалерање. А нису ни модерне отворене везе.

Čitam neki članak o filmovima o preljubama kao najdubljem izrazu strasti. Preljuba na filmu je često prikazana kao jedan od najsnažnijih ali i najkontraverznijih motiva ljudske strasti. Na ekranu to nije samo moralno pitanje već i ispitivanje komleksnosti ljudske psihe. Često su takvi filmovi fascinantni publici pa se pitam iz kojih razloga. Skrivene želje da budu na mestu glumaca ili na mestu sudije?
Има тема "десило се".

Ajde mi objasni ovo majke ti, koji muskarac bi trosio svoje resurse i rizikovao zivot(da kazem u ta teska vremena) za decu koja ne nose njegov dnk, osim ako ne moze da ima pa odluci svesno da usvoji ili da prihvati tudje dete kao svoje?
Drustva gdje je prioritet dobrobit zajednice ne gledaju ko je otac nego gledaju da sva djeca prezive i uspiju tj da zajednica uspije slicnih stvari imas dosta i u zivotinjskom svjetu, ne znam da li su Rimljani np dobar primjer ali to je prirodno ponasanje.

Pa dobro, dogovorite se kako želite. Proces zaljubljivanja nije svestan proces. Onda bi uvek mogli da izaberemo u koga ćemo se zaljubiti. To ne ide tako.

Back