Da li je Srbija "Zemlja jorgovana"?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Али се увек пљује и по народу, историји, онима захваљујући којима смо сада живи .
Битно је то раздвојити. Ови идиоти нису народ, нису ни воља већине, то не мора да се црта.
Mi nikad nismo imali vlast koja je po volji većine osim u periodu od 1945. do 1980. Svi ostali od knjaza Miloša, preko Mihaila, Milana i Karađorđevića pa do današnjih žutih, crvenih i plavih su bili protiv volje naroda i strani plaćenici.

pariska parfemska kuća Memo ima parfem inspirisan Kotorom

375x500.74640.jpg

note:

Screenshot_20231121_153952_com.android.chrome_edit_548353486513199.jpg

Ima neki parfem koji kad osetim izlazim iz autobusa,
Smetaju mi svi, guše me, ali ovaj je poseban. Ne znam
kako se zove, ali je pojak i nekako suv bukvalno ubije
vazduh. Od lipe svisnem dva meseca, ima ih u kraju
gomila,al ima jedna posebna. Stablo je matoro i prelepo
samo što se ne može prozor otvoriti koliko je jak miris.
Ne volim mirise, skroz.

pariska parfemska kuća Memo ima parfem inspirisan Kotorom

Pogledajte prilog 1450877

note:

Pogledajte prilog 1450879
Баш сам хтела писати како би наша бочица била лепа у облику неке апстрактне шљиве, а кутија са шарама ћилима, рецимо.

И да имамо Барили парфем, свеж, модеран.
Милева, нешто нежнији, рањивији.
А Милунка да буде унисекс :)

Баш сам хтела писати како би наша бочица била лепа у облику неке апстрактне шљиве, а кутија са шарама ћилима, рецимо.

И да имамо Барили парфем, свеж, модеран.
Милева, нешто нежнији, рањивији.
А Милунка да буде унисекс :)
Имаш добре идеје. Да је неко паметан па да то и направи .

Društvene mreže od juče su poprište žustrih polemika a povod je "prvi srpski nacionalni parfem", koji je juče u Parizu predstavila prva dama Srbije Tamara Vučić.
Nacionalni parfem kreiran je u najstarijoj fabrici parfema na svetu Maison Dorin, i ujedno je, kako su preneli mediji, prvi parfem jedne zemlje koji pretenduje da "predstavlja njen nacionalni miris".

Pogledajte prilog 1448666

Parfem će nositi naziv "Zemlja jorgovana". Otud i prva dilema s početka teksta. Mnogi naime tvrde da Srbija nikakve specijalne veze s jorgovanom nema. Ipak, nije da nema baš nikakve – istorija kaže da ga je u Srbiju doneo još kralj Stefan Uroš I Nemanjić, za svoju buduću kraljicu Jelenu Anžujsku. U čast njenog dolaska dao je da se posadi čitava šuma jorgovana u dolini Ibra, kako bi je novi dom u Srbiji podsećao na rodnu Provansu. Tu, oko ostataka srednjevekovnog grada Magliča, i danas se nalazi Dolina jorgovana.

Da li je "Zemlja jorgovana" zaista prvi srpski nacionalni parfem?

Proizvodni asortiman beogradske firme Rebox doo govori da nije.

Pogledajte prilog 1448669

Parfem "Srbija" zamišljen je, kako piše na sajtu ove kompanije koja se bavi reklamnom poslovnom galanterijom, upravo kao nacionalni parfem Srbije, koji se može koristiti kao protokolarni prezent.

Na parfemu koji je dostupan u verzijama i za žene i za muškarce radili su sa, kako navode, francuskom kompanijom Amazon cosmetics,
a njegov kreator je čuvena britanska parfimerka Jo Malone iz Londona, koja je svoj brend 1999. godine prodala modnoj kući Estee Lauder.

Parfem "Srbija" miriše na tamjan, šljive, maline i planine i livade, što sve asocira na Srbiju i predstavlja srpski karakter, kako kažu autori, "na inovativan način".
Bočica je dizajnirana u Italiji, a na kutiji se nalaze grb Nemanjića i srpska himna.
Parfem dolazi u pakovanjima od 15 i 30 ml, a cena potonjeg dostiže i više od 50 EUR.

(ekapija)

Nisam ni znala da postoji parfem Srbija...

Meni pravljenje nacionalnog parfema, van tradicije u toj industriji, van novcanih prilika, sa toliko akutnih problema, izgleda krajnje otuzno.

Kao kada sve na coveku dodje malo istroseno a nadzedzi skup sat od sanera.

Valjda je poenta u tome da ljudi u tvojoj drzavi mogu da udju u parfimeriju i kupe sebi parfem po zelji za praznik bez da osuskaju karticu ili imaju grizu savest sto trose na sebe.
To bi trebalo da bude poenta politicarima na vlasti.

Omiljeni parfem moje majke je izgubio pravnu bitku sa Francuskom. Parfem se zvao Champagne YSL. Tuzili su kompaniju proizvodjaci sa geografskom oznakom porekla i parfem nije smeo da se zove po oblasti Sampanja.

Francuska ima toliko brendova, jaku industriju u toj sferi, tradiciju pa se ne gura da ima nacionalni parfem.

Bolje da su dali pare Auri, ta zena zna da pravi sminku.
Za diplomatski poklon je uvek bolje poklanjati svoju tradiciju, stranci uvek vise postuju autenticnost u skladu sa prilikama.

Back