Da li je Srbija "Zemlja jorgovana"?

Дивно мирише јоргован. И ђурђевак.
Али највише волим мирис зове :heart:

Ja volim miris lipe.
U dvoristu smo jedno vrijeme imali djurdjevak.
On se siri kao korov.Tesko se iskorjenjuje.
Ne volim ga jer kazu da je otrovan,ali ima lijep miris.
Липа, па онда багрем...
 
Društvene mreže od juče su poprište žustrih polemika a povod je "prvi srpski nacionalni parfem", koji je juče u Parizu predstavila prva dama Srbije Tamara Vučić.
Nacionalni parfem kreiran je u najstarijoj fabrici parfema na svetu Maison Dorin, i ujedno je, kako su preneli mediji, prvi parfem jedne zemlje koji pretenduje da "predstavlja njen nacionalni miris".

Pogledajte prilog 1448666

Parfem će nositi naziv "Zemlja jorgovana". Otud i prva dilema s početka teksta. Mnogi naime tvrde da Srbija nikakve specijalne veze s jorgovanom nema. Ipak, nije da nema baš nikakve – istorija kaže da ga je u Srbiju doneo još kralj Stefan Uroš I Nemanjić, za svoju buduću kraljicu Jelenu Anžujsku. U čast njenog dolaska dao je da se posadi čitava šuma jorgovana u dolini Ibra, kako bi je novi dom u Srbiji podsećao na rodnu Provansu. Tu, oko ostataka srednjevekovnog grada Magliča, i danas se nalazi Dolina jorgovana.

Da li je "Zemlja jorgovana" zaista prvi srpski nacionalni parfem?

Proizvodni asortiman beogradske firme Rebox doo govori da nije.

Pogledajte prilog 1448669

Parfem "Srbija" zamišljen je, kako piše na sajtu ove kompanije koja se bavi reklamnom poslovnom galanterijom, upravo kao nacionalni parfem Srbije, koji se može koristiti kao protokolarni prezent.

Na parfemu koji je dostupan u verzijama i za žene i za muškarce radili su sa, kako navode, francuskom kompanijom Amazon cosmetics,
a njegov kreator je čuvena britanska parfimerka Jo Malone iz Londona, koja je svoj brend 1999. godine prodala modnoj kući Estee Lauder.

Parfem "Srbija" miriše na tamjan, šljive, maline i planine i livade, što sve asocira na Srbiju i predstavlja srpski karakter, kako kažu autori, "na inovativan način".
Bočica je dizajnirana u Italiji, a na kutiji se nalaze grb Nemanjića i srpska himna.
Parfem dolazi u pakovanjima od 15 i 30 ml, a cena potonjeg dostiže i više od 50 EUR.

(ekapija)

Nisam ni znala da postoji parfem Srbija...

Колико ја знам Србија је земља јорана ових дана бар. ‘ладно сестро у п.м!
 
Parfemi nemaju utemeljenje u Srbiji da bi Srbija mogla da ima nacionalni parfem


to si lepo rekao, imamo baš veliku odbojnost prema konceptu parfema. a parfemisanje se doživljava kao prekrivanje smrada što veze sa mozgom nema

mislim da dosta kuburimo sa idejom uživanja. da nije tako imali bismo i mi parfemske kuće

i uopšte u tome ne mora da se gubi nacionalni/regionalni identitet. kako se arapske zemlje za svega nekoliko godina lansiraše u sam vrh tržišta svojim veoma arapskim parfemima
 

Back
Top