Da li je saradnja sa okupatorom uvek izdaja?

• Začetnik teme Začetnik teme PA8
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Он је био и пре и за време рата у Немачкој и радио за немачку пропагандну службу преводећи текстове са немачког на енглески.Није то колаборација, то би била да је у Енглеској радио за Немце.
On je bio engleski drzavljanin, koji je u Nemackoj pljuvao po Englezima.

• Haha
Reactions: PA8
Ti si rekao da bi Nedić bio osudjen svuda u svetu. Ja sam dokazao da pricas gluposti.

Ja postavim tekst na engleskom jeziku i time te razbijem argumentima, a ti onda ne znaš šta da radiš pa tvrdis da nisam pročitao ili razumeo šta piše .

Ti si najveći lažov. Ti si rekao da nijedan nevin čovek nije ubijen od strane komunista.
Ti sam za sebe dokazao da pricas gluposti.
Ti postavis tekst na engleskom i onda pitas mene sta znaci.
Ti si Baron Minhuazen na kvadart, kada pocnes da lupetas tipa - komunisti su se radovali kada su ustase ubile kralja Aleksandra, da su komunisti time sto su zapoceli borbu protiv okupatora i njegovih saradnika da su pocinili ''izdaju'' .....

• Haha
Ti sam za sebe dokazao da pricas gluposti.
Ti postavis tekst na engleskom i onda pitas mene sta znaci.
Ti si Baron Minhuazen na kvadart, kada pocnes da lupetas tipa - komunisti su se radovali kada su ustase ubile kralja Aleksandra, da su komunisti time sto su zapoceli borbu protiv okupatora i njegovih saradnika da su pocinili ''izdaju'' .....
Ti si rekao da bi Nedić bio osudjen svuda u svetu. Ja sam dokazao da pricas gluposti. Ja postavim tekst na engleskom jeziku i time te razbijem argumentima, a ti onda ne znaš šta da radiš pa iz očaja tvrdis da nisam pročitao ili razumeo šta piše. Ti si najveći lažov. Ti si rekao da nijedan nevin čovek nije ubijen od strane komunista.

Ti si rekao da bi Nedić bio osudjen svuda u svetu. Ja sam dokazao da pricas gluposti. Ja postavim tekst na engleskom jeziku i time te razbijem argumentima, a ti onda ne znaš šta da radiš pa iz očaja tvrdis da nisam pročitao ili razumeo šta piše. Ti si najveći lažov. Ti si rekao da nijedan nevin čovek nije ubijen od strane komunista.
Ti si sam dokazao da ti pricas gluposti. Postavljas tekst na engleskom, a posle pitas mene sta to znaci.

• Haha

„HORIZONTALNA KOLABORACIJA“ – INTIMNE VEZE ŽENA SA NEMAČKIM OKUPATOROM U SRBIJI 1941–1944. - Mr LJUBINKA ŠKODRIĆ​

U francuskoj istoriografiji u kojoj je nastao pojam „horizontalna kolaboracija“
koristi se i blaži termin „sentimentalna kolaboracija“ („collaboration sentimentale“). – Ric-
hard Vinen, The Unfree French. Life under the Occupation, Penguin books, 2007, 176.
Može se razlikovati nekoliko tipova intimnih veza sa okupatorom – od prostitucije, diskretnih veza, druženja sa grupama nemačkih vojnika do veza koje su nastale kao proizvod simpatija za nacističku ideologiju. Nemački vojnici, ovenčani slavom ratnih pobednika i materijalno obezbeđeni, posedovali su moć da zavedu, a veze sa njima mogle su biti vid zaštite i strategija opstanka sa ciljem pristupa hrani. Za mnoge žene takva veza je predstavljala mogućnost da se dopre do nedostupnih sredstava, ali i vid zabave i beg od tmurne svakodnevice. Veze sa okupatorom mogle su da ponude ženama iz nižih slojeva kratkoročnu afirmaciju i društveno uzdiza-nje. Ipak, u intimnim vezama sa okupatorskim vojnicima nije bilo isključivo interesa, već i emotivnih sadržaja. Neki parovi su se zaljubili, ali su veze sa obe strane uglavnom značile samozavaravanje. I, bez obzira na motivaci-ju, predstavljale su u osnovi nejednak odnos.
U pokorenoj Evropi, u oblastima sa blažim režimom okupacije, kao i u onima u kojima je postojao veliki broj nemačkih vojnika i gde je ostatak stanovništva bio u bliskim odnosima sa okupatorom, postojala je i veća tolerancija prema ponašanju žena. U Norveškoj i Danskoj blag režim okupacije i brojnost nemačkih trupa predstavljali su značajan faktor velike
brojnosti stupanja žena u veze sa okupatorom.Na veze francuskih žena sa okupatorom uticala je činjenica da se veliki broj Francuza nalazio u ratnom zarobljeništvu. Istoričari procenjuju da je iz veza nemačkih vojnika sa Francuskinjama rođeno 50.000–75.000 dece, ali novija istraživanja podižu taj broj do 200.000.
U Grčkoj koja je bila izmorena glađu, stupanje u intimne veze sa okupatorom za mnoge žene je predstavljalo način da prežive. Majka i sestra Marije Kalas snabdevale su porodicu hranom tako što je majka bila u intimnim odnosima sa jednim italijanskim ofici-
rom, a sestra sa bogatim čovekom. – Elizabet Abot, Istorija ljubavnica, Beograd 2006, 350.
Opšta nemaština i moralno posrnuće koje je rat doneo uticali su na ogroman porast prostitucije tokom okupacije. Po nalogu okupatora, već početkom maja 1941. preduzete su u Beogradu mere za regulisanje prostitucije.22 Ubrzo potom, kolaboracionističke vlasti su usvojile Pravilnik o suzbijanju polnih bolesti i pronalaženju i nadzoru nad prostitucijom kojim su prostitutkama proglašene sve ženske osobe starije od 18 godina koje za novac ili neku drugu materijalnu dobit bludno žive.23 Prostitucija je legalizovana i zakonski kontrolisana, a praćeno je zdravstveno stanje prostitutki kao i vladanje osoba koje su bile sumnjive da nelegalno obavljaju slične poslove. Šef Upravnog štaba Harald Turner je u avgustu 1942. u izveštaju
Okupacija je donela i osećaj da su nestale ranije norme ponašanja i
vladanja, pa su pojedine žene stupale u intimne veze sa okupatorskim vojnicima naočigled supruga i ostalih ukućana.
Dok su se posle rata mnogobrojne prijave odnosile na žene koje su priređivale terevenke i igranke sa nemačkim vojnicima, postoje prijave i protiv onih koje su viđane isključivo u društvu jednog nemačkog vojnika sa kojima su se pojavljivale i u javnosti.42 Diskretne ljubavne veze bile su evidentirane i praćene i od strane okupatora, naročito ukoliko je postojala
sumnja u političku pouzdanost partnera.
Među ženama koje su bile saradnice nemačke obaveštajne službe najintrigantniji je slučaj Vere Pešić, koja je još u međuratnom periodu bila u ljubavnoj vezi sa SS majorom Karlom Krausom, a smatra se da je bila i ljubavnica generala Badera, vojnog zapovednika Srbije.
https://www.researchgate.net/public...lIUOOrpXivWbLye4a_PVJdJoHEm3mG3Y1PhqzX9EULvcg
Sleeping with the enemy : Collaborator girls
https://www.warhistoryonline.com/wa...pPIdaQRnQ0RZsHMWGeqiLYK67R0rZcMTRg5H-TbCuhMco

As we mark the 65th anniversary of the D-day landings, Antony Beevor describes a dark side to the liberation parties: the brutal head-shaving and beating of women accused of collaboration
https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2009/jun/05/women-victims-d-day-landings-second-world-war
Seeping with the enemy: How 'horizontal collaborators' in Paris brothels enjoyed a golden age entertaining Hitler's troops
https://www.dailymail.co.uk/femail/...d-golden-age-entertaining-Hitlers-troops.html
French_collaborator_17.jpg

bm_CVT_1940-1945--annees-erotiques--La-grande-prostitut_3159.jpg

this_girl_pays_the_penalty_for_having_consorted_with_Germans-518x640.jpg

French_women_1.jpg

Ti si sam dokazao da ti pricas gluposti. Postavljas tekst na engleskom, a posle pitas mene sta to znaci.
Ti si rekao da bi Nedić bio osudjen svuda u svetu. Ja sam dokazao da pricas gluposti. Ja postavim tekst na engleskom jeziku i time te razbijem argumentima, a ti onda ne znaš šta da radiš pa iz očaja tvrdis da nisam pročitao ili razumeo šta piše.

Back