Da li je saradnja sa okupatorom uvek izdaja?

• Začetnik teme Začetnik teme PA8
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ne znam. Srpski nacionalisti kažu da su Ukrajinci budale zato što nisu dočekali ruske okupatore sa cvećem. Kažu da Ukrajinci koji se bore za svoju državu zapravo ginu za američke interese. Valjda Ukrajincima ni ne treba država po njima.
Možda smo i mi trebali tako da postupimo 1914. umesto što smo ginuli bezveze.

“A German memorandum states that the German-Partisan conversation took place in Gornji Vakuf (west of Sarajevo) on March 11, 1943, from 9:30 to 11 A.M. It records that on the occasion of a previous prisoner exchange a German-Partisan discussion had taken place in Livno on November 17, 1942, at a lower level, with Ott participating on the German side, and that on that date a letter had been dispatched to General Glaise von Horstenau which dealt with political questions. During the March discussions, the Partisan delegation stressed that the Partisans saw no reason for fighting the German Army-they added that they fought against German troops only in self-defense-but wished solely to fight Četniks; that they were oriented toward the propaganda of the Soviet Union only because they rejected any connection with the British; that they would fight the British should the latter land in Yugoslavia; that they did not intend to capitulate, but inasmuch as they wanted to concentrate on fighting the Četniks, they wished to suggest respective territories of interest”

Walter R. Roberts
Tito, Mihailović, and the Allies, 1941-1945

Poslednja izmena:
Ne znam. Srpski nacionalisti kažu da su Ukrajinci budale zato što nisu dočekali ruske okupatore sa cvećem. Kažu da Ukrajinci koji se bore za svoju državu zapravo ginu za američke interese. Valjda Ukrajincima ni ne treba država po njima.
Oni su uleteli tu naivno da za drugog sređuju račune. Sada mogu samo da dočekaju NATO vojsku i njihove kadrove da im kadriraju u njihovoj vojsci.

Pa prema nekim istorijskim dokazima i nije.
Ja sam čitala jednu knjigu koja se zove "Može i bez kavijara" od Zimela. Žanr je špijunaža.

Tragom te knjige došla sam do spoznaje da ona počiva na istinitim događajima.
Elem radi se o čovjeku koji je bio višestruki špijun u toku II svjetskog rata i kog je život na to primorao. Način njegove borbe kako je uspijevao da spase mnoge živote na svim zaračenim stranama,njegovo čovjekoljublje pa i ostvarivanje sopstvenih interesa su fascinantni.

Knjiga je fantastična i koga to zanima knjiga je dostupna i online.

Ove četiri Francuskinje optužene su za suradnju s Nijemcima dok je Francuska bila okupirana tijekom rata. Nakon rata, osveta kolaboracionistama se vršila takvim činovima javnog ponižavanja kao što su brijanje glave i svlačenje. S muškim suradnicima često se postupalo još strože - osuđivani na zatvor ili pogubljeni.
19450008000014.jpg

Mladi Francuz proglašen krivim za suradnju s neprijateljem pogubljen je strijeljanjem u Grenobleu. Bio je jedan od šestorice strijeljanih građana toga dana.
19440008000044.jpg

Četnici su to radili za vreme Drugog svetskog rata. Partizani su ponudili saradnju Nemcima u martu 1943, ali je Hitler odbio tu ponudu.
Sta su partizani ''saradjivali'' sto su razmenuli zarobljenike ?

Cetnici imaju saradnju sa Nemcima, Italijanima, ustasama....dobijau oruzije od njih, pod njihovom su komndom,zajedno se bore e to je saradnja.

Ove četiri Francuskinje optužene su za suradnju s Nijemcima dok je Francuska bila okupirana tijekom rata. Nakon rata, osveta kolaboracionistama se vršila takvim činovima javnog ponižavanja kao što su brijanje glave i svlačenje. S muškim suradnicima često se postupalo još strože - osuđivani na zatvor ili pogubljeni.
Pogledajte prilog 1433223
Mladi Francuz proglašen krivim za suradnju s neprijateljem pogubljen je strijeljanjem u Grenobleu. Bio je jedan od šestorice strijeljanih građana toga dana.
Pogledajte prilog 1433226
Ta saradnja sa okupatorom NE može da se poredi sa saradnjom koju sam naveo u poruci kojom sam otvorio temu.

Sta su partizani ''saradjivali'' sto su razmenuli zarobljenike ?

Cetnici imaju saradnju sa Nemcima, Italijanima, ustasama....dobijau oruzije od njih, pod njihovom su komndom,zajedno se bore e to je saradnja.
👇
“A German memorandum states that the German-Partisan conversation took place in Gornji Vakuf (west of Sarajevo) on March 11, 1943, from 9:30 to 11 A.M. It records that on the occasion of a previous prisoner exchange a German-Partisan discussion had taken place in Livno on November 17, 1942, at a lower level, with Ott participating on the German side, and that on that date a letter had been dispatched to General Glaise von Horstenau which dealt with political questions. During the March discussions, the Partisan delegation stressed that the Partisans saw no reason for fighting the German Army-they added that they fought against German troops only in self-defense-but wished solely to fight Četniks; that they were oriented toward the propaganda of the Soviet Union only because they rejected any connection with the British; that they would fight the British should the latter land in Yugoslavia; that they did not intend to capitulate, but inasmuch as they wanted to concentrate on fighting the Četniks, they wished to suggest respective territories of interest”

Walter R. Roberts
Tito, Mihailović, and the Allies, 1941-1945

Postoje razni oblici saradnje sa okupatorom. Recimo, neka zemlja je okupirana, i onda nekoliko dana posle okupacije izbije požar u glavnoj bolnici u nekom gradu. I okupatorski vojnici i stanovnici tog grada zajedno gase požar. To je saradnja sa okupatorom.
Међународним законима је то било регулисано.Рецимо комесарска управа Милана Аћимовића која је постојала у окупираној Србији је била законски основана, као и жандармерија, јер неко и поред окупације мора да решава проблеме обичног становништва, чува јавни ред и мир, спречава пљачке и разбојништва, врши неопходне поправке јавних зграда, решава спорове, врши снабдевање, транспорт и трговину, лечи људе, то окупатор присутан само у форми војне силе није могао да ради.И поред окупације живот се наставио, није нестао, људи су наставили да иду на посао, да иду у биоскопе и утакмице, имали су потребе као и пре ратног стања и окупације.

Tako isto kazu da Bjelaši nijesu budale sto su zbacili svog kralja i ukinuli sopstvenu drzavu da budu necija provincija.

Postoje razni oblici saradnje sa okupatorom. Recimo, neka zemlja je okupirana, i onda nekoliko dana posle okupacije izbije požar u glavnoj bolnici u nekom gradu. I okupatorski vojnici i stanovnici tog grada zajedno gase požar. To je saradnja sa okupatorom.
Saradnja sa okupatorm je kada se ti licno zajedno boris sa okupatorom i ucestvujes u njegovim planovima. Kao sto su nedicevci ucestvovali u sprovedjenju genocida protiv Jevreja i Cigana zajedno sa Nemcima.
Draza je dobijao municiju od okupatora i koristio njegovim ciljecima.

Saradnja sa okupatorm je kada se ti licno zajedno boris sa okupatorom i ucestvujes u njegovim planovima. Kao sto su nedicevci ucestvovali u sprovedjenju genocida protiv Jevreja i Cigana zajedno sa Nemcima.
Draza je dobijao municiju od okupatora i koristio njegovim ciljecima.
Значи и партизани сарађивали са окупатором добро......

Back