Da li je realan kurs kurs dinara ?

LepoJebiTifin

Primećen član
Poruka
643
Posmatrajuci sve ukupnu situaciju u nasoj zemlji ne mogu da se nacudim kako i kojim sredstvima vlada odrzava ovaj kurs ?S cim brani dinar i kojom to proizvodnjom
pokriva minus u budzetu ?
Neke od najvecih drzavnih firmi su klasicni gubitasi a i dalje redovno primaju plate?
Ima li tu kraja , i da li je blizu istine tvrdnja da 1EU vredi 150DIN ?
 
Evo mog isljenja po ovome sa 7-8 meseci zakasnjenja...
Ukratko, kurs dinara brani MMF sa svojim kreditima koje uzimamo non-stop po veoma (ne)povoljnim kamatama. Proizvodnje uopste nema, tacnije popunjava jako mali deo budzeta pa se ostatak popunjava kreditima. Samim tim pada kreditni rejting zemlje i za par godina, a mozda i za par meseci vise necemo dobijati iste i tada ce kurs evra polako da dodje na svoje mesto, sto ce dalje prouzrokovati nemogucnost placanja kredita uzetih u stranoj valuti (a svi su takvi) sto ce dovesti do bankrota manjih firmi tako da ce jos ljudi ostati bez posla i jos manje ce biti novca u budzetu a i dospece rate za sve ove kredite, da bi nas na kraju neko kupio za male pare da radimo kao Filipinci (bez bilo cega loseg prema njima) za par dolara mesecno.
Sustina ovoga sta hocu da kazem je da je sada lose, a bice mnogo gore, zato uzivaj u trenutku...
 
Realan kurs je zavistan od realne proizvodnje. Pa da nabrojimo sta sve proizvodimo otkad zuti jašu:

- Proizvodimo slobodna radna mesta. Kazu da je blizu milion nezaposlenih, eto napravili su mesta za vredne kineze.
- Proizvodimo dugove. Njih, ipak, nece vracati deca vrednih kineza, nego deca lenjih glasajubezmozga Srba..
- Posto smo sve rasprodali, deca nece imati od cega da vrate dugove, pa ce dobrovoljno postati robovi. Tako smo ispod trzisne cene automatski proizveli nekoliko miliona robova.
- Siptari ruse srpske grobove stare vise stotina godina, a JKP Pogrebne Usluge posle 10 godina zakupa preorava srpske grobove i proizvodi nove. Trebace, al ne za Kineze, oni svoje ne sahranjuju.. samo ja vise ne narucujem chinese food.
- Proizvodimo velike trgovinske lance bolje i od rvata i od slovenaca. Tako u srbiji ima vise poslovnica IDEA-e nego u hrvatskoj. Merkator ovde ima veci promet nego u SLO.
- Proizvodimo strucnjake iz oblasti gradjevinarstva, hemije, tehnologije, masinstva, elektrotehnike... i cim stasaju placamo im 900 US$ za kartu u jednom smeru. Time pospesujemo nas izvoz.
- Proizvodimo neuspesne pivare, cementare, secerane, da bi, odmah kada ih svabo kupi, ponovo postale uspesne.
- Proizvodimo deponije od obicnih oranica, ali posto nemamo industriju, djubre uvozimo iz Slovenije. Ipak, deponija je domaci proizvod, i to nadomak gradova.

Ko kaze da nista ne proizvodimo? U ovoj zemlji proizvodnja cveta skoro ko pre onog rata.
 
Poslednja izmena:

Back
Top