Da li je prostor Crne Gore bio centar Ilirske drzave?

Družio precerao si sa ostrašćenoscu. E-v13 definitivno nije došao sa Rimljanima. I haplogrupe najmanje utiču na cjelokupnu ljudsku genetiku, znaci nemaju velike uloge.

CG je bila centar ilirske države tu je Teuta stolovala, tu je najjace bilo. Ovi ostali u Lici i Dalmaciji su samo bili kopije blijede. :cool:
Tvoje poznavanje genetičke genealigije je jako skromno. U tome sam sa profesor za tebe, ali slušam i pratim one koji su puno bolji poznavaoci od mene. Dok se E-V13 ne nađe u nekom antičkom predrimskom uzorku sa zapada Balkana, ja sam tu da ti brišen suze.

Tvoje poznavanje genetičke genealigije je jako skromno. U tome sam sa profesor za tebe, ali slušam i pratim one koji su puno bolji poznavaoci od mene. Dok se E-V13 ne nađe u nekom antičkom predrimskom uzorku sa zapada Balkana, ja sam tu da ti brišen suze.

Jes brao upravu si ti si profesor, al za forumsko haploglupiranje :D

Priča je o centru ilirske civlizacije, kulture, sto se tiče genetike ništa nije dokazano, a i na kraju manje važno. Nijesu iliri bili jednocelni organizmi

Družio precerao si sa ostrašćenoscu. E-v13 definitivno nije došao sa Rimljanima. I haplogrupe najmanje utiču na cjelokupnu ljudsku genetiku, znaci nemaju velike uloge.

CG je bila centar ilirske države tu je Teuta stolovala, tu je najjace bilo. Ovi ostali u Lici i Dalmaciji su samo bili kopije blijede. :cool:
Pa šta sa tim što je na teritoriji AVNOJ-evske Crne Gore bio centar ilirske države okupljene oko plemena Ardidejaca?

Nađen je jedan E-V13 uzorak iz rimskog perioda u Zadru, a iz predrimskog nijedan. Taj iz rimskog perioda je bio došljak sa Rimljanima, a ne autohtoni Ilir.
– Међу скелетима из периода неолита са наших простора доминира хаплогрупа G2a-PF3148, која је пронађена у сва три тестирана скелета винчанске културе. Треба истаћи и неолитски скелет из Далмације, стар преко 7.500 година, за који је утврђено да припада хаплогрупи E1b1b-L618 (из које је касније проистекла и V13). Овај налаз чини нетачном већ прву реченицу Blagojevićeve шкработине, у којој тврди да ова хаплогрупа није староседелачка на Балкану. У истој реченици, Blagojević у свом незнању повезује хаплогрупе E1b и J2, старе десетинама хиљада година, искључиво са Албанцима, што је само по себи глупост (најблаже речено) првог реда. Овим двема хаплогрупама припада скоро 30% данашњих Срба, које Blagojević очигледно жели да прогласи Албанцима.

https://www.poreklo.rs/2020/04/08/kome-smetaju-poreklo-i-srpski-dnk-projekat/

– Међу скелетима из периода неолита са наших простора доминира хаплогрупа G2a-PF3148, која је пронађена у сва три тестирана скелета винчанске културе. Треба истаћи и неолитски скелет из Далмације, стар преко 7.500 година, за који је утврђено да припада хаплогрупи E1b1b-L618 (из које је касније проистекла и V13). Овај налаз чини нетачном већ прву реченицу Blagojevićeve шкработине, у којој тврди да ова хаплогрупа није староседелачка на Балкану. У истој реченици, Blagojević у свом незнању повезује хаплогрупе E1b и J2, старе десетинама хиљада година, искључиво са Албанцима, што је само по себи глупост (најблаже речено) првог реда. Овим двема хаплогрупама припада скоро 30% данашњих Срба, које Blagojević очигледно жели да прогласи Албанцима.

https://www.poreklo.rs/2020/04/08/kome-smetaju-poreklo-i-srpski-dnk-projekat/
Mitimanu, omašio si nekoliko hiljada godina. Iliri su živeli nekoliko hiljada godina kasnije. Govorimo o E-V13, a ne o E1b1b-L618. E-V13 nije bilo među Ilirima. Povezivanja E1b1b-L618 od pre 7500 godina Ilirima nekoliko hiljada godina kasnije je jednako besmisleno kao i povezivanje I2a koja je nađena u Vinči sa slovenskom I2-Y3120. Osim što E-V13 nije nađena među ilirskim uzorcima sa zapada Ballkana, nije nađena ni među mesapskim uzorcima sa juga Italije. Mesapi su bili ilirskog porekla i gle čuda među njihovim uzorcima ima najviše J2b2-M241, kao i među uzorcima sa zapada Balkana iz ilirskog perioda.

Mitimanu, omašio si nekoliko hiljada godina. Iliri su živeli nekoliko hiljada godina kasnije. Govorimo o E-V13, a ne o E1b1b-L618. E-V13 nije bilo među Ilirima. Povezivanja E1b1b-L618 od pre 7500 godina Ilirima nekoliko hiljada godina kasnije je jednako besmisleno kao i povezivanje I2a koja je nađena u Vinči sa slovenskom I2-Y3120. Osim što E-V13 nije nađena među ilirskim uzorcima sa zapada Ballkana, nije nađena ni među mesapskim uzorcima sa juga Italije. Mesapi su bili ilirskog porekla i gle čuda među njihovim uzorcima ima najviše J2b2-M241, kao i među uzorcima sa zapada Balkana iz ilirskog perioda.
🤣

Klinjo, pise ti sve u tekstu.

https://www.eupedia.com/europe/Haplogroup_E1b1b_Y-DNA.shtml

Dakle, svi arheogeneticari su mitonani?

🤣

Klinjo, pise ti sve u tekstu.

https://www.eupedia.com/europe/Haplogroup_E1b1b_Y-DNA.shtml

Dakle, svi arheogeneticari su mitonani?

Митоману, YouTube није озбиљан. Ту свака будала може качити шта оће.

Ја и даље чекам да ми покажеш E-V13 узорак из илирског периода? Не из Неолита, не из римског периода, него из илирског доба.

Poslednja izmena:
Глупердо глупа, YouTube није никакав извор него обично смеће.

Ја и даље чекам да ми покажеш E-V13 узорак из илирског периода? Не из Неолита, не из римског периода, него из илирског доба.

Nisam ti stavio samo youtube, nego i eupedia link na kojem si sve do u detalje mogao procitati.

Elem, u kolikoj si zbrci ne znas ni sam sta si pisao:

Nađen je jedan E-V13 uzorak iz rimskog perioda u Zadru, a iz predrimskog nijedan. Taj iz rimskog perioda je bio došljak sa Rimljanima, a ne autohtoni Ilir.

Ebo ti jedno 🍭

Nisam ti stavio samo youtube, nego i eupedia link na kojem si wve do u detalje mogao procitati.

Elem, u kolikoj si zvrci ne znas ni sam sta si pisao:

Ebo ti jedno 🍭
Римски период није исто што и илирски. Илири су предримски становници западног Балкана. Ко зна кога су све Римљани довлачили у илирске крајеве након што су покорили и изгеноцидисали Илире.

Poslednja izmena od moderatora:
Ало митоману, римски период није исто што и илирски. Илири су предримски становници западног Балкана. Ко зна кога су све Римљани довлачили у илирске крајеве након што су покорили и изгеноцидисали Илире.

А јел? А ко им даде име? 🤔

Ало митоману, римски период није исто што и илирски. Илири су предримски становници западног Балкана. Ко зна кога су све Римљани довлачили у илирске крајеве након што су покорили и изгеноцидисали Илире.
Ako su “predrimski” kako su ih rimljani “pokorili i izgenocidirali”.

Pa naravno da jesu Predrimski.
Ma naravno da jesu postojali i pre rimljana, ali ona tvrdi:
“римски период није исто што и илирски. Илири су предримски становници западног Балкана. Ко зна кога су све Римљани довлачили у илирске крајеве након што су покорили и изгеноцидисали Илире.”..da li ti je jasno koliko ovo nema veze s mozgom, pročitaj šta lupeta, čitavu “njenu” tezu…iliri su predrimljani ali nekim čudom ih nađoše rimljani u svom dobu pa ih potamaniše iako oni, po njoj, više ne postoje…kako ćeš “izgenocirati” nekog koga , po njoj, više nema?

Оmašio si nekoliko hiljada godina. Iliri su živeli nekoliko hiljada godina kasnije. Govorimo o E-V13, a ne o E1b1b-L618. E-V13 nije bilo među Ilirima. Povezivanja E1b1b-L618 od pre 7500 godina Ilirima nekoliko hiljada godina kasnije je jednako besmisleno kao i povezivanje I2a koja je nađena u Vinči sa slovenskom I2-Y3120. Osim što E-V13 nije nađena među ilirskim uzorcima sa zapada Ballkana, nije nađena ni među mesapskim uzorcima sa juga Italije. Mesapi su bili ilirskog porekla i gle čuda među njihovim uzorcima ima najviše J2b2-M241, kao i među uzorcima sa zapada Balkana iz ilirskog perioda.

A koliko ima uzoraka? 3? 7? :D

Ma naravno da jesu postojali i pre rimljana, ali ona tvrdi:
“римски период није исто што и илирски. Илири су предримски становници западног Балкана. Ко зна кога су све Римљани довлачили у илирске крајеве након што су покорили и изгеноцидисали Илире.”..da li ti je jasno koliko ovo nema veze s mozgom, pročitaj šta lupeta, čitavu “njenu” tezu…iliri su predrimljani ali nekim čudom ih nađoše rimljani u svom dobu pa ih potamaniše iako oni, po njoj, više ne postoje…kako ćeš “izgenocirati” nekog koga , po njoj, više nema?
Нећеш, јер није то ни речено.
Све што је речено је сасвим логично, шта те буни?

Нећеш, јер није то ни речено.
Све што је речено је сасвим логично, шта те буни?
Мене данас ништа више не буни, не буни ме чак ни одсуство елементарне логике...само ме чуди...
Хајде овако, од када до када је илирски а од када римски период? Је ли Илири више не постоје након почињања римског периода?...тај “мали“ период од више стотина година док су ратовали и “геноцидирали” Илире у који период би ставио, има ли их тада, остаде ли који жив када су чули да је наступио римски период или су се сви у земљу закопали и онда су римљани са њиховим гробовима ратовали?...је ли теби логично да по потреби их час нема па их час има и тврдити да је то сасвим логично... као што рекох ништа ме не буни, само ме чуди...

Poslednja izmena:
A koliko ima uzoraka? 3? 7? :D
Пуно више. Читај о генетици Илира https://en.wikipedia.org/wiki/Illyrians#Archaeogenetics
Као што се види из приложеног међу илирским узорцима су нађене патерналне хаплогрупе J2b2-M241 (J-L283), R1b (R-M269) и I2-M223, с тим да највише има прве поменуте. Понављам по ко зна који пут да E-V13 није нађена међу илирским узорцима, што задаје огромну главобољу шиптарским митоманима који пропагирају да су Шиптари чисти Иљири.

@Q. in perpetuum hibernum @Perperius @Demagogic @Видак @Лекизан @cronnin @Kotromanicev sin @Rogonos @Khal Drogo @Brđanin

Poslednja izmena:
Пуно више. Читај о генетици Илира https://en.wikipedia.org/wiki/Illyrians#Archaeogenetics
Као што се види из приложеног међу илирским узорцима су нађене патерналне хаплогрупе J2b2-M241 (J-L283), R1b (R-M269) и I2-M223, с тим да највише има прве поменуте. Понављам по ко зна који пут да E-V13 није нађена међу илирским узорцима, што задаје огромну главобољу шиптарским митоманима који пропагирају да су Шиптари чисти Иљири.

Ево ти шиптарске хаплогрупе.

Пошто не прихваташ из неолита Е-V13 ваљда ћеш прихватити то што си сам написао.

По тим изворима које си навео 40% Шиптара су Илири.

Ево ти шиптарске хаплогрупе.

Пошто не прихваташ из неолита Е-V13 ваљда ћеш прихватити то што си сам написао.

По тим изворима које си навео 40% Шиптара су Илири.

18.4% J2b-L283 + 19.2% R1b = 37.6%, јеси на то мислио? Ако си на то мислио, онда ти је рачунаца погрешна. R1b је постојала и код Илира и код Трачана, E-V13 само код Трачана, а J2b-L2383 само код Илира, тако кажу досадашња арехеогенетска истраживања. С обзиром да већина албанских R1b показује везе са истоком Балкана, изгледа да је већина R1b код Албанаца трачког а не илирског порекла. Највероватније ближе 50% данашњих Албанаца има трачко порекло по мушким линијама, док илирско, словенско, германско итд. патернално порекло има знатно мањи проценат Албанаца.

Велика већина албанске R1b је трачког порекла. Има чак и нешто мало 'италске' ('итало-келтске') R1b-U152 која је врв. дошла са Римљанима. Што се тиче I2-M223 она је нађена међу даунским (https://sr.wikipedia.org/wiki/Дауни) узорцима на југу Италије, али још увек није међу узорцима балканских Илира (што да се неће наћи). I2-M223 је на ове просторе сигурно долазила и са неким другим народима пуно касније од Илира, није сва од Илира.
Тешко да више 1/4 данашњих Албанаца има илирско порекло по мушким линијама.

Back