Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 104.549
Znam, propalo bi celo društvo. Ali vezano za kaučuk, ja mislim da se guma sada pravi od nafte. Ali je to bilo pre oko sto godina pa možda ta tehnologija nije postojala.
A vezano za naftu i bez da gledam mislim mi se da su Saveznici nakon rata držali Nemačku van domašaja nafte i drugih resursa kjučnih za rad i razvoj industrije. Plus velika ratna odšteta koju je plaćala Nemačka, misl8m da je sve to dovelo na kraju do privredne krize i hiperinflacije u Nemačkoj.
Meni je Prvi svetski rat fascinantan iz razloga što je to prvi pravi rat resursima. On se nije odlučio na bojnom polju, iako niko ne dovodi u pitanje taktičke veštine pojedinih zapovednika na pojedinim bojištima, već je odlučila ekonomija. Britanci sabotiraju naftu u Rumuniji ili namerno kupuju određene namirnice u većoj količini od Nizozemske da bi namerno podigli cenu i učinili uvoz tog artikla skupljim za Nemačku. To su nemački špijuni u jugoistočnoj Aziji koji rade na tome da podrivaju britansku kolonijalnu upravu i pokrenu revoluciju u Indiji.
Tehnologija je napravila velike pomake i pokrenula novo doba u kojem su ključni faktori koji odlučuju ko će pobediti zalihe i logistika.