Da li je opravdano prećutati partneru istinu – ako time “štitiš” neku udat(u)/oženjen(u) osobu?

• Začetnik teme Začetnik teme Paula
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Paula

Wignerova Prijateljica
VIP
Poruka
42.733
Ako se neko povremeno viđa sa osobom koja je u braku,
ali to prećuti svom partneru (ili otvoreno negira) jer ne želi da kompromituje tu osobu ili da “štiti njenu privatnost” —
da li je to pošteno?

Gde je granica između lojalnosti prema tuđoj tajni i nelojalnosti, odnosno neiskrenosti prema sopstvenom partneru?

Da li je ovo moralna dilema ili samo izgovor koji se koristi kad istina ne bi zvučala lepo?

M?

ali to prećuti svom partneru (ili otvoreno negira) jer ne želi da kompromituje tu osobu ili da “štiti njenu privatnost” —
da li je to pošteno?

Gde je granica između lojalnosti prema tuđoj tajni i nelojalnosti, odnosno neiskrenosti prema sopstvenom partneru?

Da li je ovo moralna dilema ili samo izgovor koji se koristi kad istina ne bi zvučala lepo?

M?
Da li ova prva osoba vara svoj partnera?

da li je to pošteno?

M?
moralna dilema je u ljubavničkoj aferi potpuni nonsens- ljudi bi trebalo da raščiste sa sobom i dilemama pre nego što se upuste u bilo šta van zvanične veze

ako su osobe u braku mogu da se viđaju i da ćute.
ako ne žele da ćute bolje je da se ne viđaju.

nikada nisam otkrila imena svojih ljubavnika nikom živom, ta tajna poći će sa mnom u grob.:p

moralna dilema je u ljubavničkoj aferi potpuni nonsens- ljudi bi trebalo da raščiste sa sobom i dilemama pre nego što se upuste u bilo šta van zvanične veze

ako su osobe u braku mogu da se viđaju i da ćute.
ako ne žele da ćute bolje je da se ne viđaju.

nikada nisam otkrila imena svojih ljubavnika nikom živom, ta tajna poći će sa mnom u grob.:p

svakako, to je neki zavet ćutanjem.

ali da li tvoj partner zaslužuje da zna za to ili ne? Misliš da ne treba da zna i ti bi otvoreno lagala?

da li je to pošteno?
Ja ovo ne razumem baś. Ako ti iimaš partnera a srećeš nekog drugog oženjenog, ti ćutanjem i poricanjem valjda prvenstveno štitiš samu sebe?

Ja ovo ne razumem baś. Ako ti iimaš partnera a srećeš nekog drugog oženjenog, ti ćutanjem i poricanjem valjda prvenstveno štitiš samu sebe?

Pa ako je žena u pitanju verovatno, ali ako je muškarac u pitanju, šta bi za tebe bilo važnije, da li da tvoja prtnerka ne sazna ili da ne kompromituješ udatu ženu sa kojom se viđaš?

Pa ako je žena u pitanju verovatno, ali ako je muškarac u pitanju, šta bi za tebe bilo važnije, da li da tvoja prtnerka ne sazna ili da ne kompromituješ udatu ženu sa kojom se viđaš?
Ne vidim tu neku razliku žena -muškarac.
U oba slučaja štitiš samog sebe i udatu ljubavnicu/ oženjenog ljubavnika istovremeno. I jedno i drugo je jednako važno. Ne želiš da se sazna, logično.

ali da li tvoj partner zaslužuje da zna za to ili ne? Misliš da ne treba da zna i ti bi otvoreno lagala?
Ako ti je stalo do istine, onda partneru kažeš pre nego ćeš da se kresneš sa nekim da ćeš to i da uradiš

ima tu sad mnogo uglova na jedan neću da se osvrćem ovde to ćemo nas dve uz kaficu.

zavet ćutanjem bi trebalo da postoji oduvek i zauvek.
nerv za te akcije imala sam u nekim srednjim godinama podstaknuta opštim nezadovoljstvom u svom braku.
ispostavilo se da je osoba sa kojom sam prevarila muža postao moj životni partner za dugi niz godina.

sada nisam ni u kakvoj obligacionoj vezi pa ne vidim da bih negde zgrešila čak iako bih imala sex sa nekim muškarcem.
kompas mi se još nije pokvario
uverenja su mi široko aktivno liberalna ali ponašanje je svedeno na razum i logiku.

Poslednja izmena:
uvek se pitamo šta je ono što dobijamo a šta gubimo kad nas otkriju u prevari

to znači da ako ti nije stalo više do partnera boleće te tuki da se kriješ i maskiraš tragove što pre ukapira pre će se završiti agonija.

ako ti je stalo i imaš puno benefita u vezi i osećaj je generalno sjajan kad si sa tom osobom, onda sigurno nećeš pustiti đavola da te isprovocira i isprobava čvrstinu tvog karaktera

da, što niko ne radi. Osim kada su dvoje stvarno otvoreni za sve to.
Ok, onda zvuči kao prevara u kojoj si uhvaćena pa treba da odlučiš da li da kažeš sa kim si to radila ili ne?

Ako si već upala u sranje, ne moraš i tu drugu osobu da povučeš sa sobom jer tvom partneru je generalno svejedno sa kim si ga prevarila (iako će da kaže "samo mi reci sa kim")

Ok, onda zvuči kao prevara u kojoj si uhvaćena pa treba da odlučiš da li da kažeš sa kim si to radila ili ne?

Ako si već upala u sranje, ne moraš i tu drugu osobu da povučeš sa sobom jer tvom partneru je generalno svejedno sa kim si ga prevarila (iako će da kaže "samo mi reci sa kim")

Nije bitno sa kim, samo je bitno da li možeš imati dalje poverenja u osobu za koju znaš da te laže. Možda to neće biti jedina stvar koju laže. U svakom slučaju, ima nas koji to osećaju kao kraj odnosa, ne prevaru već neiskrenost.

Nije bitno sa kim, samo je bitno da li možeš imati dalje poverenja u osobu za koju znaš da te laže. Možda to neće biti jedina stvar koju laže. U svakom slučaju, ima nas koji to osećaju kao kraj odnosa, ne prevaru već neiskrenost.
Ali ako si uhvaćena u prevari to znači da si već lagala. Poverenje je izgubljeno i bez da priznaš s kim si varala.

Ali ako si uhvaćena u prevari to znači da si već lagala. Poverenje je izgubljeno i bez da priznaš s kim si varala.

Pa ljudi izmišljaju stvari, šta znači biti uhvaćen, na delu na gomili? Ne, uvek se nađe neko objašnjenje. Ali bude jasno i bez privatnog detektiva. Ne, ljudi odbijaju da priznaju čak i ako je očigledno.

da li je to pošteno?

M?
Kako ce da je kompromituje ili ugrozi privatnost?

Back