Da li je Njegos pisao na "crnogorskom" ili srpskom jeziku?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Извини, многи не разумеју пола филма кад гледају Зону Замфирову па је то опет српски језик.
Година 1847. је велика победа српског језика, то ти је и година објављивања Горског вјенца.
То што је тада Његош писао старим правописом не трансформише језик у црногорски, непостојећи.

Kakvo kretensko pitanje. Svaki Srbin uz Gorski Vijenac ima prijevod za 5000 nepoznatih riječi.

A 1927. Gorski Vijenac je prevođen na srpski:

- Gorski Vijenac 1927. u BG preveden na srpski

Da li znas da Vujaklija ima oko 3500 reci, dok Vukajlija ima 52931, i broj exponencijalno raste!
http://vukajlija.com/vukajlija

Znaci u srpskom jeziku se koristi oko 53000 reci koje nisu bas najbolje razumljive... Nemoj da mi pises kada je preveden i gde je stampan bez linka... Sto bi se kod nas reklo, lupetas bez dokaza... WIKIPEDIJU ne priznajem tamo se lupeta i previse :)

Dakle ponovo pitanje za sve, od kada crnogorci imaju i ta 2 slova??? I to nije "kretensko" vec normalno pitanje? Da li je Njegos znao za ta dva slova???
Ja opet ponavljam nemam nista protiv Crne Gore! Ne menjaj temu...

Извини, многи не разумеју пола филма кад гледају Зону Замфирову па је то опет српски језик.
Година 1847. је велика победа српског језика, то ти је и година објављивања Горског вјенца.
То што је тада Његош писао старим правописом не трансформише језик у црногорски, непостојећи.

Zato sam i dao link za Vujakliju ;) demantovao sam ga na lep nacin, sa linkom :))

kad-si-srbin.jpg

Слика говори 2000 речи, не морате да расправљате о тој теми... све је расправљено...

Kakvo kretensko pitanje. Svaki Srbin uz Gorski Vijenac ima prijevod za 5000 nepoznatih riječi.

A 1927. Gorski Vijenac je prevođen na srpski:

- Gorski Vijenac 1927. u BG preveden na srpski

O bože gospode :roll:

U svakom srpskom delu iz XIX veka postoji taj dodatak, a ne rečnik, sa arhaičnim izrazima i sociolektima, a ti ovde prosipaš mudrosti da je to prevođeno na srpski sa jezika koji je nastao pre 2 godine. Da ne spominjemo samu Njegoševu orijentisanost i to kako se on osećao...

1927 je gorski vijenac modernizovan, prilagođen, a ne prevođen kako vi pogrešno i zlonamerno tumačite u pokušaju da opravdate fantomski jezik. Na kraju, ja nemam ništa protiv da Crna Gora bude samostalna (tako je uvek i bilo, ne?), pa čak (iako je smatram srpskom zemljom) ni protiv crnogoraca, ali crnogorski jezik je svojevrsna sumanutost, najbeskrupuloznija politička zloupotreba, zlostavljanje lingvistike, te nepojmljiv snobizam... Pozdrav

Negošev "Gorski vijenac " jeste glorifikacija pogroma i etničkog čišćenja koji su načinili crnogorci nad muslimanima za vreme vladike Danila. Kao takvo, to delo predstavlja najtamnije poglavlje besčašća u istoriji Crne gore. Interesantno je kako se Milini konvertiti svim snagama upiru da dokažu kako je to delo pisano crnogorskim jezikom uprkos anticivilizacijskom i antievropskom sadržaju tog dela.

Poslednja izmena:
Negošev "Gorski vijenac " jeste glorifikacija pogroma i etničkog čišćenja koji su načinili crnogorci nad muslimanima za vreme vladike Danila. Kao takvo, to delo predstavlja najtamnije poglavlje besčašća istorije Crne gore. Interesantno je kako se Milini konvertiti svim snagama upiru da dokažu kako je to delo pisano crnogorskim jezikom uprkos anticivilizacijskom i antievropskom sadržaju tog dela.

I stoga bi najlogicnije bilo da Njegosa izruce tribunalu u Haagu

Negošev "Gorski vijenac " jeste glorifikacija pogroma i etničkog čišćenja koji su načinili crnogorci nad muslimanima za vreme vladike Danila. Kao takvo, to delo predstavlja najtamnije poglavlje besčašća u istoriji Crne gore. Interesantno je kako se Milini konvertiti svim snagama upiru da dokažu kako je to delo pisano crnogorskim jezikom uprkos anticivilizacijskom i antievropskom sadržaju tog dela.

Ma nemoj mi reći? A to što je stoka upala na našu teritoriju i nametnula svoj harač i vladavinu? Crnogorci su branili svoju teritoriju i svaka im čast na tome. Milovi konvertiti? A šta si ti? Da nijesi "Bošnjak"? :hahaha: Da se razumijemo, nemam ja ništa protiv normalni muslimana koji ođe žive i gledaju na Crnu Goru kao na svoju državu, al za ovu stoku poturičku ka što si ti bih organizovao još jednu Istragu.

Ma nemoj mi reći? A to što je stoka upala na našu teritoriju i nametnula svoj harač i vladavinu? Crnogorci su branili svoju teritoriju i svaka im čast na tome. Milovi konvertiti? A šta si ti? Da nijesi "Bošnjak"? :hahaha: Da se razumijemo, nemam ja ništa protiv normalni muslimana koji ođe žive i gledaju na Crnu Goru kao na svoju državu, al za ovu stoku poturičku ka što si ti bih organizovao još jednu Istragu.
Ti svoje saplemenike koji su primili islam i koji su živeli mirnim životom nazivaš stokom, i još pretiš kako bi i danas pravio istragu. Dičiš se pravoslavnim fundamentalistom Danilom , kome se prikazao krst na nebu što mu je bio znak da brat brata ubije. Da se zaustavi ta kuga (kako su zvali islam) ali na najkrvaviji način, da idu po kućama i ubijaju nedužne muslimane.
I umesto današnja Milina vlast da prizna zločine koji su tad počinili crnogorci, ona hvali Danila. Milini konvertiti su čudo , kritikuju ratne zločine a hvale Danila i Njegoša koji je veličao zločine.

Ti svoje saplemenike koji su primili islam i koji su živeli mirnim životom nazivaš stokom, i još pretiš kako bi i danas pravio istragu. Dičiš se pravoslavnim fundamentalistom Danilom , kome se prikazao krst na nebu što mu je bio znak da brat brata ubije. Da se zaustavi ta kuga (kako su zvali islam) ali na najkrvaviji način, da idu po kućama i ubijaju nedužne muslimane.
I umesto današnja Milina vlast da prizna zločine koji su tad počinili crnogorci, ona hvali Danila. Milini konvertiti su čudo , kritikuju ratne zločine a hvale Danila i Njegoša koji je veličao zločine.

Ne nazivam ja svoje saplemenike stoko, lijepo sam naglasio "stoku poturičku ka što si ti" i istakao da cijenim i poštujem normalne muslimane, kakvi su većinski crnogorski muslimani, jedan fini i pošteni svijet. Koliko poštujem i cijenim ljude muslimanske vjeroispovijesti u Crnoj Gori govori i moje poznavanje njihovih običaja, kao i forumaš iz srbijanskog dijela Sandžaka koji je rekao da zbog ljudi kao što sam ja Crnogorci nemaju nikakvih problema sa muslimanima u svojoj državi.
Uopšte se ne dičim pravoslavnim fundamentalistom Danilom, jer sam prije svega agnostik tako da me sa pravoslavnim fundamentalizmom ni u kojem slučaju ne možeš povezati, a Danila poštujem kao jednog od vladara Crne Gore. Nedužne muslimane? Ne bih ja rekao da su oni bili nedužni, vodile su se stalno krvave bitke između Crnogoraca i muslimana, nije tu bilo nedužnih.
Kakve zločine da prizna? Alo, momak, čoeče, šta li si već, to se desilo prije ne znam koliko godina, sto i kusur ako ne i dvjesta... Šta, da ne biste i da vam platimo odštetu? A to što su Turci pokorili Crnu Goru, ne kritikuješ te zločine, ne tražiš priznavanje tih zločina? I nazivaš ođe nekoga konvertitom, a ti si sam konvertit. Nego znaš šta, da se ne bi gonio na jedno mjesto odakle si sigurno došao... goni se po sred Istanbula ako ti ne valja ođe!

Ajd ne mlati Srpski jezik nije ni postojao dok ga Vuk Karadzić nije skockao.
Crnogorski @ Hercegovački jezik je postojao pre srpskog i iz njega je nastao srpski jezik.
Znam da te to nervira, ali je to tačno.

Kakvim crnogorskim jezikom !?
Niti ima tak'a jezika,niti ima tak'i ljudi.....!
Ovo šaka jada što ne šće da su Srbi,to sve fukara jedna....!

A što voliš da daješ sud o nečemu o čemu pojma nemaš.
Pa 1/2Srbije je crnogorskog porekla, bukvalno pola.
To što se oni ne izjašnjavaju ko' Crnogorci ne menja stvarm bez obzira što su oni asimilovani u Srbe iz Crne Gore.
Srba u Crnoj Gori nikada nisu bili i ikada postojali, sem onih političkih Srba koji bi se zvali i Indijanci ako bi im to javili iz Beograda. Fakat.

Ne nazivam ja svoje saplemenike stoko, lijepo sam naglasio "stoku poturičku ka što si ti" i istakao da cijenim i poštujem normalne muslimane, kakvi su većinski crnogorski muslimani, jedan fini i pošteni svijet. Koliko poštujem i cijenim ljude muslimanske vjeroispovijesti u Crnoj Gori govori i moje poznavanje njihovih običaja, kao i forumaš iz srbijanskog dijela Sandžaka koji je rekao da zbog ljudi kao što sam ja Crnogorci nemaju nikakvih problema sa muslimanima u svojoj državi.
Uopšte se ne dičim pravoslavnim fundamentalistom Danilom, jer sam prije svega agnostik tako da me sa pravoslavnim fundamentalizmom ni u kojem slučaju ne možeš povezati, a Danila poštujem kao jednog od vladara Crne Gore. Nedužne muslimane? Ne bih ja rekao da su oni bili nedužni, vodile su se stalno krvave bitke između Crnogoraca i muslimana, nije tu bilo nedužnih.
Kakve zločine da prizna? Alo, momak, čoeče, šta li si već, to se desilo prije ne znam koliko godina, sto i kusur ako ne i dvjesta... Šta, da ne biste i da vam platimo odštetu? A to što su Turci pokorili Crnu Goru, ne kritikuješ te zločine, ne tražiš priznavanje tih zločina? I nazivaš ođe nekoga konvertitom, a ti si sam konvertit. Nego znaš šta, da se ne bi gonio na jedno mjesto odakle si sigurno došao... goni se po sred Istanbula ako ti ne valja ođe!
Ovi Milovi konvertirani potomci pravoslavnih fundamentalista (a ovi pak Morlakški potomci) sada agnostici nemaju pojma o vlatitoj istoriji jer da znaju , znali bi i to da taj pogrom koji je učinio Danilo nije nikakva borba već najobičnije klanje miroljubivih crnogoraca islamske vere koje su ubijali u svojim kućama a to su radili njihovi rođaci zadojeni mržnjom . Takođe bi znali da ti crnogorski muslimani nisu primili islam na silu već su kao današnji Milini Crnogorci konvertirali iz jedne nacije - vere u drugu. Tako da ta priča o neophodnoj odbrani i islamiziranim crnogorcima kao agresorima jeste naknadna izmišljotina koju je Njegoš smislio a prihvatili svi crnogorci.
Tačno je to da se taj pogrom davno desio ali i ovi zadnji zločini nisu pali s neba , čim se rodite odmah vam u mozak sasuju stihove Gorskog vijenca kao deo operativnog sistema pa za svaku životnu situaciju imate neki stih prema kome se rukovodite. Ono što neminovno proističe iz takvog vaspitanja jeste zločinački mentalitet jer sam Gorski vijenac sadrži kodove koji navode na zločinački svetonazor.
Upravo zbog takvog svetonazora ovde se preti novom istragom i proterivanjem.

Poslednja izmena:
Ovi Milovi konvertirani potomci pravoslavnih fundamentalista (a ovi pak Morlakški potomci) sada agnostici nemaju pojma o vlatitoj istoriji jer da znaju , znali bi i to da taj pogrom koji je učinio Danilo nije nikakva borba već najobičnije klanje miroljubivih crnogoraca islamske vere koje su ubijali u svojim kućama a to su radili njihovi rođaci zadojeni mržnjom . Takođe bi znali da ti crnogorski muslimani nisu primili islam na silu već su kao današnji Milini Crnogorci konvertirali iz jedne nacije - vere u drugu. Tako da ta priča o neophodnoj odbrani i islamiziranim crnogorcima kao agresorima jeste naknadna izmišljotina koju je Njegoš smislio a prihvatili svi crnogorci.
Tačno je to da se taj pogrom davno desio ali i ovi zadnji zločini nisu pali s neba , čim se rodite odmah vam u mozak sasuju stihove Gorskog vijenca kao deo operativnog sistema pa za svaku životnu situaciju imate neki stih prema kome se rukovodite. Ono što neminovno proističe iz takvog vaspitanja jeste zločinački mentalitet jer sam Gorski vijenac sadrži kodove koji navode na zločinački svetonazor.
Upravo zbog takvog svetonazora ovde se preti novom istragom i proterivanjem.

Ja razumijem da je neko glup i zatucan, al ovo prelazi sve granice :sad2: Prosto ne znam na koji način da se izborim sa svim glupostima kojih si se ti nalupao u ovome postu. Crnogorci su agresori, a turska imperija je došla na NAŠU teritoriju i pokorila što je mogla i konvertirala naše ljude iz pravoslavlja u islam, i onda smo mi agresori.
Ti pričaš o sasipanju stihova odmah po rođenju?? Pa tebi su na babinama čitali "Bissmilahir Rahmanir Rahim", učili te da oblačiš ženu kao nindžu i da se opasaš eksplozivom i digneš u vazduh u sred tržnog centra. Od vaše zaista vrijedne i fascinantne religije napravili ste vojnički ubilački pokret, idioti jedni. Uništavate ono na što biste trebali da ste ponosni i da ga čuvate po svaku cijenu, pa se čitav svijet sprda s vama kolike su budale. Ti pričaš o kodovima koji navode na zločinački svetonazor. Pročitav tvoj Šerijat, edukuj se malo pa onda pričaj.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back