da li je moguce?

• Začetnik teme Začetnik teme NiKo7
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Da li je moguce da neko moze da proguta ovakvu pricu?
Smesno ili strasno. Ne mogu da se odlucim :-)

z:poz:

жалосно...
Људи су спремни у свашта себе да убеде не би ли себи или ономе што тренирају дали на значају.
Ретке су ситуације где се објасне одређени принципи психолошког деловања на вежбаче не би ли се довели у стање оволике аутосугестије...
Тек су жалосни ови „мајстори“ који продају ову причу као праву и примењиву...
Релативно често срећем људе који су видели одређене снимке где лик изводи неке сличне „акробације“ и увек се зачудим колико су људи спремни да сами себе убеде како и они могу да изводе исту „тачку“ вежбајући технике које тај исти лик са видеа приказује ( а које јесу реалне и увек претходе приказу бесконтактне борбе). Чак и кад успем да допрем до људи који се замлаћују оваквим „акробацијама“ увек приметим колико им бола наноси истина...

Heheh, sad sam video ovu temu pa reko da se ukljucim...
Takve "pojave" se srecu cesto, narocito u Amerikama gde su ljudi bananamozgovi. Kinezi su majstori da im prodaju pa to i rade.
Medjutim, u Tai Chi-ju postoji i nesto drugo sto se zove Tui Shou - lepljive ili gurajuće ruke sa fiksiranim stopalima i San Shou sto je isto to samo u pokretu. WingChunovci to znaju kao Chi Sao. Jedan moj poznanik sa Tajvana, amerikanac koji je dosao tamo 1994. da uči Tai Chi i ostao je učestvovao u tim "sparinzima" i takmičenjima. Čovek mu je slomio ruku na jednom od njih. Ne Chi-jem Qijem Kijem već uvrnuo ovaj hteo da isprati nije išlo kako treba i puklo. Elem, taj amer(1.90m, oko 110kg, iskusan u takmičenjima na Tajvanu sa kinezima koji nisu baš željni poraza od belca) kaže da je doživeo nešto slično onome što se prikazuje - ne na daljinu ali samo dodirom. Nažalost, nisam ostao dovoljno dugo tamo da bih došao do tog majstora tako da je sve ostalo u domenu priče.

S druge strane, moj majstor (15 godina Okinawa karate, preko 25 u Tai Chi Chuanu) kaže da je jednom njegov majstor Ip Tai Tak videvši takvu demonstraciju samo odmahnuo rukom i rekao:"It wouln't work in Hong Kong." i nastavio da pije čaj.

Back