Da li je maltretiranje ako policija zna tvoje ime i pre nego si dao licnu kartu?

izuzetan

Aktivan član
Poruka
1.583
Da li je maltretiranje ako policija trazi licnu kartu od tebe a zna tvoje ime i pre nego si dao licnu kartu? I da li policija sme da trazi vozacku ako niste u autu?Da li policija sme da otudji licni dokument ako protiv lica kome su oduzelidokument nije podneta optuznica ili gonjenje?

U Srbiji, policija generalno nema ovlašćenje da vam oduзме lični dokument bez optužnice ili потернице (poternice).

Zakon o policiji Republike Srbije https://www.paragraf.ba/propisi/republika-srpska/zakon-o-policiji-i-unutrasnjim-poslovima.html definise ovlašćenja i zadatke policije. Prema Zakonu, policija ima pravo da zadrži lična dokumenta u određenim situacijama, ali to obično nije trajno oduzimanje.

Evo kada policija može zadržati lična dokumenta:

  • Za vreme trajanja intervencije: Ako vas policija zaustavi zbog neke intervencije, poput rutinskog saobraćajnog pregleda ili sumnje na izvršenje prekršaja, oni mogu zadržati vaša dokumenta dok se intervencija ne završi.
  • Ako postoji osnovana sumnja da ste počinili krivično delo: U ovom slučaju, zadržavanje dokumenata bi verovatno bilo povezano sa hapšenjem ili privođenjem. Međutim, i dalje treba biti utemeljeno u zakonu.
  • Za vreme tratjanja postupka o prekršaju: Ako počinite prekršaj, policija može zadržati vaša dokumenta dok se ne reši prekršaj.
Šta možete da uradite ako vam policija oduзме lična dokumenta:

  • Tražite potvrdu: Zatražite od policije pismenu potvrdu o tome koja vrsta dokumenta je zadržana i zašto.
  • Zatražite povrat dokumente: Ako mislite da zadržavanje nije osnovano na zakonu, možete zatražiti od policije da vam vrati dokumente.
  • Kontaktirajte advokata: Ako policija odbije da vam vrati dokumente, ili ako imate bilo kakve sumnje o zadržavanju, možete kontaktirati advokata za pravni savet.
Dodatni resursi:

 
Poslednja izmena od moderatora:
Da li je maltretiranje ako policija trazi licnu kartu od tebe a zna tvoje ime i pre nego si dao licnu kartu? I da li policija sme da trazi vozacku ako niste u autu?Da li policija sme da otudji licni dokument ako protiv lica kome su oduzelidokument nije podneta optuznica ili gonjenje?

Evo covek kaze da ga maltretiraju skoro svaki dan poslusajte:

https://www.facebook.com/watch?v=787775066116813
E, brate, pa šta ti to prdiš? Policija te maltretira, a ti si tu kao neki veliki frajer? Pa daj, bre, snađi se!

Nemoj da mi pričaš o nekim tamo dokumentima, kao da znaš nešto o tome. Ako te smaraju, reši to kako znaš i umeš, ne kukaj ovde kao neka stara baba.

Ajde, idemo skloni se odavde, ne zanima me tvoje jadikovanje.
 
SNSadji se, nova rec u srpskom jeziku....

Policija kao ustanova jos nije toliko erodirala u ovom periodu iako je udarana odozgo , Hrkalovic je primer, Velja Nevolja je primer, Jovanica je primer i ima mnogo primera koji su manje poznati......

Tako da se moze ocekivati pojedinac koji je pripadnik policije da je onaj koji maltretira, toga je bilo uvek kad je Vucic bio u vlasti i 90tih i sada....Slucajnost , ne bih rekao..

Ali to je pojedinac, pa dva, pa njih 10 , pa onda njih 40 koji nece da se zamere ovim 10....e to je onda problem....Srpsko cutanje i udaranje , a dosaptavanje snadji se bre nekako , nemoj da te pojedu...

Jasno usmeravanje na prvi zakon srpstva, a to je mora se preziveti , ebes moral, pravila, zakone, cast, postenje, sve je to nebitno kad si mrtav ili ostecen ili pokraden ili sta vec..

Ipak treba sve pokusati , a to je pogledati kako stoje stvari operativno a kako takticki...
Ako operativno stoje lose, npr vidis da se loze u nekoj stanici na tebe....ides na takticko resavanje, a operativno prezivljavanje...dakle resavas problem u nekoj instituciji koja je iznad lokalnog serifa...a to bi trealo da bude vise njih , najmanje 5 po logici nezavisnosti...ali ne mozes racunati na toliko , mozda na 2...

Naravno da je stetno imati ovakav medijski prostor jer ne samo da ne mozes racunati na medijsko pokrivanje nepravde, nego se ljudi naviknu da zive kao stoka koja je zigosana i onda prate samo svoj zig....

Njima lepo zigosanje a tebe vide kao komplikatora koji im remeti njihovo cm.aroljublje i nirvanu..
 
Ime može da zna jer se obično prijavi neka osoba za prekršaj. Dakle dobardan jeste vi taj i taj, dajte lk da vas identifikujemo.
Vozačka se zadrži kada ste pijani ko dupe za volanom i može neko drugi da vas odveze sa važećom vozačkom i da dune prvo. Jedno vreme sam tako vraćao drugare kući :)

Lk uvek mogu da vam traže ako ste sumnjivi. Recimo nosiš tetkin tv ulicom, traže lk i zapišu pa sutra ako je nekome obijen stan imaju rešen slučaj.
 
Ако ти зна име и пре него даш личну карту ,а ти полицајца не познајеш , онда вероватно имају неку дојаву о теби
немају они никакву дојаву него им досадно на послу па хоће да се огребу од неког добростојећег..бар за жешћи Ручак,
са све десертом после.
 

Back
Top