Četiri osnovna ukusa koje oseća ljudski jezik su slano, slatko, gorko i kiselo. Da li je ljuto peti ukus? Zasigurno jezik oseća ljuto, ali da li ljuto spada u ukuse? Vaše mišljenje?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Nije. Ljuto je otrov i naše telo reaguje na to tako kako reaguje.Četiri osnovna ukusa koje oseća ljudski jezik su slano, slatko, gorko i kiselo. Da li je ljuto peti ukus? Zasigurno jezik oseća ljuto, ali da li ljuto spada u ukuse? Vaše mišljenje?
Pa čekaj i gorko je neprijatan ukus i šta onda?Nije. Ljuto je otrov i naše telo reaguje na to tako kako reaguje.
Ne. Ono što zovemo ljuto je alergijska rakcija tela na otrov. Gorko je ukus registrovan receptorima ukusaPa čekaj i gorko je neprijatan ukus i šta onda?
Receptori za ljuto na jeziku ne postoje, aktiviraju se receptori za bol, kojih ima po čitavom telu, pa i na jeziku.Četiri osnovna ukusa koje oseća ljudski jezik su slano, slatko, gorko i kiselo. Da li je ljuto peti ukus? Zasigurno jezik oseća ljuto, ali da li ljuto spada u ukuse? Vaše mišljenje?
A kako onda se ljuto samo oseća u ustima a ne i na koži? I na koži postoje receptori za bol a ne samo na sluzokoži.Receptori za ljuto na jeziku ne postoje, aktiviraju se receptori za bol, kojih ima po čitavom telu, pa i na jeziku.
Osnovni ukusi za koje imamo specifične receptore na jeziku su slatko, slano, kiselo, gorko i umami. Znači ima ih 5 a ne 4.Četiri osnovna ukusa koje oseća ljudski jezik su slano, slatko, gorko i kiselo. Da li je ljuto peti ukus? Zasigurno jezik oseća ljuto, ali da li ljuto spada u ukuse? Vaše mišljenje?
Umami je prijatan ukus, što se po meni ne mož3 nazvati specifičnim ukusom. Bar ja tako mislim.Osnovni ukusi za koje imamo specifične receptore na jeziku su slatko, slano, kiselo, gorko i umami. Znači ima ih 5 a ne 4.
Ljuto nije ukus, kao što je već neko gore objasnio.
Pa vrlo je specifičan i ne može ni sa čim da se pomeša, a ima i svoje nezavisne receptore, znači da je ukus.Umami je prijatan ukus, što se po meni ne mož3 nazvati specifičnim ukusom. Bar ja tako mislim.