Da li je ispravno

E sada jedno dodatno pitanje. Ukoliko sam tokom pisanja pomenuo ranije fotelju, kao i samu kuću, da li je u redu ako napišem konkretno u primeru iznad: TU oronulu kuću, TOJ crnoj fotelji? Recimo, ako pominjem kuću na početku priče, pa sada sam napisao TU kuću, da li je to ok? Isto sam tako i fotelju pomenuo, nešto kasnije.

Poslednja izmena:
Interesuje me da li postoji ovde nešto što je napisano pogrešno.

Kako je ušao u tu oronulu kuću, na prvi pogled nije video ništa neobično, sve se činilo sasvim normalnim. Video je tek vrh cilindra , verovatno na glavi starca koji mu je okrenuo leđa, sedeći u toj crnoj fotelji bez nogara.

Nisam siguran da "kako" možeš ovako da upotrijebiš. Možda je i to OK, ali svakako bi uobičajenije bilo "Kada je ušao..."
Imaš i razmak poslije zareza ("...vrh cilindra , verovatno..."), ali to je vjerovatno greška u kucanju.

Što se ovog drugog pitanja tiče, mislim da tu nema ništa pogrešno. Stvar stila.

kada je usao zvuci kao proslo vreme,a kako je usao oznacava da je bas u tom trenutku spazio nesto neobicno

Sve njegove rečenice su u prošlom vremenu.
Ako hoće da kaže da je u trenutku kad je ušao nešto vidio, mogao je da kaže i "Čim je ušao...".
Za mene, "Kako je ušao..." govori o načinu na koji je ušao, a ne o vremenu. Ali dobro, to je moj subjektivni jezički osjećaj.

Nisam siguran da "kako" možeš ovako da upotrijebiš. Možda je i to OK, ali svakako bi uobičajenije bilo "Kada je ušao..."
Imaš i razmak poslije zareza ("...vrh cilindra , verovatno..."), ali to je vjerovatno greška u kucanju.

Što se ovog drugog pitanja tiče, mislim da tu nema ništa pogrešno. Stvar stila.

ja bih nastojao da izbegnem i "kako" i "kada". počeo bih sa: "ušavši u tu oronulu kuću, na prvi pogled, nije video ništa neobično..."
mislim da je i "toj" nepotreban u drugoj rečenici.
što se tiče "tu" u prvoj rečenici, sasvim je u redu da naznačiš na koju oronulu kuću misliš ako si o njoj ranije nešto napisao.

E sada jedno dodatno pitanje. Ukoliko sam tokom pisanja pomenuo ranije fotelju, kao i samu kuću, da li je u redu ako napišem konkretno u primeru iznad: TU oronulu kuću, TOJ crnoj fotelji? Recimo, ako pominjem kuću na početku priče, pa sada sam napisao TU kuću, da li je to ok? Isto sam tako i fotelju pomenuo, nešto kasnije.

Pazi,moglo bi biti u redu ali to primiruje razvoj situacije i dovodi do smaranja nas intelektualaca od kojih zavisi većina glasačkog tela.
Uz malu korekciju,ova rečenica bi dobila na stilu i kompoziciji,recimo;

Kako je ušao u tu oronulu kuću sa crvenim svetlima, na prvi pogled nije video ništa neobično, sve se činilo sasvim normalnim. Video je tek vrh spolovila , verovatno u ustima dame sa velikim grudima koja mu je okrenula leđa, sedeći u toj crnoj fotelji bez nogara.

Hajde recimo kako bi ovo Hemingvej napisao?
Možda:"Baš ničeg neobićnog u toj oronuloj kući nijer bilo.Sve je bilo potpuno normalno.Čak i vrh cilindra starrca koji je nazirao kad je ušao,
je bio sasvim u skladu s trošnom kućom...";)

Interesuje me da li postoji ovde nešto što je napisano pogrešno.
I meni je samo zasmetalo ovo " kako je usao u tu oronulu..". Meni bi tu bilo ispravno nesto tipa " usavsi ili cim je usao, a i kad je usao", ali nikako kako.

Drugo " tek" bih zamenila sa " nekoj", a za ne razumem potpuno kako je to fotelja bez nogara;)
Nogare su za mene nesto druge , ali mozda je to samo moj problem.

Kako je ušao u tu oronulu kuću sa crvenim svetlima, na prvi pogled nije video ništa neobično, sve se činilo sasvim normalnim. Video je tek vrh spolovila , verovatno u ustima dame sa velikim grudima koja mu je okrenula leđa, sedeći u toj crnoj fotelji bez nogara.Ali je onda naspram sebe ugledao ogromno ogledalo i shvatio da gleda sebe u toj perverznoj sceni
Svaka čas,svaka čas...:hahaha::klap::ok::whistling:

Back