Лично мислим да ми овде ( Срби ) заправо и не разумемо хрватски народ и његове покрете . На пример , мислим , да они имају само један покрет још од 1918 . Само један , чисто национални покрет , који мења облике , прилагођава се , мења и карактер , не бира средства , чак и кад су упитању крајње нечовечни злочини , недостојни најгорих варвара . Тај њихов покрет заправо траје без престанка , вероватно од 1918 , и никада се заиста не мења . Основна идеја је стварање Државе . У колико су ту Немци , биће уз њих , зваће се Усташе, и искористиће ситуацију да побију што више Срба . Колико год могу . Наравно , за сваки случај биће и у партизанима , с почетка за сваки случај , а касније, када је пораз Немачке могао да се назре , са јасном намером . Кад су Кумунисти победили уз помоћ Черчила и Стаљина , они ће постати кумунисти , као опција Б, сви велики партизани . Знали су да морају један делић свог покрета да жртвују, у Блајбургу и на неколико суђења . Наравно , знајући и надајући се да је то привремено , а такође како би били на страни победника , створили могућност да ипак једном добију Државу . Ако је НАТО тај , који даје сигурност у опстанак Хрватске Државе , онда ће бити у НАТО пакту , али ће и те како водити рачуна да никад ничим не увреде Русију . Тачно кад треба , показују одлучност . Ето сад , на пример , са Словенијом . А кад треба да се бојкотују неки производи , онда то чине у невероватном проценту . Онако , како то у Србији није могуће
Сад кад су добили Државу , добро ђе је чувати . Браниће је до последњег даха .
Откуд толика енергија . Пре свега мислим , да је то из разлога што су се доста касно сетили да треба да имају Државу . А кад су се сетили , заиста нису бирали средства .. На пример , ми смо међу првима на Белкану развили националну свест , сами се ослобађали Турака , направили државу . Е а онда је пошео суноврат . Као резултат страшног изгинућа у 1 св.рату , расплињавању у Краљевини Југославији , страховитог клања нашег народа у 2 св.рату идеолишког ужаса Кумунизма , који је владао само овде , ( у Хрватској и Словенији није ) ми смо запатили незаинтересованост , и велику остетљивост на манипулације , а наравно и тотални губитак националне свести . А они се нису никада ни мењали . Само промене унформу , реторику , али циљ је исти . Е сад , Хрвати такав циљ нису имали 1000 година , као што по негде тврде . Некако ми изгледа да им се фокус на циљ изоштрио онда кад је настала Југославија , те кад су добили Српког Краља . АУ Цара су поштовали , као и пре тога Мађаре , али да имају Српског Краља , то нису могли да поднесу . Пре свега , јер су учени да су Православци, Бизантинци, Шизматици нижи , мање вредни а и у криву кад је вера у питању . Сам Ватикан их је искористио као свој маљ на балкану , а они ту улогу без грже прихватили , јер је и иначе у скалду са њихобвим циљем .
Даклем верујем да Усташе нису били никакви фашисти ( чак верујем да ништа о фашизму нису ни знали .) , него само Хрвати , као и Хрвати Партизани , или као касније ХВО .
И још да додам , да је од почетка , још од 1918 године , сукоб између Срба и Хрвата био сукоб између Витезова и парничара . А , ето, 20 век је век парничара , као и 21.