Da li je bolje imati 400m2 u Kuli ili 50m2 u Beogradu? Vol.6

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Recimo ja imam 1000 dinara na kartici, i odem u Ideu da kupim milka valjkasti keks od 300 dinara.

Oni kažu može, a ja primetim da mi se iznos spustio na 700.

Po tebi, tu se barata agregatom M1, koji nije novac.

Samo argumenta radi, pretvarajmo se sad da imam M0 na kartici, koji jeste novac.

Šta bi se tad desilo u radnji?

Isto: rekli bi da mogu da kupim, i spustili mi iznos sa 1000 na 700.

Zbog toga je M1 takođe novac, za potrebe svakodnevnog shvatanja.
To je moguće, samo i samo, što tvoja banka pravilno upravlja svojom likvidnošću, a ne zato što je M1 novac po sebi.
Iz primera koji sam ja danas naveo, Tenkre banka ne bi mogla da provuče Frucmanovu karticu

To je moguće, samo i samo, što tvoja banka pravilno upravlja svojom likvidnošću, a ne zato što je M1 novac po sebi.
Iz primera koji sam ja danas naveo, Tenkre banka ne bi mogla da provuče Frucmanovu karticu
Da ali tvoja definicija novca je: "Dinari kojima možeš nešto da kupiš."

Dočim je tvoja definicija nečega što nipošto nije novac: "Dinari kojima možeš nešto da kupiš."

Tihi, idi, bavi se lješnjacima.
Nije ovo za tebe ;)

nemas argumente

FIAT valute nastaju ni i cega i jedino pokrice su same vlade koje obecavaju da ce pokriti vrednost novcane mase od poreza opljackanog od naroda

U slucaju funte i dolara - cak ni to jer dolar i fundu izdaju privatne banke u vlasnistvu porodica rotsild i rokfeler

Нешто као орео? У нашој Југи је постојао и "мото" кекс сличног облика.
biskvit-banini-toto-cokolada-275g-1000993-large.jpg

Dobro, odaću ti tačan odgovor.

Razlog za tu podelu na "novac" i "ne-novac" je što je pre 1934. novac bio konvertibilan u zlato, a ne-novac nije.

Međutim danas je to isto; a oznake su ostale po inerciji.
Nema to veze s zlatnim standardom.

Generalno, malo me i zamorila cela ova priča.
Ovo sam već nekoliko puta pričao na forumu.
Dosadno mi je postalo.
Uostalom, ako je nekom lakše da veruje u ekonomski mitbasting od strane ne(do)učenih ljudi, Jutjub mitove, a i ignoriše činjenice i stvarnost... pa, ok... neka veruje.
Hu kerz...

obecavaju da ce pokriti vrednost novcane mase od poreza opljackanog od naroda
Ne da će pokriti porezom, nego ovako:

Osoba A duguje 2500 dinara porezukoliko ne donese 2500 dinara ide u zatvor 30 dana

Usled tog proglasa vlade, Osobi A počinju dinari da budu vredni.
Sad ako mu neko kaže: "Hajde rukuj se sa mnom, daću ti 2500 dindži," on će možda i prihvatiti posao. Jer su mu dinari "kartica za beg iz zatvora."

Osoba A na kraju uspe da donese vlastima 2500 dinara, i evo kako tada papir izgleda:

Osoba A duguje 2500 dinara porezukoliko ne donese 2500 dinara ide u zatvor 30 dana

Znači, državni dug se sastoji od obaveze da prekriže pretnje zatvorom u tom iznosu.

Nema to veze s zlatnim standardom.

Generalno, malo me i zamorila cela ova priča.
Ovo sam već nekoliko puta pričao na forumu.
Dosadno mi je postalo.
Uostalom, ako je nekom lakše da veruje u ekonomski mitbasting od strane ne(do)učenih ljudi, Jutjub mitove, a i ignoriše činjenice i stvarnost... pa, ok... neka veruje.
Hu kerz...
Da, ali ti recimo nisi znao odakle dolar crpi vrednost.

"Somalski pirati ga prihvataju" pomenuo si, ali nisi objasnio zašto tj. koja je finalna tražnja.

Samo naša teorema jasno objašnjava da je dolar Žeton Za Plaćanje Poreza, i ništa drugo.

Mene su španci više nego prijatno iznenadili. Ali Belgija jeste u samom vrhu. Čak i ovi naši ex YU uopšte nisu loši.

JUče sam u Lidlu kupio, doduše uz podignutu obrvu, neke poljske čokoladne bombone punjene rumom, druge punjene likerom od jaja i treće sa šljivom u čokoladi, i podigao obe obrve kad sam video koliko su dobre.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back