Da li je bolje imati 400m2 u Kuli ili 50m2 u Beogradu? #14

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Више пута сам овде постављао текстове о марифетлуцима председника општине Рашка.

Међутим, Тихи никако да осуди његово понашање и лоповлук.

Тихи, мора да си са прецедника општине на прсудупе, а?

Kopaonik BEZ SPORTSKIH TERENA, a Rakitić ima čak i BAZEN NA IMANJU: Čudna "računica" predsednika opštine Raška​

Dok je predsednik opštine Raška Ignjat Rakitić na svojoj hacijendi i imanju izgradio sportske terene, pa čak i bazen za svoje potrebe dotle na Kopaoniku o ovim objektima za turiste i ne mari mnogo, pa ih gotovo i nema zbog čega ova planina nije previše atraktivna u letnjoj sezoni.

Piše: Slađana Vukašinović
18.04.2022. 10:36
0
Slušaj vesti

0:00/6:10

FOTO: ZORAN ILIĆ, SNEŽANA KRSTIĆ, TANJUG/TANJA VALIĆ / RAS SRBIJA
Kopaonik
Zbog nedostatka tih sadržaja ova planina, za razliku od Zlatibora, nije atraktivna za sportiste i njihove pripreme van zimske sezone, pa brojni hotelski i smeštajni kapaciteti, ostaju neiskorišćen za ovaj vid turizma u peridu od maja do novembra.

Što je još gore, sportska infrastruktura nije ni bila u planovima ove opštine što potvrđuje da su Rakitić i njegovi saradnici svoj koncept razvoja turizma zasnivali samo na onim projektima od kojih su oni a ne država mogli da zarade.
FOTO: ZORAN ILIĆ, VESNA LALIĆ, TANJUG/TANJA VALIĆ / RAS SRBIJA
Naime, kod gradnje sportske infrastrukture, nisu mogli da se “ugrade” pa je ona završavala na mrginama njihovog koncepta a pri tom su morali da je finansiraju iz opštinske a ne republičke kase. Za te objekte nisu mogli da naplaćuju brojne dažbine i takse pa su zato forsirali građevinski legalni i nelegalni bum na krovu Srbije, ne mareći što za prekomerne kvadrate ne postoji odgovarajuća komunalna infrastruktura pa se fekalije i otpadne vode umesto u kanalizaciju slivaju niz padine ove planine.
Slivale se fekalije, ali se slivao i novac u džepove lokalnih moćnika od njihovog koncepta urabanističkog haosa u kome nije bilo mesta za izugradnju sportske infrastrukture, tako bar tvdi grupa zaposlenih iz opštinske uprave Raška, koja se obratila redakciji “Blica”, ukazujući da su Raketić i njegovi saradnici razvoj Kopaonika bazirali na svom a ne interesu turista.
- Rakitić je na svom imanju u Rvatima od nekoliko hiljada kvadrata, pored hacijende napravio sportske terene za sebe ali i za konje koje ima. Tu je i letnji bazen pa njemu nisu ni potrebni sportski tereni.

Imanje Ignjata Rakitića u selu Rvati
FOTO: GOOGLE MAPS / USTUPLJENE FOTOGRAFIJE
Imanje Ignjata Rakitića u selu Rvati
Na Kopaoniku je izgradnja sportske infrastrukture totalno zapostavljemna pa turisti koji dođu van zimske sezone nemaju adekvatne sadržaje. Da je to tako pokazuje činjenica da tih terena nije ni bilo u urbanističkim planovima. Zbog takvog stanja Kopaonik, i pored izuzetne klime, ne može da bude atraktivan za sportski turizam jer ne postoje tereni gde bi pripreme mogle da se obavlljaju. Zbog toga u letnjem periodu ovde i nema značajnog broja sportista na pripremama za razliku od Zlatoibora kome je to postala razvojna šansa. Sa brojnom sportskom infrastrukturom postali su ne samo srpski već svetski sportski turistički centar - navode u pismu.
Oni dodaju da su ovu anomaliju uočili i nadležni u republičkoj vlasti i nedavno naložili Rakitiću i opštinskoj vlast da obezbede tehničke uslove za izgradnju sportskih terena.
- Zato su preko noći krenuli da menjaju prostorne planove jer tih objekata u njima nije ni bilo. Turizam je izuzetno profitabilna grana za koju moraju da se obezbede mnogi sadržaji posebno sportski a to za Rakitića nije bilo važno. Upozoravamo nadležne državne institucije da provere u čije džepove završava novac od dažbina vlasnika i turista sa Kopaonika, pa ne mogu da se izgrade objekti potrebni za sportski turizam. Logika aktuelne vlasti zasnovana je na konceptu da samo ono od čega oni imaju koristi je korisno i za turiste. Pošto su procenili da od sportskih objekata i nemaju neku korist, onda ih nije ni bilo u planovima razvoja. Nešto i što postoji od sportskih sadržaja finansiralo je uglavnom Ministarstvo turizma - objašnjavaju u pismu grupa zaposlenih iz opštinske uprave Raška.
Da je to tako potvrđeno je i “Blicu” iz Ministarstva turizma koje nam u odgovoru navode da nije u njihovoj već u nadležnosti lokalne samouprave izgradnja komunalne i druge infrastrukture.

- Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija može samo putem Konkursa za dodelu subvencija i transfere namenjenih za projekte razvoja turizma da finansira projekte infrastrukture. Što se tiče opštine Raška, Ministarstvo je od 2015. do 2022. godine uložilo u razvoj turizma na Kopaoniku 142.400.000 dinara za više projekata među kojima su izgradnja avantura parka na ovoj planini, uređenje parka u Jošaničkoj banji i drugih sadržaja-kaže se u odgovoru ovog Ministarstva.
Iz kabineta predsednika opštine Raška, Ignjata Rakitića, indirektno je potvrđeno da na Kopaoniku ne postoji adekvatna sportska infrastruktura .
-Opština Raška planira izgradnju sportskih terena u centru Kopaonika. U toku je priprema dokumentacije za pokretanje inicijative za izmenu dela PDR “Suvo Rudište”(prostor između Konaka I crkve). Izmenom plana predviđena je izgradnja sportskog centra sa terenima i pratećim sadržajima. Izgradnja sportskih terena je i u PGR “Lisina – Čajetina – Treska”, na lokaciji u blizini Čajetinske česme (Vikend naselje).
Pročitajte još
Kopaonik se bukvalno GUŠI U SMEĆU, a po ceni odnošenja đubreta OBARAJU SVE REKORDE: Lokalna samouprava od cele priče napravila je čak i "PATENT"
KOPAONIK SE BUKVALNO GUŠI U SMEĆU Umesto da odvezu đubre, lokalna vlast meštanima šalje tužbe i izvršitelje
Na naše pitanje kada će se urediti pešačke staze, dobili smo sledeći odgovor:

- Izgradjena je pešačka staza i javna rasveta u Vikend naselju u dužini od 2,7 kilometra. Vrednost radova je 38.881.831 dinara sa PDV-om. Opština je izdvojila 23.730.878 dinara, a Ministarstvo privrede 15.150.953,81 dinara.U toku je izrada PTD za pešačku stazu sa javnom rasvetom iz pravca Vikend naselja ,od skretanja za Tresku-Putnik
– Vojni dom, dužini od 4,2km. Urađen je projekat za izgradnju pešačke staze sa javnom rasvetom od Vojnog doma do Jarma (dužina 2,4 km, vrednost 108 miliona dinara sa PDV-om).Projekat je kandidovan kod MGSI u okviru Program podrške zelenoj infrastrukturi.
to je najveći ološ na planeti, smradikal za primer

Kupio jos 5000+ loznih kalemova

Sadim jos hektar i 30 ari vinograda

Sade se ove godine sorte Bela Tamjanika tj Muscat Blanc, Suvignon Blanc tj BelI Suvinjon, Chardonnay tj Sardone, Pinot Blanc tj Beli Burgundac, Malbec, Merlot, Marselan , Cabernet Suvignon
Hoće li opština Raška biti dovoljno velika za sve tvoje zamisli?

kupio sam ruris dac 310 i alu glavu umesto plastične u as produktu (zna tihi gde je to)
smučilo mi se košenje ručnom kosom, pa sam uneo novu mehanizaciju u svoju vikendicu :)
Znam Ignjata odlicno. Nikad nije bilo u radikalima, bio je za zute pa usao je u SNS na pocetku.
e takvi su najgori
kad skinu đinđićev bedž pa stave šešeljev
a to da ga znaš podrazumeva se...zajedno sadite sadnice, svaki po 3000 sa obe strane ibra

Pogledajte ga sto je dobar, odmah mi daje reputacije, odmah misli na nesto smireno, prijateljski, prikladno, vaspitano...to je ta neiskvarena dusa.:zag: :vatromet::cmok2:

Ne dirajte ga, pocinje se od malog, pa ako uspe., onda se ide sa vecim planovima, a ovo Crnji sto si ti rekao, prilicno si u pravu.

Odoh sada da brisem prozore, to jos nisam stigla.

Hocu da imam kompletnu ponudu.

Fali mi jos traminac od belih da imam sve sto vredi.

Mora da imas i bele i crvene da bi zaokruzio ponudu.

Npr od crvenih najvise ljudi vole Kaberne Suvinjon, a najskuplja vina na svetu su od merloa i ja najvise volim merlo uz malbek. Malbek sadim zato sto ga bas volim, argentinski malbek je fenomenalan ali mana malbeka je da je osetljiv na mrazeve, a ja sam takav kraj pa to sadim cisto da probam kako ce ici , tj iz ljubavi. Realno ja nisam podneblje za to zbog ovih kasnih prolecnih mrazeva. Jutros je kod mene bio blagi mraz poslednji u godini.

Marselan isto ima fin ukus i novitet je na trzistu.

Ali opet trziste preferira bela vina. Svako do sad ko je probao moj merlo ga je ocenio najvecim mogucim priznanjem ali su imali zamerku da je vino mnogo jako. Takav je sortni merlo , od njega se prave najskuplja Grand Cru vina u Francuskoj. I ja tu ne mogu da promenim nista . Sortni merlo vino ima 15-16% alkohola. Kod mene 16%

Na trzistu trenutno najbolje ide bela tamjanika. To je Muscat Blanc, izvorno loza sa ostrva Samos u Grckoj, ali kod nas prepoznata kao nasa autohtona sorta sto nije , sa izuzetkom Prokupca.

Vecina ljudi preferira ta muskatna m, mirisljava ali laganija vina . O ukusima ne vredi raspravljati.

Svako je vino dobro ako je domace tj proizvedeno bez prisustva hemijue i pozeljno od jedne sorte grozdja.
Ih, pa onda ti fali još naših starih sorti i bar jedna grčka. :mrgreen:
Inače, najskuplje vino na svetu je Kaberne Sovinjon, projekt Ampula.
Nije poželjno da bude od jedne sorte, odakle ti to? Može ali ne mora. Kapaž vina imaju neke karakteristike koje nemaju čiste sorte, ide se na dobijanje nekih kvaliteta koji se samo tako mogu dobiti.

ja se već vratio
vozio se okolo i vrebao klempave bicikliste ali niđe nikoga...ni jedan biciklista a kamoli klempav
Ja tako kad negde odem gledam ženske, a ti klempave muškarce u helankama? Kuku, pa ti si onostrani. :eek:

Ih, pa onda ti fali još naših starih sorti i bar jedna grčka. :mrgreen:
Inače, najskuplje vino na svetu je Kaberne Sovinjon, projekt Ampula.
Nije poželjno da bude od jedne sorte, odakle ti to? Može ali ne mora. Kapaž vina imaju neke karakteristike koje nemaju čiste sorte, ide se na dobijanje nekih kvaliteta koji se samo tako mogu dobiti.

Ja tako kad negde odem gledam ženske, a ti klempave muškarce u helankama? Kuku, pa ti si onostrani. :eek:

Pa ja kao vinopija preferiram uvek sortna vina u odnosu na kupaze a i vecina mojih prijatelja isto.

Zato sto sto sa sortnim vinom uvek znas sta dobijas tj pijes. Kupaze su macka u dzaku.

Ali jasno je da neki ljudi i to vole. Zato ima na trzistu robe za svaciji ukus.

Hoće li opština Raška biti dovoljno velika za sve tvoje zamisli?

tesko

Pa ja kao vinopija preferiram uvek sortna vina u odnosu na kupaze a i vecina mojih prijatelja isto.

Zato sto sto sa sortnim vinom uvek znas sta dobijas tj pijes. Kupaze su macka u dzaku.

tesko
A sto ti meni nekad nesto ne odgovoris? Ljut si zbog Rusa? Sramota te posto sam valjda neki "izdajnik"?

Ja te tol'ko ishvalih a ti tako vracas, nerazgovaranjem. Zasto bre Tihi? A?

tesko
Kupaž vino dobija kvalitet koji ne možeš da dobiješ jednom sortom, kapiraš? Ali to ne znači da se tebi ili meni ne sviđa jedno ili drugo, samo je u pitanju veći izbor. To je kako kad bi rekao, cijan i žuta boje su bolje od zelene, jer se zelena dobija mešavinom ove dve.

Pa ne znam, u Tihijevom (novom) drustvu tamo na temi o Rusiji se tako kaze za ljude koji nisu za ovo sto Putin radi.

Mozda me se stidi.
A zašto nisi, to pitam? Ne verujem da podržavaš nacizam i zločine i osmogodišnje bombardovanje civile, uz zabranu ruskog jezika u Ukrajini. Ne verujem ni da podržavaš otimanje vlasti ubijanjem civila iz snajpera i paljenjem ljudi. Ni kršanje svako mogućeg dogovora i ugovora od strane NATO-a. Zbog čega onda nisi pristalica ove iznuđene akcije Rusa?

A zašto nisi, to pitam? Ne verujem da podržavaš nacizam i zločine i osmogodišnje bombardovanje civile, uz zabranu ruskog jezika u Ukrajini. Ne verujem ni da podržavaš otimanje vlasti ubijanjem civila iz snajpera i paljenjem ljudi. Ni kršanje svako mogućeg dogovora i ugovora od strane NATO-a. Zbog čega onda nisi pristalica ove iznuđene akcije Rusa?
Nisam pristalica zato sto smatram da na ovaj nacin i ovakvim narativom ruska vlast tj. Putin podilazi komunistickim pa i staljinistickim porivima i nagonima u Rusiji. Ne dopada mi se ni nacin na koji vrsi propagandu u svojoj zemlji, cesto se pozivajuci bas na 2., a ne na 1. svetski rat kada su jos vladali Romanovi.

"Mirise" mi na komunizam i jedno prevazidjeno vreme, autokratiju i kult Staljina, sto me plasi.

Nisam pristalica zato sto smatram da na ovaj nacin i ovakvim narativom ruska vlast tj. Putin podilazi komunistickim pa i staljinistickim porivima i nagonima u Rusiji. Ne dopada mi se ni nacin na koji vrsi propagandu u svojoj zemlji, cesto se pozivajuci bas na 2., a ne na 1. svetski rat kada su jos vladali Romanovi.

"Mirise" mi na komunizam i jedno prevazidjeno vreme, autokratiju i kult Staljina, sto me plasi.
Meni miriše na nasilje zapada koje je prešlo granicu moguće tolerancije. Evo i kod nas je to danas lako videti, tačno 9 godina od potpisivanja dogovra sa EU i šiptarima, pa se ni jedna tačka nije sa njihove strane ostvarila. Isto je i sa dogovorom iz Minska i još više pokušaja iz Rusije da se zločini ukrajinske vojske nad civilima prekinu. Jeidna razlika je što mi nemamo silu da se ponašamo kao zapad, dok Rusi imaju. Pošto je vreme UN i međunarodne zajednice ubijeno 1999 godine, sad gledamo rezultate rada NATO i EU.

Meni miriše na nasilje zapada koje je prešlo granicu moguće tolerancije. Evo i kod nas je to danas lako videti, tačno 9 godina od potpisivanja dogovra sa EU i šiptarima, pa se ni jedna tačka nije sa njihove strane ostvarila. Isto je i sa dogovorom iz Minska i još više pokušaja iz Rusije da se zločini ukrajinske vojske nad civilima prekinu. Jeidna razlika je što mi nemamo silu da se ponašamo kao zapad, dok Rusi imaju. Pošto je vreme UN i međunarodne zajednice ubijeno 1999 godine, sad gledamo rezultate rada NATO i EU.
U tome i jeste stvar, sto mene to ne veseli, vec rastuzuje. Ja bih volela da se nikad nikom ne ponovi kao nama, a ne da se to ponavlja ikome.

Zalosno je sto je Rusija sada vinovnik takve sile, umesto da se dogovorila i zblizila sa Ukrajinom, da je pokusala lepim. Mozda i jeste pokusala, tj. verovatno jeste i znam da je bilo bez rezultata, ali opet i ipak, siledzije ne volim, pa ma koje da su nacije. Ovaj nacin na koji su napali Ukrajinu, bez najave i objave rata mi se ne dopada nimalo, lici mi na siledzijstvo, i traze da izgubi vojsku (zahtev za teritorijama sa ruskim stanovnistvom je opravdan, utoliko vise sto ovi obespravljuju to stanovnistvo). Pa kakva je to drzava i kakva bi bila bez vojske? Traze od njih nemoguce.

Za ostalo ih razumem, ali opet, kazem, cilj ne opravdava sredstvo, a i sam nas patrijarh Pavle je govorio da treba da se trudimo, da imajuci posla s neljudima ipak umedjuvremenu i sami ne postanemo neljudi. Cini mi se da Rusija tj, rusko rukovodstvo ipak ide tim putem i to je jos jedna stvar koja me razocarava.

U tome i jeste stvar, sto mene to ne veseli, vec rastuzuje. Ja bih volela da se nikad nikom ne ponovi kao nama, a ne da se to ponavlja ikome.

Zalosno je sto je Rusija sada vinovnik takve sile, umesto da se dogovorila i zblizila sa Ukrajinom, da je pokusala lepim. Mozda i jeste pokusala, tj. verovatno jeste i znam da je bilo bez rezultata, ali opet i ipak, siledzije ne volim, pa ma koje da su nacije. Ovaj nacin na koji su napali Ukrajinu, bez najave i objave rata mi se ne dopada nimalo, lici mi na siledzijstvo, i traze da izgubi vojsku (zahtev za teritorijama sa ruskim stanovnistvom je opravdan, utoliko vise sto ovi obespravljuju to stanovnistvo). Pa kakva je to drzava i kakva bi bila bez vojske? Traze od njih nemoguce.

Za ostalo ih razumem, ali opet, kazem, cilj ne opravdava sredstvo, a i sam nas patrijarh Pavle je govorio da treba da se trudimo, da imajuci posla s neljudima ipak umedjuvremenu i sami ne postanemo neljudi. Cini mi se da Rusija tj, rusko rukovodstvo ipak ide tim putem i to je jos jedna stvar koja me razocarava.
Znači tebe neko godinama tuče i siluje i ti bi da se dogovoriš sa njim nakon što ti polomi obe ruke?
Rusija je sve ovo morala da uradi ranije, pre nekoliko godina. Kasne, ali je opet dobro što su se suprostavili zločinima i nacistima. Bar neko to može, to je bitno. Ovaj šugavo napravljeni "svetski poredak" mora da se resetuje.

Znači tebe neko godinama tuče i siluje i ti bi da se dogovoriš sa njim nakon što ti polomi obe ruke?
Rusija je sve ovo morala da uradi ranije, pre nekoliko godina. Kasne, ali je opet dobro što su se suprostavili zločinima i nacistima. Bar neko to može, to je bitno. Ovaj šugavo napravljeni "svetski poredak" mora da se resetuje.
Mozda i mora i treba, ali postavlja se onda pitanje, zasto ranije nisu krenuli da zastite svoje civile na teritoriji Ukrajine? Zasto nisu izneli dokaze o nacistima i ostalom kao sto su biohemijske laboratorije pred UN, da postave stvar na visi nivo i da ceo svet vidi tu sramotu, nego tek sada, na brzinu? Nije da nisu imali snage za toliko.

Sta su cekali?

Mozda i mora i treba, ali postavlja se onda pitanje, zasto ranije nisu krenuli da zastite svoje civile na teritoriji Ukrajine? Zasto nisu izneli dokaze o nacistima i ostalom kao sto su biohemijske laboratorije pred UN, da postave stvar na visi nivo i da ceo svet vidi tu sramotu, nego tek sada, na brzinu? Nije da nisu imali snage za toliko.
Zato što su sve ove godine pokušavali d anaprave neki dogovr, potpisali više ugovora, imali mnogo predloga kojima se izbegv rat i bilo kakav sukob, Šta misliš, ko to nije hteo (mala pomoć, skraćenica je NATO, pa ti pogodi)?
To za biohemijske laboratorije se nadam da će da pokažu šta su našli na oslobođenim teritorijama.
Šta na brzinu? Za tebe je osam godina brzina?

Zato što su sve ove godine pokušavali d anaprave neki dogovr, potpisali više ugovora, imali mnogo predloga kojima se izbegv rat i bilo kakav sukob, Šta misliš, ko to nije hteo (mala pomoć, skraćenica je NATO, pa ti pogodi)?
To za biohemijske laboratorije se nadam da će da pokažu šta su našli na oslobođenim teritorijama.
Šta na brzinu? Za tebe je osam godina brzina?
Nisam cula za te "argumente" do sada (za naciste i BH laboratorije), da im je to bilo toliko vazno, zar ne mislis da je bio red da sve to obznane na zasedanju u UN najpre? Pre nego sto pocnu bilo kakvu "operaciju"?

Cisto sumnjam da bi na to normalan svet, a ima ga, ostao "gluv". Zasto preuzimaju na svoja ledja nesto sto je briga i medjunarodne zajenice (pri cemu ona nije samo zapad.)?

Nisam cula za te "argumente" do sada (za naciste i BH laboratorije), da im je to bilo toliko vazno, zar ne mislis da je bio red da sve to obznane na zasedanju u UN najpre? Pre nego sto pocnu bilo kakvu "operaciju"?

Cisto sumnjam da bi na to normalan svet, a ima ga, ostao "gluv". Zasto preuzimaju na svoja ledja nesto sto je briga i medjunarodne zajenice (pri cemu ona nije samo zapad.)?
Kerky, jel se zezaš ili stvarno ne znaš? Kako da objave u UN nešto o čemu su saznali tek nakon oslobađanja teritorija u borbenim dejstvima???
Normalan svet? Pišemo o zapadu, kod njih nema informacija, oni su u fazi koja je gora od bilo kod SSSR zatvaranja informacija. Jednoumlje, poslušnost, netazmišljanje, To su odlike današnje pokorene EU, dok Amerika trlja ruke.

Kerky, jel se zezaš ili stvarno ne znaš? Kako da objave u UN nešto o čemu su saznali tek nakon oslobađanja teritorija u borbenim dejstvima???
Normalan svet? Pišemo o zapadu, kod njih nema informacija, oni su u fazi koja je gora od bilo kod SSSR zatvaranja informacija. Jednoumlje, poslušnost, netazmišljanje, To su odlike današnje pokorene EU, dok Amerika trlja ruke.
Ne, ja pisem o UN gde nije samo zapad, sve i kad bi on ostao "gluv".

Pa kako su onda znali za naciste, na osnovu cega su poveli rat? Zasto to bar nisu rekli ranije, ako za bh laboratorije i nisu znali? To se ne radi tako, kao da nemas nijednog prijatelja ili kao da hoces da ih odbijes od sebe (pa jos im onda nekome pises "crtke" zasto ti vise nije prijatelj), vec se debelo obrazlozi i dosadjuje ako treba u UN, pa zatim ako nema efekta, tek tada objavi rat i to za tacno odredjeni cilj i zahtev (onda bi bio opravdani i imao legitimitet pa i siru verovatno podrsku) koji je vec svima jasan.

Ovako, ni meni jos uvek nije jasno za sta se oni bore (osim zahteva za priznanje Krima, ali za to ne mora rat).

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back