Da li je bilo bolje za vreme SFRJ?

ja sam uve ucio da je za vreme jugoslavije bilo bolje da tito bio velicanstveni covek....
hteo bi da cujem vasu verziu sta mislite o jugoslaviji?
al znate unapred da to nece uopste menjati moje mislenje za to vreme^^

Било је мирније, опуштеније, лагодније се живело, али тада је уопште, не само код нас, свет био лепше и уређеније место, него што је данас...
О Југославији не мислим ништа добро, сматрам је монументалним промашајем.

Dobro, ako misliš na socijalističke političare dosta si u pravu, samo tema se odnosi pre svega na život i razmišljanja nas ostalih.

Hm, kojih to ostalih? Ok. živelo se lepo... živelo se na kredit... 3-4 miliona finansiralo ostatak... nekih dvadesetak miliona... e zbog tog kredita tj. duga se i ratovalo... zbog svega toga se sad živi kako se živi... sad nam je realnost, sadašnjost... ukakana zbog lagodnog a ekonomski ne održivog života u prošlosti... pa vi i dalje živite u sećanjima... na prazan stomak i sa tugom gledajte milione drugih kako sad bolje žive...

Btw. ono je bio citat... legendarna Kojina rola iz filma ''Lepa Sela Lepo Gore'' ...:lol:

Bila je najveca greska kralja svojevremeno (citaj 1918. stvaranje SHS), Hrvati su na taj nacin videli oslobadjanje od Austrougarske, Slovenci takodje, Vojvodina takodje. Kralj je samo racunao na vise novaca u kasi, a ja kad tamo a ono medjutim . . . Uzimano je i vuklo se u prestionicu iz slovenije, Hrvatske, Vojvodine . . . Slicna je scena i sa Jugoslavijom, medjutim, situacija se bitno menja, da je Slovenija i Hrvatska, u mnogocemu koristila resurse Bosne, Srbije, Vojvodine, za male novce kupovane su sirovine u Sloveniju i Hrvatsku, Sa tim drzavama je bilo lepo jer je bar neko kupovao nase sirovine, sad je malo njih, proce jos mnogo vremena, dok ne dodju strangeri i ne pocnu kupovati sirovine kod nas ili gotove proizvode, tako da nam sto se tice ekonomije bolje graditi dobre komsijske odnose, trebace nam mozda jednom nekad.

Sto se tice samog pitanja, nisam je upoznao tu Veliku Jugoslaviju, ali bih voleo da sam nesmetano isao od Vardara pa do Triglava. Voleo bih da sam duze od desetak godina bio Jugosloven, da Vidim i zapamtim mesta kao sto su Trst, Krk, Ljubljana, Virovitica . . . Da j.bavam strankinje kad dodju u jugu na more, danas od mora su mi ostale slike . . .

Hteo bi da znam sta misli narod.
ja sam uve ucio da je za vreme jugoslavije bilo bolje da tito bio velicanstveni covek....
hteo bi da cujem vasu verziu sta mislite o jugoslaviji?
al znate unapred da to nece uopste menjati moje mislenje za to vreme^^

Naravno da je bilo bolje za vreme SFRJ, ali tada je vladao komunizam, mnogo toga se nije smelo da zna, tako je i taj "bolji zivot" bio posledica (pre)zaduzivanja zemlje bez da stvara sama svoju konkurentnost i produktivnost, zato se mnogo trosilo a bez realnog osnova.
A Tito je "umeo" sa ljudima, ali nikako nije bio velicanstven covek.

128630805_549acf2fa6_m.jpg

Borislav Pekić često govori i o demokratiji kao antidotu komunizmu. On je svestan da i demokratija ima mana, ali upoređujući je sa komunizmom daleko je bolji sistem. "Zato nam se čini da je demokratija haos. Ne tvrdim da na prvi pogled ne izgleda pomalo haotično, ali samo ako je vidite u poređenju sa dosadašnjom socijalističkom stvarnošću, tiranijom koja je najpre ličila na nepokretni nadgrobni kamen naših života, a onda na smrdljivu baruštinu koja se preko njih razlila." (31)
Što se budućnosti tiče, Pekić upozorava: "Treba biti budan. Mi smo pre rata bili uspavani, pa smo sad dobili komuniste." (71) On je optimista o pobedi nad komunizmom: "Oslobođenje je blizu. Ova će tiranija nesposobnih i bezumnih ljudi nestati kao i sve što su nestale. Srbija će povratiti svoju čast koju su joj oni uprljali i vratiti nadu koju su joj oni oduzeli."
http://borislavpekic.blogspot.com/2006/05/vasa-mihailovi-odmor-od-istorije.html

Back