Da li je abortus ubistvo?

Dugo sam mislio da nije ubistvo, onda sam odgledao emisiju gde je dokazano da je embrion zivo bice i da oseca jak bol dok ga grabuljaju napolje i ubijaju, te vise nemam dilemu oko toga, definitino je ubistvo. Sa druge strane, postoje slucajevi gde neko npr. siluje ili iskoristi mladu, nevinu devojku, te ova ostane trudna, pa imam razumevanja u potpunosti ako abortira, jer je na samom pocetku zivota i nije spremna da bude majka. Teska odluka svakako.

Novorođenče i fetus nisu isto. Beba koja je rođena već je odvojena osoba, sa sopstvenim telom i pravima, i zato je društvo štiti. Fetus u ranoj trudnoći još uvek je deo tela majke i bez njenog tela ne može da opstane. To znači da trudnoća nije neutralna situacija, ona zahteva od žene ogromnu fizičku i psihičku žrtvu.

Što se tiče priče "znala je šta radi", to je pogrešno jer seksualni život nije zločin koji treba "kažnjavati" trudnoćom. Ljudi imaju pravo na seks i greške se dešavaju, kondomi pucaju, kontracepcija omane, a ima i slučajeva silovanja. Ne možeš reći da neko mora da rodi dete jer je "kriv" što je imao seks, to znači pretvoriti trudnoću u kaznu, a dete u sredstvo kažnjavanja.

Abortus nije kazna za dete, nego odluka da li će žena prihvatiti da devet meseci svoje telo stavi u funkciju trudnoće. Ako to ne želi, to je njeno osnovno pravo. Društvo je humanije i stabilnije kada ljudi rađaju decu iz slobodne volje i spremnosti, a ne iz prinude i osećaja kazne.
Fetus takođe ima sopstveno telo. Već par nedelja nakon trudnoće tu su: glava, oči, uši, usta, nos, mozak, srce, bubrezi, jetra, creva, leđa, ramena, stomak, ruke, noge itd. Dakle fetus je čovek. To što dete ne može da opstane bez tela majke ne znači da nije ljudsko biće. Pa ne može dete ni kada se tek rodi samo da preživi jer mora neko drugi da mu daje hranu i vodu. Često ni stari ljudi ne mogu sami da žive i mora neko da brine o njima. Ljudi koji su bolesni ili teško stradali u saobraćaju isto ne mogu sami i umrli bi bez doktora, tableta, lekova, operacija. Što se tiče kazne dete treba da bude kazna ženi koja nije htela da bude trudna a ostala je trudna. Kazna jer se nije pazila. Ne može ona biti neodgovorna i onda da neko drugi ispašta zbog toga a ona se izvuče bez posledica. To nije pravedno.

Sada to pitanje ponovo ulazi u žižu javnosti nakon je ubijen Čarli Kirk u Americi. On je bi oveliki protivnik aboortusa i o tome je često raspravljao po američkim fakultetima.

Koji je vaš stav?
Nemam neki poseban stav o abortusu.
Nije da ga slavim, nije da ga hvalim, ali smatram da treba biti dostupan.
I u mojoj obitelji ih je bilo, tko zna koliko, što znanih, što neznanih, skrivenih.
Da sam žensko i da neželjeno zatrudnim, ne bi dvoumio otići abortirati, iako je ovo zapravo besmisleno pisati, zbog toga muški u vezi ove materije nemaju tako jasnu sliku kao žene.
Iskreno, mislim da se previše energije troši na ovako besmislene teme, umjesto da zapadni svijet svu pamet i energiju uloži u to na koji način deportirati Židove, muslimane i ostale osobe tamnije boje kože iz ovog dijela svijeta.

To što dete ne može da opstane bez tela majke ne znači da nije ljudsko biće.

Znači.

Pa ne može dete ni kada se tek rodi samo da preživi jer mora neko drugi da mu daje hranu i vodu.

Da, neko. Bilo ko. Bez prinude.

Često ni stari ljudi ne mogu sami da žive i mora neko da brine o njima.

Da, neko. Bilo ko. Bez prinude.

Ljudi koji su bolesni ili teško stradali u saobraćaju isto ne mogu sami i umrli bi bez doktora, tableta, lekova, operacija.

Da. I opet niko nema prinudu da im pomaže.

Što se tiče kazne dete treba da bude kazna ženi koja nije htela da bude trudna a ostala je trudna. Kazna jer se nije pazila. Ne može ona biti neodgovorna i onda da neko drugi ispašta zbog toga a ona se izvuče bez posledica. To nije pravedno.

Besmislice.

Nemam neki poseban stav o abortusu.
Nije da ga slavim, nije da ga hvalim, ali smatram da treba biti dostupan.
I u mojoj obitelji ih je bilo, tko zna koliko, što znanih, što neznanih, skrivenih.
Da sam žensko i da neželjeno zatrudnim, ne bi dvoumio otići abortirati, iako je ovo zapravo besmisleno pisati, zbog toga muški u vezi ove materije nemaju tako jasnu sliku kao žene.
Iskreno, mislim da se previše energije troši na ovako besmislene teme, umjesto da zapadni svijet svu pamet i energiju uloži u to na koji način deportirati Židove, muslimane i ostale osobe tamnije boje kože iz ovog dijela svijeta.
Posegnem da ti dam lajk i onda sve usereš na kraju. Moraš li biti antisemit i za ראש השנה

Nema ni dete koje se tek rodi razvijenu svest i ličnost. Pa hajde onda da ga bacimo u đubre je li tako? Žena nema pravo da odluči bez obzira šta je dete u njenom telu. Jer nije dete krivo što je ona trudna. Nije dete izazvalo trudnoću nego ona jer je imala seks. Zašto bi dete bilo kažnjeno za tuđe "grehe"? Ako nije htela trudnoću na to je trebala ranije misliti i koristiti zaštitu ili uopšte ne imati seks.
Stručnjače, znaš li da postoje žene koje ne smeju ili ne mogu koristiti zaštitu a gospodin ne želi konodom? Za neke žene upotreba pilule može biti jako opasna po njeno zdravlje, spirala takođe.

Hajde izmisli jos jednu granicu od-do samo da se uglavi u tvoje narative.

Znaci oplodjena jajna celija nije ljudsko bice po tebi, ali jeste kada ima koliko, 2 meseca?

Hajde daj nam jos tih narativnih fora.

Abortus je pravo zene na njen fizicki integritet.

Fetus NEMA pravnu sposobnost u skoro svim pravnim sistemima sveta.

I to ti je to.
Druže ja sam već u prethodnim komentarima pisao kada jeste a kada nije ljudsko biće. Čitaj sa više pažnje šta pišem bez preskakanja pa će ti biti jasno. A ne mi postavljati ista pitanja na koja sam već odgovorio ranije. Da ponovim. Ljudsko biće je od trenutka kada ima glavu, oči, uši, usta, nos, mozak, srce, bubrege, jetru, ruke, noge, stomak, leđa, ramena, creva ili makar većinu od tih organa. To što sam nabrojao se dešava i pre drugog meseca. Vidi se već par nedelja nakon trudnoće. Što se tiče pravnog sistema nije to tema ovde. Mi ovde pričamo sa aspekta logike, prirode, morala, a ne zakona koji su na snazi u pojedinim državama. Može država danas sutra doneti zakon da su incest, pedofilija, zoofilija legalni. Da li to znači da je to normalno i da treba to da prihvatimo bez borbe? Nije svaki zakon dobar. Abortus nije pravo žene na njen fizički integritet jer nije dete krivo šta je ona trudna. Nije ono svojom voljom ugrozilo taj njen integritet nego je dama sama to izazvala jer je imala seks bez zaštite. Na integritet je trebala ranije misliti.

Postoje jaki i opravdani razlozi za abortus u nekim slučajevima. Smatram da ako žena smatra da potencijalni otac ne bi adekvatno ispunio tu ulogu, ima prava da ne rodi dete.
Ta stavka otvara Pandorinu kutiju.
Otac nije neophodan za rađanje deteta. Takvom detetu možeš da podariš život i da ga daš na usvajanje umesto da ga osudiš na smrt pre nego je toga i svesno.

Druže ja sam već u prethodnim komentarima pisao kada jeste a kada nije ljudsko biće. Čitaj sa više pažnje šta pišem bez preskakanja pa će ti biti jasno. A ne mi postavljati ista pitanja na koja sam već odgovorio ranije. Da ponovim. Ljudsko biće je od trenutka kada ima glavu, oči, uši, usta, nos, mozak, srce, bubrege, jetru, ruke, noge, stomak, leđa, ramena, creva ili makar većinu od tih organa. To što sam nabrojao se dešava i pre drugog meseca. Vidi se već par nedelja nakon trudnoće. Što se tiče pravnog sistema nije to tema ovde. Mi ovde pričamo sa aspekta logike, prirode, morala, a ne zakona koji su na snazi u pojedinim državama. Može država danas sutra doneti zakon da su incest, pedofilija, zoofilija legalni. Da li to znači da je to normalno i da treba to da prihvatimo bez borbe? Nije svaki zakon dobar. Abortus nije pravo žene na njen fizički integritet jer nije dete krivo šta je ona trudna. Nije ono svojom voljom ugrozilo taj njen integritet nego je dama sama to izazvala jer je imala seks bez zaštite. Na integritet je trebala ranije misliti.
svaka ti je na mjestu

Nisam jedini koji pravi paralelu šta znači biti svestan (što te onda čini živim)
Lekari koji znaju malo više i od tebe i od mene dozvoljavaju abortus do 3. meseca trudnoće. Misliš da bi dozvolili da smatraju to ubistvom? Da do sada nije istraženo sve o fetusu i njegovoj svensosti? Da bi to svi prećutali i ostavili vas da ovde objašnjavate kako je fetus svesno biće. Znaš li koliko mozak ima neurona, znaš li njihov broj kod fetusa?

Zasto nije ljudsko bice kada se oplodi ljudska jajna celija, nego je bas tada kada ti kazes?

Eto, ja kazem da je kada se rodi.

Po cemu je logicki tvoj stav jaci od mog, ako tvrdis da to nije kada se oplodi jajna celija?

Eto, da idemo logicki, posto si zapeo.

Ta stavka otvara Pandorinu kutiju.
Otac nije neophodan za rađanje deteta. Takvom detetu možeš da podariš život i da ga daš na usvajanje umesto da ga osudiš na smrt pre nego je toga i svesno.
Misliš da je pošteno dati svoje dete na usvajanje i osuditi ga na večnu potragu za biološkim roditeljima i traume koje te potrage nose?

Back