Da li imate rezervi goriva za naredne dane?

Грешка

Мислио сам на недостатак гаса повећана потрошњу струје због грејања

Недостатак мазута смањена производња струје у ТЕНТу, понекад и немогићна због лошег квалитета површинског копа
Gas uvozi i distribuira drzavno srpsko preduzece Srbijagas i apsolutno nema veze sa sankcijama ruskom NIS-u.

Mazut su dodavali "lignitu" 2021-ve kada su pokusali da sagore blato koje su prodali kao lignit TENT-u, u normalnim okolnostima ( dodimama pre i posle te) mazut zanemarljivo trose, ne sagorevaju ga u pecima TENT-a koje nisu ni projektovane da sagorevaju mazut. Tako da ni druga tvrdnja nije razjasnila kako ce nedostatak nafte u rafinerijama da utice da u Srbiji imate restrikcije struja.

'90-ih nam je EPS značio više nego što smo svesni. Tad smo proizvodili više struje nego što smo trošili, pa je bilo i za izvoz... ali da, čak i tako je bilo restrikcija u nekim periodima - možda si zaboravio ali ja ih se isuviše dobro sećam.

A inače, to je onaj EPS kojem su naprednjaci postavili Grčića na čelo i koji ga je sredio mnogo bolje bolje nego da što bi Nato mogao da se mnogo ozbiljnije nameračio na njega '99. Sad uvozimo struju.

Stoga molim bez bezrazložnog optimizma.
Koji bre izvoz struje 90-tih? Bili smo pod SANKCIJAMA, Srbija (SRJ) je bila odsecena od svetskih finansijskih tokova te nije mogla nikome da proda elektricnu energiju jer nije mogla da vrsi placanja/bude placena napolju plus je postojala zabrana izvoza/uvoza za sve energente.

Restrikcija je bilo 1999-te u vreme bombadrdovanja, pre toga i posle toga nije bilo restrikcija sem ako nije bilo kvarova na elektranama ( 1995-te su iskocili neki blokovi na Djerdapu, toga se odlicno secam jer je moja tadasnja firma radila na elektrani Djerdap 2, isao sam i ja tamo). Tako da su tvoja secanja varljiva.

90-tih u Srbiji prakticno industrija nije radila, nije paljena skoro nijedna masina pa je potrosnja struje bila manja od proizvodnje. No posle 2000-tih je industrija pocela ponovo da radi, povecana je i potrosnja privatnih korisnika (danas nemate kucu bez jednog ili dva klima uredjaja recimo) a da nijedan ozbiljan proizvodni energetski izvor (elektrana) nije izgradjena u zadnjih 30 godina ( ne znam koliko tacno instalisanih MWh su izgradili u tom periodu ali nije nesto znacajno). Tako da Grcic nije upropastio nijednu elektranu ali jeste izazvao velike novcane gubitke zbog uvoza struje 2020-2021-ve zbog raspada sistema proizvodnje u TENT-u. Za ilustraciju, 1990-te je potrosnja struje u Srbiji bila 24900GWh (zvozila je oko 10% od te cifre kao visak), 90-tih je pala, a 2025-te je potrosnja 29425 GWh, znaci da Srbija ima manjkove elektricne energije ako je potrosnja porasla za 20% a proizvodni kapaciteti ostali u istom rangu kao nekada. To i jeste problem u buducnosti Srbije, mora nadoknaditi to sto 35 godina nista nije gradjeno, plus se mora ratosiljati TENT-a i Kostolca ( to su sledeci prvaci ucene Srbije od strane EU, cista energija bez zagadjenja iz uglja).

Jos jednom, koje veze sankcije NIS-u imaju sa proizvodnjom u EPS-u? Razlozno objasnjenje molim. I da ne sirimo temu na nesto trece.

Poslednja izmena:
Koji bre izvoz struje 90-tih? Bili smo pod SANKCIJAMA, Srbija (SRJ) je bila odsecena od svetskih finansijskih tokova te nije mogla nikome da proda elektricnu energiju jer nije mogla da vrsi placanja/bude placena napolju plus je postojala zabrana izvoza/uvoza za sve energente.

Izvozili smo i pod sankcijama, raznim zaobilaženjima i mahinacijama (poput barter aranžmana, npr.) - Madjarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Grčkoj, Albaniji...

Malo mi postaje neozbiljna ova diskusija, iskreno.

Poslednja izmena:
Izvozili smo i pod sankcijama, raznim zaobilaženjima i mahinacijama (poput barter aranžmana, npr.) - Madjarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Grčkoj, Albaniji...
Kakav bre barter aranzman? Sta smo mi to mogli da trampimo i uvezemo od okolnih zemalja a da to nije potpadalo pod sankcije? 90-tih je nadgledano sve, nije bilo izvoza elektricne energije jer ne mozes da sakrijes da si transportpvao elektricnu energiju, ele.energija se transportuje 400kV dalekovodima koji su pod kontrolom energetskih centara u EU a svaka drzava ima svoj energetski bilans i lako se moglo dokazati da krse sankcije... tako da je to jos jedna laz.

Jos jednom, koje veze sankcije NIS-u imaju sa proizvodnjom u EPS-u? Razlozno objasnjenje molim. I da ne sirimo temu na nesto trece.

Ovo stvarno nije očigledno? Transport i logistika (dopremanje uglja, mazuta, rezervnih delova...), povećana potrošnja struje kojom se nadoknadjuje energija ranije dobijana iz benzina i dizela (sam si pomenuo prelazak na EV), direktno pogođen rad agregata i pomoćnih sistema za hitne slučajeve, ...

Ima li šanse da malo uozbiljimo ovu diskusiju?

Kakav bre barter aranzman? Sta smo mi to mogli da trampimo i uvezemo od okolnih zemalja a da to nije potpadalo pod sankcije? 90-tih je nadgledano sve, nije bilo izvoza elektricne energije jer ne mozes da sakrijes da si transportpvao elektricnu energiju, ele.energija se transportuje 400kV dalekovodima koji su pod kontrolom energetskih centara u EU a svaka drzava ima svoj energetski bilans i lako se moglo dokazati da krse sankcije... tako da je to jos jedna laz.

Ne znam šta bih ti rekao. Ako si tako kratkog pamćenja, bar možeš da izguglaš sam - nadam se da ne moram ja to da činim za tebe.

Ovo stvarno nije očigledno? Transport i logistika (dopremanje uglja, mazuta, rezervnih delova...), povećana potrošnja struje kojom se nadoknadjuje energija ranije dobijana iz benzina i dizela (sam si pomenuo prelazak na EV), direktno pogođen rad agregata i pomoćnih sistema za hitne slučajeve, ...

Ima li šanse da malo uozbiljimo ovu diskusiju?
Kako je ocigledno? Znas li ti kako se doprema ugalj u TENT? VOZOVIMA, elektricnim a ne dizel lokomotivama. Mazut se NE koristi u proizvodnji elektricne energije. Povecana potrosnja stuje u odnosu na potrosnju dizela u EPS-u moze samo da mu ide na korist a ne na stetu jer EPS proizvodi elektricnu energiju a ne naftu. Zasto bi neko u EPS-u palio agregate i sisteme za hitne slucajeve ako ima elektricne energije? Oni se koriste samo u situacijama kada nema elektricne energije, znas li za to? EPS moze da ima posledice, kao i svi vi u Srbiji, samo ako apsolutno stane uvoz derivata u Srbiju, a zasto bi OMV ili MOL prestali da uvoze derivate u Srbiju ako su to radili i do juce, mogu samo da znatno povecaju uvoz. I verovatno bi kao i do sad taj dizel dobijali bez drzavne akcize na cenu.

Poslednja izmena:
Za sada nema nikakvih gužvi na pumpama..ali kako stvari stoje i kako se prica na tv vezano za Nis..postoji mogucnost
da nestane goriva na pumpama ili ih bude u malim kolicinama za koje ne stignete da dodjete na red.

Kljucno pitanje..Koliko država ima rezervi za naredne dane ?
Da li ste stvorili rezervu goriva za prvu pomoc ili razmišljate da to uradite?

Derivati nafte imaju svoj rok upotrebe. Ako dugo stoje benzin i dizel gube svoj kvalitet i svojstva tako da su zalihe na duži period nepotrebne.
Ako dodje do prelaska granice zbog nove direktive oko ulaska u EU bice navala na Bosnu i Makedoniju mada je tamo i do sada bilo jeftinije gorivo nego u Srbiji.

Kako je ocigledno? Znas li ti kako se doprema ugalj u TENT? VOZOVIMA, elektricnim a ne dizel lokomotivama. Mazut se NE koristi u proizvodnji elektricne energije. Povecana potrosnja stuje u odnosu na potrosnju dizela u EPS-u moze samo da mu ide na korist a ne na stetu jer EPS proizvodi elektricnu energiju a ne naftu. Zasto bi neko u EPS-u palio agregate i sisteme za hitne slucajeve ako ima elektricne energije? Oni se koriste samo u situacijama kada nema elektricne energije, znas li za to? EPS moze da ima posledice, kao i svi vi u Srbiji, samo ako apsolutno stane uvoz derivata u Srbiju, a zasto bi OMV ili MOL prestali da uvoze derivate u Srbiju ako su to radili i do juce, mogu samo da znatno povecaju uvoz. I verovatno bi kao i do sad taj dizel dobijali bez drzavne akcize na cenu.

Dobro, je l ovo sad namerno pravljenje ludim da bi se "pobedilo" u raspravi, ili šta? Poslednji put - možemo li se uozbiljiti?

Primećujem da si fino cherry-pickovao ono za šta imaš neke argumente, a ostalo prosto zanemario.

Železnica jeste glavni vid transporta do samih elektrana, i da, uglavnom je elektrificirana, ali tvrdnja da EPS ne koristi više dizelke je, prosto, neistina. Drugo, i kamioni se itekako koriste unutar samih kopova do lokalnih postrojenja za preradu tamo gde nisu postavljene trake. Da i ne pominjemo slavni period Grčićevog direktorovanja, kada su, pored železnice, i konvoji kamiona bili angažovani za hitan uvoz uglja iz Bosne (što je, naravno, Srbiju papreno koštalo, ali kad je to naprednjacima bio problem?).

Mazut se ne koristi kao glavni energent u termoelektranama, ali se itekako koristi kao rezervni energent, za pokretanje kotlova i u vanrednim situacijama.

Ko priča o agregatima u EPS-u?! Pričam o direktnim posledicama koje će oni krajnji korisnici i sistemi koji ne smeju ostati bez napajanja snositi bilo kroz cenu ili kroz nestašicu kada (ne ako, nego kada!) bude restrikcija... to stvarno treba da se nacrta? Mislim, to što ti polaziš od pogrešne premise da neće (naročito ako te ljudi poslušaju pa masovno predju na EV-ove :D) je drugi problem.

Plus, na sve to, poskupljenje ili nestašice naftnih derivata će sasvim sigurno poskupeti bukvalno SVU robu u Srbiji - ako misliš da će EPS ostati izolovano ostrvo koje to neće pogoditi, imaš ozbiljan problem sa percepcijom stvarnosti i osnovnim analitičkim sposobnostima.

Uostalom, stvarno ne znam čemu ovoliko palamuđenje o nečemu što ćemo vrlo ubrzo sami videti. A čim počnu značajnija poskupljenja ili teškoće u proizvodnji ili snabdevanju strujom, doći ću ovde da te podsetim šta si tako samouvereno tvrdio - jako me zanima šta će onda biti tvoji argumenti zbog čega si ipak bio u pravu... :D

Грешка

Мислио сам на недостатак гаса повећана потрошњу струје због грејања

Недостатак мазута смањена производња струје у ТЕНТу, понекад и немогићна због лошег квалитета површинског копа

Mazut i katran su nusproizvod prerade sirove nafte, kada radinerija stane nema više ni toga već samo šta je ostalo na lageru.

Палиће се агрегати по институцијама, да би имали струје

Bolnice i domovi zdravlja su prioritet.
Zgrade gradske uprave, narodne skupštine i slično bi prve trebalo da uvedu mere štednje kada je u pitanju grejanje. Ionako su oni krivi za sve pa je red i da prvi trpe posledice.

Dobro, je l ovo sad namerno pravljenje ludim da bi se "pobedilo" u raspravi, ili šta? Poslednji put - možemo li se uozbiljiti?

Primećujem da si fino cherry-pickovao ono za šta imaš neke argumente, a ostalo prosto zanemario.

Železnica jeste glavni vid transporta do samih elektrana, i da, uglavnom je elektrificirana, ali tvrdnja da EPS ne koristi više dizelke je, prosto, neistina. Drugo, i kamioni se itekako koriste unutar samih kopova do lokalnih postrojenja za preradu tamo gde nisu postavljene trake. Da i ne pominjemo slavni period Grčićevog direktorovanja, kada su, pored železnice, i konvoji kamiona bili angažovani za hitan uvoz uglja iz Bosne (što je, naravno, Srbiju papreno koštalo, ali kad je to naprednjacima bio problem?).

Mazut se ne koristi kao glavni energent u termoelektranama, ali se itekako koristi kao rezervni energent, za pokretanje kotlova i u vanrednim situacijama.

Ko priča o agregatima u EPS-u?! Pričam o direktnim posledicama koje će oni krajnji korisnici i sistemi koji ne smeju ostati bez napajanja snositi bilo kroz cenu ili kroz nestašicu kada (ne ako, nego kada!) bude restrikcija... to stvarno treba da se nacrta? Mislim, to što ti polaziš od pogrešne premise da neće (naročito ako te ljudi poslušaju pa masovno predju na EV-ove :D) je drugi problem.

Plus, na sve to, poskupljenje ili nestašice naftnih derivata će sasvim sigurno poskupeti bukvalno SVU robu u Srbiji - ako misliš da će EPS ostati izolovano ostrvo koje to neće pogoditi, imaš ozbiljan problem sa percepcijom stvarnosti i osnovnim analitičkim sposobnostima.

Uostalom, stvarno ne znam čemu ovoliko palamuđenje o nečemu što ćemo vrlo ubrzo sami videti. A čim počnu značajnija poskupljenja ili teškoće u proizvodnji ili snabdevanju strujom, doći ću ovde da te podsetim šta si tako samouvereno tvrdio - jako me zanima šta će onda biti tvoji argumenti zbog čega si ipak bio u pravu... :D

Jos dugujes podatke o "izvozu" elektricne energije po godinama, redom 1993, 1994, 1995... hajde cekamo. Kazes da ti umes da googlas pa izgooglaj nam to i okaci ovde. Ili ces da priznas da ne umes ili da si izmislio? Sta od toga sledi?

Jos dugujes podatke o "izvozu" elektricne energije po godinama, redom 1993, 1994, 1995... hajde cekamo. Kazes da ti umes da googlas pa izgooglaj nam to i okaci ovde. Ili ces da priznas da ne umes ili da si izmislio? Sta od toga sledi?

Važi, važi, dugujem ti i kobaju pride. 😄

SRJ je izvozila struju i pod sankcijama, čak i onim “full”, a još više nakon 1995.kad su delimično ukinute. To čak nije bilo ni tajna.

Količine po godinama niti znam niti nameravam da ti tražim. Živo me zabole da li ti veruješ ili ne.

Pišeš da si radio 90-ih, a ispaljuješ forice, peniš i praviš se nepismen kao da imaš 15 godina. Aj’ se malo upristoji, zaista, ili ćeš biti prvi od ne-botova koji će odleteti na ignore.

Daj Bože da zauvek i svuda nestane goriva, nafte, dizela, benzina, daj Bože. Da me više ne trujete sa kolima i da sednete na bicikl ili elektro bus ili tramvaj, trolu, voz. Da ne bude više zagađenja, da budemo zdravija i srećnija nacija. Daj Bože da nestane. Možda prestanete i da pušite i da se grejete na drva i ugalj, stop ugljen monoksidu, stop CO. Dosta lenjosti i poroka. Ne treba nama samo nova vlast, nama treba novi stari narod.
A sta ti mislis kako se dobija ta struja, kako se dobija taj litijum, mislis da tu nema zagadjenja!?

Back