Da li ima zivota u svemiru?

@Molder&Casper
To što sam ja izneo moje mišljenje upućujući tebi,nikako nije opravdanje da me tako izvređaš.Niti je to neki početak za kasnije vređanje.
Koliko god je drugačije nečije mišljenje,i koliko god da je upućeno meni,nikada mi ne bi palo napamet da zbog toga bilo koga tako izvređam.

Gle navodno izvredjao... Izvredja ga ti kao da ti je pobio vanzemaljce... i mi sve to gledali...
:hahaha:

Poslednja izmena:
Ono sto hocu da kazem, jeste da ti crne rupe nisu bas najbolje uporiste. Nije mi namera da osporavam njihovo postojanje ( naprotiv, zasto bih onda pisao na temu crne rupe), samo da istaknem da ne postoje neposredni i konkretni dokazi o postojanju ovih objekata. Postoje razni POSREDNI dokazi, ali da je to dovoljno, Hoking bi dobio Nobelovu nagradu, a koliko znam nema je. Ono sto je zanimljivo u vezi sa cr je to sto je ovo teorija koja je opsteprihvacena bez eksperimentalne provere, tj. ne mogu da je ospore, zato sto poizilazi iz vec dokazanih saznanja.
Dakle imamo teorijske dokaze (zato sam pitao sta podrazumevas pod fizickim dokazima, dokaze koji su vezani za nauku fiziku, ili nesto konkretno, opipljivo, a pretpostavio sam da je drugo zato sto pominjes koriscenje cula vida, uocavanje objekta). Imamo matematicku teoremu, a ne mozes da se raspavljas sa 'njom' kao sto se radi ovde na temi o postojanju zivota u svemiru....toliko ;)
Slazem se. Ljudi cesto izjednacavaju opsteprihvaceno sa dokazanim.

Pa, za sada je znaci jedino dokazano da postoji zivot u obliku nekih mikroorganizama na drugim planetama. Ali ne verujem da je to ikome zanimljivo. Vecina ljudi koja misli da ima zivota u svemiru, misli na vrste slicne ljudima. Valjda im je lakse da veruju da postoje tamo neke naprednije vrste od ljudi koje ce doci na Zemlju i resiti sve nase ljudske probleme. Ja licno ne volim da nagadjam i sto se mene tice i jednoj i drugoj teoriji dajem po 50 % sanse.

Ali, secam se da sam pre nekih godinu i po dana cula vest da je jedna od letelica koju je NASA poslala u kosmos da prikuplja podatke o planetama pored kojih prodje i salje te podatke na Zemlju, snimila planetu koja je vrlo slicna Zemlji i smatraju da bi na njoj moglo da ima zivota slicnog kao kod nas. Medjutim, ima i tu nekih zackoljica. Prvo, ta planeta je mnogo veca od Zemlje, sto znaci da je gravitacija mnogo jaca, pa su se pitali kako li bi izgledala ta bica koja bi tamo zivela. Osim toga, podaci o toj planeti su stari sigurno dvadesetak godina, jer je toliko potrebno da signal sa te udaljenosti dodje do Zemlje. Sve u svemu, proces istrazivanja je u toku, ali ce proci desetine godina da se sazna nesto vise.

Ne bih rekao da je u pitanju letelica, vec teleskop. Oni, je l', teleskopom proveravaju zvezdane sisteme po odredjenom atlasu ili tako necemu, zaboravih kako se zove, i prate odstupanje kretanja zvezde usled gravitacionog dejstva planeta koje kruze oko nje, i na osnovu toga utvrdjuju koliko je planeta u sistemu, na kojoj su udaljenosti i sl. Mislim da je nadjeno 2 do 3 planete koje se nalaze u povoljnom pojasu, ali da je jedna na poziciji kao Mars, a druga kao Vernera. Ne secam se bas najbolje, neko ce sigurno dodati tacne informacije. Nesto se prisecam i da je bio problem sa rotacijom jedne, da je stalno okrenuta Suncu, ali nisam siguran.

Pa, za sada je znaci jedino dokazano da postoji zivot u obliku nekih mikroorganizama na drugim planetama. Ali ne verujem da je to ikome zanimljivo. Vecina ljudi koja misli da ima zivota u svemiru, misli na vrste slicne ljudima. Valjda im je lakse da veruju da postoje tamo neke naprednije vrste od ljudi koje ce doci na Zemlju i resiti sve nase ljudske probleme. Ja licno ne volim da nagadjam i sto se mene tice i jednoj i drugoj teoriji dajem po 50 % sanse.

Ali, secam se da sam pre nekih godinu i po dana cula vest da je jedna od letelica koju je NASA poslala u kosmos da prikuplja podatke o planetama pored kojih prodje i salje te podatke na Zemlju, snimila planetu koja je vrlo slicna Zemlji i smatraju da bi na njoj moglo da ima zivota slicnog kao kod nas. Medjutim, ima i tu nekih zackoljica. Prvo, ta planeta je mnogo veca od Zemlje, sto znaci da je gravitacija mnogo jaca, pa su se pitali kako li bi izgledala ta bica koja bi tamo zivela. Osim toga, podaci o toj planeti su stari sigurno dvadesetak godina, jer je toliko potrebno da signal sa te udaljenosti dodje do Zemlje. Sve u svemu, proces istrazivanja je u toku, ali ce proci desetine godina da se sazna nesto vise.
1. Nikada nije dokazan nikakav oblik zivota van zemlje. Cak i mikroorganizmi bi bili epohalno otkrice
2. NASA nikada nije "prosla" pored planete izvan Suncevog sistema.
3. Ako je planeta veca od zemlje, ne mora da znaci da je masivnija. Takodje, cak i na masivnijim telima gravitacija ne mora biti veca na povrsini.
4. Ne razumem kakve veze ima sto svetlosti treba 20 godina da dodje do nas?

1. Nikada nije dokazan nikakav oblik zivota van zemlje. Cak i mikroorganizmi bi bili epohalno otkrice
2. NASA nikada nije "prosla" pored planete izvan Suncevog sistema.
3. Ako je planeta veca od zemlje, ne mora da znaci da je masivnija. Takodje, cak i na masivnijim telima gravitacija ne mora biti veca na povrsini.
4. Ne razumem kakve veze ima sto svetlosti treba 20 godina da dodje do nas?

Uh, ti bas volis da sve bude strucno i u detalje. Ja sam samo prepricala jednu vest koju sam cula pre dosta vremena, onako otprilike i po secanju. Ne znam bas tacno ni kako je glasila. Sve u svemu secam se da su pominjali taj "problem" oko velicine, gravitacije...pretpostavljam da su to strucnjaci sve izracunali... Mada se, naravno, sve to jos uvek zasniva na gomili pretpostavki. Ali, eto, moze da bude zanimljivo ljudima koji bi voleli da se dokaze da ima vanzemaljaca. A sto se tice "puta svetlosti od 20 god.", mislila sam na to da iz kosmosa dobijamo slike sa zakasnjenjem, tj. ono sto vidimo je proslost. Mada za stanje u kosmosu po mom misljenju 20-30 god. nije nista, ali za ljudski vek je mnogo, pa im valjda to smeta. Sto se tice zivota na drugim planetama, mislim da se pominjalo da su nadjeni neki ostaci bakterija, mikroba, virusa ili nesto sl., tako sam nesto cula, zato sam to spomenula. Ali po meni to i nije neki veliki pronalazak.

Uh, ti bas volis da sve bude strucno i u detalje. Ja sam samo prepricala jednu vest koju sam cula pre dosta vremena, onako otprilike i po secanju. Ne znam bas tacno ni kako je glasila. Sve u svemu secam se da su pominjali taj "problem" oko velicine, gravitacije...pretpostavljam da su to strucnjaci sve izracunali... Mada se, naravno, sve to jos uvek zasniva na gomili pretpostavki. Ali, eto, moze da bude zanimljivo ljudima koji bi voleli da se dokaze da ima vanzemaljaca. A sto se tice "puta svetlosti od 20 god.", mislila sam na to da iz kosmosa dobijamo slike sa zakasnjenjem, tj. ono sto vidimo je proslost. Mada za stanje u kosmosu po mom misljenju 20-30 god. nije nista, ali za ljudski vek je mnogo, pa im valjda to smeta. Sto se tice zivota na drugim planetama, mislim da se pominjalo da su nadjeni neki ostaci bakterija, mikroba, virusa ili nesto sl., tako sam nesto cula, zato sam to spomenula. Ali po meni to i nije neki veliki pronalazak.
Tih 20-30 godina zaista nije nista na kosmickoj skali, pa u krajnjem slucaju ni na skali evolucije zivih bica. A sto se tice nalaska organizama, mnogo njih je tvrdilo da je nadjeno, ali nikada nije dokazano.

Dogadjaj na koji smo dugo cekali desice se danas u 20 casova po srpskom vremenu:

Posoje tri moguca scenarija:

1) Prema prvoj, naučnici su otrkili život na jednom od Saturnovih meseca. Stručnjaci ocenjuju da to ima veze s nedavnim otkrićem misije Hajgens-Kasini kada su u atmosferi meseca Rea pronađeni i kiseonik i ugljen-dioksid. Iako je kiseonik pet biliona puta ređi nego u Zemljinoj atmosferi, a površina satelita previše hladna, nije isključeno da su otkriveni drugačiji oblici života od onih kakvi su nam poznati.

2) Prema drugoj teoriji, NASA je pronašla arsen na Titanu, drugom Saturnovom satelitu, a možda i bakteriju koja ga koristi u fotosintezi.

3) Treća teorija predviđa da nam NASA neće pokazati fotografiju malih zelenih, nego će nam objasniti kakvi su uslovi neophodni za nastanak života.

Sve mislim da ce biti pod 3 ali ko zna. Treba skrenuti paznju javnosti sa afere Vikikliks. :think:

Back