Хоћеш конкретан финансијски предлог од мене?

Када град са ГСП-ом почне своје рачуне да води транспарентно, моћи ће многи грађани да дају предлоге како новца уштедети. А не би било згорег и да се плати неки експерт да каже градској власти где све могу да уштеде, иако сам убеђен да они то и сами знају. До тада је моје да кажем да паре иду на многе небитне ствари, а њихово је да своје трансакције објаве и покажу да је свака пара отишла где је требало. Наравно да није, скандала са распипањем новца никад доста уздуж и попреко Европе.
Grad Beograd na subvencije izdvaja oko 10tak posto svog budžeta, od toga dve trećine idu na gradski prevoz. Računaj da je otprilike 30 do 35 odsto sredstava koje prihoduje GSP od subvencija, mada to ide čak i do 40%. Mrzi me sada da tražim ali mislim da bi se čak mogle pronaći i konkretne cifre na netu. Nisam tražio nekakav finansijski predlog, nego sam te pitao na koji način bi grad obezbedio srdstva za funkcionisanje gradskog, kada ga i ovako dotira ne malim parama, u pitanju je par milijardi dinara. Mislim ta priča, pare idu na nebitne stvari ali ne znam da ti kažem na koje mi je mnogo smešna. Ako hoćeš da daš neki konkretan predlog onda je logično da ćeš stati iza njega i da imaš neki predlog odakle bi se obezbedila sredstva, jer grad trenutno snosi 30-40% dok bi se ti odrekao onih preostalih 60-70% koje GSP sam ostvaruje od sopstvenih prihoda.
http://en.wikipedia.org/wiki/Intelligent_system
"a system with artificial intelligence"
Дакле, експертски систем који перати стање на станицама и одређује како аутобуси треба да се групишу би побољшао квалитет превоза. Цена пројекта? Ситница. Технику процењујем на 5к евра, али због горе назначеног проблема би то вероватно било надувано на 50к. Мора неко да узме свој део.
To o čemu ti pričaš uopšte nije tako prosto, AI sistemi se u masovnom prevozu putnika drugačije projektuju i to bi opet morao da bude saobraćajni projekat koji bi obuhvatio čitav grad ne samo rekonstrukciju GSP. Moraš da izvršiš ulaganje kako bi svako vozilo obuhvaćeno sistemom imalo komunikaciju sa centrom upravljanja, znači izdvajanje za tehnologiju za vozila i za sam upravljački centar. Moraš prilagoditi saobraćajnice i signalizaciju. AI sistemi se uvode kako bi vozila gsp imala prioritet pri kretanju, recimo menjanje svetlosnog signala i davanje prioriteta vozilu gsp prilikom njegovog nailaska na raskrsnicu, to sada imaš kod veterinarskog fakulteta za tramvaje i ne znam da li još negde ima. To o čemu si govorio je ovo je l' tako -
http://www.sigtec.com/industry/public-transport ,
http://www.sigtec.com/services-solutions/real-time-passenger-information-rapid Ovo Beograd neće imati za narednih sto godina.
Опет зезаш.

И сам сам рекао да је то непрактично и био сам прешао на причу о ИС.
Naravno da je nepraktično i besmisleno. Svrha javnog gradskog prevoza je da bude dostupan što većem roju korisnika, po što pristupačnijoj ceni. Naravno da se vodi računa i o komforu, ali on je na nekom pitaj Boga kojem mestu.
Једном сам се возио у аутобусу где је возач тако возио да су људи летели са једне стране аутобуса на другу. Жена уђе на једној станици на предња врата и није ни стигла да се попне, а већ је летела због убрзања. Таман да се јави возачу да јој да предаха да може да извуче ногу а он укочи. Лупи жена главом о под. Добро да није ногу сломила. И крене она с њим да се суочи како може тако да вози а он њој:
узмите такши кошпођо!
Тражење нормалног стила вожње и несточног превоза (намигујем греби

)
није тражење комфора, већ тражење да нас третирају као људе а не као стоку.
Нема правог изговора за нерешавање оба ова проблема.
Ma to je drugo, vozača imaš svakakvih i naravno da ne treba da voze ljude kao da voze krompir, ali ne može se očekivati nekakav visok stepen komfora u gradskom prevozu, komfor će se poboljšati sa ulaganjima - nabavkom novih vozila, ugradnjom klima uređaja, itd. Ali masovni prevoz je takav kakav jeste, gužve su nekada jednostavno neminovne.
Отприлике сваки део где си покушао нешто паметно да кажеш, почев од оног са асистентом, преко позивања на дељење картица за које сам и сам рекао да је непрактично, па сад ово кад тражимо нормалан (несточни) превоз да заправо тражимо такси-комфор, па кад су опет покушао да уметнеш да сам рекао да се проблеми града решавају искључиво улагањем у граски превоз, итд.
Hehehe, važi. Ja mislim da sam do sada bio prilično jasan u onome što sam napisao, ja sam ti samo ukazao na besmislenost nekih predloga koji su ovde bili iznošeni. Ovo za AI sistem u masovnom prevozu jeste lepa stvar ali mislim da grad neće imati para za tako nešto još dugo, dugo da uloži. Pitao sam te jednu prostu stvar a nisi mi odgovorio još uvek, na koji način si mislio da finansiraš gradski prevoz kada bi se odrekao prihodovanja od prodaje karata? nisi mi odgovorio, ako predlažeš već neko rešenje valjda znaš zašto ga predlažeš i kako bi ga implementirao a ne 'platiće to već neko'. Rekao sam ti za stočni prevoz, da je to na nadležnim inspekcijama i kontrolama da rešavaju, uostalom zašto nisi nikome prijavio to što si video? Asistenta sam spomenuo baš zbog one tvrdnje o besplatnom prevozu, on je sada verovatno i profesor postao, a njegov autoritet u Srbiji malo ko može da dovede u pitanje.
Кад боље осмотрим, уочљив је образац понашања:
замена теза. То обожаваш.

Ваљда имаш неки разлог да браниш инерцију предузећа која су навикла да повећавају цене својих услуга без сразмерног побољшања квалитета истих.
Šta misliš, koliko bi koštala ekonomska cena karte u gradskom prevozu? Pa naravno da raste cena usluga i nema poboljšanja kvaliteta, kada preduzeće radi sa gubitkom. Takva preduzeća, ne mogu da budu profitabilna! Mogu zapravo, ali onda ne bi ispunjavali svoj osnovni zadatak i ti bi plaćao mnogo veću cenu karte. Zašto prevoz poskupljuje, pa poskupljuje gorivo, amortizacija, troškovi zaposlenih,... pa moraju da funkcionišu od nekih para je l' tako?
Šta si ti po struci prijatelju?