Да ли градски превоз треба да буде БЕСПЛАТАН?

vd:
kakve sad ima Evropa veze sa nama i našom cenom prevoza!
što, jel su oni kao pametniji do nas?
pa mi smo imali i samoupravljanje i nesvrstanost i hiperinfalciju i benzin u flašama i Jezdu i Dafinu...
a Evropa o tim dostignućima može samo da sanja.
i treba da bude da besplatan, njima u inat!!!
prepostavljam da je post ironican?
u suprotnom je toliko glup, da zaista en znam sta bih odgovorila...

Izvesna turska firma pravi nadzor placanja, posto ce ono potpuno da se promeni za par meseci ili godinu dana... Ulazice se samo na prednja vrata, a podobijacemo nekakve kartice (plastika k'o nove licne valjda) i ulaskom na vrata cemo da se 'ukucamo' a kad izadjemo cemo da se 'odjavimo' tako da ce naplacivanje da bude u skladu sa duzinom voznje.
Nece da bude kao sada, karta 50 kinti i za 2 stanice i za 15 stanica.

i to je praksa svuda u evropi..ljudi sa mesecnim markicama i oni sa kartama za jednu voznju, ili ceo dan, ili odredjeni broj dana ulaze na prednja vrata, provuku karticu kroz citac i odu dalje, izlazi se na ostalim vratima..nema guzve, sve disciplinovano i kako treba..ista stvar je i na metro stanicama, bez provlacenja kartice kroz aparat, ne mozes otici na peron metroa..ne vidim kome bi to, sem onima koji bi uvek nesto za dz, bio problem?

Извините, Ацо, а о чему се ради? :lol:

Izvesna turska firma pravi nadzor placanja, posto ce ono potpuno da se promeni za par meseci ili godinu dana... Ulazice se samo na prednja vrata, a podobijacemo nekakve kartice (plastika k'o nove licne valjda) i ulaskom na vrata cemo da se 'ukucamo' a kad izadjemo cemo da se 'odjavimo' tako da ce naplacivanje da bude u skladu sa duzinom voznje.
Nece da bude kao sada, karta 50 kinti i za 2 stanice i za 15 stanica.

Da, s tim što se od plana ulaska na prva vrata odustalo u startu jer je to nemoguće izvesti u Beogradu zbog preteranih gužvi. Uvođenjem takvog načina naplate zadržavanje na stanicama bi se podosta odužilo, što bi prouzrokovalo još veće zastoje. Za sada se to namerava samo na prigradskim linijama.

Inače, uopšte nije to za pohvalu kada se kaže da se u "Jevropi" odavno ulazi na prva vrata. Moramo shavtiti da je to oblik prinudne kulture, koja je na uštrb udobnosti putnika. Svakako problem što i naša vozila nisu prilagođena takvom sistemu naplate, pa znate da se napred kod 90% vozila otvara samo jedno krilo vrata, a uz to je jako uzan prolaz između sedišta. Zamislite da nosite kese i torbu u rukama, a pritom imate mesečnu kartu koju ulaskom morate da validirate, a od pozadi ljudi čekaju da vi zubima izvadite kartu iz džepa :mrgreen:

Evo kako će sistem izgledati, preneto sa drugog foruma:

f2kbdj.jpg

117e3rk.jpg

9h4evk.jpg

Već sada možemo da vidimo da je u mnogim vozilima već postavljena instalacije. Sistem treba da počne sa radom od januara.

Хахаха, одлично, немаш карту - дај дете

Тешке глупости, то може само ова власт да смисли. И не само возила, сама та месечна карта која би "мерила" временску дужину вожње је нелогична. Исту релацију аутобуси прелазе за 15 минута или 20 у шпицу, а зна да буде и не тако ретко по сат времена, у случају доласка тракториста у Бг или страних "еминенција" :lol:

Narandžaste karte, sa strelicom nagore, na njima piše OVDE PONIŠTIITI, pa "ding" kad ubaciš i otkucaš kartu. A bile su i one "pantljičare" :lol: (za 12 vožnji valjda)

Kazu da se takvog sistema ponistavanja karata ne bi ni u Evropi dan danas postideli... Ali ne, mi smo morali da predjemo na cistu mehaniku. I danas ponekad naletim na nekoga ko stavi kartu ali ne zna sta dalje sa njom...

Ја мислим да треба, да је то једино решење за постојеће гужве у граду. Београд је убедљиво највећи град у Европи који нема метро, не постоји НИЈЕДАН град од милион становника у Европи који нема метро, а БГ има између 1.5 и 2 милиона становника. Шумадијску и сремску страну БГДа повезују за сада само 3 моста(не рачунајући железничке мостове), ускоро можда 4. То је ипак мало у поређењу са рецимо Варшавом или Прагом који имају 6 мостова преко Висле, односно преко 10. Шта је привремено решење? БЕСПЛАТАН градски превоз.

Ко би онда плаћао тај превоз ако не путници? Одговор је, мањим делом сви становници Београда преко градског буџета, а већим делом, сви они који у Београду користе сопствени превоз(аутомобил). Мој је предлог да се уведе веома висока цена за регистрацију аутомобила са BG ознаком и једино такви аутомобили би могли да се крећу по Београду. Ови са рег. ознакама из унутрашњости или из иностранства би при уласку у Београд плаћали такође веома високу накнаду при уласку у Београд на пунктовима који би били уведени на свим улазима у Београд.

У том случају би се пред сваког Београђанина ставио избор да ли да се вози колима што је јако скупо или градским превозом који је потпуно бесплатан. Логично је шта би већина изабрала, посебно што би због смањења саобраћаја дошло до изузетне проходности улица те би градски превоз био тачан и стизао на време. Кола би возио само онај ко финансијски може или због природе посла мора, али би чак и он био на добитку јер не би више било досадних гужви у саобраћају.

Конструктивне критике и коментари су добродошли.

Slazem se delimicno sa tobom...To je dobar pocetak u resavanju guzve ali jedan veliki gubitak za GSP jer je prevoz besplatan...Mozda kad bi bila karta tipa 10din. ili mozda 100din.za neogranicenu voznju tog dana... Ne vidim sta se dobija time da prevoz bude besplatan jer nafta koja pokrece buseve svakako nije :)
To sto bi registracija bila skupa,ne bi pokrilo citav fond koji skuplja GSP od prodatih karata,markica i kazni. Dobro bi na pr.bilo pojacati taxi prevoz i GSP prevoz a registracije mnooogo skuplje da budu tako da nece biti potrebno voziti automobil kad je prevoz redovan...Moda bi ljudi tako vise vozili bicikle i motore po gradu,samo da i to ne napravi preveliku guzvu :D

Ако би то решило питање градских гужви и смањило загађење, граду је заиста у интересу да омогући приступачнији градски превоз. Потпуно бесплатан градски превоз би ипак са собом повукао потребу да се реши неколико проблема. Један од њих је да се ограничи количина терета која се у аутобус уноси. Нисам то често видео, али десило ми се више пута да сам у аутобусу морао да се возим са неком закланом животињом у кутији, јер се неком дигао да је такву купи, и до куће транспортује градским превозом. Ту је и цигање са њиховим кршем, а некад и пушењем у превозу. Други проблем који би се јавио су људи који мисле да могу цели дан да се возе у круг, и такве би требало избацивати јер градски превоз не треба да служи као јефтина разбибрига већ да буде нешто корисно.

Сигуран сам да има још проблема. По мени би идеално било да свако има право на одређен број бесплатних вожњи месечно, и да тек преко тог броја плаћа, а ту би проблем била имплементација контроле.

Да знаш да би могло! :D Само... прескочио бих виски и кавијар. И није нека комбинација.

Onda šampanjac! Ne stvarno, gde ste bre vi videli besplatan gradski i ko bi to platio ***? Na šta bi ličio taj gradski? Kontejner na šleper pa ko se nagura? Tako bilo na Kubi nekada

Има градова! [1]

Разрадио сам горе свој став, па да се не понављам. :)

Nema besplatnoga nigde, to je bilo retoričko pitanje, to mora da plati neko ;) da naravno da znam na šta se mislilo pod 'besplatan gradski'. Ako pogledaš onu listu gradova, reci mi gde vidiš pandan Beogradu? Broj stanovnika, površina, shvatićeš da su to mnogo drugačiji sistemi.

Ja sam se vozio beogradskim gradskim prevozom, verujem da se i sam voziš i da znaš kakve su gužve. Šta misliš da li bi gužve bile veće kada bi u gradski moglo bez karte (ne ulazeći u to da se i sada švercuje deo putnika), a grad teško da bi mogao da nabavi nova vozila, naročito nakon odricanja prihoda od karata.

Malo mi je smešno ovo sa izbacivanjem putnika, kako da izbaciš nekoga ko je kupio kartu? I zbog čega? I besplatan gradski ne bi rešio ni jedan od problema koji su navedeni, ako treba objasniću ti i zašto, ali prvo mi odgovori na ovih par pitanja ;)

Нисам ту да одговарам на твоја питања, нити ме посебно занима шта имаш да кажеш (на теби је да ме заинтересујеш!). Размењујемо мишљења. За сада видим да си научио да има градова са потпуно бесплатним превозом. :D Не вреди правити се мачак тоша (ња, то у ствари није бесплатно) јер је контекст јасно постављен.

Гужве би биле мање да је превоз боље организован и да се у њега улаже више пара. Улог више новца аутоматски повлачи и могућност за мање односно анулиране цене. На свашта код нас одлази новац, тако да није да га нема. :) Само га треба усмерити на праве ствари.

kako da izbaciš nekoga ko je kupio kartu?
`Ел се ово можда тиче бесплатне вожње у круг? Мислим да си се прерачунао чак и ако се тиче људи који ГСП користе за превоз целих целцатих закланих животиња. :)

Ово заслужује посебан одговор. :)

Ako pogledaš onu listu gradova, reci mi gde vidiš pandan Beogradu? Broj stanovnika, površina, shvatićeš da su to mnogo drugačiji sistemi.
Апсолутно је тачно да су другачији системи. Те земље су толико богате да им у већим градовима није потребан градски превоз тј. свако има кола. Тј. то је могло да се каже, до појаве бројних финансијских криза по свету.

Напротив, уопште ниси у праву по питању скалабилности система. Мали градови имају мање опорезованих грађана. Са растом града расте и количина прикупљеног новца. Ствар је у томе да један аутобус за превоз n људи заиста троши мање ресураса него аутомобил, па су трошкови заиста мањи.

Један битан проблем, који је остао запостављен, је да ли грађани желе да се одрекну кола. :)

Ne pravim se ja mačak Toša, znaš šta je moj asistent iz javnog gradskog uvek govorio - ne postoji ništa što je na ovom svetu besplatno. Pa ni taj gradski nije besplatan, ako misliš da ću naučiti nešto od tebe moraćeš dobro da se potrudiš ;)

Pazi ovako, saobraćajni problemi jednog grada se ne mogu rešavati isključivo ulaganjima u gradski prevoz. Konkretno Beograd ima problem što je njegov sistem ulica radijalnog tipa i sav saobraćaj mora da prolazi kroz centar. Taj infrastrukturni problem se rešava izgradnjom prstenova da bi dobio radijalno prstenasti tip mreže. U Slučaju BG-a to su obilaznica, i onaj unutrašnji magistralni prsten sa sve mostovima. Onda možeš računati da će deo saobraćaja biti izmešten iz centra grada, naročito tranzitni (koji pravi velike gužve veruj mi) pa će i saobraćajne gužve biti manje.

Gradski prevoz može da ti preuzme samo jedan deo putničkog saobraćaja. Uvek će biti putničkih automobila, teretnih vozila i ostalih koji učestvuju u motornom saobraćaju. Ti trebaš u startu da planerski isprojektuješ koliki procenat želiš, od ukupnog putničkog saobraćaja da privučeš na gradski, pa onda projektuješ mere kojima ćeš to sprovesti. A ne, paf free gradski pa da vidimo efekte. Ne može tako.

Gradski prevoz, naročito u velikim gradovima kao što je BG je složen sistem čije upravljanje nije nezavisno, mere koja uvodiš u gradskom moraju biti u skladu sa nekom saobraćajnom politikom koju grad već ima, moraju se sprovoditi kroz ITS koji Beograd ima već neko vreme kako bi upravljao saobraćajem u celini. Gradski prevoz kakav je u Beogradu je jako skup, proveri koliko iznose subvencije grada koje se dodeljuju gradskom prevozu i koliki je to udeo u ukupnom budžetu koji dobija GSP. Misliš da je grad spreman da na sebe preuzme 100% troškova koje to JP ima? Nema šanse! Kako onda očekuješ nabavku novih vozila? Onih koji manje zagađuju (a ta su mnogo skuplja) i obezbeđivanje dodatnih kapaciteta, od kojih para? I koliko je onda takav sistem održiv koji će biti rak rana beogradskog budžeta, kada je i ovako GSP ogroman gubitaš, što je i normalno jer su sva takva preduzeća gubitaši, ali je neozbiljno očekivati da Beograd može pokriti 100% troškove javnog prevoza putnika. To bre nema ni u Beču koji je neuporedivo bogatiji.

Sve to što si ti predlagao u svojim postovima je simpatično, ali nema veze sa realnim svetom i strukom. Beogradskom gradskom trebaju dodatni kapaciteti ali očigledno da se nema para, pa ti vidi koliko im je lako da daju ljudima da se voze za dž.

Što se tiče prevoza zaklanih životinja, to je nešto o čemu bi nadležne inspekcije i kontrole trebale da vode računa. U BG je koliko znam i dalje zonski tarifni sistem, tako da ja mogu da kupim kartu, da sednem na dvojku i da se ceo dan vrtim u krug bez da iko ima pravo da mi kaže išta. Sve dok se ne promeni tarifni sistem koji sada važi.

Ne pravim se ja mačak Toša, znaš šta je moj asistent iz javnog gradskog uvek govorio - ne postoji ništa što je na ovom svetu besplatno.
Ајмо у круг, док не разрадимо. :) На овој теми се ради о жељи да градски превоз буде бесплатан (или појефтињен), при чему је јасно одређен контекст да се то умањење цене односи на путнике. То ни изблиза не може да се помеша са концептом да сва техника и ресурси настају из чистог ваздуха. Дакле, твој асистент је у праву али си ти испао из контекста, цитирајући га. Не знам да л` си само мислио да нам причаш добар виц или си заиста мислио да нисмо већ знали да неко треба да плати тај превоз. Небитно, и сам си указао да ти је контекст заправо јасан.

Pazi ovako, saobraćajni problemi jednog grada se ne mogu rešavati isključivo ulaganjima u gradski prevoz.
То нико није рекао. Нити је неко покушао да да конкретан предлог. (има људи чији је посао да се састану, договоре и ураде, али они то не раде) Оно што си пренебрегао јесте да одговориш на чињеницу да је превоз маса бусом јефтинији од њиховог превоза колима, а тиме је имплицирано да неки дугорочни план заиста може да умањи трошкове грађана и даље им омогућавајући превоз.

Ti trebaš u startu da planerski isprojektuješ koliki procenat želiš, od ukupnog putničkog saobraćaja da privučeš na gradski, pa onda projektuješ mere kojima ćeš to sprovesti. A ne, paf free gradski pa da vidimo efekte. Ne može tako.

Gradski prevoz, naročito u velikim gradovima kao što je BG je složen sistem čije upravljanje nije nezavisno...
Не сећам се да сам било чим имплицирао да проблем није сложен, нити да се радикалне измене могу увести без утицаја на целокупни систем. То, наравно, и даље не значи да измене нису могуће са циљем да се управо бесплатан превоз постигне.

Sve to što si ti predlagao u svojim postovima je simpatično, ali nema veze sa realnim svetom i strukom.
Шта тачно од конкретних ствари које сам предложио нема везе са струком? Због чега би по теби било немогуће реализовати интелигентни систем који би организовао превоз? И о каквој струци причаш када се ради о интелигентним системима, узгред буди речено? :)

Šta napisa pa ostade živ.... :eek:
Имаш вала и ти бисера. :) Али ајд` елаборирај због чега се они не возе јефтиније и боље од нас?

Mišo, meni je malo smešno da sa tobom pričam o nekim stvarima koje očigledno ne razumeš, ali hajde probaćemo.

Ako već smatraš da bi ljudi u Beogradu trebali da se voze bez da plaćaju ikakvu naknadu za to, odakle će se onda obezbediti sredstva za funkcionisanje gradskog prevoza? Na koji način ćeš nadomestiti onaj procenat budžeta koji se sada finansira od prodaje karata?

Nisam odgovorio da je masovni prevoz jeftiniji od sopstvenog individualnog prevoza? Pa to kao da nisam podvukao da na saksiji postoji rupa, naravno da jeste.

Inteligentni sistemi? Izdavanje rednog broja da bi ušao u bus? Odakle ti to života ti? :mrgreen: Koliko para bi trebalo da se izdvoji za tako nešto što nisam čuo da postoji ni na jednom stajalištu gradskog prevoza igde u svetu? Postoje automati za prodaju karata, ali ne dobijaš nikakav redni broj sa kojime ulaziš u bus, nego kartu sa određenim važenjem. Koliko ima autobuskih stajališta u Beogradu? Pa pomnoži sa brojem takvih uređaja i njihovom cenom i vidi koliko možeš kupiti buseva za taj novac. Smanjiti gužvu u vozilu možeš samo povećanjem kapaciteta, odnosno većim brojem buseva i kraćim intervalima kada je špic.

Smanjiti gužve tako što nećeš puštati ljude u bus, iako imaju kartu? Pazi sad ovo, verujem da si svestan da su Japanci prilično velike face kada je masovni prevoz u pitanju, pazi kako njih pakuju u metrou:

Kakvi redni brojevi, kakve gluposti. To ti je masovni prevoz, ko hoće komfor tu je taxi.

I hajdemo sada konkretno, šta podrazumevaš pod pametnim sistemom, jer je to mnogo širok pojam u ovoj oblasti? I šta su moji biseri konkretno?

Na koji način ćeš nadomestiti onaj procenat budžeta koji se sada finansira od prodaje karata?
Хоћеш конкретан финансијски предлог од мене? :) Када град са ГСП-ом почне своје рачуне да води транспарентно, моћи ће многи грађани да дају предлоге како новца уштедети. А не би било згорег и да се плати неки експерт да каже градској власти где све могу да уштеде, иако сам убеђен да они то и сами знају. До тада је моје да кажем да паре иду на многе небитне ствари, а њихово је да своје трансакције објаве и покажу да је свака пара отишла где је требало. Наравно да није, скандала са распипањем новца никад доста уздуж и попреко Европе. :)

Inteligentni sistemi?
http://en.wikipedia.org/wiki/Intelligent_system

"a system with artificial intelligence"​

Дакле, експертски систем који перати стање на станицама и одређује како аутобуси треба да се групишу би побољшао квалитет превоза. Цена пројекта? Ситница. Технику процењујем на 5к евра, али због горе назначеног проблема би то вероватно било надувано на 50к. Мора неко да узме свој део.

Izdavanje rednog broja da bi ušao u bus? Odakle ti to života ti?
Опет зезаш. :D И сам сам рекао да је то непрактично и био сам прешао на причу о ИС. :D

To ti je masovni prevoz, ko hoće komfor tu je taxi.
Једном сам се возио у аутобусу где је возач тако возио да су људи летели са једне стране аутобуса на другу. Жена уђе на једној станици на предња врата и није ни стигла да се попне, а већ је летела због убрзања. Таман да се јави возачу да јој да предаха да може да извуче ногу а он укочи. Лупи жена главом о под. Добро да није ногу сломила. И крене она с њим да се суочи како може тако да вози а он њој: узмите такши кошпођо!

Тражење нормалног стила вожње и несточног превоза (намигујем греби ;) )
није тражење комфора, већ тражење да нас третирају као људе а не као стоку.
Нема правог изговора за нерешавање оба ова проблема.​

I šta su moji biseri konkretno?
Отприлике сваки део где си покушао нешто паметно да кажеш, почев од оног са асистентом, преко позивања на дељење картица за које сам и сам рекао да је непрактично, па сад ово кад тражимо нормалан (несточни) превоз да заправо тражимо такси-комфор, па кад су опет покушао да уметнеш да сам рекао да се проблеми града решавају искључиво улагањем у граски превоз, итд. :)

Кад боље осмотрим, уочљив је образац понашања: замена теза. То обожаваш. :) Ваљда имаш неки разлог да браниш инерцију предузећа која су навикла да повећавају цене својих услуга без сразмерног побољшања квалитета истих.

Хоћеш конкретан финансијски предлог од мене? :) Када град са ГСП-ом почне своје рачуне да води транспарентно, моћи ће многи грађани да дају предлоге како новца уштедети. А не би било згорег и да се плати неки експерт да каже градској власти где све могу да уштеде, иако сам убеђен да они то и сами знају. До тада је моје да кажем да паре иду на многе небитне ствари, а њихово је да своје трансакције објаве и покажу да је свака пара отишла где је требало. Наравно да није, скандала са распипањем новца никад доста уздуж и попреко Европе. :)
Grad Beograd na subvencije izdvaja oko 10tak posto svog budžeta, od toga dve trećine idu na gradski prevoz. Računaj da je otprilike 30 do 35 odsto sredstava koje prihoduje GSP od subvencija, mada to ide čak i do 40%. Mrzi me sada da tražim ali mislim da bi se čak mogle pronaći i konkretne cifre na netu. Nisam tražio nekakav finansijski predlog, nego sam te pitao na koji način bi grad obezbedio srdstva za funkcionisanje gradskog, kada ga i ovako dotira ne malim parama, u pitanju je par milijardi dinara. Mislim ta priča, pare idu na nebitne stvari ali ne znam da ti kažem na koje mi je mnogo smešna. Ako hoćeš da daš neki konkretan predlog onda je logično da ćeš stati iza njega i da imaš neki predlog odakle bi se obezbedila sredstva, jer grad trenutno snosi 30-40% dok bi se ti odrekao onih preostalih 60-70% koje GSP sam ostvaruje od sopstvenih prihoda.

http://en.wikipedia.org/wiki/Intelligent_system

"a system with artificial intelligence"​

Дакле, експертски систем који перати стање на станицама и одређује како аутобуси треба да се групишу би побољшао квалитет превоза. Цена пројекта? Ситница. Технику процењујем на 5к евра, али због горе назначеног проблема би то вероватно било надувано на 50к. Мора неко да узме свој део.
To o čemu ti pričaš uopšte nije tako prosto, AI sistemi se u masovnom prevozu putnika drugačije projektuju i to bi opet morao da bude saobraćajni projekat koji bi obuhvatio čitav grad ne samo rekonstrukciju GSP. Moraš da izvršiš ulaganje kako bi svako vozilo obuhvaćeno sistemom imalo komunikaciju sa centrom upravljanja, znači izdvajanje za tehnologiju za vozila i za sam upravljački centar. Moraš prilagoditi saobraćajnice i signalizaciju. AI sistemi se uvode kako bi vozila gsp imala prioritet pri kretanju, recimo menjanje svetlosnog signala i davanje prioriteta vozilu gsp prilikom njegovog nailaska na raskrsnicu, to sada imaš kod veterinarskog fakulteta za tramvaje i ne znam da li još negde ima. To o čemu si govorio je ovo je l' tako - http://www.sigtec.com/industry/public-transport , http://www.sigtec.com/services-solutions/real-time-passenger-information-rapid Ovo Beograd neće imati za narednih sto godina.

Опет зезаш. :D И сам сам рекао да је то непрактично и био сам прешао на причу о ИС. :D
Naravno da je nepraktično i besmisleno. Svrha javnog gradskog prevoza je da bude dostupan što većem roju korisnika, po što pristupačnijoj ceni. Naravno da se vodi računa i o komforu, ali on je na nekom pitaj Boga kojem mestu.

Једном сам се возио у аутобусу где је возач тако возио да су људи летели са једне стране аутобуса на другу. Жена уђе на једној станици на предња врата и није ни стигла да се попне, а већ је летела због убрзања. Таман да се јави возачу да јој да предаха да може да извуче ногу а он укочи. Лупи жена главом о под. Добро да није ногу сломила. И крене она с њим да се суочи како може тако да вози а он њој: узмите такши кошпођо!

Тражење нормалног стила вожње и несточног превоза (намигујем греби ;) )
није тражење комфора, већ тражење да нас третирају као људе а не као стоку.
Нема правог изговора за нерешавање оба ова проблема.​
Ma to je drugo, vozača imaš svakakvih i naravno da ne treba da voze ljude kao da voze krompir, ali ne može se očekivati nekakav visok stepen komfora u gradskom prevozu, komfor će se poboljšati sa ulaganjima - nabavkom novih vozila, ugradnjom klima uređaja, itd. Ali masovni prevoz je takav kakav jeste, gužve su nekada jednostavno neminovne.

Отприлике сваки део где си покушао нешто паметно да кажеш, почев од оног са асистентом, преко позивања на дељење картица за које сам и сам рекао да је непрактично, па сад ово кад тражимо нормалан (несточни) превоз да заправо тражимо такси-комфор, па кад су опет покушао да уметнеш да сам рекао да се проблеми града решавају искључиво улагањем у граски превоз, итд. :)
Hehehe, važi. Ja mislim da sam do sada bio prilično jasan u onome što sam napisao, ja sam ti samo ukazao na besmislenost nekih predloga koji su ovde bili iznošeni. Ovo za AI sistem u masovnom prevozu jeste lepa stvar ali mislim da grad neće imati para za tako nešto još dugo, dugo da uloži. Pitao sam te jednu prostu stvar a nisi mi odgovorio još uvek, na koji način si mislio da finansiraš gradski prevoz kada bi se odrekao prihodovanja od prodaje karata? nisi mi odgovorio, ako predlažeš već neko rešenje valjda znaš zašto ga predlažeš i kako bi ga implementirao a ne 'platiće to već neko'. Rekao sam ti za stočni prevoz, da je to na nadležnim inspekcijama i kontrolama da rešavaju, uostalom zašto nisi nikome prijavio to što si video? Asistenta sam spomenuo baš zbog one tvrdnje o besplatnom prevozu, on je sada verovatno i profesor postao, a njegov autoritet u Srbiji malo ko može da dovede u pitanje.

Кад боље осмотрим, уочљив је образац понашања: замена теза. То обожаваш. :) Ваљда имаш неки разлог да браниш инерцију предузећа која су навикла да повећавају цене својих услуга без сразмерног побољшања квалитета истих.
Šta misliš, koliko bi koštala ekonomska cena karte u gradskom prevozu? Pa naravno da raste cena usluga i nema poboljšanja kvaliteta, kada preduzeće radi sa gubitkom. Takva preduzeća, ne mogu da budu profitabilna! Mogu zapravo, ali onda ne bi ispunjavali svoj osnovni zadatak i ti bi plaćao mnogo veću cenu karte. Zašto prevoz poskupljuje, pa poskupljuje gorivo, amortizacija, troškovi zaposlenih,... pa moraju da funkcionišu od nekih para je l' tako?

Šta si ti po struci prijatelju?

Mislim ta priča, pare idu na nebitne stvari ali ne znam da ti kažem na koje mi je mnogo smešna.
Мени би пак био урнебесан сваки покушај да се каже да је свака пара из градског буџета употребљена на прави начин. :)

Ako hoćeš da daš neki konkretan predlog onda je logično da ćeš stati iza njega i da imaš neki predlog odakle bi se obezbedila sredstva
Рекох да систем треба прво да постане транспарентан у својим приходима и расходима да би добијао предлоге споља. Друго, комплетни планови препорода нису бесплатни тако да не знам "чега" би се у ствари желело од било ког аутсајдера пре него што се неко испрси за информације и лову. Довољно сам овде написао да би могао да се распише конкурс. Нема конкурса? То у ствари значи да се надлежнима ништа не мења односно да вероватно имају шта да крију. Тја, моја инсинуација до објаве конкурса стоји и не може бити оборена тврдњом да нисам дао решење проблема који није у целости ни представљен.

To o čemu ti pričaš uopšte nije tako prosto, AI sistemi se u masovnom prevozu putnika drugačije projektuju i to bi opet morao da bude saobraćajni projekat koji bi obuhvatio čitav grad ne samo rekonstrukciju GSP.
Верујем ја да многима интелигентни системи нису ни блиски ни прости јер у Србији ни нема др студија за ту област. Има ту расплинуте логике и одлучивања, теорије могућности, неуралних мрежа, стохастичког претраживања, разних примена општег информатичког знања а вала и доста рата са техником. Приде је број уочених оригиналних аутора у свету отприлике једва двоцифрен. Али то што није једноставно не значи да је недоступно и неизводљиво.

Moraš prilagoditi saobraćajnice i signalizaciju.
Не мора баш. Сигнализација може и да буде инваријантна јер остатак променљивих пружа могућност оптимизације. Колико сам начуо из министарства науке, заправо је већ започет пројекат паметније сигнализације, ваљда у оквиру неке стипендије из ЕУ, тако да не знам за чега бисте и ви улагали у то јер систем који се аутономно сналази са инваријантном сигнализацијом ће се супер интегрисати и у систем са прилагодљивом. Има још `твари које нису обухваћене сигтеком, и то цела једна половина посла оде пуф у ваздух код њих. Али не бих давао џ консалтинг и потенцијалне будуће патенте. :) Вероватно може да се добије још покоја стипендија из ЕУ па се све своди на добру вољу надлежних.

on je sada verovatno i profesor postao, a njegov autoritet u Srbiji malo ko može da dovede u pitanje.
Малко ко = значи неко може? :) Океј, звучи научно обрадиво. Из мог искуства професоре БУ је обично веома лако избацити из колосека... обично послужи и најобичнија ситница која је настала након периода кад су докторирали.

Šta si ti po struci
Тја...

Back