Da li čovek ima dušu

Prilozi

• ok-wink.gif
    ok-wink.gif
    15,2 KB · Pregleda: 1
Pa, onda kazu da postoje "dusevne bolosti", a znamo da od tih bolesti oboljevaju LJUDI...

Duševne bolesti ne postoje. Duša ne može da oboli. Ono što 'oboli' jeste naše shvatanje, naša percepcija, tačnije 'oboli', iskrivi se naše shvatanje projekcije kao i shvatanje same duše. Iako shvatanje stvaramo razumom, sam razum ne oboli niti boluje. Onaj koji boluje je onaj koji sve, pa i bolest doživljava u Sebi i po Sebi, a to je biće-koje-jesmo. Duša dakle ne može da oboli a evo i zašto:

Duša je iskonska (iz Sebe-Boga) stvorena namjera za iskustvom...opet Sebe.
Duša nikada ne gubi Znanje-o-Sebi, dakle ne može da bude promijenjena. Međutim, ono što i te kako može da se promijeni jeste shvatanje tog Znanja (namjere) kada ono kao informacija zavibrira unutar razuma. Shvatanje zavisi od spoznajne širine. Kada se tom širinom obuhvati informacija koja inicira proces kreacije (iskra) onda se stvara percepcija po tom shvatanju. Percepcija duše nije isto što i sama duša, onakva kakva jeste. Percepcija je istinski razlog iskrivljenja namjere. Kada je namjera toliko iskrivljena da se čak i onaj bazični plan iskrivi po percepciji, biće može da 'oboli' do te mjere da i Sebe-'čovjeka' vidi kao sasvim drugačiji izraz....da se doživljava drvetom recimo. To je ono što nazivamo 'duševnom bolešću', mada je spektar 'oboljenja' neograničen. Ali ako se vratimo na ono što sam gore ispisao vidjet' ćemo da to nema nikakve veze sa dušom koja je oboljela, te se i sam izraz 'duševna bolest' koristi u NE ZNANJU, dakle i samo to shvatanje je već jedno od iskrivljenja. Za razliku od razuma koji služi kreaciji i projekciji bilo kakve percepcije, da l' po duši il' po iskrivljenju (shvatanja) duše, duša uvijek ostaje ČISTA. Jedino što se pri manifestaciji njenog iskrivljenja dešava jeste da se duša, kao iskonska namjera, potisne iz centra pažnje a na njeno mjesto se postavlja iskrivljenje koje diktira manifestaciju realnosti, doživljaj. Duša će se realizovati kad-tad, to je njen iskonski zadatak, njen jedini plan. Zato postoje i re-inkarnacije, duše naravno a ne čovjeka, dakle ponovni pokušaji manifestacije jedne te iste namjere, jednog te istog Znanja kakvo ono jeste u Sebi.

Duša, sama po Sebi ne može da inicira proces projekcije ili kreaciju. Biće-koje-jesmo je inicijator, Tvorac, apsolut i ono ima apsolutnu moć nad kreacijom. Kreacija je proizvod njegove Želje. Sve je podređeno biću. Duša-razum-tijelo su dio mehanizma projekciije, kreacije. Biće, dakle, odlučuje kada je vrijeme da se iz ovog tijela pomjeri...to ne čini duša. Ono dušu 'izvlači' iz jednog i 'utiskuje je' u drugo tijelo. To se dešava sve dotle dokle ima ne-realizovanih namjera u toj duši. Proces je VJEČAN.

Sta hocu reci?
Dusa je covek (i ostala ziva bica) i gotovo, sta tu izmisljati nekakve grame i miligrame, i sta se moze izmeriti ako je covek (opet COVEK) bezdusan? Ima takvih, ima i onih s previse duse koja prosto izvire a onda se dobri njome poje, a zli gadjaju i zagadjuju (je)!!!

Duše nikad dosta. :)

A 'zlo i dobro' su posledica suda, dakle posledica su centriranja bića unutar razuma. Tako, u bilo kojem momentu kada nam se desi da nekoga osuđujemo, da mu presuđujemo, da ga gledamo kroz 'dobro i zlo' treba da znamo da smo se Mi-biće-koje-jesmo, centrirali u razumu. Potisnuli smo, bar za taj trenutak našu iskonsku namjeru, dušu, u sjenku i sada doživljavamo realnost centrirani u razumu. Ponekad smo čisto tjelesni što je znak da je naše biće centrirano u projektovanom dijelu našeg shvatanja-o-Sebi, u našem energetskom polju, u tijelu.

Poslednja izmena:

A 'zlo i dobro' su posledica suda, dakle posledica su centriranja bića unutar rauzuma. Tako, u bilo kojem momentu kada nam se desi da nekoga osuđujemo, da mu presuđujemo, da ga gledamo kroz 'dobro i zlo' treba da znamo da smo se Mi-biće-koje-jesmo, centrirali u razumu. Potisnuli smo, bar za taj trenutak našu iskonsku namjeru, dušu, u sjenku i sada doživljavamo realnost centrirani u razumu. Ponekad smo čisto tjelesni što je znak da je naše biće centrirano u projektovanom dijelu našeg shvatanja-o-Sebi, u našem energetskom polju, u tijelu.

Hajde baš kad si zapeo...Objasni nam šta je MISAO!
Mislim...ša misliš kad kažeš MISAO...:lol:

Hajde baš kad si zapeo...Objasni nam šta je MISAO!
Mislim...ša misliš kad kažeš MISAO...:lol:

Prvo, ja ništa nisam zapeo. Ja vam samo dajem informacije. Ko želi može da ih pročita, da pokuša da i sam neposredno dođe do njih, ko ne želi to je do njega. Toliko o tome.

Misao je prevedeno značenje vibracije i kao takva postoji samo u domenu razuma.
Vibracija je posledica odnosa svakog jednog individualnog Ja sa univerzalnim Umom (drugog Uma i nema, svi ga dijelimo misleći da je naš-individualni). Um je takođe jedno Ja iz Jastva apsoluta. Kroz to Ja sva ostala Ja iz Jastva apsoluta se projektuju (od Sebe ka Sebi) i u zajednici sa Umom emituju kako bi kreacija iskustava kroz kretanje bila moguća. Specifičnost tog kretanja ili vibracije (frekvencija) je određena Znanjem-o-Sebi (Ja) koje vibrira sa Umom (sa tim medialnim Ja). Zbog toga što svi dijelimo isti Um a iz njega uzimamo samo ona Znanja koja služe našem inicijalnom planu-duši, mi uistinu taj Um doživljavamo RAZ-Umom, razdvojenim od Cjeline Univerzuma. Ta razdvojenost je prividna. Prividna je samo onome koji je razdvojen. Uistinu, sve u univerzumu je uvijek povezano jednom zajdničkom niti: UMOM. Zato i svaka MISAO, dakle vibracija prevedena u svoj pojmovni izraz, direktno (kroz UM) utiče na Univerzum da se pokrene i da toj 'misli' pronađe adekvatnu misao (vibraciju) koja će automatski da balansira njeno usmjerenje, da joj da protiv-težu a univerzumu da omogući da ponovo ostvari svoj MIR-balans.

Misao je dakle, Znanje-o-Sebi iz apsoluta koje svojom projekcijom kroz UM biva prevedeno u svoj vibracioni aspekt (frekvenciju) a koja, opet, dalje biva prevedena u svoj pojmovni aspekt shvatljiv razumu jedinke (biću) koja (koje) se kroz njega manifestuje.

Poslednja izmena:
to više nije smiješno

ah da, je li već netko vagao, recimo, jedan brodski motor u hodu i u mirovanju, u ovoj ili onoj poziciji? ili jednu raketu? ili turbinu?

kako mogu vagati nešto nematerijalnog? kako teška je koja i čija zamisao?

je li je pronalaženju duše prethodilo eksperimentiranje na biljkama, gljivama i životinjama, omiljenim vježbama suvremenih umova?

Duševne bolesti ne postoje. Duša ne može da oboli. Ono što 'oboli' jeste naše shvatanje, naša percepcija, tačnije 'oboli', iskrivi se naše shvatanje projekcije kao i shvatanje same duše. Iako shvatanje stvaramo razumom, sam razum ne oboli niti boluje. Onaj koji boluje je onaj koji sve, pa i bolest doživljava u Sebi i po Sebi, a to je biće-koje-jesmo. Duša dakle ne može da oboli a evo i zašto:

Duša je iskonska (iz Sebe-Boga) stvorena namjera za iskustvom...opet Sebe.
Duša nikada ne gubi Znanje-o-Sebi, dakle ne može da bude promijenjena. Međutim, ono što i te kako može da se promijeni jeste shvatanje tog Znanja (namjere) kada ono kao informacija zavibrira unutar razuma. Shvatanje zavisi od spoznajne širine. Kada se tom širinom obuhvati informacija koja inicira proces kreacije (iskra) onda se stvara percepcija po tom shvatanju. Percepcija duše nije isto što i sama duša, onakva kakva jeste. Percepcija je istinski razlog iskrivljenja namjere. Kada je namjera toliko iskrivljena da se čak i onaj bazični plan iskrivi po percepciji, biće može da 'oboli' do te mjere da i Sebe-'čovjeka' vidi kao sasvim drugačiji izraz....da se doživljava drvetom recimo. To je ono što nazivamo 'duševnom bolešću', mada je spektar 'oboljenja' neograničen. Ali ako se vratimo na ono što sam gore ispisao vidjet' ćemo da to nema nikakve veze sa dušom koja je oboljela, te se i sam izraz 'duševna bolest' koristi u NE ZNANJU, dakle i samo to shvatanje je već jedno od iskrivljenja. Za razliku od razuma koji služi kreaciji i projekciji bilo kakve percepcije, da l' po duši il' po iskrivljenju (shvatanja) duše, duša uvijek ostaje ČISTA. Jedino što se pri manifestaciji njenog iskrivljenja dešava jeste da se duša, kao iskonska namjera, potisne iz centra pažnje a na njeno mjesto se postavlja iskrivljenje koje diktira manifestaciju realnosti, doživljaj. Duša će se realizovati kad-tad, to je njen iskonski zadatak, njen jedini plan. Zato postoje i re-inkarnacije, duše naravno a ne čovjeka, dakle ponovni pokušaji manifestacije jedne te iste namjere, jednog te istog Znanja kakvo ono jeste u Sebi.

Duša, sama po Sebi ne može da inicira proces projekcije ili kreaciju. Biće-koje-jesmo je inicijator, Tvorac, apsolut i ono ima apsolutnu moć nad kreacijom. Kreacija je proizvod njegove Želje. Sve je podređeno biću. Duša-razum-tijelo su dio mehanizma projekciije, kreacije. Biće, dakle, odlučuje kada je vrijeme da se iz ovog tijela pomjeri...to ne čini duša. Ono dušu 'izvlači' iz jednog i 'utiskuje je' u drugo tijelo. To se dešava sve dotle dokle ima ne-realizovanih namjera u toj duši. Proces je VJEČAN.

A 'zlo i dobro' su posledica suda, dakle posledica su centriranja bića unutar razuma. Tako, u bilo kojem momentu kada nam se desi da nekoga osuđujemo, da mu presuđujemo, da ga gledamo kroz 'dobro i zlo' treba da znamo da smo se Mi-biće-koje-jesmo, centrirali u razumu. Potisnuli smo, bar za taj trenutak našu iskonsku namjeru, dušu, u sjenku i sada doživljavamo realnost centrirani u razumu. Ponekad smo čisto tjelesni što je znak da je naše biće centrirano u projektovanom dijelu našeg shvatanja-o-Sebi, u našem energetskom polju, u tijelu.

Ti si se bas potrudio:klap:
Cenim to a odgovor nesto kasnije, bese ovo naporan deo dan i na poslu i inace, da DUSOM dahnem:(

Poslednja izmena:
Razgovarao sam sa drugom o tome da li ima života posle smrti, ja potajno verujem u reinkarnaciju, on želi da veruje u nju, ali smatra da čovek možda ne poseduje dušu.Kaže da je možda sve stvar hemijskih reakcija koje se dešavaju u mozgu, jer kaže ako bi postojala duša, kako onda ona pati, ako je odvojena od samog tela (bića) kada smo na primer bolesni. Naime, on je gledao neku emisiju gde su naučnici došli do toga da se sve može naučno objasniti.

Tema je dosta apstraktna i ne verujem da će mo naći rešenje, mene interesuje šta vi mislite da li čovek poseduje dušu ili je sve što se dešava plod nekakve hemije.

svaki put kada izbacis seme izbacio si ono malo duse....

pouka... da bi je sacuvao, nikada seme uludo ne bacaj

Potraga za dušom?
Koješta.
Kome duša uopšte treba?
Ako slučajno i naiđeš na nju ostavi je da čami u tami i nikom
ne priznaj da je imaš, ni pod mukama.
Imati dušu danas je nepotrebno, čak štetno, isto je kao imati urođenu manu,
tešku bolest, biti lud ili glup.
Gledaće te sažaljivo, a iza leđa podrugljivo "dobar ko hleb... ma duša
od čoveka..idiot".
Naročito ne priznaj svojoj srodnoj duši, jer i ona, onako porobljena i ugnjetena
jedva čeka da nađe žrtvu da je tlači. Staviće te prvo na ispit, proveru, na kantar,
a posle teško tebi.
Za života duša je tu, sve dok srce pumpa, a mozak izmišlja.
Posle toga?
E posle toga nema ničega, pa ni duše.
Duša ima taman toliko energije da ugasi sveću pored odra i to je to.
A reinkarnacija?
Šta može iz šake jade, šake pepela, jednog nemoćnog poslednjeg
izdaha da reinkarnira?
Da je čovek zvezda, pa kad se ugasi da zrači kroz kosmos još
ko zna koliko svetlosnih godina!
Ali ako si video poluraspadnutu lešinu utopljenika, odmah ćeš shvatiti
da je tu kraj priče. Jedino što odatle može izaći jeste metanski prdež
malog dometa, ali ipak dovoljan da pobegneš glavom bez obzira, i nadam se
zauvek zaboraviš sve što te kopka i o duši i o reinkarnaciji i o besmrtnom
životu u Raju?
Zar nije vreme da prestaneš da budeš Dete?
Nego lepo ščepaj taj svoj strah od smrti za gušu, pljuni mu u lice i pokaži
mu srednji prst.
I postani Čovek.

Potraga za dušom?
Koješta.
Kome duša uopšte treba?
Ako slučajno i naiđeš na nju ostavi je da čami u tami i nikom
ne priznaj da je imaš, ni pod mukama.
Imati dušu danas je nepotrebno, čak štetno, isto je kao imati urođenu manu,
tešku bolest, biti lud ili glup.
Gledaće te sažaljivo, a iza leđa podrugljivo "dobar ko hleb... ma duša
od čoveka..idiot".
Naročito ne priznaj svojoj srodnoj duši, jer i ona, onako porobljena i ugnjetena
jedva čeka da nađe žrtvu da je tlači. Staviće te prvo na ispit, proveru, na kantar,
a posle teško tebi.
Za života duša je tu, sve dok srce pumpa, a mozak izmišlja.
Posle toga?
E posle toga nema ničega, pa ni duše.
Duša ima taman toliko energije da ugasi sveću pored odra i to je to.
A reinkarnacija?
Šta može iz šake jade, šake pepela, jednog nemoćnog poslednjeg
izdaha da reinkarnira?
Da je čovek zvezda, pa kad se ugasi da zrači kroz kosmos još
ko zna koliko svetlosnih godina!
Ali ako si video poluraspadnutu lešinu utopljenika, odmah ćeš shvatiti
da je tu kraj priče. Jedino što odatle može izaći jeste metanski prdež
malog dometa, ali ipak dovoljan da pobegneš glavom bez obzira, i nadam se
zauvek zaboraviš sve što te kopka i o duši i o reinkarnaciji i o besmrtnom
životu u Raju?
Zar nije vreme da prestaneš da budeš Dete?
Nego lepo ščepaj taj svoj strah od smrti za gušu, pljuni mu u lice i pokaži
mu srednji prst.
I postani Čovek.

Kada shvatis da dusa uopste nije kod tebe,
nego kod nekog ko moze biti drag,
kako postupiti?
Traziti svoju dusu nazad? Ali, sta bi tada sa njom, pa za toliku nema dovoljno mesta;
Odreci je se, demonstrativno i javno, jer je bila dovoljno neposlusna da kod drugog odluta?
Razmisljati zasto je uopste otisla, i kako to da se bas kod nekog dragog uselila?
Prijaviti kradju, jer uopste nije dokazano da li je sama otisla ili je ukradena?
Prihvatiti neminovnost i zastititi njen novi dom?

Samo 21 gram, a toliko pitanja...

kako postupiti?
Traziti svoju dusu nazad? Ali, sta bi tada sa njom, pa za toliku nema dovoljno mesta;
Odreci je se, demonstrativno i javno, jer je bila dovoljno neposlusna da kod drugog odluta?
Razmisljati zasto je uopste otisla, i kako to da se bas kod nekog dragog uselila?
Prijaviti kradju, jer uopste nije dokazano da li je sama otisla ili je ukradena?

Smiri se beže-nije nam duša još ni u nosu...:hahaha:
Ali vidi kad si ,delom,u pravu...Nekad,ali samo nekad,prija našoj duši neka interakcija s nekim
i taj kontakt je toliko mio i važan da prvazilazi dragošću i zaljubljenost i svu lepotu viđenu...
Taj bliski duhovni kontak nije čest (ja ga imam ili jedan ili ni jedan tokom dana),ali ,što se kaže
-nema tih para...
Boemski život je potražnja za tim interakcijama...
Priče ribolovaca uz vatru večernju teže tim interakcijama duša...
Ne može duša iz nosa iskočiti,ali može malo "opipati " drugu sličnu i prepoznati
iskonsko u sebi i njoj istog trena...
Najbolji prijatelji su mi oni s kojima sam dušama se dodirnuo...:)

Imam negde jednu fotografiju jedne predivne duše,ali je ne mogu naći-mora da je ipak ostala kod drugara...
Nekoliko takvih fotografija smo napravili na grobu njegove matere kad smo davali 6 nedelja i okupili se oko
groba...Nepravilan svetlosni stub iz groba naviše,put neba je na svakoj takvoj fotografiji-četiri ili pet različitih
snimaka s digitalnih fotoaparata...Ta svetlost se vidi na fotografijama-mi je tamo nismo zapazili...
Nismo pravili famu od toga-svi smo to smatrali normalnim (sve sam pecaroš:mrgreen:)-malo su žene bile
potrešene,dok smo se mi osećali nekako počašćenim...Ja lično ne vidim u tome ništa neprirodno...
Svoju ličnu dušu uvek smatram pomalo detinjastom i neodraslom...:lol: Kaže se infatilnom...:hahaha:
E sad...tužno je što ni duše nisu večne...Nekad se, delimićno,utrefi da se ponovo rode (ima slučajeva!),
ali se bolnost i trnjenje umiranja ne može preskočiti...Nerado o tome pišem,ali kad Mistik insistira...
(I naravno da nisam tvrdokorni materijalista,samo sam ekstrovert,ali koji razume i introverte...)

Hvala na iskrenosti,
(mada celu sliku pojava treba ostaviti kao otvorenu, ko zna da li je to ili nešto drugo)

dakle ipak, fizički rečeno, smatraš da postoje polja koja su "nadležna" za Iracionaln i nematerijalne komponente i koja "tvore i drže" nematerijalni svet da se ne raspadne ovaj materijalni i raspadivi !

Kako pišemo Zakon?
Da li su to samo naše predstave ili tuđe a modifikovane/prilagodjene?
Da li mi samo upodobimo skup tudje iracionalnosti u datom kontekstu ili smo zaista "bogovi" ? ?

kako postupiti?

ti si ovo pobrkao sa srcem. tvoja dusa je tu, ne mice ona nikud (osim kad otprhne od tela kad kucne sitni cas...a tad joj ne treba ogledalo da se uporedjuje sa drugim, samo se otpuste lanci i uzleti). a srce...ili ti ga ukradu ili ga das (nekad i ne pita dusu da li je to pametno, kao gushche u magli). niti mozes ukrasti neciju dusu. mozes samo da prizeljkujes da se tako divna sa tvojom cvrsto spoji, uz nju stisne i ne pomisli da ikad ode.

ti si ovo pobrkao sa srcem. tvoja dusa je tu, ne mice ona nikud (osim kad otprhne od tela kad kucne sitni cas...a tad joj ne treba ogledalo da se uporedjuje sa drugim, samo se otpuste lanci i uzleti). a srce...ili ti ga ukradu ili ga das (nekad i ne pita dusu da li je to pametno, kao gushche u magli). niti mozes ukrasti neciju dusu. mozes samo da prizeljkujes da se tako divna sa tvojom cvrsto spoji, uz nju stisne i ne pomisli da ikad ode.
Ne bih da vas sneveselim,ali duša je neemotivna u smislu u kom vas dvoje snevate...
Setite se najranijih dečijih snova...Tad ste sanjali o vašoj duši ili nekim "delovima" nje...
Ima ponajviše veze s egom i tu je pomalo JA KOJI JESAM blizu...Ali...Nije to imanentno nekom apsolutu ili nećem
drugom trećem-jedinstveno je ,a kako nastaje-nemam pojma...
Iz dečijih snova se sećam da je usamljeno veoma i da ima i nešto (kao Kastenedini Variorsi-letači) koji su
pretnja i od kojih se valja kloniti i tražiti skrovitija mesta...Čudno je i to kretanje po prostoru koje je
baš to letenje,a nekad i onemogućeno i ukoćeno do stajanja...
Verovatno bi se moglo razmotati to sečanje sasvim,a sigurno i jeste,ali se od psihića smatralo halucinacijama...
Mislim da bi i samu funkciju halucinacija (kao odbrambeni mehanizam od straha od smrti,kastracije i sl) valjalo
preispitati jer je moguće da je povratak u primordijalno stanje pre rođenja...
Inače,mislim da je Kasteneda u mnogo čemu preterao-ima tu i nezdravih imaginativnih ideja (i kod njega se mešaju
muzike sfera kojih u vakuumu nema i duše ne znaju za zvuk...),ali ima i sećanja...I Don Huan je prilično mačo :mrgreen:...
Nadam se da ja nisam...:roll:

Poslednja izmena:

Back