Da li bi bilo bolje?

ma jok,srbi su verovali ili ne...krivi za izbijanje prvog svetskog rata,i dovodjenje drugog na ove prostore...za dolazak ustasa iz imigracije,i od jednog teroristickog pokreta postao drzavotvorni....srbi su opet krivi za toliki bum komunizma koji se desio tokom tog rata...pad sopstvene monarhije,ogromna razaranja i gubljenje simpatija zapadnih saveznika stajanjem na stranu rusima....
p.s...nemislim da su srbi bili komunisti,vec da je zbog rata kpj iskoristila priliku da se dokopa vlasti....mada....ko zna sta bi bilo u rusiji i africi da hitler nije trosio koliko toliko vojske ovde...a i dragocenog vremena...definitivno bi izgubio,ali jugoslavija bi prosla ko spanija ili svedska

Slučaj 27. marta 1941.Odluka vlade Cvetković-Maček da Jugoslavija pristupi Trojnom paktu sa Nemačkom izazvala je veliko protivljenje nekih srpskih stranaka i naročito masovan otpor srpskog naroda (ne i drugih jugoslovenskih naroda), što je i dovelo do vojnog puča 27. marta.
Da li bi mozda bilo bolje da smo pristupili tom Trojnom Paktu?

Zar to nije organizovala Engleska? Našla plodno tle, pa posejala. Da izvuče svoju ....., ali je ipak morala da ratuje. Pazimo se, bolje, da i sada ne budemo plodno tle za nekog drugog. Ali čini mi se da je već kasno. Stvar je dobrano proklijala.

Ljudi ,trebalo je da pristupimo Trojnom paktu,jer gledajte,kada bi dosli rusi ili saveznici,ne bi isli i tukli i ubijali civile(barem se nadam)ali ne bi dostiglo sigurno meru onu kao sto su ustase to uradile!Mislim porobili bi oni nas,ali ne bi se onoliko krvi prolivalo kao sto je i bilo.Ljotic bi odmah pruzio saradnju ,osnovala bi se drzavna vojska...Ali kada bi se zavrsio rat,pa pogledajte Nemacka bre iz samog pepela digla ,a mi iz pepela se vracamo u pepeo!

Ljudi ,trebalo je da pristupimo Trojnom paktu,jer gledajte,kada bi dosli rusi ili saveznici,ne bi isli i tukli i ubijali civile(barem se nadam)ali ne bi dostiglo sigurno meru onu kao sto su ustase to uradile!Mislim porobili bi oni nas,ali ne bi se onoliko krvi prolivalo kao sto je i bilo.Ljotic bi odmah pruzio saradnju ,osnovala bi se drzavna vojska...Ali kada bi se zavrsio rat,pa pogledajte Nemacka bre iz samog pepela digla ,a mi iz pepela se vracamo u pepeo!

1. Bili bi nemačka kolonija (znam iz prve ruke)
2. Nemačka se nije sama digla iz pepela, pomogle su joj zapadne temlje (bivši neprijatelji) da bi predstavljala štit protiv uticaja SSSR-a.
3. Oni isti koji su Nemačku podigli iz pepela, sada nas bacaju u pepeo.
Uostalom, posle rata svi su generali.

A to što bi se Srbi borili na frontovima protiv saveznika? A plaćanje ratne odštete?
Ne kažem da ne bi bilo bolje, ali još se neki faktori trebaju uzeti u razmatranje.
Sporazum sa Hitlerom je značio samo dozvolu prolaska logističke podrške (hrana, odeća i slično) kroz Jugoslaviju do nemačkih trupa u Grčkoj.
Nikako se ne bi Srbi borili na nemačkoj strani.
No, treba imati u vidu i to da je Hitler do tog momenta već prekršio more potpisanih sporazuma, pa bi se možda sporazume sa vladom Cvetković - Maček možda na kraju pretvorio u okupaciju Jugoslavije bez ispaljenog metka.
U svakom slučaju mislim da je sporazum trebao biti potpisan, da bi to svakako smanjilo broj žrtava koje je naš narod pretrpeo za vreme Drugog Svetskog Rata.
Saveznici su bili daleko i nisu bili u mogućnosti da nam na bilo koji način pomognu. Englezima je bilo u interesu da se zarati kod nas, kako bi oslabio pritisak na njih.
Postoji mišljenje da bi sve bilo drugačije da je Nemačka napala SSSR ranije, te da je taj napad odložen zbog nas, ali...
Sve je to špekulisanje u stilu "šta bi bilo kad bi bilo".

Back