Da li ateisti mogu biti dobri Srbi?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
А онда нестала под налетом ислама. Значи да је ислам јачи'?

Тема: Атеисти могу бити добри Срби шта год то значило.

Нација нема везе са религијом, немојмо правити исте грешке 100-тину пута.

Uporedi brojno stanje anadolijske vojske i srpske.
Zbog cega su komunisti muslimane proglasili nacijom?

Covek je Srbin, bio ateista , musliman ili hindus. Tako da nema o tome sta da se polemise.
Postoji i gradjanski nacionalizam ali vidim da to ovde niko ne pominje.
Човек није Србин, него живо биће, које се разликује од осталих живих бића по својим особинама. Те особине имају многе форме. По тим формама бића су означена у неколико група живих бића. Тако долазимо до бића људи. А људи се деле по људским особинама којих има много. Које особине праве човека Србином? О томе је била тема. Ако модератори сматрају да би било од помоћи подигнути ту тему нека то и ураде.

Poslednja izmena:
Srpska teritorija je i bila najveca za vreme pravoslavlja,tacnije pravoslavnih vladara.
A teritorija Rimskog Carstva je bila naveca za vreme mnogobostva, bas kao i grcka teritorija za vreme vladavine Aleksandra Makedonskog, paganina i homoseksualca. I sto je jos gore, Otomansko Carstvo bilo je najvece u vreme vladavine islama, a Britansko Carstvu pod vlasdcu kraljice Viktorije koja je bila i poglavar Anglikanske crkve.

Zar ne umes da nesto smisljenije i ozbiljnije postavis? Stalno prosipas ovakve "bisere". Zamisli bila je i najveca i najmanja bas za vreme pravoslavlja.

Poslednja izmena:
Da li Srbi mogu biti jehovini svedoci, adventisti, mormoni, islamisti...i ostali KOJI NISU PRAVOSLAVCI?

Da li su to samo POLOVICNI SRBI ili PUNOPRAVNI?

Molim samo smislene odgovore.
Наравно да могу.

Свако ко се осећа Србином Србин је, било које да је вере, идеологије, атеиста...

А чак и онај ко није то по крви, ако се осећа да овоме народу припада.

Наравно да могу.

Свако ко се осећа Србином Србин је, било које да је вере, идеологије, атеиста...

А чак и онај ко није то по крви, ако се осећа да овоме народу припада.

Осећаји нису мерило, јер су нестабилни. Замисли данас се осећаш Српкињон а сутра Либијком, како би то изгледало?

Kako god,ali su upravljali. Srbija je od smrti Dusanove pa sve do dan danas protektorat.
Bice da ne pravis razliku izmedju protektorata i vazalstva. Srbija je i pre Dusana bila vazalna drzava, samo ti to ne znas. Uci istoriju, inace unuci ce ti dodeliti keca za neznanje koje ovde prosipas. Pre nego sto zapocnes ucenje istorije nemanjicke drzave, moraces da upitas Agarta, da li je ta istorija Nemanjica buducnost, sadasnjost ili proslost. Ako ne zna Agarta, pitaj CrnogDjavla. Oni su eksperti za istoriju buducnosti i sadasnjosti.

Осећаји нису мерило, јер су нестабилни. Замисли данас се осећаш Српкињон а сутра Либијком, како би то изгледало?
Како коме. Онај ко је нестабилан увек је у проблему, таквом све смета.

Ја сам одрасла у породици која је српска и у српском националном духу сам васпитавана, била и остала то увек, чак и кад се наводно "забрањивало".

Нас нико није могао спречити да и после другог светског рата славимо славу, и све верске празнике,

Ја сам крштена 1969. а моји родитељи се венчали у цркви 1958, ја сам се венчала у цркви 1988.

Значи, ко је био Србин и верник био је увек, остало су само изговори новокомпонованих Срба и новокомпонованих православаца.

sto se tice samog naslovnog pitanja ..ateisti mogu biti srbi..( samo budala negira mogucnost ) ali da li to i jesu?
dovoljno je ispratiti pisanja nekih ateista na ovom forumu..ateizam u srbiji je itekako oblikovan Partijom..
sasvim je normalno da neko veruje u boga kao sto je takodje sasvim normalno da neko ne veruje u boga..( covek mora vrlo pazljivo i kontinualno da preispituje svoja uverenja ..sva svoja uverenja ..zbog opasnosti od zablude i slepila izazvanog sopstvenim licemerjem )
pre drugog svetskog rata u srbiji je retko ko bio ateistom ali tad je taj ateista bio srbinom ..mderni ateisti su ateizam prihvatili od kumunjara..znaci srpski komunisticko - postkomunisticki ateista je ne samo anti religijski nastrojen vec i antinacionalno..odnosno odnarodjen je..
retko koji srbin je i danas ateista..ogresio bih dusu kad bih rekao da nema srba ateista..to uglavnom vise nisu srbi..to su "evropejci"

Како коме. Онај ко је нестабилан увек је у проблему, таквом све смета.

Ја сам одрасла у породици која је српска и у српском националном духу сам васпитавана, била и остала то увек, чак и кад се наводно "забрањивало".

Нас нико није могао спречити да и после другог светског рата славимо славу, и све верске празнике,

Ја сам крштена 1969. а моји родитељи се венчали у цркви 1958, ја сам се венчала у цркви 1988.

Значи, ко је био Србин и верник био је увек, остало су само изговори новокомпонованих Срба и новокомпонованих православаца.
Bas tako, u tu novokomponavanu pravoslavnu srpsku bratiju spadaju i ovi sa dobrim penzijama, kao sto su Pecinski covek, CrniDjavo, Agarta i, naravno, Vlajko. Svi su on nekakda bili revni clanovi SKJ, samoupravljaci, izlazili na doceke i ispracaje naseg velikog sina naroda i narodnosti, dobili stanove maltene besplatno, izgradili vikendice po selima i Jadranskoj obai, a sada se toga ne secaju ni pod razno, izvadice ti oci ako im to kazes.

Bas tako, u tu novokomponavanu pravoslavnu srpsku bratiju spadaju i ovi sa dobrim penzijama, kao sto su Pecinski covek, CrniDjavo, Agarta i, naravno, Vlajko. Svi su on nekakda bili revni clanovi SKJ, samoupravljaci, izlazili na doceke i ispracaje naseg velikog sina naroda i narodnosti, dobili stanove maltene besplatno, izgradili vikendice po selima i Jadranskoj obai, a sada se toga ne secaju ni pod razno, izvadice ti oci ako im to kazes.

ima i toga..imam rodjaka koji je nekada bio istaknuti clan partije opstinski funkcioner.kad je god dolazio na lsavu kod njegovog brata a mog dede obavezno je bezao napolje kad se sekao kolac.. a danas je clan crkvenog odbora
dansnja srpska pravoslavna crkva je itekako odnarodjena

Атеизам постоји од постанка света, мало то везе има с комунизмом или било којом идеологијом.

Уосталом, и шта је то тачно "атеизам"?

Преширок појам.

Шта је онај ко верује у Бога, или неку неодређену "Вишу Силу", а тога има милион варијанти, а не признаје ниједно од постојећих религијских учења, или не признаје до у танчине, ко не иде у цркву, из многих опет разлога, и тако даље...?

Зар није и вера у "материју и њене вечне промене", или нешто слично, исто једна врста вере? ...

ima i toga..imam rodjaka koji je nekada bio istaknuti clan partije opstinski funkcioner.kad je god dolazio na lsavu kod njegovog brata a mog dede obavezno je bezao napolje kad se sekao kolac.. a danas je clan crkvenog odbora
dansnja srpska pravoslavna crkva je itekako odnarodjena
Свуда су се увукле бивше комуњаре - превртачи, има их и у Крунском савету, рецимо...

Но, добро, да не ширимо тему, али ето, нек се каже.

У овом случају је битно да је и црква, иако би требало да се бави духовним, попримила много од световног, да је то у ствари преовлађујуће.

Тако се бави и питањем нације, па поистовећује нацију и веру.

Али, и то је због интереса - ако ниси православац, онда ниси део њиховог "стада". ;)

Атеизам постоји од постанка света, мало то везе има с комунизмом или било којом идеологијом.

Уосталом, и шта је то тачно "атеизам"?

Преширок појам.

Шта је онај ко верује у Бога, или неку неодређену "Вишу Силу", а тога има милион варијанти, а не признаје ниједно од постојећих религијских учења, или не признаје до у танчине, ко не иде у цркву, из многих опет разлога, и тако даље...?
Onaj ko veruje u neku neodredjenu "Visu Silu" nije ni vernik niti ateista, on je jednostavno agnostik.

Зар није и вера у "материју и њене вечне промене", или нешто слично, исто једна врста вере? ...
Da, ateizam postoji od dana kada su izmisljeni bogovi i traje sve do danasnjeg dana.[/quote]Vera u materiju nije svojstvena ateistima i stav da je materija energija, da je neunistiva, da menja pojavne oblike spada u domen nauke koja se popularno naziva fizika. I onaj ko u to veruje i ko proucava materiju kao pojavni oblik energije, ne spada u vernike vec u fizicare

Onaj ko veruje u neku neodredjenu "Visu Silu" nije ni vernik niti ateista, on je jednostavno agnostik.

Da, ateizam postoji od dana kada su izmisljeni bogovi i traje sve do danasnjeg dana.
Vera u materiju nije svojstvena ateistima i stav da je materija energija, da je neunistiva, da menja pojavne oblike spada u domen nauke koja se popularno naziva fizika. I onaj ko u to veruje i ko proucava materiju kao pojavni oblik energije, ne spada u vernike vec u fizicare[/QUOTE]

Да...

Агностик је онај који сматра да се истина не може утврдити, или га она заправо - не интересује, или сматра да то није ни битно. :)

Али са становишта "класичног верника" (ма шта то значило), а и са становишта официјелно установљених цркви и религијских система, и агностик је врста атеисте, у сваком случају "отпадник", мада то шири појмове.

И, онда, стварно, шта значи "атеиста"? Ми то одређујемо негативно, поједностављено "онај који не верује у Бога", или ко негира било какву "Вишу силу". Теиста је онај који каже: "Бог постоји", атеиста каже "Бог не постоји"...

А шта је онда "антитеиста"?
Да ли је разлика само у степену активности/пасивности према теизму, Богу, религијама...?

Vera u materiju nije svojstvena ateistima i stav da je materija energija, da je neunistiva, da menja pojavne oblike spada u domen nauke koja se popularno naziva fizika. I onaj ko u to veruje i ko proucava materiju kao pojavni oblik energije, ne spada u vernike vec u fizicare

Агностик је онај који сматра да се истина не може утврдити, или га она заправо - не интересује, или сматра да то није ни битно. :)

Али са становишта "класичног верника" (ма шта то значило), а и са становишта официјелно установљених цркви и религијских система, и агностик је врста атеисте, у сваком случају "отпадник", мада то шири појмове.

И, онда, стварно, шта значи "атеиста"? Ми то одређујемо негативно, поједностављено "онај који не верује у Бога", или ко негира било какву "Вишу силу". Теиста је онај који каже: "Бог постоји", атеиста каже "Бог не постоји"...

Да ли је разлика само у степену активности/пасивности према теизму, Богу, религијама...?[/QUOTE]

Још увек невидим како безбожник или Атеиста може бити Србин и Атеиса или Србин и безбожник? Мислим да би било правилније рећи да је тај и тај српски Безбожник,или српски Атеиста него Србин Безбожник или Србин Атеиста

Да ли је разлика само у степену активности/пасивности према теизму, Богу, религијама...?

Још увек невидим како безбожник или Атеиста може бити Србин и Атеиса или Србин и безбожник? Мислим да би било правилније рећи да је тај и тај српски Безбожник,или српски Атеиста него Србин Безбожник или Србин Атеиста[/QUOTE]

Жао ми је ако не видиш.

Припадност нацији требало би да буде одвојена од припадности некој религији.

То је једноставно.

Зашто без потребе компликовати тако једноставну чињеницу?

Због тога нам и иде све овако како иде, траљаво, јер многи заправо нису довољно национално свесни, па бркају појмове, као и ти.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back