Da li ateisti mogu biti dobri Srbi?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da li Srbi mogu biti jehovini svedoci, adventisti, mormoni, islamisti...i ostali KOJI NISU PRAVOSLAVCI?

Da li su to samo POLOVICNI SRBI ili PUNOPRAVNI?

Molim samo smislene odgovore.

Zašto da ne? Ljudi se prvenstveno dele na dobre i loše.

Ja verujem u Boga, i ne volim kada mi se neko podsmeva zbog toga. Koliko ti tolerišeš moje mišljenje toliko ću i ja tvoje.

Da li Srbi mogu biti jehovini svedoci, adventisti, mormoni, islamisti...i ostali KOJI NISU PRAVOSLAVCI?

Zahtevas smisljene odgovore, a postavljas suludo pitanje. Od kada je vera odredjivala nacionalnost coveka. Samo ogranicena svest moze tako da razmislja. Naravno, i pravoslavni popovi tako idiotski razmisljaju i propovedaju; za njih ne postoji Srbin JS, Srbin katoli, Srbin musliman, Srbim agnostik. Srbim ateosta. U pitanju je svest ogranicena religijskim dogmama i nacionalisctikom ideologijom.

Nisam razumeo sta si hteo reci.....Pojasni....

Da su zastranili svi oni koji nisu pravoslavci?

Htjeo sam reci, da je dovoljno da budes Srbin punopravni samo da budes dobar covjek i da doprinosis drzavi...Od politicira recimo niko nije Srbin i vas mali broj ateista bi bili Srbi zato sto vas je vecina naklonjena Evropi, a Srbiju smatrate zatucanom, a i vecina onih kvazi vjernika sto im crkva mijenja Boga...Jel sad dovoljno smisleno?

Zahtevas smisljene odgovore, a postavljas suludo pitanje. Od kada je vera odredjivala nacionalnost coveka. Samo ogranicena svest moze tako da razmislja. Naravno, i pravoslavni popovi tako idiotski razmisljaju i propovedaju; za njih ne postoji Srbin JS, Srbin katoli, Srbin musliman, Srbim agnostik. Srbim ateosta. U pitanju je svest ogranicena religijskim dogmama i nacionalisctikom ideologijom.

Slazem se sa tobom.

Ali, takav stav crkve dovodi nas u stanje da NE ZNAMO NI KO SMO NI KOLIKO NAS IMA!

Bez razresenja tog IZUZETNO ZNACAJNOG PITANJA svi napori da se Srbi koliko-toliko ujedine - bice potpuno UZALUDNI.

Crkva, kao najuglednija ustanova u srpskom drustvu - MORA KONACNO ZVANICNO I PRECIZNO DA SE IZJASNI O TOM PITANJU!

Ali, SPC ne kaze tako, vec obrnuto: NE MOZE!

Briga mene šta kaže SPC. Ja sam rođena u Srbiji, živim u Srbiji, roditelji su mi Srbi, svi preci, kao i sva uža i šira familija za koju znam su mi Srbi, govorim srpski, imam srpsko državljanstvo, tako da se ja osećam i izjašnjavam kao Srpkinja, bez obzira na to što nisam krštena i ne verujem u hrišćanskog boga i to pravo niko ne može da mi oduzme.

To kazes ti i jos neki...

Ali, SPC ne kaze tako, vec obrnuto: NE MOZE!

Mišljenje SPC ne treba shvatati ozbiljno, to je gomila čikica koja i dalje živi u srednjem veku. Ko uostalom izjednačava verski i nacionalni identitet? Možda još samo arapske države to rade, nisam siguran...
Ako nisi 100% naš, onda si protiv nas...to je taj mentalitet, daleko bilo...

Svi koji naginju svojim novokomponovanom vjerskom osjecanju nisu i ne mogu biti Srbi. Pravih Srba je nestalo hristijanizacijom, a Polusrba je ostalo jos malo u poluvjerackom pravoslavlju.

Slazem se sa tobom.

Ali, takav stav crkve dovodi nas u stanje da NE ZNAMO NI KO SMO NI KOLIKO NAS IMA!

Bez razresenja tog IZUZETNO ZNACAJNOG PITANJA svi napori da se Srbi koliko-toliko ujedine - bice potpuno UZALUDNI.

Crkva, kao najuglednija ustanova u srpskom drustvu - MORA KONACNO ZVANICNO I PRECIZNO DA SE IZJASNI O TOM PITANJU!

Po meni Crkva nema sta da trazi na tom planu. Ona je lukretivna nevlaldina reliogiozna organizacija koja propoveda dogme, ali, uprkos njenom “najuglednijem statusu”, ne doprinosi nikakvom napredku drustva. U ovih zadnjih jedanaest godina, koliko traje njeno nametanje srpskom drustvu, izgradjen je veliki broj crkava i i utroseni ogromni novci na totalno neproduktivna radna mesta popova.

Ne znam sta drugo da ti kazem, ali znam da biti dobar Srbin ni malo ne zavisi od njegove religioznosti, tj. pripadnosti svetosavskom pravoslavlju.

Srbin je svako onaj tko se osjeca i izjasnjava kao Srbin .
To je jedina istina , a sve ostalo je lupetanje .
Svako je slobodan da pripada ili ne pripada nekoj vjerskoj zajednici .
To je njegov privatan izbor u koji nema niko prava da se mijesa .
Uostaloom , tako i ustav govori .
Ja sam Srbin ateista , da se izjasnim jasno i glasno .

Da pojasnim nesto onima koji izjednacavaju pripadnost vjeri i naciji .U americkoj drzavi Arizona postoji zenski manastir koji
pripada srpskoj pravoslavnoj crkvi .Svi stanovnici su pravoslavci , ali ni jedna monahinja nije srpkinja niti govori srpskim jezikom .
Upravnik manastira je Nijemac koji je prihvatio pravoslavlje .Interesantno je da pjevaju crkvene pjesme na srpskom .

ne moze se razumeti poreklo balkanskog konflikta a da se ne razume nacin zivota u vizantiji..da bi neko postao punopravnim clanom vizantijskog drustva morao je da prihvati veru i da tu svoju veru dokaze na delu..samo vernik i na reci i na delu mogao je biti vizantijcem..romejcem..i mogao je i imeprator da postane..no..kada se pocelo u vizantiji javljati etnicko..nacionalno pitanje..( u sustini podmetnuto od strane zapadnih etnickih drzava ) romejci su poceli da sebe smatraju grcima bugarima srbima..sto je zapocelo raspad vizantije..pa su se prvi izdvojili srbi i bugari..ti srbi su ceo svoj zivot ziveli po vizantijskom modelu i samo su za taj model i znali i taj nasledjeni model su primenili odnosno varijaciju istog i u svojoj drzavi.te je samo vernik na reci i delu mogao biti srbinom..
srbija koja se izdvojila iz vizantije nije sama po sebi bila jednistvena drzava sa jedinstvenom politikom i vlascu..te su se na zapadnim obodima te polusrbije poceli siriti katolicki uticaji i vrsiti konverzija srba pravoslavaca u katolike..te oni koji su prihvatali katolicantsvo za one srbe koji su ostali verni svojoj veri vise nisu bili srbima..pa su se ti pokatoliceni srbi pridruzivali katolickim hrvatima te i postali i nazivali se hrvatima..dalje na istoku uzdiglo se otomansko muslimansko carstvo..i krenulo u osvajanje ostataka vizantije..bugarske i srbije..i naravno na osvojenoj teritoriji sirili islam..pa oni srbi koji su se odrekli svoje vere i prihvatili islam za srbe koji su ostali verni svojoj veri vise nisu bili srbima..medjutim tu se javio jedan drugi problem..i pokatoliceni i islamizirani srbi su morali delom da dokazu da su "veci katolici od pape"..ili bolje objasnjeno recenicom " poturici niko ne veruje ako je turcin krvav do lakata on mora biti do ramena"..krv je pocela u potocima da tece medju bivsom bracom..i to traje vekovima..tek u dvadesetom veku nacinjen je ozbiljan pokusaj ujedinjenja prvobitno nazvan kraljevina srba hrvata i slovenaca ..pa kraljevina jugoslavija koja nije uspela da spreci etnicke pokolje u toku drugog svetskog rata..pa konacno kumunisticka jugoslavija koja je pokusala da stavi tacku na verske sukobe atesitickim pristupom. .kako se taj pokusaj pomirenja i sirenja bratstva i jedinstva zavrsio dobro znamo..

U jugoslovenskom komunizmu : citaj nacionalnost-musliman.

Slazem se sa tobom.

Yebote crkva, pa oni Srbe rasrbljavaju jos od Svetog Save.

Srbin je svako onaj tko se osjeca i izjasnjava kao Srbin .
To je jedina istina , a sve ostalo je lupetanje .
Svako je slobodan da pripada ili ne pripada nekoj vjerskoj zajednici .
To je njegov privatan izbor u koji nema niko prava da se mijesa .
Uostaloom , tako i ustav govori .
Ja sam Srbin ateista , da se izjasnim jasno i glasno .

Ja govorim o Srbinu kao punoci smisla Srbstva, a to je prehriscansko ili spoj prehriscanskog sa hriscanskim. U pravu si sa te strane: biti religiozan ili ne uopste nije vazno, jer kad je poceo rat u Hrvatskoj i Bosni rimokatolici i muslimani nikoga nisu pitali je li vjernik ili ateista. Vazno je bilo jesi li Srbin. Ako si bio Srbin, yebo si jeza.

ne moze se razumeti poreklo balkanskog konflikta a da se ne razume nacin zivota u vizantiji..da bi neko postao punopravnim clanom vizantijskog drustva morao je da prihvati veru i da tu svoju veru dokaze na delu..samo vernik i na reci i na delu mogao je biti vizantijcem..romejcem..i mogao je i imeprator da postane..no..kada se pocelo u vizantiji javljati etnicko..nacionalno pitanje..( u sustini podmetnuto od strane zapadnih etnickih drzava ) romejci su poceli da sebe smatraju grcima bugarima srbima..sto je zapocelo raspad vizantije..pa su se prvi izdvojili srbi i bugari..ti srbi su ceo svoj zivot ziveli po vizantijskom modelu i samo su za taj model i znali i taj nasledjeni model su primenili odnosno varijaciju istog i u svojoj drzavi.te je samo vernik na reci i delu mogao biti srbinom..
srbija koja se izdvojila iz vizantije nije sama po sebi bila jednistvena drzava sa jedinstvenom politikom i vlascu..te su se na zapadnim obodima te polusrbije poceli siriti katolicki uticaji i vrsiti konverzija srba pravoslavaca u katolike..te oni koji su prihvatali katolicantsvo za one srbe koji su ostali verni svojoj veri vise nisu bili srbima..pa su se ti pokatoliceni srbi pridruzivali katolickim hrvatima te i postali i nazivali se hrvatima..dalje na istoku uzdiglo se otomansko muslimansko carstvo..i krenulo u osvajanje ostataka vizantije..bugarske i srbije..i naravno na osvojenoj teritoriji sirili islam..pa oni srbi koji su se odrekli svoje vere i prihvatili islam za srbe koji su ostali verni svojoj veri vise nisu bili srbima..medjutim tu se javio jedan drugi problem..i pokatoliceni i islamizirani srbi su morali delom da dokazu da su "veci katolici od pape"..ili bolje objasnjeno recenicom " poturici niko ne veruje ako je turcin krvav do lakata on mora biti do ramena"..krv je pocela u potocima da tece medju bivsom bracom..i to traje vekovima..tek u dvadesetom veku nacinjen je ozbiljan pokusaj ujedinjenja prvobitno nazvan kraljevina srba hrvata i slovenaca ..pa kraljevina jugoslavija koja nije uspela da spreci etnicke pokolje u toku drugog svetskog rata..pa konacno kumunisticka jugoslavija koja je pokusala da stavi tacku na verske sukobe atesitickim pristupom. .kako se taj pokusaj pomirenja i sirenja bratstva i jedinstva zavrsio dobro znamo..
Nije ti los stil, ali je sadrzaj uzasan, totalno uvrnut, nema veze sa istorijskim cinjenicama.

Ja govorim o Srbinu kao punoci smisla Srbstva, a to je prehriscansko ili spoj prehriscanskog sa hriscanskim. U pravu si sa te strane: biti religiozan ili ne uopste nije vazno, jer kad je poceo rat u Hrvatskoj i Bosni rimokatolici i muslimani nikoga nisu pitali je li vjernik ili ateista. Vazno je bilo jesi li Srbin. Ako si bio Srbin, yebo si jeza.
Tacno tako , u Hrvatskoj sam bio ebao jeza sto sam Srbin .
I uopste ih nije interesovalo da li sam religiozan .
Na suludi nacin mi priznali srpstvo .
A ovdje bi neki da ga osporavaju , jer nisam religiozan .
Opet suludo na svoj nacin .

Licno misljenje: Naravno da MOZE I MORA!!!! Sta smo mi? Iran? Vatikan? Taj koji kaze da svi Srbi moraju biti pravoslavci ima ozbiljne probleme sa kompleksima! A Stefan Prvovencani dobi krunu od pape... U Srbiji jeste na prvom mestu pravoslavlje ali to isticati kao preduslov da bi bio PRAVI SRBIN je tako jedna odvratna glupost da nemam reci! Pa ti ortodoksni pravoslavci bi, da se kojim slucajem, pojavi i sam Hrist ispred neke crkve, isto ponovo razapeli na krst jer bi se osetili ugozenima... isto vazi i za katolike i za protestante i za evangeliste i jehove.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back