Da li ako nemamo faks nemamo i kritičko razmišljanje?

A ne. Malčice spinuješ sorry. Ako kažem da nešto nije beda to apsolutno nije isto kao da sam rekao da je luksuz. To nema veze sa vezom. Ja nikad nisam ni pomislio a nekmoli napisao da je luksuz otići u Grčku ili imati mobilni od 300-400 evra.Samo kažem da oni u bedi to ne mogu da priušte. Dve potpuno različite stvari. Nekad imam osećaj da je u Srbiji za neke ljude beda sve što nije na nivou standarda Nemačke. Mislim., šta reći.
Jeste beda ako se ti zbog toga posle odričeš nečega što ti je potrebno ili ti zafali novac jer si uplatio ratu. Ne razumem, pa na koga treba da se ugledamo po pitanju standarda, na Albaniju? Stalno slušamo kako smo mi bogata zemlja, gde i kome ode to bogatstvo?

Jeste beda ako se ti zbog toga posle odričeš nečega što ti je potrebno ili ti zafali novac jer si uplatio ratu. Ne razumem, pa na koga treba da se ugledamo po pitanju standarda, na Albaniju? Stalno slušamo kako smo mi bogata zemlja, gde i kome ode to bogatstvo?

Znači došli smo do definicije bede, to je problem. Za mene je recimo beda kad ljudi bukvalno nemaju za tri obroka dnevno , nose poderano odelo, kupuju u second hand, mogu da sanjaju o odlasku na more, mobilni onaj starinski itd itd. Nećeš verovati koliko i u Swe ima toga, nezaposlene singl majke sa decom npr. Znam i lično.
Ako voziš dobar auto, imaš smartphone , ideś u Grčku na more, beda nisi pa da dubiš na glavi. Nije luksuz ali nije ni beda već normalan život.

Najobrazovaniji ljudi su najčešće jako skromni ljudi i nikad ne ističu svoje obrazovanje.
Jeste. I ne vredi isto diploma prosečnog pravnika koji blage veze nema ni o čemu i mašinskog inženjera ili nuklearnog fizičara. Nije isto završiti neki nebitan smer sa ekonomskog ili biti neurohirurg koji mora da se školuje i usavršava bukvalno nekoliko decenija da bi to postao. Ovde kod nas najviše tupe ljudi koji su završili neki društveni smer i rade šablonski posao 40 godina. Znaš kad gradjevinski inženjer nešto zajebe na svom poslu ljudi gube živote i zdravlje i to ne može da se sakrije a kad neko sa ekonomskim fakultetom zaturi neki papir ili ne odradi nešto na vreme to je nikom ništa. Nije svako sa diplomom neki akademski gradjanin niti se bavi nekim poslom koji zahteva neke velike intelektualne napore i veliko znanje. Naprotiv, mnogi sa diplomama i ne koriste mozak na svom poslu i to baš oni koji rade po državnim firmama i ustanovama.

Poslednja izmena:
Na akademiji se sticu "zanatska" znanja, pocevsi od proporcija, osnova nacrtne geometrije, anatomija, akta, tehnika, materijala... sve sto samouki umetnik mozda otkrije a verovatno i ne kroz svoj rad. Svi koji upisu akademiju su takodje talentovani, talentovaniji od tih koji otpadnu na prijemnom, na prijemnom se vrednuje i uporedjuje njihov talenat i na osnovu toga ih primaju na akademiju. Skolovanje je za jednog umetnika apsolutno neophodno, bez njega se njegov talenat nikada nece u potpunosti razviti.

Uostalom i najveci medju njima, najveci renesansni umetnici su imali svoje ucitelje i skole koje su poghadjali, Mikelandjelo je ucio kod Girlandija a Da Vinci kod Verokija. Zanimljivo je da je posle svih tih vekova ostalo zabelezeno ko su im bili ucitelji iako je skola, bar po forumasima, bzenacajna stvar za talentovane ljude.

Ide ljudima koji sede na izmisljenom drzavnom poslu i ne rade ništa. Ni jedna zemlja sa ovom stopom pdv-a, poreza i raznih nameta ne može da bude ekonomski raj. Treba namiriti jedno 600-700 hiljada parazita u državnom sektoru kojima je rezultat rada čista nula.

Увек је боље уложити мањи труд за исти резултат осим ако не уживаш у том труду. Не вреди ти после школа када заборавиш знање из своје струке јер никад ниси ни радио у струци док те неко други шиба у томе коме је то само хоби.

Ниједна школа не учи критичком мишљењу него само преноси уско специјализовано знање. Неко ко је у великој мери сам свој газда и ко је сваштар мора да има одређено критичко размишљање да би дошао до закључака и знања које су му потребне за функционисање, док онај ко је више образован склонији је да плаћа услуге других и не занима га пуно других ствари осим сопствене струке.
Tako je, od fakulteta treba bežati, kao đavo od krsta.

Da bi znala od čega treba radnici da se zastite morala bi da zna barem osnove kako i šta funkcioniše u pogonu da bi mogla da proceni rizik? Na osnovu čega procenjuje rizik a nema pojma o toj struci ništa. Na osnovu gatanja u pasulj? Knjigovodstvo je sasvim drugi primer i knjigovodja se bavi finansijama i nije odgovoran za proizvodnju i za rad u pogonu. Ova guska se pita za bezbednost a blage veze o životu nema ni gde je ušla. Nije bezbednost na radu samo da se natakne na glavu zaštitni šlem.
Koliko mene secanje sluzi planove zastite na radu ne radi sam referent za zastitu, nego to radi u saradnji sa pogonskim inzenjerima jer referent ni po obrazovanju ni po oblasti ne mora da zna kako ide tehnoloski proces. Pa mu pogonski inzenjeri dostave izvestaje koje implementira u projekat zastite na radu za taj i taj pogon. Tako je bar funkcionisalo u moje vreme.

Mozda zena odlicno zna kako funkcionise rad na bagerima za otkop lignita, ili pak je expet za transport uglja a da nema pojma o kotlovima ili generatorima. O tome nemas pojma jer nisi ni ti strucan za svaki deo proizvodnog procesa. Na stranu tvoj licni animozitet jos od osnovne skole u odnosu prrema njoj.

Jeste. I ne vredi isto diploma prisečnog pravnika koji blage veze nema ni o čemu i mašinskog inženjera ili nuklearnog fizičara. Nije isto završiti neki nebitan smer sa ekonomskog ili biti neurohirurg koji mora da se školuje i usavršava bukvalno nekoliko decenija da bi to postao. Ovde kod nas najviše tupe ljudi koji su završili neki društveni smer i rade šablonski posao 40 godina. Znaš kad gradjevinski inženjer nešto zajebe na svom poslu ljudi gube živote i zdravlje i to ne može da se sakrije a kad neko sa ekonomskim fakultetom zaturi neki papir ili ne odradi nešto na vreme to je nikom ništa. Nije svako sa diplomom neki akademski gradjanin niti se bavi nekim poslom koji zahteva neke velike intelektualne napore i veliko znanje. Naprotiv, mnogi sa diplomama i ne koriste mozak na svom poslu i to baš oni koji rade po državnim firmama i ustanovama.
Ti nešto na moj račun? 😉 Svaka profesija nosi svoju dozu odgovornosti. Tako da i onaj ko se bavi finansijama, ako je pravna država, takođe može da završi iza rešetaka. Naravno da postoje profesije, koje imaju veći stepen odgovornost, u odnosu na neke druge. Ali, taj isti inženjer, ne može da odradi posao, ako ekonomista ne pripremi papirologiju i da zeleno svetlo da je sve legalno i uredno. Tvoje mišljenje sugeriše da ekonomista, samo sedi u fotelji, celo radno vreme i dosađuje se jedući semenke suncokreta i igrajući pikado u kancelariji.

Znam, šalim se ;)
Nema šanse da otkucam dužu poruku a da negde ne zaglavi pogrešno slovo. Što najgore ovaj autokorekt je tek nepouzadan pa sam ga isključio. Onu olovku ne volim da koristim nekako mi kretenski. 🤣 Jedino je koristim kad lupam selfije sa ženom da ne bi mrdao telefon dok kliknem za fotku. Jer ako ne ispadne dobro selfi ima da se slikamo pola sata.🤣

Ti nešto na moj račun? 😉 Svaka profesija nosi svoju dozu odgovornosti. Tako da i onaj ko se bavi finansijama, ako je pravna država, takođe može da završi iza rešetaka. Naravno da postoje profesije, koje imaju veći stepen odgovornost, u odnosu na neke druge. Ali, taj isti inženjer, ne može da odradi posao, ako ekonomista ne pripremi papirologiju i da zeleno svetlo da je sve legalno i uredno. Tvoje mišljenje sugeriše da ekonomista, samo sedi u fotelji, celo radno vreme i dosađuje se jedući semenke suncokreta i igrajući pikado u kancelariji.
Nije nista na ničiji račun ali na svakom nivou obrazovanja postoje lakši i teži posao. Nije isto biti kasir i na primer viljuškarista. Nije isto voziti na primer taksi i neki teški vangabaritni transport. U državnim firmama manje vise je tako. Najčešće su za vreme radnog vremena na pijaci ili po kafićima i kafanama. Ko se za bilo šta školovao i uvalio u državne jasle taj se u 90% slučajeva oprostio od bilo kakve struke.

Koliko mene secanje sluzi planove zastite na radu ne radi sam referent za zastitu, nego to radi u saradnji sa pogonskim inzenjerima jer referent ni po obrazovanju ni po oblasti ne mora da zna kako ide tehnoloski proces. Pa mu pogonski inzenjeri dostave izvestaje koje implementira u projekat zastite na radu za taj i taj pogon. Tako je bar funkcionisalo u moje vreme.

Mozda zena odlicno zna kako funkcionise rad na bagerima za otkop lignita, ili pak je expet za transport uglja a da nema pojma o kotlovima ili generatorima. O tome nemas pojma jer nisi ni ti strucan za svaki deo proizvodnog procesa. Na stranu tvoj licni animozitet jos od osnovne skole u odnosu prrema njoj.
Nije lični animozitet nego je ta persona dobila i diplomu i radno mesto zarad gimnastike a ne zbog znanja. Kako ona može da tumači bilo koji izveštaj ako sa tom strukom nema blage veze?

11 najsiromasnija u Evropi? Hmm, ja mislim da je jos gora na toj listi, sem Belorusije, Ukrajine, Moldavije, Makedonije i Albanije (Kosovo ne racunamo jer je ono neotudjivi deo Srbije) nema nikoga ko je po bilo kom ekonomskom osnovu gori od Srbije.
Ne sećam se kriterijuma nažalost. Sad mi je guglanje dalo da smo po paritetu kupovne moći po glavi stanovnika četvrti najsiromašniji.

Back