Da li ako nemamo faks nemamo i kritičko razmišljanje?

Fakultet je ista debilana kao i skola, dakle naslov teme sugerise da su dobri djaci skloni kritickom razmisljanju a ne slepoj poslusnosti pred autoritetima. Gde to ima? Ti dobri djaci su inace oni koji upisuju i zavrsavaju fakultete, znaci klasicne ovce za sisanje.
Ово највише говори о теби и са ким се ти дружиш. Изгледа нико од твојих пријатеља нема факултет. Што није ништа лоше. Лоше је што се теби огадио факултет о коме не знаш ништа

Ja imam ekonomski fakultet i nikad nisam gledao ljude sa visine. To mi je ogavno i jadno. Svakog čoveka poštujem na svoj način i pokušavam da uskladim nivo znanja i komunikacije. Ne možemo svi biti isti, kako na intelektualnom, tako i materijalnom statusu. Ali možemo biti osobe, koje uvažavaju i malo zrnce doprinosa, od onih koji nemaju neko znanje, ali to nude sasvim iskreno i pošteno.

Dosta vidim kako se spominje da ljudi bez faksa ne mogu da imaju kritičko razmišljanje? Pogotovo mlađe generacije o tome pričaju i vređaju one bez faksa? Staviti etiku da si glup i da ne možeš da se boriš za promene ukoliko nisi akademski građanin?

E sad mi objasnite zašto je to tako?

danas kupuju diplome a gloopi ko duduk

Neki se baš mnogo paranoišu na reč student, kao da im savest nije baš čista i strah od kelije možda veći nego što misle
Сетили се "муке" (коју диплому купити?) кроз коју су прошли док су били студенти на разним "Мегаденсима". :mrgreen:

Taman posla svi. Ono što hoću da kažem je da se danas fetišizira reč student, da se gura narativ ako je neko student da je po difoltu pametan, bezgrešan, da je njegovo mišljenje vrednije od onih koji npr imaju samo srednju.
To se radi iz političkih razloga, jasno.
Ja živim u Swe pa ne mogu iznutra da osetim tu bedu kod nas ali kad dodjem dole nemam gde da parkiram auto, čak se i postidim sta vozim, kafići puni, svi imaju super mobilne, prijatelji i poznanici objavljuju fotke na Facebook- u iz Grčke, Italije...

Malo mi teško poverovati u tu priču o bedi.
Ne znam gde ti živiš, ali mnogi roditelji uzimaju kredite da školuju decu. Posebno onu decu iz manjih sredina, koja studiraju u BG. A imamo mnogo takvih malih sredina u Srbiji. To što neko sebi može da priušti putovanje i telefon bi, valjda, trebalo da bude normalno u nekoj državi, recimo u Sweden?

Poslednja izmena:
Dosta vidim kako se spominje da ljudi bez faksa ne mogu da imaju kritičko razmišljanje? Pogotovo mlađe generacije o tome pričaju i vređaju one bez faksa? Staviti etiku da si glup i da ne možeš da se boriš za promene ukoliko nisi akademski građanin?

E sad mi objasnite zašto je to tako?

U pravu si!

Dokaz je ova zaluđenost studentima-zgubidanima-skakutanima
od kojih su napravili božanstva samo zato štu su se upisali na fakultet.

...a glave prazne.

Svojevremeno sam upoznao vajara naivca (njegovo dela su oni drveni gavranovi i srpski seljaci po Drvengradu), na kraju razgledanja po njegovom ateljeu na vrhu Vrachara pitam ga u cijoj klasi je zavrsio likovnu akademiju i covek mi zustro odgovara "Meni ne treba akademija, da sam hteo da imam diplomu stekao bih je, to je bezvredan papir". A onda sledeca recenica: "Kustur'ca i Beckovic su u SANU pokrenuli inicijativu da me prime u clanstvo."
OK, chicha, ako je diploma fakulteta bezvredan papir sta ce ti papir da si clan SANU, zar i to nije glupost?

Nisu ga nikad primili u clanstvo SANU, upokojio se pre 2-3 godine.

Logiku su imali svi gimnazijalci, verujem da imaju još uvek
Sećam se tog predmeta, bio je tako koncipiran da se BUBA. Dakle, ni 'l' od logike. Dosta kasnije na nekoj stranoj online platformi za kurseve naleteo sam na jedan gde je američki profesor filozofije objašnjavao principe logike od Aristotelove pa nadalje i nakon svakog modula bio je test sa zahtevnim logičkim pitanjima. E, to je bila prava stvar. Naš sistem obrazovanja je prevaziđen.

Sva sreća pa nisi studirao, da jesi sigurno bi propao kao i ovi što su ga završili.
Па и јесте срећа, још горе је бити високо образован улажући дугогодишњи труд да би на крају завршио као конобар, ја сам видео где живим и напустио сам факс на време, зашто би се неко образовао годинама ако после неће радити у струци или ако га то у чему се образовао и не занима нешто много.

Па и јесте срећа, још горе је бити високо образован улажући дугогодишњи труд да би на крају завршио као конобар, ја сам видео где живим и напустио сам факс на време, зашто би се неко образовао годинама ако после неће радити у струци или ако га то у чему се образовао и не занима нешто много.
Tako je, niko ne treba da upadne u zamku visokog obrazovanja, jer to automatski od čoveka pravi konobara i čistača cipela.

Svojevremeno sam upoznao vajara naivca (njegovo dela su oni drveni gavranovi i srpski seljaci po Drvengradu), na kraju razgledanja po njegovom ateljeu na vrhu Vrachara pitam ga u cijoj klasi je zavrsio likovnu akademiju i covek mi zustro odgovara "Meni ne treba akademija, da sam hteo da imam diplomu stekao bih je, to je bezvredan papir". A onda sledeca recenica: "Kustur'ca i Beckovic su u SANU pokrenuli inicijativu da me prime u clanstvo."
OK, chicha, ako je diploma fakulteta bezvredan papir sta ce ti papir da si clan SANU, zar i to nije glupost?

Nisu ga nikad primili u clanstvo SANU, upokojio se pre 2-3 godine.
Upoređuješ nekoga sa talentom i nekoga ko je naučen? Sa talentom se rodiš. Obrazovanje se stiče. Sa fakultetom il bez, ali stiče se tokom života, ko želi da ga stekne.

Znaci bio si inteligentniji od tvojih kolega sa kojima si zapoceo studije, na vreme si ukapirao sustinu. A oni budale, nastavili da studiraju i zavrsili te studije pa danas rade kao konobari.

Izvini, koja je to diploma koja ti garantuje posao konobara?

Tako je, niko ne treba da upadne u zamku visokog obrazovanja, jer to automatski od čoveka pravi konobara i čistača cipela.
Увек је боље уложити мањи труд за исти резултат осим ако не уживаш у том труду. Не вреди ти после школа када заборавиш знање из своје струке јер никад ниси ни радио у струци док те неко други шиба у томе коме је то само хоби.

Ниједна школа не учи критичком мишљењу него само преноси уско специјализовано знање. Неко ко је у великој мери сам свој газда и ко је сваштар мора да има одређено критичко размишљање да би дошао до закључака и знања које су му потребне за функционисање, док онај ко је више образован склонији је да плаћа услуге других и не занима га пуно других ствари осим сопствене струке.

U našem prevazidjenom sistemu obrazovanja ne vredi mnogo ni osnovna, ni srednja škola pa ni većina fakulteta. Svi studiraju uglavnom nešto gde nema uopste ili ima vrlo malo matematike, fizike ili hemije. Poslednjih godina je hit upisati bilo šta za ekologiju i zaštitu na radu kao što je dif bio hit. Evo moja drugarica iz osnovne škole koja nije znala tablicu množenja je došla do diplome više škole i radi kao referent neki za zaštitu na radu u termoelektrani Kostolac. Ona bre ne zna gde je desno a gde levo a ima diplomu. Svaki put kad se predstavlja bilo gde van posla ona u prva dva minuta mora da kaže kako je akademski gradjanin. Počela da nam prosipa priču na maturi a jedva prošla kroz osnovnu i srednju. Ona bre nema pojma kako se uopšte dobija struja u toj elektrani ali eto ona će da brine o zaštiti na radu. To samo u ovom Ćacilendu od zemlje ima.

Poslednja izmena:
Sećam se tog predmeta, bio je tako koncipiran da se BUBA. Dakle, ni 'l' od logike. Dosta kasnije na nekoj stranoj online platformi za kurseve naleteo sam na jedan gde je američki profesor filozofije objašnjavao principe logike od Aristotelove pa nadalje i nakon svakog modula bio je test sa zahtevnim logičkim pitanjima. E, to je bila prava stvar. Naš sistem obrazovanja je prevaziđen.
Ja se sećam samo sofista 😄

Ne znam gde ti živiš, ali mnogi roditelji uzimaju kredite da školuju decu. Posebno onu decu iz manjih sredina, koja studiraju u BG. A imamo mnogo takvih malih sredina u Srbiji. To što neko sebi može da priušti putovanje i telefon bi, valjda, trebalo da bude normalno u nekoj državi, recimo u Sweden?

Uzimaju i u Swe kredite za śkolovanje ako su iz malih sredina. Mnogi. Moj šef za zamenu vodovodnih cevi u kući uzeo kredit. Bukvalno.

Ako neko sebi može da priušti mobilne telefone od više stotina evra i letovanje u Grčkoj, Španiji, i uz to vozi kvalietna kola, onda on sigurno nije beda. Ti pojam bede rastegneš kao onu gumicu za tegle da bi onda *dokazala* da je u Srbiji beda. Zbog političkog narativa. Nije korektno.

Uzimaju i u Swe kredite za śkolovanje ako su iz malih sredina. Mnogi. Moj šef za zamenu vodovodnih cevi u kući uzeo kredit. Bukvalno.

Ako neko sebi može da priušti mobilne telefone od više stotina evra i letovanje u Grčkoj, Španiji, i uz to vozi kvalietna kola, onda on sigurno nije beda. Ti pojam bede rastegneš kao onu gumicu za tegle da bi onda *dokazala* da je u Srbiji beda. Zbog političkog narativa. Nije korektno.
Većina tih koje viđaš po kafićima i sa tako skupim telefonima su deca ''nečija''. Decu radnih roditelja teško da ćeš tako često viđati sa skupim telefonima. Letovanje je nešto što bi svi mi trebali sebi priuštiti bar jednom godišnje. Letovanje u Grčkoj nije prestiž, čisto da razjasnimo. Lovatori ne idu u Grčku već običan narod po najjeftinjijoj varijanti, na rate. Sramota je nekome prebacivati tako nešto, jer cele godine radiš i onda odeš u neku Grčku pa se to smatra luskuzom. Jesi li ti od onih, a nekad je moja baba prala veš na ruke? Zašto sve normalno što jedna porodica sebi može prištiti, pojedini smatraju luskuzom?

U našem prevazidjenom sistemu obrazovanja ne vredi mnogo ni osnovna, ni srednja škola pa ni većina fakulteta. Svi studiraju uglavnom nešto gde nema uopste ili ima vrlo malo matematike, fizike ili hemije. Poslednjih godina je hit upisati bilo šta za ekologiju i zaštitu na radu kao što je dif bio hit. Evo moja drugarica iz osnovne škole koja nije znala tablicu množenja je došla do diplome više škole i radi kao referent neki za zaštitu na radu u termoelektrani Kostolac. Ona bre ne zna gde je desno a gde levo a ima diplomu. Svaki put kad se predstavlja bilo gde van posla ona u prva dva minuta mora da kaže kako je akademski gradjanin. Počela da nam prosipa priču na maturi a jedva prošla kroz osnovnu i srednju. Ona bre nema pojma kako se dobija struja uopste u toj elektrani ali eto ona će da brine o zaštiti na radu. To samo u ovom Ćacilendu od zemlje ima.

Svojevremeno sam radio u manjoj firmi koja je proizvodila celicne konstrukcije u gradjevinarstvu, a u firmi je u to vreme vec 10-15 godina knjigovodstvo radila neka starija zena. Bila je sertifikovani knjigovodja i odlicno je radila svoj posao, cak je pruzala i korisne informacije kad si privatno trazio savet u vezi godisnje takse na prihode. Jednog dana udje ona nekim vanrednim slucajem trazeci nekoga u proizvodnu halu i sa cudjenjem pita kada je videla neku konstrukciju u pripremi "Sta je ovo?". Na to joj jedan bravar koji je znao sve te godine zay.ebantski odgovori: "Aleksandra, to je ono sto nasa firma proizvodi, time se mi bavimo."

Znaci, ne moras da znas kako se proizvodi elektricna energija ako radis u termoelektrani, ne moras da znas proizvodni proces, cak ne moras ni da znas sta proizvodite (mada je to ipak idiotski) a da OK obavljas posao koji radis. Pa knjigovodja, cistacica kancelarija, kuvarica, referent zastite na radu, pravnik ne moraju da znaju kako se dobija struja u elektrani ali bi trebalo da znaju posao koji rade u toj elektarni... i naravno, trebali bi da znaju sta ta elektrana proizvodi :D

U našem prevazidjenom sistemu obrazovanja ne vredi mnogo ni osnovna, ni srednja škola pa ni većina fakulteta. Svi studiraju uglavnom nešto gde nema uopste ili ima vrlo malo matematike, fizike ili hemije. Poslednjih godina je hit upisati bilo šta za ekologiju i zaštitu na radu kao što je dif bio hit. Evo moja drugarica iz osnovne škole koja nije znala tablicu množenja je došla do diplome više škole i radi kao referent neki za zaštitu na radu u termoelektrani Kostolac. Ona bre ne zna gde je desno a gde levo a ima diplomu. Svaki put kad se predstavlja bilo gde van posla ona u prva dva minuta mora da kaže kako je akademski gradjanin. Počela da nam prosipa priču na maturi a jedva prošla kroz osnovnu i srednju. Ona bre nema pojma kako se uopšte dobija struja u toj elektrani ali eto ona će da brine o zaštiti na radu. To samo u ovom Ćacilendu od zemlje ima.
Najobrazovaniji ljudi su najčešće jako skromni ljudi i nikad ne ističu svoje obrazovanje.

Većina tih koje viđaš po kafićima i sa tako skupim telefonima su deca ''nečija''. Decu radnih roditelja teško da ćeš tako često viđati sa skupim telefonima. Letovanje je nešto što bi svi mi trebali sebi priuštiti bar jednom godišnje. Letovanje u Grčkoj nije prestiž, čisto da razjasnimo. Lovatori ne idu u Grčku već običan narod po najjeftinjijoj varijanti, na rate. Sramota je nekome prebacivati tako nešto, jer cele godine radiš i onda odeš u neku Grčku pa se to smatra luskuzom. Jesi li ti od onih, a nekad je moja baba prala veš na ruke? Zašto sve normalno što jedna porodica sebi može prištiti, pojedini smatraju luskuzom?

A ne. Malčice spinuješ sorry. Ako kažem da nešto nije beda to apsolutno nije isto kao da sam rekao da je luksuz. To nema veze sa vezom. Ja nikad nisam ni pomislio a nekmoli napisao da je luksuz otići u Grčku ili imati mobilni od 300-400 evra.Samo kažem da oni u bedi to ne mogu da priušte. Dve potpuno različite stvari. Nekad imam osećaj da je u Srbiji za neke ljude beda sve što nije na nivou standarda Nemačke. Mislim., šta reći.

Svojevremeno sam radio u manjoj firmi koja je proizvodila celicne konstrukcije u gradjevinarstvu, a u firmi je u to vreme vec 10-15 godina knjigovodstvo radila neka starija zena. Bila je sertifikovani knjigovodja i odlicno je radila svoj posao, cak je pruzala i korisne informacije kad si privatno trazio savet u vezi godisnje takse na prihode. Jednog dana udje ona nekim vanrednim slucajem trazeci nekoga u proizvodnu halu i sa cudjenjem pita kada je videla neku konstrukciju u pripremi "Sta je ovo?". Na to joj jedan bravar koji je znao sve te godine zay.ebantski odgovori: "Aleksandra, to je ono sto nasa firma proizvodi, time se mi bavimo."

Znaci, ne moras da znas kako se proizvodi elektricna energija ako radis u termoelektrani, ne moras da znas proizvodni proces, cak ne moras ni da znas sta proizvodite (mada je to ipak idiotski) a da OK obavljas posao koji radis. Pa knjigovodja, cistacica kancelarija, kuvarica, referent zastite na radu, pravnik ne moraju da znaju kako se dobija struja u elektrani ali bi trebalo da znaju posao koji rade u toj elektarni... i naravno, trebali bi da znaju sta ta elektrana proizvodi :D
Da bi znala od čega treba radnici da se zastite morala bi da zna barem osnove kako i šta funkcioniše u pogonu da bi mogla da proceni rizik? Na osnovu čega procenjuje rizik a nema pojma o toj struci ništa. Na osnovu gatanja u pasulj? Knjigovodstvo je sasvim drugi primer i knjigovodja se bavi finansijama i nije odgovoran za proizvodnju i za rad u pogonu. Ova guska se pita za bezbednost a blage veze o životu nema ni gde je ušla. Nije bezbednost na radu samo da se natakne na glavu zaštitni šlem.

Back