Sećam se kad si pisao kako je kod nas mudrost = pokvarenost. Jel ima tu genetski nešto ili je sve do okolnosti (Osmanlije i to)?
Ne, tako nesto bih rekao samo da otvorim mogucnost jednog ugla tumacenja...
Lukavost izjednacuju sa mudroscu , to je bas masovno , a ima naravno i onog evolucionog u vezi turaka i zijana, tj masovnih zlocina koje su turci pocinili ili tacnije bezakonja....i onda saberu da je dobro biti ili nevidljiv citaj kuca blizu izlaza iz sela, blizu potoka ili sume, ili da namestis prednost u odnosu na komsiju , ne klecka, ne mora uvek klecka, nego ako bas zagusti onda i klecka, spasis sebe a uvalis drugom, nego se zbog toga nije cenilo ono biti pametan, nego biti pokvaren, jer pokvarenost nudi vise opcija i prilagodljivija je opcija kad je nasilje upereno protiv osobe nego biti pametan ili jos gore samo inteligentan..
Pametan se bori i sa zavisti drugih , to je uvek slucaj, dok inteligentan sam po sebi protiv nasilja nema skoro nijedno oruzje....ako iskljucimo pokvarenost i prevare kojima nisu skloni....ne da su moralni cistunci , nego se to zove opredeljenje, na sta vise trosis vreme..mozes da budes inteligentan, npr u vojsci , a da svu inteligenciju trosis na prezivljavanje, te se onda tvoja inteligencija samo tu i ogleda, dok ne mozes ni novine da citas....
Ja sam zivi svedok toga, dok sam bio u vojsci , posto su bile vrlo opasne okolnosti , rezultat , 10 puta sam sebi spasio zivot, na razne nacine, od naslucivanja kad ce prekomanda u opasne krajeve, druge prljave poteze, do brojanja sekundi kad stigne naredba za aktiviranje eksploziva ili pazljivo biranje polozaja pri demontazi aktivne bojeve mine...
Ali ako uzmem novine u tom istom periodu , posle jedne strane se zamorim da citam...nije vid u pitanju , nego jednostavvno mozak radi i otkriva nijanse
Srbi inace igraju na te igre kao sve je naivno i dobro , i nista se ne desava nesto lose, srbi su dobar narod, ali to u realu nije tako , i bas dosta klasica nije prezivelo klasu posle mene...vodi se kao samoubistvo , a iskreno i ja verujem da su vecina bila samoubistva, mada je fizicko nasilje bilo intezivno...
Ali da ne sirim pricu , i dan danas , jos i vise svi idu na pricu da u Srbiji nema ljudi bez resenog stambenog pitanja, sto je meni smesna izjava, da nema gladnih , sto je takodje smesna izjava, cak i bezobrazna jer je meni draga baka iz komsiluka zena lekara umrla verovatno zbog gladi , ali vi to ne mozete da shvatite u SNS srbiji da ljudi trpe dok drugi laju...sve da su i iz iste porodice...
Odavno drustvo i Bog u Srbiji nagradjuje sebicne , tako da nije to novost...
A na kraju drektan odgovor, da, mislim da to ima veze i sa evolucijom ponasanja i socijalne strukture u narodu za vreme turaka...jer nemoj da zaboravimo da su Turci slistiili Srbe na 600 000 i mahom je sve bilo pod sumama,do berlinskog kongresa...ili tacnije do ukaza Turaka ...
Tek onda krece reset broja Srba...
I brza obnova, radi seks za Srbe...
Srbi su se prilagodili svom kukavicluku , turskom nasilju , svojim lukavstvima i proseku materijalnog i intelektualnog koje pruza zetva....
Janicare su odvodili , odliv, presli na svinjetinu jer turci ne kradu svinje i prasice, dok ovce i jagnjice kradu...Milos Obrenovic je dosao na vlast jer je bio trgovac svinjama...malo karikirano u crnim gujama, ali ne mnogo..
Stvarno je ubijao svakih 6 meseci svog pisara, obicno nekog mladog decka iz crkvene skole...taman pomisli da je sekao poverenje a ovaj ga prekolje...da ne zna sta je sve poslao kao pismena...