Да држава у којој сте реши бескућништво као Финска?

• Začetnik teme Začetnik teme Zauz
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
U Srbiji to ne moze, a iskreno, dok je SNS na vlasti, i ne treba da funkcionise.

Prvo, sto bi te pare pokrali.

Drugo, te ljude bi koristili kao svoju batinasku vojsku, ucenjivali, i gurali u prve redove sukoba sa narodom. Svi ti ljudi bi u SNS diktaturi bili ucenjeni, muceni, i korisceni kao potrosna pesadija.

Trece, SNS banditi i teroristi bi te stanove koristili kao centre svog teroristicko-mafijaskog delovanja, i kao stekove.

Ne mozes u teroristicko-mafijaskoj diktaturi kakva je Srbija, da imas nesto ovako, cak je to i kontraproduktivno. Mafijaske ubice i batinasi iz SNS-a bi te humane ideje okrenuli na svoje dupe.

Takva je to banda i bagra.

Наравно да се може направити доба систем социјалне заштите и добра контрола, то није проблем него ко ће сада да расправља о нечему дуго и да залази у ситне детаље јер то није баш тако мало.
Сигурно нико не би дао на изволте некоме.

Чекај, па то је главно питање овде. Буквално је то најважније и најкомпликованије.

Горе сам дао пар хипотетичких примера, и то без навођења могућих злоупотреба.

И, сад, ако ћемо то да регулишемо, онда морамо да направимо огроман правилник, који би могао да обухвати највећи број специфичних случајева,

а онда долазимо до тога да би брдом папира морало да се доказује ко испуњава услове а ко не,

а онда долазимо баш на ово што Србија сада има. Србија је административна земља са слабом администрацијом. Добри људи траже добре социјалне програме да их и Србија примени, а Србија баш то има што траже (у складу са својим капацитетима и својим богатством, тј. сиромаштвом).

Чекај, па то је главно питање овде. Буквално је то најважније и најкомпликованије.

Горе сам дао пар хипотетичких примера, и то без навођења могућих злоупотреба.

И, сад, ако ћемо то да регулишемо, онда морамо да направимо огроман правилник, који би могао да обухвати највећи број специфичних случајева,

а онда долазимо до тога да би брдом папира морало да се доказује ко испуњава услове а ко не,

а онда долазимо баш на ово што Србија сада има. Србија је административна земља са слабом администрацијом. Добри људи траже добре социјалне програме да их и Србија примени, а Србија баш то има што траже (у складу са својим капацитетима и својим богатством, тј. сиромаштвом).
Ja mora da priznam da te ne razumem..

Dobri ljudi traze dobre soc programe da ih Srbija , drzava ili drustvo primeni??????
Nastavak tek ne razumem....kapacitet Srbije u bogatstvu je To je moje, predragi , a u siromastvu je nista sladje od izivljavanja i ebanja nemocnog u glavu...

Даље,

различитим људима требају различити социјални програми, и не можеш све њих да укалупиш у овај систем где свако добија кућу, оброк, комуналије, административну подршку.

Ево најсвежији пример. Сретох пре неколико дана познаника. Каже ми, пријавио се за социјалну помоћ и прима социјалну помоћ. ДАље каже, не може баш да нађе посао, али је добио социјалну помоћ јер му је послодавац дао отказ, а није он сам дао отказ. Да је он дао отказ, не би имао право на социјалну помоћ, а како је био технолошки вишак, остварио је право на помоћ.

При том, у најбољим је годинама, може волу реп да ишчупа. Није неки паметан тип, али није ни глуп. Ето, просечан човек. Али не може да нађе посао. Можда не уме да се снађе, не уме да се промува.

И добио је социјалу.

Е, а он живи са својом породицом, ту у крају. Не знам ко чини породицу, тај пут је ишао са рођаком (нпр. сестричина) да купе за њу месечну карту за бус. Дакле, живи са породицом.

Е, сад...по овом вашем социјалном програму, он би требао да се јави да је бескућник и да добије стан, оброк, комуналије....

...да то има, он би се вероватно јавио, јер не жели да буде терет својој породици, а у најбољим је годинама. Међутим, ако он оде из куће, да не буде терет својој породици, онда породица остаје без њега и његове помоћи. неће моћи да помери орман, покоси траву, оде у куповину, поправи браву и сл.

Дакле, њему, тренутно, треба нешто новца, да се осећа као достојанствен човек. Не треба му кров над главом или оброк. Нешто новца да може да изведе девојку на сок и да може једном у две недеље од свог новца да оде у набавку за своју породицу.

Различитим људима треба различита помоћ, те не можемо да уклапамо све у исти калуп. Њему и његовој породици би ова идеја била катастрофална, а можда би је искористио и отишао, да се не брука пред породицом. Овако, добио је нешто новца, колико да може да осећа да је користан члан породице а не паразит. Док не нађе посао.

Даље, зашто бисмо градили та специфична насеља од контејнера?

У Србији има превише некретнина. Зашто не искористити постојеће? Зашто сви да живе у ограђеном простору? Нека се људи распореде по целом граду. Не терајте их у пустару. Људима треба друштво, парк, продавнице, тржни центар (макар да прошета, не мора да купује), да попију пиво или кафу (не испред сеоске задруге у пустари).

Ионако локалне самоуправе имају гомиле некретнина. Не знам шта се ради са њима, али ваљда се додељује бескућницима. Кад умре неко ко нема наследника (све чешћи примери у Србији), та некретнина припадне општини, ето још у будућности некретнина за давање бескућницима (КОЈИХ У СРБИЈИ НЕМА, МА КОЛИКО ДА ЖЕЛИИТЕ ДА БУДЕТЕ ХУМАНИ).

Ne on te je doveo u zabludu , on prima naknadu za nezaposlenog, ne socijalnu zastitu

Dalje, posto to nije isto , ne moze se govoriti o socijalnoj zastiti koja se ne dobija tako lako , a on ti je sam rekao da se ni nadoknada za nezaposlene ne dobija ako izgubis posao , bar ne u tih 3 meseca kad ti najvise treba.

Npr , ranije se placao prevoz, i sad ja izgubim posao i dodjem u socijalno da pitam hoce li da mi pokriju karticu za revoz, znacilo bi mi , ne mora onih 5000 din koliko je bila socijalna zastita, , znam da su papirolozi , to bi trajalo 6 meseci.
tip mi hladno kaze, idi na gradjevinu radi par dana, pa od toga kupi markicu , posle resavaj kako ces da jedes i da trazis posao profesora u skoli ili rad u nekom racunarskom centru...

Даље, ако смо до сада закључили да ипак није добра идеја да бескућнике насељавамо у домовима за бексућнике, дамо им оброк или три, комуналије и административну подршку на том месту,

већ свакоме према потребама,

где повући линију шта је нужно а шта је већ улазак особе у професионалног корисника социјалне помоћи?

Тј. постоје људи који не желе да раде и не желе да буду корисни члланови друштва, већ друштвени паразити. Е сад, ако му баш ништа не даш, мораће да краде, иако не жели, али мораће да преживи. Онда је боље да му, ипак, друштво да нешто.

Е, сад...колиико је то нешто? Ако то буде на нивоу достојанственог живота, па онда же сви желети на социјалу, па да имају достојанствен живот, а онда нико неће да ради, па друштво пропада.

А ако му даш баш мало, тек толико да има било шта, али да остане клошар, е, то је можда и права мера да се раздвоји жито од кукоља, тј. они који би да буду професионални примачи социјалне помоћи од осталог народа.

А онда опет долазимо до тога да је, отприлике, оно што Србија даје кроз своје социјалне програме (не спорим да је расподела свеукупно лоша и да постоји милион административних проблема, јер, рекох, Србија је административна држава са слабом администрацијом).

Даље, зашто бисмо градили та специфична насеља од контејнера?

У Србији има превише некретнина. Зашто не искористити постојеће? Зашто сви да живе у ограђеном простору? Нека се људи распореде по целом граду. Не терајте их у пустару. Људима треба друштво, парк, продавнице, тржни центар (макар да прошета, не мора да купује), да попију пиво или кафу (не испред сеоске задруге у пустари).

Ионако локалне самоуправе имају гомиле некретнина. Не знам шта се ради са њима, али ваљда се додељује бескућницима. Кад умре неко ко нема наследника (све чешћи примери у Србији), та некретнина припадне општини, ето још у будућности некретнина за давање бескућницима (КОЈИХ У СРБИЈИ НЕМА, МА КОЛИКО ДА ЖЕЛИИТЕ ДА БУДЕТЕ ХУМАНИ).
Tek ovo ne razumem, pa ne bi inspektor gradjevine pravila 30 stanova bez ulozenog dinara samo na dodjem ti dodjes mi , ako se ne isplati njoj i njima koji joj prave te stanove jer dobijaju dozvole za gradnju i dobijaju nesto sto se zove privodjenje realnom stanju , tj muljacina koju na kraju prevedes u legalno...

Da se razumemo , to sto cigani nece da se mrdnu iz BG nije zbog toga sto mozda nema nekih trosnih budjavih kucica negde van beograda, mada ih i nema, nego zato sto ne mogu da zarade ako nisu u BG, od skupljanja sirovina i vec cime sebave, tepisima , ovim onim..

Ne on te je doveo u zabludu , on prima naknadu za nezaposlenog, ne socijalnu zastitu
Нооо...

..изричито сам га питао да ли прима новчану накнаду за незапослене на бироу (НСЗ), рекао је да је са тим завршио одавно, те да се јавио за социјалну помоћ.

ДАље, а зашто бисмо правили насеља за бескућнике,

ако некоме од социјалне помоћи треба само, нпр. једнократна помоћ, док се не снађе, јер је у међупериоду, па кад се снађе, после му не треба?

Немогуће је укалупити све програме у један, а кад направиш пуно програма, како поделити коме шта треба? Компликована је прича, тако да не можемо само да будемо добри и хумани и да дајемо.

ДАље, а зашто бисмо правили насеља за бескућнике,

ако некоме од социјалне помоћи треба само, нпр. једнократна помоћ, док се не снађе, јер је у међупериоду, па кад се снађе, после му не треба?

Немогуће је укалупити све програме у један, а кад направиш пуно програма, како поделити коме шта треба? Компликована је прича, тако да не можемо само да будемо добри и хумани и да дајемо.
Ni ovo ne razumem, nesto je ovde problem , cim ja toliko stvari ne razumem, samo ne znam sta je problem...

Npr imas za knjizenje 20 obrazaca, jel tako , i za prijavu raznih stvari u mupu imas 15 formuralara, za licnu za saobracajnu za vozacku za pasos...za produzenje za novu....

I niko ne moze da se snadje?
A da imamo i to zastitnik prava gradjana, placa svaka opstina i da ti nekad tacne, nekad netacne podatke, nekad niko i ne zna ko je itd itd..

Ni ovo ne razumem, nesto je ovde problem , cim ja toliko stvari ne razumem, samo ne znam sta je problem...

Npr imas za knjizenje 20 obrazaca, jel tako , i za prijavu raznih stvari u mupu imas 15 formuralara, za licnu za saobracajnu za vozacku za pasos...za produzenje za novu....

I niko ne moze da se snadje?
A da imamo i to zastitnik prava gradjana, placa svaka opstina i da ti nekad tacne, nekad netacne podatke, nekad niko i ne zna ko je itd itd..

Разумем да ме не разумеш, али ни ја тебе не разумем.

Разумем да ме не разумеш, али ни ја тебе не разумем.
Pa onda ti nastavi da razvijas to sto mislis da je problem i da ne moze da se resi kao razlozi za odustajanje, a ja ne vidim nista da je problem i da ne moze da se resi , pa cu ja da prestanem da razvijam to i onda ce da se desi sledece, nastavlja se prica da je nemoguce to da se resi , a posto ja ucutim, onda nece ni da se cuje da je moguce to lako da se resi , i tako svi zakljuce da je to nemoguce da se resi..

Zavisi gde se takvi centri nalaze
Praviti ih dalje od gradova, tada ce tu ziveti samo oni kojima stvarno treba,
Nece....i tu ima raznih situacija....Penzioneri ce da se presele tamo , ali ti neces da stvaras korisnike takvih ponuda, nego da resavas problem ljudima, to nije isto.

Ovde ocigledno postoji Srpski princip resavanja problema, a to je svi su na strani lopova....
Ako hocete tako, onda se radi drugacije, obezbedi se za 3x vise korisnika nego sto stvarno ima potreba, nije ni to lose....
I onda imas 3x vise ponuda da resis svakom problem, pri tome ces resiti onima kojima jeste problem, a ostalima neces bas resiti nesto posebno....tako da ce oni sami da se povuku....

Mada su ljudi sasavi , ja znam zenu zivi kod djeram pijace i ima 4 sobni stan, ali nema prihode i uzima 24h novine da se njima greje, uzme sta ja znam 5kg novina svaki dan iz onih ulicnih boksova, ali ona i dalje ima reumaticne prste i zglobove, jer to ne resava roblem grejanja i odrzavanja 4sobnog stana u kojem zivi sama...

Nije ona namcor, nego moze da bude preplasena da izdaje sobu , ili sad kad ima reumu , sad je i slabo pokretna....i to sam video kad sam radio popis, baka nekad legenda, u kuci sa komsijama, ali sad tesko pokretna, a zivahna duhom , ali vec razislja da izvrsi ubistvo upalom pluca i gladju , to kod starih ide lako , 10 dana i dobijes upalu pluca i za 2,3 dana si gotov...

E sad sve to moze da se resava na ovaj ili onaj nacin, ali moze sve...
Naravno da su Srbi malo pukli , pa znaju da logika vise ne znaci nista, a ovakav dugotrajan sistem od 1990 do danas im ne pomaze puno da shvate neke stvari..
Cak su svi koji su poblesavili u boljoj poziciji nego oni koji nisu...

Samo ja mislim da ovakvi programi nisu za Srbe da ih prosecan Srbin vodi , jer ocigledno da su svi muljadzije i pokvareni u dushi...

To moras da budes osoba na mestu , da znas da razlikujes ko je djubre a da ga ne osudjujes, nego da mu jasno stavis do znanja, a da ga pustis da evoluira...moze to ali to je visi nivo nekog ko je stabilna licnost a zna da se odrzi kao stabilna i da odrzi namere bez obzira na sve korupcije okolo...

Tako da nije ovako nesto za debatu, jer obicno debatuju ljudi koji nemaju te sposobnosti, ili nisu nista tako radili , pa je sve hipoteticki i prica je bez argumenata samo meljenje sadrzaja bez ikakvih vidljivih putanja i dobrih resenja, jer resenja su tu uvek jednostavna ali maherska...tako mora sa Srbima...

Svako ce da ti prodaje nevinost i ugrozene potrebe...a to nije tako.....Samo sto sam ja na strani popustljivog jer je to bolje nego na strani restriktivnog koji cak i ako je blizu objektivnog opet nije dobar pristup...
Meni se ne svidja Srpska logika ako znas kako da ukrades nesto , onda si sigurno i ukrao, taj opsti princip razmisljanja kod Srba mi se ne svidja...

Beskućništvo je stvar izbora, danas svako može da nađe posao, ali ti ljudi su navikli da smrde po ulicama i kradu u prodavnicama, to je jedini život koji oni razumeju. Finska nije dobar primer, jer nikada nije ni imala značajan broj beskućnika, maksimalno 18 000, što je smešan broj za jednu zemlju. Mađarska je rešila to mnogo bolje, zabranjujući beskućnicima da žive u naseljenim mestima. Tamo mogu da žive u šumama i pored pustih puteva, jedući šumske bobice što su oduvek i želeli.

Back