Да држава у којој сте реши бескућништво као Финска?

Zauz

Buduća legenda
VIP
Poruka
46.053

Свако плаћа порез те (и кад се купи нешто то је плаћен порез) да ли би пристали да држава у којој живите реши бескућништво тако што свакоме да место за живот уз психолошку подршку?

ne vidim što je problem da se reši problem beskućnika...napraviti mini kontejenere sa grejanjem i krevetom i ormarom unutra i načičkati ih oko zgrade koja će služiti kao narodna kuhinja i mesto okupljanja i kupatilo i tu pored mali centar za socijalni rad koji se bavi samo tako udomljenim beskućnicima...

ne vidim što je problem da se reši problem beskućnika...napraviti mini kontejenere sa grejanjem i krevetom i ormarom unutra i načičkati ih oko zgrade koja će služiti kao narodna kuhinja i mesto okupljanja i kupatilo i tu pored mali centar za socijalni rad koji se bavi samo tako udomljenim beskućnicima...

Смештај, грејање, струја, вода, храна + административна подршка?

Стотине хиљада људи, само у Србији, ће се јавити за тако нешто.

Свако плаћа порез те (и кад се купи нешто то је плаћен порез) да ли би пристали да држава у којој живите реши бескућништво тако што свакоме да место за живот уз психолошку подршку?
Свака им част, ако је информација тачна.
Радио сам за Финце дуже време и представљали су највеће и најпозитивније изненађење које сам имао при сусрету са другим народима тако да ме ово и не чуди.

Свако заслужује своју собу и купатило и малу кухињицу. Плус бих то опремио обичним намештајем и плаћеним грејањем и струјом до 30 евра и телефоном до 30 евра, уз интернет, наравно. То би могао да добије свако ко има мање од 60.000,00 дин. Дакле, читаве масе становништва. Одвојиш огромну ливаду поред града и направиш те контејнере. Мислим да сам то видео негде да има у Саудијској Арабији.

Свако заслужује своју собу и купатило и малу кухињицу. Плус бих то опремио обичним намештајем и плаћеним грејањем и струјом до 30 евра и телефоном до 30 евра, уз интернет, наравно. То би могао да добије свако ко има мање од 60.000,00 дин. Дакле, читаве масе становништва. Одвојиш огромну ливаду поред града и направиш те контејнере. Мислим да сам то видео негде да има у Саудијској Арабији.

Имам 2 питања.

1. Саудијска Арабија је једна од најбогатијих земаља на свету, захваљујући нафти, па себи то може да приушти, може ли сиромашна Србија без нафте то да приушти?

2. Ако одредимо имовински цензус, нпр. ти помињеш 60 000 ( + - ),

ако примам 70 000 динара, шта се дешава ако затражим од послодавца да ми смањи плату на 58 000 динара како бих стекао право на горенаведене погодности, и послодавац ми, заиста, смањи плату како бих добио погодности плаћеног смештаја + плаћене рачуне?

Имам 2 питања.

1. Саудијска Арабија је једна од најбогатијих земаља на свету, захваљујући нафти, па себи то може да приушти, може ли сиромашна Србија без нафте то да приушти?

2. Ако одредимо имовински цензус, нпр. ти помињеш 60 000 ( + - ),

ако примам 70 000 динара, шта се дешава ако затражим од послодавца да ми смањи плату на 58 000 динара како бих стекао право на горенаведене погодности, и послодавац ми, заиста, смањи плату како бих добио погодности плаћеног смештаја + плаћене рачуне?
Па нека смањи јер тај који прима 70 000 нема никакву непокретну имовину на своје име и самим тим није много богатији од оног који прима 58 000 динара. Послодавцу остаје више пара.

Смештај, грејање, струја, вода, храна + административна подршка?

Стотине хиљада људи, само у Србији, ће се јавити за тако нешто.
Zavisi gde se takvi centri nalaze
Praviti ih dalje od gradova, tada ce tu ziveti samo oni kojima stvarno treba,

Понуде које дајете су прилично великодушне. И не спорим да би сваки човек требао да има пристојне услове за живот, и да друштво треба то да приушти сваком члану друштва,

међутим,

иако су ваше побуде хумане и племените, када бисмо баш вас задужили да спроведете ову акцију у дело, наишли бисте на непремостиве препреке које би било немогуће решити.

Пре свега, требало би да дефинишете шта је то бескућник. Не тражим општу дефиницију, већ дефиницију тога ко би имао право на погодности смештаја, хране, рачуна ...

ту наилазимо на први непремостив проблем (а где су остали). Нпр. ако кажемо, бескућник је неко ко нема свој кров над главом.

То је преширока дефиниција и ту би за овај програм могло да се јави милион људи у Србији и добију стан, храну, комуналије....нема за све.

Ако кажемо, онај ко нема кров и нема свој посао, ок. Онда смо сузили са милион људи на 700 000 људи. Међутим, шта ако је тај неко радно способан? Треба ли охрабривати људе да не раде? Јер, он добија овде стан храну, рачуне, а не мора да се труди. Ако ово буде дефиниција, обесхрабрићемо људе да траже посао, јер ће имати погодости само док немају посао.

А ако неко има посао, па остане без посла? ДА ли му треба дати овај програм? На прву лопту, да. Међутим, морамо да видимо да ли је он остао без посла јер је сам дао отказ (да ли треба награђивати овакво понашање) или је добио отказ? Ако кажемо, па добро, ако је дао отказ, онда није фер да добије погодности, да је наставио да ради, не би имао потребе за овим програмом, јер би од плате све то могао да финансира, нема смисла да он буде на терету пореских обвезника. Е а ако је добио отказ? Ако је добио против своје воље, и није крив за отказ (технолошки вишак), онда је у реду да има бенефите програма. А ако је својом кривицом добио отказ (нпр. украо нешто), треба ли награђивати овакво понашање?

Даље, шта је то бескућник? Онај ко нема некрентину на своје име или неко ко баш нема кров над главом? Нпр. неко нема некретнину на своје име, али његова породица има некрентину, можда и више некретниина? Можда једну, али вредну милион евра? Шта ако се он јави за програм јер је бескућник? Можемо ли га примити у програм, јер нема своју кућу или кажемо "твоја породица (отац, мајка, брат, сестра, брачни друг) имају некретнину, ниси бескућник? Ако каже, али ја нисам добар са оцем и мајком? Ок, онда си бескућник, примамо те у програм. Али, шта кад за 5 година наследи некретнину од пола милиона евра или наследи 5 некретнина вредности милион и по евра? Изаћи ће из програма, али, да ли је ред да програму врати део новца, јер је наследио огромно имање?

Даље, шта ако је неко бескућник зато што је имао прилике да стекне, али својом вољом је одустао. Нпр. на оставинској расправи, уместо да се прихвати свог дела, он изјави да се одриче за рачун другог члана породице (нпр. умре отац ,дете се одрекне у корист мајке, коју ће ионако да наследи). И јави се и каже "ја сам бескућник, примите ме на стан и храну, грејање и комуналије". Чекај, а да се прихватио наслеђа, што му припада по закону, он би имао пола некретнине, те би имао кров над главом. Сад нема јер се одрекао, а д асе није одрекао, имао би пола некретнине која ће ионако постати његова.

Е, а ово су само примери без злоупотреба, а замислите колико могу д анаведем примере злоупотребе система у коме би људи наменски се понашали на одређени начин да би добили стан, храну, рачуне и остало.

Е, онда видимо да би и поред хумане жеље, морали да направимо строжа правила оцене коме шта треба,

и онда бисмо дошли на оно што у Србији већ постоји од социјалних програма, јер у Србији бескућника, практично, нема.

При том, не правдам систем социјалне заштите у Србији, али каква је распала Србија, у складу са тим је снажан и тај систем.

Zavisi gde se takvi centri nalaze
Praviti ih dalje od gradova, tada ce tu ziveti samo oni kojima stvarno treba,

Бескућници воле урбане средине.

Ако им направиш ван градова, напустиће их и отићи у урбану средину, и онда си џаба правио цело насеље и пратећу инфраструктуру.

Па нека смањи јер тај који прима 70 000 нема никакву непокретну имовину на своје име и самим тим није много богатији од оног који прима 58 000 динара. Послодавцу остаје више пара.

Дакле, послодавцу богатом остаје више пара, а овај пада на делимични терет држави, а и даље ради фул тајм џоб код послодавца?

Баш добра субвенција од стране државе послодавцу. То није добра ствар.

U celoj zapadnoj Evropi, beskucnistvo postoji samo licnim izborom.
Svaka zemlja ima tako dobre socijalne programe da moras biti ekstreman debil (ali bas ekstreman) pa da zavrsis na ulici.

Uglavnom su na ulici narkomani koji su sva socijalna davanja dali za drogu.

A svaka drzava, pa i Finska, ima granicu dokle pomaze, jer niko nije lud da daje nekom sredstva a da ovaj, umesto da zivi normalno, kupuje heroin.

Дакле, послодавцу богатом остаје више пара, а овај пада на делимични терет држави, а и даље ради фул тајм џоб код послодавца?

Баш добра субвенција од стране државе послодавцу. То није добра ствар.
Па нек остане, ако ће послодавац да се обогати за 12 000 динара месечно нека се обогати.

Понуде које дајете су прилично великодушне. И не спорим да би сваки човек требао да има пристојне услове за живот, и да друштво треба то да приушти сваком члану друштва,

међутим,

иако су ваше побуде хумане и племените, када бисмо баш вас задужили да спроведете ову акцију у дело, наишли бисте на непремостиве препреке које би било немогуће решити.

Пре свега, требало би да дефинишете шта је то бескућник. Не тражим општу дефиницију, већ дефиницију тога ко би имао право на погодности смештаја, хране, рачуна ...

ту наилазимо на први непремостив проблем (а где су остали). Нпр. ако кажемо, бескућник је неко ко нема свој кров над главом.

То је преширока дефиниција и ту би за овај програм могло да се јави милион људи у Србији и добију стан, храну, комуналије....нема за све.

Ако кажемо, онај ко нема кров и нема свој посао, ок. Онда смо сузили са милион људи на 700 000 људи. Међутим, шта ако је тај неко радно способан? Треба ли охрабривати људе да не раде? Јер, он добија овде стан храну, рачуне, а не мора да се труди. Ако ово буде дефиниција, обесхрабрићемо људе да траже посао, јер ће имати погодости само док немају посао.

А ако неко има посао, па остане без посла? ДА ли му треба дати овај програм? На прву лопту, да. Међутим, морамо да видимо да ли је он остао без посла јер је сам дао отказ (да ли треба награђивати овакво понашање) или је добио отказ? Ако кажемо, па добро, ако је дао отказ, онда није фер да добије погодности, да је наставио да ради, не би имао потребе за овим програмом, јер би од плате све то могао да финансира, нема смисла да он буде на терету пореских обвезника. Е а ако је добио отказ? Ако је добио против своје воље, и није крив за отказ (технолошки вишак), онда је у реду да има бенефите програма. А ако је својом кривицом добио отказ (нпр. украо нешто), треба ли награђивати овакво понашање?

Даље, шта је то бескућник? Онај ко нема некрентину на своје име или неко ко баш нема кров над главом? Нпр. неко нема некретнину на своје име, али његова породица има некрентину, можда и више некретниина? Можда једну, али вредну милион евра? Шта ако се он јави за програм јер је бескућник? Можемо ли га примити у програм, јер нема своју кућу или кажемо "твоја породица (отац, мајка, брат, сестра, брачни друг) имају некретнину, ниси бескућник? Ако каже, али ја нисам добар са оцем и мајком? Ок, онда си бескућник, примамо те у програм. Али, шта кад за 5 година наследи некретнину од пола милиона евра или наследи 5 некретнина вредности милион и по евра? Изаћи ће из програма, али, да ли је ред да програму врати део новца, јер је наследио огромно имање?

Даље, шта ако је неко бескућник зато што је имао прилике да стекне, али својом вољом је одустао. Нпр. на оставинској расправи, уместо да се прихвати свог дела, он изјави да се одриче за рачун другог члана породице (нпр. умре отац ,дете се одрекне у корист мајке, коју ће ионако да наследи). И јави се и каже "ја сам бескућник, примите ме на стан и храну, грејање и комуналије". Чекај, а да се прихватио наслеђа, што му припада по закону, он би имао пола некретнине, те би имао кров над главом. Сад нема јер се одрекао, а д асе није одрекао, имао би пола некретнине која ће ионако постати његова.

Е, а ово су само примери без злоупотреба, а замислите колико могу д анаведем примере злоупотребе система у коме би људи наменски се понашали на одређени начин да би добили стан, храну, рачуне и остало.

Е, онда видимо да би и поред хумане жеље, морали да направимо строжа правила оцене коме шта треба,

и онда бисмо дошли на оно што у Србији већ постоји од социјалних програма, јер у Србији бескућника, практично, нема.

При том, не правдам систем социјалне заштите у Србији, али каква је распала Србија, у складу са тим је снажан и тај систем.
Наравно да се може направити доба систем социјалне заштите и добра контрола, то није проблем него ко ће сада да расправља о нечему дуго и да залази у ситне детаље јер то није баш тако мало.
Сигурно нико не би дао на изволте некоме.

Ne mora ni grejanje, grejanje dobiju od onog ko postavi kontejnere, da neko hoce da uplati 50 000e , evo ja prestajem da radim odmah i osnivam firmu i radim taj posao ..i razvijam , ne mogu reci taj posao ,nije to posao , ali taj zadatak..posteno , bez muljanja, ali ima jedna caka, vlasnitvo ne sme biti drustveno , znaci moze firma, moze ja, do smrti , moze fond, ali ne moze drustveno...
Nista necu da radim ako je drustveno niti ako je deonicarsko drustvo...

Humanitarizam mi je vrlo pazljiv i precizan, i ne zelim nikog da dovodim u iskusenje, pa ni crkvu , znaci mogu da doniraju , ali ne mogu da poseduju , niti da potrazuju na osnovu donacija...

Ako radim , radicu za narod, necu ni za kog pojedinacno....

У Србији би се први међу бескућнике пријавили Мишковић, Андреј Вучић, народни посланици у Скупштини и остала сиротиња.
Ne bi, mogu da napravim sistem da se u beskucnike mada ne zeli da koristim takav naziv, nego korisnici besplatnog stanovanja ili prinudnog smestaja, samo oni kojima trebaiz raznih razloga....

Kod socijale, tj kod pomoci drugima, mnogo je nezgodno zahtevati i traziti , bas ono sto namerno radi drzava, to onda nije pomoc, tu dobijaju jajare, a ne oni kojima treba...
Jer muka slomi covek pre nego sto ga slomi kisa ili zima....tek kasnije ga slomi kisa ili zima...

To je zapadni sistem ponasanja, a ja jos uvek pamtim i razvojnu psihologiju , koja ima totalno drugaciji pristup , das coveku priliku , on se pokaze vrlo brzo , i onda mu prilagodis ono sto mu odgovara i covek umesto da se plasi on se sve vise pronalazi...i upoznaje sam sebe..
Totalno suprotan princip rada od nekog nakaradnog nagradimo siromasne, kakav je na TV u onim emisijama dodju u selo , ili prigradje i nadju neku familiju pa im zidaju 4 sobu , i promene sav namestaj i kucnu belu tehniku , da bi se videli sponzori....

Ja znam ljude koji gladuju niti imaju TV niti i ako imaju gledaju emisije tipa dolazimo da vam zidamo kucu....
Tako da pozeraj je pozeraj, a i iz rada sa ljudima po firmama sam video da je psihologika uvek tu , znaci ne moras ti da testiras, trazis izvode i podatke, pusti osobu i sama ce da ti se nacrta sta hoce , ne moze dugo da bude glumac, moze da glumata ceo zivot, ali ne moze da bude glumac tebi...

Нису Швајцарци били глупи кад су на референдуму одбили предлог закона о загарантованој универзалној плати. Заради себи за нормалан живот.
Tacno , tada su bili u pravu , ali sada se ponovo pojavljuje to pitanje i sad je vec pitanje sta ce biti njihova odluka, ja mislim da mozda i promene odluku , jer dolaze nova vremena...
Ja cenim Svajcarce po razmisljanju unapred....to je nesto sto Srbi nemaju valjda zbog gluposti , totalno su nesposobni da formiraju plan, ali zaveru i lukavstvo to mogu , cak i kad je mnogo slozenije nego plan, to je vise do pakosti i zla koje je motiv, ali to je bitno ....

I u srbiji kada kupiš nešto automatski platiš porez koji vučić potroši na qrve, lopove i ubice.
Zanimljivo i to moze da se resi , ali pitanje da li je pametno da tu brkas u oko vlastima..
Tu cesto padnu posteni iz neke opstine, tj daj da zavrsimo posao od opsteg dobra, i zaebu se na toj stavci, a ovi dodju i bas njih zabole sto inspektorka gradjevine trazi mito za dozvole a sama pravi 20 stanova u isto vreme za sebe, bez dinara svog ulaganja, nego dodjem ti dodjes mi , ali te tu uhvate da kaznjavaju za 5000 dinara....plus 100 000 rsd kazne, pa zatezno dok kazes keks, pa izvrsioca dok kazes seks...eto pola milke odmah...

Moze to znam, kad je pala ona lepoticana humanitarnim donacijama, tad ih je valjalo prevare njih 20 , a pala je mozda ona i jos jedan slucaj...ostali nisu , tako da ocigledno tu moze da se radi svasta, ali , ali ali...

I ima samo jedna stvar koja moze da prodje, a to je da pustis plan sa stetom za srpski narod, to moze., zanimljivo to se isplati tebi , bilo kome, svi ti daju podrsku a lose je za narod, bukvalno pakost, a sam narod to ne vidi , obicno je tako u danasnje vreme...najstetniji projekti su najvise prihvaceni , najvise im se veruje jer ne moras puno da objasnjavas odakle odzivost i koga si zaebo , jasno je da si zaebo narod, on ne moze da se brani , a zanimljivo cim kazes to ili otvoreno pokazes, svi ostali prihvate jer im je prihvatljivo da zaebes narod iako su i oni narod, ali onda ti vise veruju nego ako ne kazes to..

Video prvi put pa drugi put pa treci put pa ukapirao da je to ustvari trend a ne slucajnost...
Probao jednom da kazem cak u magli da postoji mogucnost da se na stetu drugih obezbedi sigurica priliva profita, cim sam rekao , 20 ljudi zainteresovano , a ovako svi nesto pipkaju iako je tehnoloski jasno da prolazi , ali ima proizvodnje, jaoj , ko jos zaradjuje na proizvodnji u Srbiji , jaoj , jaoj i nikako da krene..
A ubacis mogucnost da svercas invalide rada, 20 ljudi odmah u cugu hoce...navala...cim pomenes mutljavinu ne kao izbor nego kao mogucnost, to im pruzi sigurnost i odmah su rastereceni..

Ja se jos uvek secam kad sam pocinjao u firmima , pa u prvoj nisam znao pa su morali da mi malo jasnije kazu ukradi da bi ti verovali , u drugoj firmi vec nisu morali da kazu , naslutim kad hodaju kao da su sneli jaje.....
Tako da u Srbiji taj zahtev ukradi da bi ti verovali definitivno postoji , iako ja uvek ne odradim taj deo , ali to visi u vazduhu kao smetanja, i ovde na forumu 99% ljudi spadaju u takve.. Tacno ih nanjusis...nikad ne pricaju o tome, ali ih nanjusis ...moras samo da izaberes nacin na koji ce oni da postanu poverioci, tj smeta postenje, ali mora da bude prihvatljivo nepostenje...To je formula za Srbe...i srbiju , i za jedne i za druge...tu se javlja slicnost kod svih Srba, i onih van Srbije neSrbijanaca, i Srbijanaca..

Nije obavezno ali mnogo otezava odnose sa ljudima...mnogo...

Poslednja izmena:
Saudijska Arabija, kao i sve arapske Drzave, nemaju nikakvu organizovanu socijalnu politiku, i nemaju programe Drzave Blagostanja.

Za razliku od hejtovane USA, koja UBEDLJIVO najvise daje para na programe Drzave Blagostanja u istoriji covecanstcva. Tipa, za svoj medicinski sistem, koji je hejtovan, daju sigurno 4 triliona dolara godisnje (engleski trilion). Arapske drzave to uopste i nemaju u tom obliku.

Mozda si mislio na onaj ludacki grad koji je gradio MBS?

One je malo lud covek, znas.

Back