Cuda pod Ostrogom?

Ja sam danas usla na ovu temu, a vidim da se odavno zavrsila rasprava, a o cudima Svetog Vasilija malo je bilo reci z:cry:

Na koju god temu da se prikljucim, naidjem na raspravu izmedju ateista i vernika, a ni jedni ni drugi se nevode cinjenicom da se ne vredi raspravljati.

Samo da pridodam, bila sam na Ostrogu ove godine prvi put i odusevila sam se! Nosim u sebi neko jako misticno iskustvo radujem se ponovnom odlasku.
Naslusala sam se predhodnih godina, pa i u periodu kada sam i ja bila ateista, o cudima koja se gore desavaju, ali tek kada se kroci na ovo sveto tlo moze da se oseti neki smiraj i blagodarna energija koja tamo obitava.

Sto se tice sveta koji tamo dolazi, uglavno su to vernici, ali dolaze i ljudi koji posecuju Ostrog kao kulturolosko znamenje. U 99% slucaja svi se rado vrate. Jer da je prevara u pitanju, to bi se lako provalilo i ne bi to mesto jos dugo opstalo kao epicentar pravoslavnog hodocasnistva
.

Jedno dete u bolnici je imalo slabe kukove, ili je rodjeno bez kukova (nisam lekar pa ne znam) ali to nema veze sa ovom temom, to je drugo. Cekalo je na ugladnjun kukova i posle te operacije sve je bilo OK.

A ovo za "slabe pete" je bio fenomen da roditelji nisu znali vise kod kog lekara da ga vode, jer dete nije moglo da hoda. Nisu znali dijagnozu ni kako da ga olece (lekari) . Tako je to trajalo jedno 2-3 godine (isli su po lekarima) da bi slucajno otisli na Ostrog kad je dete imalo oko 6 godina ( a majka mu je inace medicinska sestra, u to vreme se postovalo zdravstveno osoblje izmedju sebe). I niko nije mogao da mu pomogne.

Kad su otisli na Ostrog, data im je voda u flasi da njome maze pete 40 dana. I na kraju, posle tih 40 dana dete je prohodalo, kao da mu nikad nista nije bilo. Zavrsilo je i studije i sve je OK, dotle znam.

Eto jednog cuda, zasigurnog.

Stvar je u tome sto bas zato narod ide na Ostrog, zarad ovakvih cuda u koje se svojim ocima uveri, a ne zarad linkova.

Poslednja izmena:
Jedno dete u bolnici je imalo slabe kukove, ili je rodjeno bez kukova (nisam lekar pa ne znam) ali to nema veze sa ovom temom, to je drugo. Cekalo je na ugladnjun kukova i posle te operacije sve je bilo OK.

A ovo za "slabe pete" je bio fenomen da roditelji nisu znali vise kod kog lekara da ga vode, jer dete nije moglo da hoda. Nisu znali dijagnozu ni kako da ga olece (lekari) . Tako je to trajalo jedno 2-3 godine (isli su po lekarima) da bi slucajno otisli na Ostrog kad je dete imalo oko 6 godina ( a majka mu je inace medicinska sestra, u to vreme se postovalo zdravstveno osoblje izmedju sebe). I niko nije mogao da mu pomogne.

Kad su otisli na Ostrog, data im je voda u flasi da njome maze pete 40 dana. I na kraju, posle tih 40 dana dete je prohodalo, kao da mu nikad nista nije bilo. Zavrsilo je i studije i sve je OK, dotle znam.

Eto jednog cuda, zasigurnog.

Stvar je u tome sto bas zato narod ide na Ostrog, zarad ovakvih cuda u koje se svojim ocima uveri, a ne zarad linkova.
O ovome, naravno, postoji verodostojna medicinska dokumentacija? Naravno, pored toga što ljude znaš lično pa mogu javno da potvrde? :ceka:

Raznih cuda ima i pod Ostrogom i svuda. Neka su zabelezena i dokumentovana, neka ne.nOvde smo da pricamo o tome (ko zna nesto o tome, naravno. Eto ja znam.)

Ko zeli dokumentaciju, neka ide kod lekara. Cenim da ce lekar da mu je napise. :malav:

Ja sam danas usla na ovu temu, a vidim da se odavno zavrsila rasprava, a o cudima Svetog Vasilija malo je bilo reci z:cry:

Na koju god temu da se prikljucim, naidjem na raspravu izmedju ateista i vernika, a ni jedni ni drugi se nevode cinjenicom da se ne vredi raspravljati.

Samo da pridodam, bila sam na Ostrogu ove godine prvi put i odusevila sam se! Nosim u sebi neko jako misticno iskustvo radujem se ponovnom odlasku.
Naslusala sam se predhodnih godina, pa i u periodu kada sam i ja bila ateista, o cudima koja se gore desavaju, ali tek kada se kroci na ovo sveto tlo moze da se oseti neki smiraj i blagodarna energija koja tamo obitava.

Sto se tice sveta koji tamo dolazi, uglavno su to vernici, ali dolaze i ljudi koji posecuju Ostrog kao kulturolosko znamenje. U 99% slucaja svi se rado vrate. Jer da je prevara u pitanju, to bi se lako provalilo i ne bi to mesto jos dugo opstalo kao epicentar pravoslavnog hodocasnistva.
U svakoj bogomolji se oseca mistika, tisina, miris tamjana i upaljenih sveca, naokolo slike kao u Luvru, samo sa poslacenim ramovima i nekakvim cudnim, nestvarnim likovima, pop koji kadi, peva na nekom starom crkveno-slovenskom jeziku, sve to deluje misticno. To je i smisao "sluzenja" bogu u ckrvama a ne na otvorenom, ili u obicnim gradjevinama. Sve je sracunato da na prisutne deluje kao da je u crkvi prisutna i deluje nekakva visa sila, nekakav nedefinisan sveti duh sa kojim se vernici "sjedinjuju". U takvoj atmosfer vernik gubi realnost i stvara sliku nekakave mocne sile koja, naravno, utice na svest, narocito onih skloni da poveruju cak i obivnoj vracari koja gleda proslost i buducnost u soljici od crne kafe ili u tarok karte..

U svakoj bogomolji se oseca mistika, tisina, miris tamjana i upaljenih sveca, naokolo slike kao u Luvru, samo sa poslacenim ramovima i nekakvim cudnim, nestvarnim likovima, pop koji kadi, peva na nekom starom crkveno-slovenskom jeziku, sve to deluje misticno. To je i smisao "sluzenja" bogu u ckrvama a ne na otvorenom, ili u obicnim gradjevinama. Sve je sracunato da na prisutne deluje kao da je u crkvi prisutna i deluje nekakva visa sila, nekakav nedefinisan sveti duh sa kojim se vernici "sjedinjuju". U takvoj atmosfer vernik gubi realnost i stvara sliku nekakave mocne sile koja, naravno, utice na svest, narocito onih skloni da poveruju cak i obivnoj vracari koja gleda proslost i buducnost u soljici od crne kafe ili u tarok karte..

I ti pises kao po obicaju nesto sto ne znas.

Koliko ima ljudi koji su otisli u manastire iskljucivo iz turistickih i kulturoloskih razloga, da vide kako izgleda?

O cemu ti pises uopste i ima li to veze s temom?

Kako moze da se "gubi realnost" u manastiru, crkvi...? Nonsens.

Raznih cuda ima i pod Ostrogom i svuda. Neka su zabelezena i dokumentovana, neka ne.nOvde smo da pricamo o tome (ko zna nesto o tome, naravno. Eto ja znam.)

Ko zeli dokumentaciju, neka ide kod lekara. Cenim da ce lekar da mu je napise. :malav:
Interesantno, neka cuda lpod Ostrogom su zabelezena i dokumentovana - o kakvim se cudima radi i gde se cuva ta dokumentacija. Da li popovi i monasi znaju da je nadrilekarstvo zakonom zabranjeno i kaznjivo. Da, znaju, ali vlasti tolerisu njihove manipulacije sa ljuskom lakovernoscu. Ne razumem zasto u Crnog Gori, ako se cuda desavaju u tom manastiru, i dalje postoje lekari, zdravstvene ustanove, kad imaju Ostrog???

I ti pises kao po obicaju nesto sto ne znas.

Koliko ima ljudi koji su otisli u manastire iskljucivo iz turistickih i kulturoloskih razloga, da vide kako izgleda?

O cemu ti pises uopste i ima li to veze s temom?

Kako moze da se "gubi realnost" u manastiru, crkvi...? Nonsens.
Cuj, uvazena Pikola1, ja te u potpunosti razumem, ali mi nije jasno da ne vidis kakave veze moj prethodni tekst ima sa "Ckudima pod Ostrogom".

Interesantno, neka cuda lpod Ostrogom su zabelezena i dokumentovana - o kakvim se cudima radi i gde se cuva ta dokumentacija. Da li popovi i monasi znaju da je nadrilekarstvo zakonom zabranjeno i kaznjivo. Da, znaju, ali vlasti tolerisu njihove manipulacije sa ljuskom lakovernoscu. Ne razumem zasto u Crnog Gori, ako se cuda desavaju u tom manastiru, i dalje postoje lekari, zdravstvene ustanove, kad imaju Ostrog???

Pa manastiri (konkretno i ovaj) ne ukidaju medicinu i zdravstvene ustanove.

Oni eventualno pomazu tamo gde lekari ne mogu.

I ne dosadjuj, to nije nadrilekarstvo. Zaista sam sebe diskreditujes kao ozbiljnog diskutanta ovakvim izjavama, jer da jeste, bilo bi zakonom zabranjeno. Medjutim, nije, iz ocitih razloga.

A šta ti znaš, napisala si ovde:

Trece, jedna zena (mamina prijateljica) je odvela tamo dete koje je rodjeno bez kukova i jedino mu je to pomoglo da se odrzi na nogama. Bas cu da je pitam sta je dalje bilo s tim detetom, jer ni lekari nisu mogli da mu pomognu, a ona ga je vodila do desete godine.

Da bi danas rekla:

Što bi se reklo - lažeš ko pas. :lol:

Ko laze - jasno se vidi iz linkova:

http://forum.krstarica.com/showthre...d-Ostrogom?p=21447577&viewfull=1#post21447577

To sam napisala u 12. 56 i sama sam navela da nisam sigurna i da cu pitati majku, sto sam i uradila:

http://forum.krstarica.com/showthre...d-Ostrogom?p=21447724&viewfull=1#post21447724

u 13.16, samo 20 minuta kasnije, kad sam je lepo pitala i objasnila mi (ja nisam lekar) napisala sam sta je tacno u pitanju.

Zna se ko je "laza" i ko je "otac lazi". :)

Da. Prvo si izazvala buru veselja pričom o detetu koje je rođeno bez kukova, pa su ga ... uspuzali na Ostrog gde je dobilo svetu vodicu da maže pete koje su bile slabe (ovo kao bila zvanična dijagnoza) i nakon izvesnog vremena nije bilo potrebe da operiše kukove.

Kada ti je pokazano kakvu glupost si izvalila, požurila si da smanjiš štetu koliko možeš. :D

Ja govorim istinu, ko hoce, verovace, ko nece, ne mora.

Tacno je, pobrkala sam slucaj deteta s kukovima ( evo i sad ne znam da li to dete, ali u bolnici, nije imalo kukove ili je imalo neki deformitet, ali to nema veze s manastirom).

Kad sam pitala kako bese, majku, ona mi je rekla da sam to pobrkala i sve ovo sto sam dalje navela.

To je bilo pre oko 15-20 godina i ja ne mogu do detalja svega da se setim, pogotovu sto to dete i nisam videla dugo, vec je to cerka mamine koleginice s posla.

Poslednja izmena:
Ja govorim istinu, ko hoce, verovace, ko nece, ne mora.

Tacno je, pobrkala sam slucaj deteta s kukovima ( evo i sad ne znam da li to dete, ali u bolnici, nije imalo kukove ili je imalo neki deformitet, ali to nema veze s manastirom).

Kad sam pitala kako bese, majku, ona mi je rekla da sam to pobrkala i sve ovo sto sam dalje navela.

To je bilo pre oko 15-20 godina i ja ne mogu do detalja svega da se setim, pogotovu sto to dete i nisam videla dugo, vec je to cerka mamine koleginice s posla.

Aha. I sad hoćeš da tvoje reči prihvatimo kao verodostojnu zamenu za objektivan dokaz tih izmišljenih čuda? :ceka:

Ljudi, vi koji verujete i koji ne verujete, ali ste cistog srca - uvek cu vam preporuciti Ostrog (i ne samo Ostrog), idite, nije zgoreg, ako vec lekari ne mogu da vam pomognu.

edit: Dacete koliko imate i mozete i niko vam nece traziti novac.

Poslednja izmena:
Ljudi, vi koji verujete i koji ne verujete, ali ste cistog srca - uvek cu vam preporuciti Ostrog (i ne samo Ostrog), idite, nije zgoreg, ako vec lekari ne mogu da vam pomognu.
Idite u Ostrog. Ne mogu da vam pomognu ni leševi, naravno, ali je zgodno da tako doprinosite prihodima bradonja u crnim spavaćicama. :kafa:

(Terminološko razrešenje: osobe čistog srca su one koje ostavljaju dobre napojnice.)

A evo nesto sa linka (slucajno nadjoh trazeci nesto drugo) kako se i bolesnici iz drugih vera obracaju i lece u Ostrogu:

Teško bolesna Fatima i Sveti Vasilije Ostroški

6. maja 1964. godine. muslimani Asib Gušo i Ševka Zajko dovedoše teško bolesnu. takođe muslimanku, Fatimu na Ostrog. Fatima je bila težak bolesnik. Od nekih strahovitih grčeva u celom telu patila je punih pet godina. Bolovi su je bacali u nesvest te je u tim mukama vikala, ružila i svoje najmilije.

Za tih pet godina teške bolesti, koja je prelazila u ludilo, sa bolesnicom su obišli sve lekare, vračare i travare, ali leka i pomoći nije bilo. Čuli su za isceljenja od takvih bolesti u Ostrogu, pa su bolesnu Fatimu njen rođak Asib i komšinica Ševka doveli u Gornji manastir.

Kada su je doveli pred crkvu u kojoj leži telo Svetog Vasilija, bolesnica je iz glasa vikala" Neću tamo da ulazim". To je ponovila nekoliko puta, uz ludačke trzaje da se vrati nazad. Čuvar ćivota otvorio im je crkvu, malo kasnije i ćivot Svetog Vasilija, i pomogao da bolesnicu privedu Svetitelju. Sa velikom mukom u tome se na kraju i uspelo.

Rodbini bolesnice pošlo je za rukom da je ubede i da celiva Svetitelja, što je ona i učinila. U tom trenutku nju snađe neko užasno grčenje i drhtanje, da je to bilo strašno i gledati. Pošto se malo smirila, bolesnici je pročitana molitva. Po svršenoj molitvi nju tek tada uhvati neka jeziva muka i trzaji, od kojih je spopade takvo znojenje, da je za kratko vreme bila sva mokra. To stanje ne potraja dugo.

Neočekivano, na očigled svih nas, nju iznenadno obuze neki mir i spokojstvo, koje se jasno odražavaše na njenom licu. Ona se potpuno smiri, kleče kod ćivota Svetitelja i otpoče da se moli. Ne potraja dugo, ona ustade sva ozarena i reče svima nama: "Hvala Bogu i Svetom Vasiliju, ja ozdravih. Ništa me ne boli". To izgovori pa pripade celivati ćivot Svetitelja. Prisutni, zadivljeni ovakvoj milosti Božijoj, zahvališe Bogu i Njegovom Ugodniku za ovo čudno isceljenje.

Tu noć bolesnica je sasvim mirno provela u Ostrogu, a kada je svanulo prva je došla na jutrenju, da još jedanput zablagodari Bogu, koji je molitvama Svetog Vasilija isceli.

http://www.****************/2012/07...zitije-i-cuda-isceljenja-na-njegovim-mostima/

Back