Cuda pod Ostrogom?

Зашто атеисти вазда оптужују вјернике за фанатизам? Не оду ли и атеисти често у крајност?
Vernici su ti koji idu u krajnost.
Ja bar nisam primetio da neko optužuje sve vernike za fanatizam.
Ali, kada imaš nekoga ko odbija vakcinaciju jer mu se čini da čovek ne sme da se izvlači od božje kazne u vidu boleština, ili odbija transfuziju krvi zato što im tako naredi njihov guru, ili kada su sasvim uvereni da leševi leče ono što doktori ne mogu, a da će sve koji misle drugačije stići božja kazna, onda je jasno da se radi o fanaticima. :kafa:

Vernici su ti koji idu u krajnost.
Ja bar nisam primetio da neko optužuje sve vernike za fanatizam.
Ali, kada imaš nekoga ko odbija vakcinaciju jer mu se čini da čovek ne sme da se izvlači od božje kazne u vidu boleština, ili odbija transfuziju krvi zato što im tako naredi njihov guru, ili kada su sasvim uvereni da leševi leče ono što doktori ne mogu, a da će sve koji misle drugačije stići božja kazna, onda je jasno da se radi o fanaticima. :kafa:

Са болдованим се сасвим слажем. Не оптужујем ни ја све атеисте, далеко било, али многи су већи фанатици од оних које оптужују за фанатизам.

Са болдованим се сасвим слажем. Не оптужујем ни ја све атеисте, далеко било, али многи су већи фанатици од оних које оптужују за фанатизам.
Ja to vidim malo raščlanjeno. Fanatizam se ne vezuje za veru samu po sebi. Čovek može gorljivo verovati u bilo šta, a ne biti fanatik. Fanatik postaje kada izađe iz oblasti vere i kada odbaci zdrav razum zajedno sa očiglednim činjenicma koje mu izgledaju da su protiv njegovog verovanja.
Zato sam kao primer pomenuo vakcinaciju. Vernik koji nije fanatik može verovati da je epidemija kuge kazna za neveran narod i istovremeno neće imati problema da prihvati da određena bakterija izaziva samu bolest. Fanatik će takvu ideju odbiti, zajedno sa vakcinacijom kao đavoljim poslima.

Ja to vidim malo raščlanjeno. Fanatizam se ne vezuje za veru samu po sebi. Čovek može gorljivo verovati u bilo šta, a ne biti fanatik. Fanatik postaje kada izađe iz oblasti vere i kada odbaci zdrav razum zajedno sa očiglednim činjenicma koje mu izgledaju da su protiv njegovog verovanja.
Zato sam kao primer pomenuo vakcinaciju. Vernik koji nije fanatik može verovati da je epidemija kuge kazna za neveran narod i istovremeno neće imati problema da prihvati da određena bakterija izaziva samu bolest. Fanatik će takvu ideju odbiti, zajedno sa vakcinacijom kao đavoljim poslima.

I ovima je drzava doakala slovom zakona:

Цркве и верске заједнице

Члан 44.

Цркве и верске заједнице су равноправне и одвојене од државе.
Цркве и верске заједнице су равноправне и слободне да самостално уређују своју унутрашњу организацију, верске послове, да јавно врше верске обреде, да оснивају верске школе, социјалне и добротворне установе и да њима управљају, у складу са законом.
Уставни суд може забранити верску заједницу само ако њено деловање угрожава право на живот, право на психичко и физичко здравље, права деце, право на лични и породични интегритет, право на имовину, јавну безбедност и јавни ред или ако изазива и подстиче верску, националну или расну нетрпељивост.

Слажем се у потпуности.

Gle, nisu me šutirali u školi. Zapravo, bio sam prilično omiljen lik. :)
Kad bolje razmislim, ne sećam se da je iko ikada ikoga šutirao. A nisam išao u nekakve elitne škole. Verovatno je u ono vreme građansko vaspitanje podučavano u porodicama, a i većina predmeta bila je prožeta duhom kulture i humanosti. Druga vremena, tako reći.
Danas je situacija drugačija. Čitava ideja sabijena je u građansko vaspitanje koje je izborni predmet, tako da deca vernika ostaju nevaspitana, što se na ovom forumu jasno vidi.
Savršen odgovor, nemam daljeg komentara:)

Eeeeej, zar ti, necastivi, pored toliko postovatelja sveca, treba da pratis crkveni kalendar?

I da im reces da je danas bilo crveno slovo? :lol:

Danaske, u subotu. Sveti Vaske.
Naravno da treba. Video sam ja to prošle godine. Zakazali mi operaciju na ovaj dan i ja probao da prodam taku izvanrednu priliku nekom kome bi trebalo, al nije bilo zainteresovanih.
(Posle me ipak operisali idućeg dana, to jes u petak 13. Kladim se da je tu Vaske probao da mi smrsi konce, ali očigledno ne može mi ništa. :mrgreen:)

Ja sam danas usla na ovu temu, a vidim da se odavno zavrsila rasprava, a o cudima Svetog Vasilija malo je bilo reci z:cry:

Na koju god temu da se prikljucim, naidjem na raspravu izmedju ateista i vernika, a ni jedni ni drugi se nevode cinjenicom da se ne vredi raspravljati.

Samo da pridodam, bila sam na Ostrogu ove godine prvi put i odusevila sam se! Nosim u sebi neko jako misticno iskustvo radujem se ponovnom odlasku.
Naslusala sam se predhodnih godina, pa i u periodu kada sam i ja bila ateista, o cudima koja se gore desavaju, ali tek kada se kroci na ovo sveto tlo moze da se oseti neki smiraj i blagodarna energija koja tamo obitava.

Sto se tice sveta koji tamo dolazi, uglavno su to vernici, ali dolaze i ljudi koji posecuju Ostrog kao kulturolosko znamenje. U 99% slucaja svi se rado vrate. Jer da je prevara u pitanju, to bi se lako provalilo i ne bi to mesto jos dugo opstalo kao epicentar pravoslavnog hodocasnistva.

Ja sam danas usla na ovu temu, a vidim da se odavno zavrsila rasprava, a o cudima Svetog Vasilija malo je bilo reci z:cry:

Na koju god temu da se prikljucim, naidjem na raspravu izmedju ateista i vernika, a ni jedni ni drugi se nevode cinjenicom da se ne vredi raspravljati.

Samo da pridodam, bila sam na Ostrogu ove godine prvi put i odusevila sam se! Nosim u sebi neko jako misticno iskustvo radujem se ponovnom odlasku.
Naslusala sam se predhodnih godina, pa i u periodu kada sam i ja bila ateista, o cudima koja se gore desavaju, ali tek kada se kroci na ovo sveto tlo moze da se oseti neki smiraj i blagodarna energija koja tamo obitava.

Sto se tice sveta koji tamo dolazi, uglavno su to vernici, ali dolaze i ljudi koji posecuju Ostrog kao kulturolosko znamenje. U 99% slucaja svi se rado vrate. Jer da je prevara u pitanju, to bi se lako provalilo i ne bi to mesto jos dugo opstalo kao epicentar pravoslavnog hodocasnistva.

...напиши да је лајавац насто од мајмуна.
то није чудо, немогуће је...
ал доказује да се лако постаје мајмун...

a sto se svi ne vrate zdravi ako tamo ima cuda??

Ili je Bog mocan ili nije ili ne zeli daleci ili samo neke leci... ???

a sto se svi ne vrate zdravi ako tamo ima cuda??

Ili je Bog mocan ili nije ili ne zeli daleci ili samo neke leci... ???

Moras jako da verujes, a ne da budes jehovin svedok ili ateista.

Samo ljudima sa cistim srcem i cistom verom pomaze.

Inace, oleceno je dete koje je imalo slabe pete (deformitet), ali su roditelji (majka) pristupili sa iskrenom verom.

To je ono sto ja znam, a koliko ima prica u kojima ne znam ljude licno.

Back