ČUDA BOŽIJA SVUDA OKO NAS

Zazijavalo;9471597]
Zapravo, nemaš pojma. Jel tako? Bombastični izrazi tipa "ogromna većina", "veoma veliki broj", "praktično svi"... služe kao bućkalo.
Zapravo, vecina mozda nije adekvatan izraz, recimo da kazem mnogi.
Valjda bi spavao još neko, pa ne bi svi videli (kišu plamenih kugli). :confused:
Pored toga, realne pojave ostavljaju i fizičke tragove. Ako nešto možeš naći samo u pričama ljudi, a nigde ni zrnca materijalnog dokaza, to se zove izmišljotina.
Pa ovo je bila samo uporedba koliko si tvrd za poverovati.
A sto se tice dokaza, tu su vernici koji i dalje posecuju Hramove, pisu pisma zahvalnosti, ostavljaju svoju opremu koju su koristili prilikom bolesti:mrgreen:
A jednostavno se govori o tome, ostavljena su imena prezimena mesta boravka pa ljudi koji ne veruju mogu da saznaju i direktno od njih.

A jesi li cuo za obnavljanje ikona u Rusiji?

Zazijavalo;9471597]Zapravo, vecina mozda nije adekvatan izraz, recimo da kazem mnogi.

Pa ovo je bila samo uporedba koliko si tvrd za poverovati.
A sto se tice dokaza, tu su vernici koji i dalje posecuju Hramove, pisu pisma zahvalnosti, ostavljaju svoju opremu koju su koristili prilikom bolesti:mrgreen:
A jednostavno se govori o tome, ostavljena su imena prezimena mesta boravka pa ljudi koji ne veruju mogu da saznaju i direktno od njih.

A jesi li cuo za obnavljanje ikona u Rusiji?

"Mnogi" zvuči prikladnije. :)

Ne sporim da postoje ljudi koji subjektivno veruju da im je poseta manastiru pomogla. Recimo, ljudi koji pate od psihosomatskih bolesti mogu se lečiti psihioterapijom (mada objektivno imaju simptome fizičkih bolesti), posetom manastiru, pričanjem priča, kao što se odavno radi u arapskoj medicinskoj praksi...
Kada bi ovakav bolesnik verovao u mali zeleni zupčanik, pa ga odvedu u fabriku malih zelenih zupčanika, opet bi bio izlečen. I njegovo izlečenje bi bilo temeljno i potpuno. ALi, ne bi se izlečio od paralize, već od mentalnog poremećaja koji je doveo do paralize.

Čuo sam priče o ikonama i kipovima. Po Rusiji i Italiji. O ikonama koje plaču, krvare, obnavljaju miro, same se obnavljaju. Voleo bih da vidim priču u kojoj elementi prevare nisu toliko očigledni. :)

Cetvrta ruka na ikoni Majke Bozije «Trojerucice»se cudesno pojavila u Verhne-Trojickom zenskom manastiru grada Kurska. Ikona se nalazi na severnom zidu Sveto-Trojicke manastirske Crkve a na njoj se nalaze niske, kojima je ukrasen, a koje su doneli pravoslavnivernici u znak zahvalnosti za tu blagodatnu pomoc i isceljenja od bolesti, koja su se desila posle molitve pred starom ikonom. To je potvrdila nastojateljica manastira monahinja Nina (Bodak).

- Nama nije dato da pronicemo u Tajne Bozije, i mi ne znamo sta tacno predstavlja cetvrta ruka koja se pojavila na ikoni Trojerucice – rekla je mati Nina. –Ali je ocigledno da je to dobar znak. Moguce je da nas tim cudom Majka Bozija poziva da obnovimo taj stari i poznati manastir, u kome je nekada zivelo nekoliko stotina ljudi. U proslosti se u nasem manastiru neprekidno citao Psaltir 24 casa, iz dana u dan, u toku mnogih godina – sestre su se po redu smenjivale. Posle citanja su pominjana imena ne samo umrlih, vec i zivih i svih onih koji su se u nekoj nevolji ili tuzi obracali za pomoc. A danas nam dolaze zene u suzama, nevoljama, a mi im ne mozemo pomoci neprekidnom molitvom, jer nas, sestara ima malo za danonocno citanje Psaltira. Do sada u manastir nisu prodrela sredstva javnog informisanja i kulturne ustanove, koji su ranije bili rasprostranjeni u celom manastiru. U bliziniSveto-Trojickog manastira je bio sahranjen Isidor Masnin, otac Prepodobnog Serafima Sarovskog. Detinjstvo i mladost je veliki ruski Svetitelj porveo u gradu Kursku, i on se mnogo puta molio u tom starom manastiru. I desilo se tako da je na dan stogodisnjice proslave Prepodobnog Serafima celokupna manastriska teritorija vracena njenom zakonitom posedniku – Crkvi.A nije li cudo i to, sto vec i tri ruke, koje su naslikane na ikoni, nisu dovoljne Majci Bozijoj da pomogne, zagreje, spasi svakog ko Joj se obraca za pomoc u trenutnoj teskoj duhovnoj i materijalnoj krizi u Rusiji? Zajedno sa cudnom pojavom cetvrte ruke na ikoni Trojerucici u manastiru se cudesno obnovila ikona Majke Bozije Novgorodske, takodje poznata po cudima.

Troeruchiza.gif

Troeruchiza1.jpg

Na snimicima: Ikona Presvete Bogorodice «Trojerucica», Sveto-Trojicki manastir grada Kurska, deo ikone na kojem je izdvojeno mesto na kome se pojavila cetvrta ruka.

Zazijavalo;9473831]
Ako je bog umešan, onda nije samoobnavljanje.
Tako se samo kaze:)
Ako ne znaš, ne možeš znati ni da treba više od jednog dana. Pogotovo ne možeš znati sigurno.
Pa sigurno treba vise vremena?
Ono što je sa ovakvim tipom priča zabavno, to je da se nikada ne dešavaju pred očima objektivnog posmatrača.
Ali zato mirotocenje se desava na ocigled svima.

Zazijavalo;9474454]
Pa koliko više vremena treba? :lol:
Moracu da pitam nekog restauratora,a znam i koga ali tek sutra ces dobiti odgovor na ovo pitanje:)
Daklem, privataš da se obnavljanje ikona obavlja iza zabravljenih vrata.
Pa moracu jer jos nisam cuo za drugaciji slucaj:mrgreen:
Mirotočenje se dešava pred svima, ali punjenje mirom ne.
:hahaha:Daj ne filosofiraj, pa gde ga pune, vrati se na ono sto sam pisao pre, gde non stop ikona mirotoci,
Onda gledaj ono cudo za Kapadokiske zmije, pa onda kazi nesto:lol:

Bas me interesuje da li postoje cudne pojave u drugim religijama?

Da li postoje u Islamu, Budizmu, Katolicanstvu?

Nikako da cujem ili vidim nesto sto se kod njih desava....
Mislim da ovo moze dovoljno da govori o ispravnosti cudnih pojava u Pravoslavlju. Ako nema dokaza o nekim pojavama iz bilo koje druge religije, nemoguce je da smo mi Pravoslavci tolika stoka da sami sebi podmecemo sve i svasta i to bas sirom svijeta...

Nemojte mi samo onu Gospu iz Medjugorja, molim vas:)

Volio bih da se pozabavimo malo ovim.

Ako imate materijala, dostavite

Pozdrav

Mislim da ovo moze dovoljno da govori o ispravnosti cudnih pojava u Pravoslavlju. Ako nema dokaza o nekim pojavama iz bilo koje druge religije, nemoguce je da smo mi Pravoslavci tolika stoka da sami sebi podmecemo sve i svasta i to bas sirom svijeta...

Pozdrav

Pa , imali su pre raskola, a od tada ni jedne netrulezne mosti.

Pozdrav

Katolicanstvo nije religija... Znas li ti uopste ko su katolici i u koga oni veruju???

Zazijavalo;9474454]
Moracu da pitam nekog restauratora,a znam i koga ali tek sutra ces dobiti odgovor na ovo pitanje:)

Pa moracu jer jos nisam cuo za drugaciji slucaj:mrgreen:

:hahaha:Daj ne filosofiraj, pa gde ga pune, vrati se na ono sto sam pisao pre, gde non stop ikona mirotoci,
Onda gledaj ono cudo za Kapadokiske zmije, pa onda kazi nesto:lol:

Radije bih se vratio na slučaj ikone samonabijačice na ekser. :mrgreen:

Pa , imali su pre raskola, a od tada ni jedne netrulezne mosti.

Da, to je jasno...

Da mi mislis da nemaju nikakva, ama bas nikakva cuda i osim netruleznih mosti?

Imate li ikakav materijal iz bilo koje druge religije, nemojte se zadovoljavati time da je Pravoslavlje jedino ispravno, jasno, u to vjerujemo i imamo dio dokaza... Ali ako postoje cuda drugdje onda to otvara mnogo drugih pitanja.:per:

Da, to je jasno...

Da mi mislis da nemaju nikakva, ama bas nikakva cuda i osim netruleznih mosti?

Imate li ikakav materijal iz bilo koje druge religije, nemojte se zadovoljavati time da je Pravoslavlje jedino ispravno, jasno, u to vjerujemo i imamo dio dokaza... Ali ako postoje cuda drugdje onda to otvara mnogo drugih pitanja.:per:

Pa verovatno da postoje neka , ali se mogu naucno objasniti, kao kod hindusa ili onih africkih plemena hodanje po zaru:lol:

To nisam vidio, drugarica iz razreda je to vidjela i objasnila mi je tako... Ikona je ostala da visi na zidu, od papira je.

Sad, priznajem, ja sam dodao to za ekser,... mora na necemu da visi, naravno...
Mozda se radi o tome da je ostalo parce rama zajedno sa papirnom ikonom... ili sta vec...

Stvarno ne znam...

Pokusao sam da dam neko logicno objasnjenje kako moze uopste da visi, ali nemojte mi vjerovati.

Pa kad su se dešavala, šta nije lepo objasnio?
Hoćeš da kažeš da je amaterski preterao i izazavao sprdnju mislećih ljudi.

Pa , nije lepo opisao dogadjaj, rekao je da je ram izgoreo, i staklo, a da je papir ostao na ekseru, sto je nemoguce, kao sto si rekao, ako se ram kaci na ekser a slika bude u ramu, tj ispod eksera,kako onda da se zakacila na ekseru, mora da postoji drugacija prica?:)

To nisam vidio, drugarica iz razreda je to vidjela i objasnila mi je tako... Ikona je ostala da visi na zidu, od papira je.

Sad, priznajem, ja sam dodao to za ekser,... mora na necemu da visi, naravno...
Mozda se radi o tome da je ostalo parce rama zajedno sa papirnom ikonom... ili sta vec...

Stvarno ne znam...

Pokusao sam da dam neko logicno objasnjenje kako moze uopste da visi, ali nemojte mi vjerovati.

не верујем, али верујем да ти верујеш

Vjerujem djevojci, nema sta.

Mogu se raspitati jos oko toga.

Zapitao sam se kako je mogla da ostane... tj na cemu da ostane... posto se ne lijepi za zid onda mora da visi na ekseru...

Jos nesto... Njen otac je paroh, a dvojica vladika u Njemackoj i Kanadi su u rodu sa tim njenim ocem, kao i sa zenom tog covjeka kome je sprat izgorio, tj. tetkom moje drugarice iz razreda.

Back