ČUDA BOŽIJA SVUDA OKO NAS

Sve mi je jasno, ali...
ovde (navodno) pricaju ljudi skloni dubokim i duhovnim teznjama... neki na jedan, neki na drugi nacin, navodno... i sami to navode.

Medjutim, pre ne mnogo vremena, covek mi na sasvim iskren post, u kome sam ucinio nesto za sta on da li nema volje (da li mozda hrabrosti?) ali kaze da "bi mogao, ali nece", izneo sam privatan i intiman podatak o "Cudu" koje mi se desilo, i objasnio da se ono ne mora tumaciti na nacin "to je zbog boga sigurno, bog postoji, evo dokaza", cime sam i sasvim iskreno odgovorio na temu, pazeci da nikoga ne uvredim, jer misljah da nema razloga, i rekavsi "eto to sam prepricao zbog autora, jer je uporan". To je u stvario bio odgovor iz ugla nekoga ko za koga smatram da je dosta citao i ucio o metodologiji, a to sam ja... samo sam rekao da se to cudo ne mora tumaciti tako...

Niko nije ni primetio to o cemu sam pisao, osim autor, kad kazem autor mislim autor teme, inace covek koji javno na forumu kaze kaze kako se gnusa i grozi ljudi koji idu na to da ismijavaju druge, a vec na 2 teme pokusava da me ismije, koji mi se tu narugao, rekavsi: (sto je i obrisano) "Pa... dobro, nismo sad psiholozi pa da znamo sta je pesnik hteo da kaze... pitanje za tebe: (tek tu se obraca meni, i ako je citirao post) da li ti mislis da su misli nesto duhovno ili materijalno?" ... i , jasno, radilo se u uvredi, "nismo sad psiholozi pa da znamo sta je ludak hteo da kaze", tu sam ja ludak zato sto sam ispricao "cudo" koje mi se desilo, proglasen sam za ludog od coveka koji isto tako navodi kako ima neka "cudna iskustva", ali ne zeli da ih isprica...

I ja sad bih glup, i pomislih "sto ja njega nebih sad opsovao". Medjutim, naucise me pameti... odnosno, nauci me pameti jedna situacija: svi su i posle njegove uvrede na moj racun nastavili da pricaju sa njim kao da izgleda da je po njihovom misljenju uvredilac sasvim normalan covek, sklon dobroti a ne cinizmu i ismevanju drugih gde nema razloga, svi su postupali kao da se nist anije ni desilo, i niko ga nije ni kritikovao sto me je tako uvredio...

I onda pomislih, aj ovako: da sam njega opsovao, on ne bi mogao da mi kaze da sam lud sto ga psujem, jer zna da bi to bilo uzvracanje... i da je zasluzio.
I TO JE NESTO!

Medjutim, sta bi bilo sa ovima koji su posle toga posto me je uvredio nastavili sa njim da pricaju kao da je covek koji postuje druge, a ne neko ko vredja bez povoda ? Da li bi i oni, koji misle da nije nista lose sto me je onako uvredio, kada bih ja njega opsovao, mislili da je to uredu? Svakako da ne. Verovatno bi svi koji su posle one uvrede upucene meni bez razloga nastavili da pricaju sa njim normalno mislili da sam lud sto mu na uvredu uzvracam uvredom, ili bar da nemam moralno pravo, jer ako bi postupili drukcije onda bi se morali zapitati kako to da su posle nastavili da pricaju sa njim... i onda me zainteresova vidjenje morala ljudi koji su posle one uvrede nastavili da pricaju sa njim kao da je on covek koji daje postovanje, a ne vredja, pa prema tome i zasluzuje...
neke zene su, ja mislim, cak i flertovale sa njim posle onoga...

I onda mi se "otvorise" horizonti, i shvatih da ga ne vredi psovati, i ako me je on uvredio, ipak su ovi drugi koji ne bi bili u stanju da shvate to da mu ja uzvratim uvredom GORI, a ko ce stici da popsuje tolike ljude, Kojicu, Borca, itd. koji su videli sta mi je napisao, kakvu uvredu, i nastavili da pricaju sa njim... i onda se odlucih da bi to bio naporan posao psovati svakoga pojedinacno, a pogotovo znam da bi bilo nesto najmanje moralno da opsujem samo njega koji me je uvredio jer on mozda (za razliku od ovih drugih) i moze da shvati da imam pravo da mu uzvratim psovkom na uvredu... ili pesnicom.

Eto, to je objasnjenje zasto nisam opsovao coveka i ako me je uvredio.
Napisano je iskljucivo ne zbog prisutnih na temi (jer tu ne procenjujem nikoga kao kompetentnog da shvati) vec zbog ljudi koji citaju a da su pri tom normalniji... ZANIMLJIVOST: najsmesnije je sto neki od tih koji su i posle uvrede koja je sadrzala rec "psiholozi" nastavili da pricaju sa njim JESU znali da ja jesam student psihologije, i da je to i dokaz da je ovaj negde pri izboru uvrede izabrao onu koja samo moze da dokaze da mu pamet nije jaca strana, posto cinjenice govore drukcije od toga kako on govori u uvredi na moj recun, govore da ovde ipak ima psiholga. Ovo je toliko smesno da zasluzuje da se uvrsti u POLITIKIN ZABAVNIK!!! Da su mu bar ti neki rekli, kad se vec slazu da zasluzujem uvredu (precutno): cuti budalo, covek je psiholog, a ti mu pricas kako nema psihologa pa ne mozes da ga razumes... cinjenice dokazuju da si rekao glupost... jeste da je on lud, tu se slazemo, ali samo si ispao glup kad si reko da ti treba psiholog...

Poslednja izmena:
cuveni fanatizam prvih hriscana je i doveo do toga da se hriscanstvo pocne siri u rimskom carstvu sto su naravno mudri rimljani odmah uvideli i upotrebili to u svoju korist..prihvatanjem hriscanstva kao zvanicne verosipovesti carstva rimljani su udarili temelj najjacoj poluzi vlasti...jacoj i od sve rimske vojske..
Ne radi se samo o tom, kako ga nazivaš, fanatizmu prvih hrišćana, nego je njega bilo u svim kasnijim vremenima, pa i danas. I nije taj fanatizam zasnovan na fantazijama, nego na spoznaji Boga. Kad čovjek jednom spozna da Bog postoji, njegova vera se više ne odnosi na veru u postojanje Boga, nego na veru da će mu biti najbolje ako poštuje Božju volju tj. ako radi bogougdna dela. Radeći bogougodna dela čovek stupa u neprekidnu komumikaciju sa Bogom i svakog momenta zna šta mu je Bog odgovorio.

O ovoj komunikaciji između Boga i ljudi ja pričam svo vreme na temama Krstarice, ali je ta priča uvek dočekivana (očekivanim) opštim sprdanjem ateista. A ja vam mogu reći da će se mnogi, od istih ovih odavde vrlih ateista, lično uveriti u istinitost mojih (i ne samo mojih) navoda.

BOKYSTAMY
Re: CUDA BOZIJA SVUDA OKO NAS

Onda kada se ima vera da bog postoji apsolutno je suvišno da se čita i pismo i bilo kakva religijska literatura.Šta meni vredi što sam pročitao apsolutno sve što može da se podvede pod religijsku literaturu,sve o bibliji,sve o istoriji crkve,sve o religiji uopšte kada mi nedostaje samo ono najsitnije...nemogučnost da verujem u boga.A želim naglasiti da ja ni ne pomišljam na bilo koji način uvrediti bilo čiji izbor bilo kojeg verskog opredeljenja.

Нисам пророк, али о твом случају имам одређено виђење а то је да, када се у твом животу буде "догодио Бог" или у сленгу речено "кврц" - ти ћеш бити најгори могући верски фанатик и фундаменталиста баш зато што сада имаш толико знања без вере.

Neka bude da, tehnicki receno (a ne bukvalno, jer o tome ne znam) prihvatam da je ruskinja dokazala to da voda posle "Oce nas" menja svoje osobine. I neka bude (opet) da prihvatam da je ruskinja dokazala to da se vino ili voda zaista pretvaraju u nesto drugo usled nekog rituala.

Ona je dokazala da se posle/zbog nekog ritauala voda menja, da li je dokazala time da postoji Bog? I da on to radi?

______________________________________ AJDE DA VIDIMO

Kao mali, voleo sam i verovao sam u Boga, i bio sam ludo zaljubljen u Milicu K.. To su 2 stavke cije pominjanje znatno obelezava moje detinjstvo. Kada sam se (na mestu X, u shumi, blizu jednog dela jednog potoka) molio Bogu da me nekako spoji sa Milicom K., i da to bude bas na tom mestu, saopstio mi je Andjeo cuvar (verovao sam u to da svako ima Andjela cuvara, i da svako moze "u mislima" (ne halucinatorno) cuti njegov glas) da ce za dva dana Milica K. biti na tom mestu samnom. To je mesto o kome ja i Milica K. nikada nismo pricali.

Za dva dana Milica K. je stvarno dosla! I trazila mi da je vodim (sa 2 drugarice) na bas to mesto, jer je cula od jedne Lj. (u koju sam bio zaljubljen istovremeno, ali manje) da je tu lepo, ima potok! Lj. mi je posle rekla da je pre vise od 15 dana (kad jos nisam ni dolazio tu) pricala Milici K. o tom mestu. Inace, moze se pretpostaviti koliko je to mesto bilo "poseceno" kad sam tu bez smetnji mogao da dolazim da se molim, uopste nije bilo poseceno.

Otisli smo tamo...
Toliko se dobro secam tog dana da pamtim cak i u sta sam tad bio obucen, i da je bilo ujutru, i sta je Milica kakvim i kojim glasom rekla (o tome smo pricali posle...)...

Dakle, da li je ovo dokaz da mi je molitva uslisena?

Ne, to je samo dokaz da postoji telepatija, ali nikako ne i dokaz da postoji Bog
.

____________________________________ZAKLJUCAK

Vrlo bih lako mogao pomisliti (da nisam sklon naucnosti) da se radi zaista o "Bozjem prstu", medjutim, pre ce biti da se radi o telepatiji. Dakle, eksperimentom se ne dokazuje uvek ono sto bismo lako pomislili da se dokazuje. Dokazati da se desilo nesto sto izgleda kao da je molitva uslisena ne znaci i dokazati postojanje Boga.

Najiskrenije, od mene, za autora, posto je uporan.
Naravno, ovo ima "dokaznu vaznost" samo za mene, posto mi vecina ljudi ne veruje u ovo i posto to nije eksperiment sproveden na minimum 100 ljudi, itd. ali ni za mene ne treba da ima (ako cemo metodoloski ispravno) "dokaznu vaznost za postojanje Boga" kao sto sam tad mislio...

Dakle, to jeste cudo, ali nije dokazano da je bozije.
A ako iza telepatije stoji lično Bog, ili ako je ona Njegovo djelo?

I još nešto. U tvom primeru se ne radi samo o telepatiji. Tu se radi i o sinhronizmu, predosećanju i predviđanju budućnosti.

Poslednja izmena:
izucio sam ih ja sasvim dovoljno da smatram sledece..biti religiozan covek znaci samog sebe obmanjivati i dopustati drugima da ti kroje zivot po njihovom kalupu..

ja postojanje boga nisam iskljucio ali ne mogu ni da prihvatim hriscansko muslimasnko ili bilo cije tudje vidjenje i dozivljaj boga kao svoj..

svako treba da nadje svoj licni put ka bogu..
Na žalost, zabluda mnogih ateista. Ali, kako si kasnije naveo (boldovano), na tvoju sreću, siguran sam da će ti se jednom dogoditi (kvrc - trigger) Bog. z:lol:

A ako iza telepatije stoji lično Bog, ili ako je ona Njegovo djelo?

I još nešto. U tvom primeru se ne radi samo o telepatiji. Tu se radi i o sinhronizmu, predosećanju i predviđanju budućnosti.

Prvo, da, u pravu si, mozda se radi i o Bogu, ali nema dokaza da je bas ta mogucnost u pitanju! Cilj mojega izlaganja i jeste da obajasnim ljudima da to sto je ruskinja otkrila ne mora da znaci da je po sredi pravoslavni (il 'drugi) Bog. Odnosno, metodoloski da djelujem! Ne mora da znaci ni da nije...

neki ljudi previse vole izvesnosti pa previse mrze ljude koji im pokazuju koliko ih fali u nekim oblastima, koliko, zapravo, nemamo pravo smatrati nesto sigurnim. To ne znaci da ih nece ni biti, ali ako se popusti onima koji da bi halucinirali izvesnosti zrtvuju intelekt pa prave logicke greske u zakljucivanjima (ili, sto bi se to religioznije reklo, sacrifium intelectuallis) onda ce i ako nauka dodje do izvesnosti do njih doci mnogo kasnije nego sto bi mogla... zbog toga sto neki oce da se igraju sa logikom zbog straha od uvidjanja koliko malo znaju. Pedeset posto puta ka znanju je uvidjanje predrasuda da je nesto definitivno onako kako mislimo, jer imanje istih ne dozvoljava "dovodjenje u pitanje" tih stvari o kojima se imaju predrasude, pa tako ni vecu naucnost... tako da moramo reci da vise zna onaj ko zna sta sve nezna, nego onaj koji ni to ne zna, pa cak misli da zna neke stvari koje nezna.

Drugo, nemas dokaza da se radi o predvidjanju buducnosti, ako dobro pogledas primer... sinhronizmi (u stvari, sinhroniciteti, al da te ne ispravljam... jer znam na sta si mislio) mogu biti i telepatije (sem ako to nije do nekih ultraneuhvatljivih mozdanih talasa od mozga do mozga), to je rec kojom je Jung oznacio istovremene dogadjaje za koje izgelda da nema kauzalne, odn. uzrocno-posledicne veze. Takva stvar bi bila i telepatija mozda, ali mozda i ne... ! To nije tema, tema zahteva metodolosku ispravku, i cilj posta je bio to a ne prica o telepatiji!

Poslednja izmena:
ono sto sam ja primetio na svim ovim religioznim temama je verbalno nasilje i pritisak od strane svih "vernika" i ubedjivanje u ispravnost svoje vere..
ako je necija vera zaista prava vera..onda taj neko nema ama bas nikakvog razloga da ubedjuje druge ljude u samoispravnost i ispravnost svojih stavova
Ne radi se baš o nasilju. To je prejaka riječ. Pre se radi o slobodnoj razmeni mišljenja. E, al' mnogi neverujući smatraju da su vernici, ako ništa drugo, ono debelo u zabludi, pa ih s toga doživljavaju kao verbalne nasilnike. Ali, ako vernici nisu u zabludi, ako oni govore istinu koju su lično iskusili, da li su i onda verbalni nasilnici?

Prvo, da, u pravu si, mozda se radi i o Bogu, ali nema dokaza da je bas ta mogucnost u pitanju! Cilj mojega izlaganja i jeste da obajasnim ljudima da to sto je ruskinja otkrila ne mora da znaci da je po sredi pravoslavni (il 'drugi) Bog. Odnosno, metodoloski da djelujem! Ne mora da znaci ni da nije...

neki ljudi previse vole izvesnosti pa previse mrze ljude koji im pokazuju koliko ih fali u nekim oblastima, koliko, zapravo, nemamo pravo smatrati nesto sigurnim. To ne znaci da ih nece ni biti, ali ako se popusti onima koji da bi halucinirali izvesnosti zrtvuju intelekt pa prave logicke greske u zakljucivanjima (ili, sto bi se to religioznije reklo, sacrifium intelectuallis) onda ce i ako nauka dodje do izvesnosti do njih doci mnogo kasnije nego sto bi mogla... zbog toga sto neki oce da se igraju sa logikom zbog straha od uvidjanja koliko malo znaju. Pedeset posto puta ka znanju je uvidjanje predrasuda da je nesto definitivno onako kako mislimo, jer imanje istih ne dozvoljava "dovodjenje u pitanje" tih stvari o kojima se imaju predrasude, pa tako ni vecu naucnost... tako da moramo reci da vise zna onaj ko zna sta sve nezna, nego onaj koji ni to ne zna, pa cak misli da zna neke stvari koje nezna.

Drugo, nemas dokaza da se radi o predvidjanju buducnosti, ako dobro pogledas primer... sinhronizmi (u stvari, sinhroniciteti, al da te ne ispravljam... jer znam na sta si mislio) mogu biti i telepatije (sem ako to nije do nekih ultraneuhvatljivih mozdanih talasa od mozga do mozga), to je rec kojom je Jung oznacio istovremene dogadjaje za koje izgelda da nema kauzalne, odn. uzrocno-posledicne veze. Takva stvar bi bila i telepatija mozda, ali mozda i ne... ! To nije tema, tema zahteva metodolosku ispravku, i cilj posta je bio to a ne prica o telepatiji!
Ako se prihvati Bog kao entitet koji je u neprekidnoj vezi sa našim svetom, dakle sa nama, a ja sam se usudio da ustvrdim da Bog zajedno sa nama živi naše živote, onda je sve uzročno-posledično povezano, jer je za neke posledice uzrok u Bogu.

Sviđa mi se tvoje endemsko rezonovanje. z:lol:

dovoljno sam procitao...samo jedna vera je prava sve ostale je neko osnovao..samo sto niko jos nije i DOKAZAO da je isus bio zaista sin bozji sve sto imamo su price nekih ljudi u koje ja moram apsolutno da verujem jer je greh sumnjati u te price i dovoditi u pitanje njihov autoritet..

ja to ne mogu da prihvatim..to je nametanje..a kakva je to vera koja sebe namece kao jednu pravu...????prava nije to je SIGURNO
U pravu si! Ni jedna Crkva, ni jedna religija, ni jedna vera nema apsolutnu tapiju na Boga. Sve one su spoznale samo različite segmente Boga. I sve su u nečemu u pravu, a u nečemu u zabludi. Zbog toga će se, što je i moje predviđanje, sve one uskoro fuzirati.

MISLIO JE NA KINEZE! Dje je ta grupa/ kak' da se prikljucim? TRUBACI< KRENITE VEC JEDNOM ZANOM, I"em u Teski srpski terorizam! :p (tu se obracam grupi trubaca tu ispred balkona, na kome je inace zastava... znas vec kojeg mod-a). Evo i Goran je tu, doso da mi donese crtu kokoske da ispusimo... pozdravlja te, nazdravlja sljivovicom & champagne (sve u svemu, uglavnom, alkohol)

Poslednja izmena:

Back